Hoppa till huvudinnehåll

Jennifer Lopez

Jennifer Lynn Lopez eller "J.Lo", född 24 juli 1969 i Castle Hill i South Bronx i New York är en amerikansk skådespelare, sångare, dansare och entreprenör. Hon blev intresserad av en karriär inom media efter en mindre roll i filmen My Little Girl (1986). Valet uppskattades inte av hennes föräldrar då de ansåg att inga andra latinamerikaner "höll på med sånt". Lopez' uppväxt i ett fattigt område i Bronx och senare väg mot framgång har beskrivits som en "askungesaga". Under sin karriär har hennes arbete inom film bidragit till en mängd priser och nomineringar. Genombrottet kom med rolltolkningen av Selena Quintanilla i Selena (1997). Populariteten fortsatte att öka med huvudrollerna i filmerna Anaconda (1997) och Out of Sight (1998). År 1999 satsade hon på en musikkarriär med debutalbumet On the 6 som certifierades trippel platina av RIAA och innehöll världshitsen "If You Had My Love" och "Waiting for Tonight".

Med hennes andra studioalbum J.Lo (2001) och filmen Bröllopsfixaren (2001) blev Lopez den första personen i världshistorien att under samma vecka både ha ett musikalbum och en film på toppen av försäljningslistorna. Remixalbumet J to tha L–O! The Remixes (2002) blev det första i amerikansk musikhistoria att toppa landets albumlista och rankades senare som en av de bäst-säljande remixalbumen genom tiderna. Hennes tredje studioalbum, This Is Me... Then (2002), nådde samma kommersiella framgångar och blev artistens mest kritikerrosade album. Mellan utgivningarna av filmerna Kärleken checkar in (2002) och En kvinnas hämnd (2002) blev Lopez' privatliv huvudämne i kvällspressen på grund av en "mental kollaps" orsakad av för högt arbetstempo. Relationen med skådespelaren Ben Affleck namngavs "Bennifer" av media och de blev ett av Hollywoods populäraste superpar. År 2004 gifte hon sig med Marc Anthony med vem hon fick två barn. Under följande år hade Lopez huvudroller i de framgångsrika filmerna Shall We Dance? (2004) och Monster till svärmor (2005).

Under andra halvan av 00-talet upplevde Lopez en nedgång i popularitet. Studioalbumen Rebirth (2005) och Brave (2007) hade noterbart lägre försäljningssiffror än föregångarna. Hennes filmer En dag i livet (2005) och Bordertown (2006) betraktades båda som kommersiella förluster. Efter ett uppehåll släpptes The Back-Up Plan (2010), hennes första biofilm på tre år. Samtidigt som hon var en av domarna i American Idol släpptes hennes sjunde studioalbum Love? (2011). "On the Floor", huvudsingeln från projektet, markerade hennes musikaliska comeback och blev en listetta i 25 länder. Trots att Jennifer Lopez’ sångröst ibland har kritiserats för att vara ”tunn” har artisten nått upprepade musikaliska framgångar. Fram till juli, 2012, har Lopez sålt 70 miljoner album internationellt och rankas som en av världens bäst-säljande sångerskor. VH1 rankade henne på en 16 plats på listan "100 Greatest Women in Music". Med en inkomst på 52 miljoner dollar år 2012, rankades hon på Forbes förstaplats över de hundra mäktigaste celebriteterna. Lopez har utnämnts till den mest inflytelserika latinamerikanska skådespelaren genom tiderna. Hennes filmer har tillsammans tjänat in över 2 biljoner dollar. (Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar