Hoppa till huvudinnehåll

John Denver

John Denver, född Henry John Deutschendorf, Jr. 31 december 1943 i Roswell, New Mexico, död 12 oktober 1997 i en flygolycka utanför Pacific Grove, Monterey County, Kalifornien, var en amerikansk gitarrist, låtskrivare och country- och popsångare.

John Denver var en av 1970-talets bäst säljande artister och låtskrivare, och spelade in 289 låtar, varav 140 hade han skrivit själv. Två av de mest kända är Annie's Song och Take me home, Country roads. Annie's song skrev han till sin hustru efter en skilsmässa. Många andra låtar handlar om kärleken till kvinnor, men även kärleken till naturen är frekvent förekommande i hans musik.

Som ung flyttade han och hans familj runt i södra och centrala USA, och 1964 bytte han sitt efternamn efter favoritstaden Denver. Samma år blev han en medlem i trion Chad Mitchell Trio, som han lämnade 1969 för att ge ut sin första skiva som soloartist; Rhymes and Reasons.

Under det tidiga 1970-talet hade han också ett eget TV-program som hette The John Denver Show.

Den 12 oktober 1997 omkom Denver när planet han flög, på vilket han var den enda ombordvarande, fick slut på bränsle uppe i luften och havererade i havet.

I filmen Take Me Home: The John Denver Story från år 2000 spelas han av Chad Lowe.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar