Hoppa till huvudinnehåll

Harry Nilsson

Harry Edward Nilsson III, född 15 juni 1941 i Brooklyn i New York, död 15 januari 1994 i Agoura Hills i Kalifornien, var en amerikansk sångare och kompositör, oftast känd enbart som Nilsson.

Han var av svensk härkomst - hans farföräldrar var svenska cirkusartister som var kända för sin "luftbalett", vilket för övrigt var titeln på ett av Nilssons album,"Aerial Ballet".

Nilsson hade sin storhetstid på 1960- och 1970-talen då han räknades som en av de verkligt stora i amerikansk musikvärld.

Han arbetade på en bank medan han skrev låtar på fritiden. Han kom så i slutet på 1960-talet i kontakt med popgruppen the Monkees och skrev för dem hitlåten Cuddly Toys.

Sin allra största framgång hade han med låten "Without You" på albumet "Nilsson/Schmilsson", inspelad 1971. Låten är dock idag mest känd som en hit sjungen av Mariah Carey. Han hade också stor framgång med låten Everybody's Talkin (1969), som utgjorde ledmotivet i filmen Midnight Cowboy. Bland övriga hits märks One (1967) och This Could Be The Night. Han skrev även musiken till filmen Popeye (1980).

Han ägde lägenhet nr 9, på 12 Curzon Place, London och det var i denna lägenhet som sångerskan Cass Elliott i gruppen The Mamas & the Papas avled i en hjärtattack 1974, endast 32 år gammal. 1978 avled även The Whos trumslagare Keith Moon av en överdos i samma lägenhet, och Nilsson sålde då sin bostad.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar