Hoppa till huvudinnehåll

Jimmy Nail

Jimmy Nail, född James Michael Aloysius Bradford 16 mars 1954 i Newcastle-upon-Tyne, är en brittisk skådespelare och sångare. Jimmy Nail slog igenom i rollen som Oz i TV-serien Auf Wiedersehen, Pet 1983. Han har även medverkat i TV-serierna Spender och Crocodile Shoes, till vilka han även skrev manus. På film har han bland annat medverkat i Evita och Still Crazy. Jimmy Nails främsta kännetecken är ett något oborstat utseende och en bred newcastledialekt (geordieaccent).

TV-serien "Crocodile Shoes", som handlar om en arbetare från Newcastle som försöker slå igenom som countrysångare, blev även Nails genombrott som sångare. Han har haft listhitar med "Ain't No Doubt" (1992), "Crocodile Shoes" (1994), "Big River" (1995) och "Country Boy" (1996). Han har också samarbetat med vännen Mark Knopfler, även han från Newcastle. På några av låtarna på albumet Big River (1995) spelade Mark Knopfler gitarr och Jimmy Nail tackade genom att låta sin rollkaraktär "Oz" deklarera att han var Dire Straits- fan i den tredje omgången av Auf wiedersehen, Pet. Fem av låtarna på de två soundtrack-plattorna till "Crocodile Shoes" var skrivna av en annan vän från Newcastletrakten, nämligen Paddy McAloon från Prefab Sprout. Av McAloon-låtarna släppte Nail "Cowboy Dreams" som singel. Den nådde plats 13 på brittiska listan. Nail's sånger är för det mesta i lugn melankolisk stil, och hans sångtexter präglas ofta av brustna relationer och förhållanden, svek och otrohet. Musikaliskt är Nail bred och har pendlat mellan country,countryrock och pop.

Jimmy Nail bor numera i London, är gift med Miriam Jones och har två söner. Skådespelerskan Val McLane, som bland annat medverkat i Auf Wiedersehen, Pet är Jimmy Nails syster.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar