Hoppa till huvudinnehåll

John Frusciante

John Anthony Frusciante, född 5 mars 1970 i Queens, New York, USA, är en amerikansk musiker, mest känd som gitarrist i rockbandet Red Hot Chili Peppers 1988-1992 och 1998-2009.

Frusciante kommer från en musikalisk familj. Han upptäcktes av Flea som är basist i Red Hot Chili Peppers. Anthony Kiedis, som är sångare i bandet, fastnade för hans funkiga, gitarrslingor, vilka framför allt märks i låtar som Sir Psycho Sexy, Mellowship Slinky in B Major och Sexy Mexican Maid. Frusciantes gitarrspel kännetecknas av stor teknisk kompetens och i Red Hot Chili Peppers avslutas inte sällan låtarna med ett gitarrsolo.

Frusciante lämnade bandet mitt under deras Japan-turné 1992, på grund av att de var för stora i hans mening. Först ryktades det om att han lämnat bandet på grund av drogmissbruk, men han var sedan tillbaka på albumet Californication (1999) som blev en kommersiell braksuccé. Han har också släppt ett antal soloalbum, varav hela sex stycken som en serie 2004, samt medverkat på flera album med The Mars Volta.

Tillsammans med Josh Klinghoffer (trummor) och Joe Lally (bas) har Frusciante under bandnamnet Ataxia givit ut albumen Automatic Writing 2004 och Automatic Writing 2 2007.

Frusciante har komponerat filmmusik i samarbete med Vincent Gallo. Gallo har i sin tur fotograferat bilder till Frusciantes CD-omslag och regisserat ett par av hans musikvideor.

Han spelade sig själv, tillsammans med Timothy Leary, i den aldrig publicerade kortfilmen "Stuff" från 1992, regisserad av Johnny Depp. Han bidrog också med soundtracket. Filmen handlar om Frusciantes liv.

I december 2009 meddelade Frusciante att han har lämnat Red Hot Chili Peppers. Josh Klinghoffer har nu tagit över bandets sologitarr.

John är också exekutiv producent för Omar Rodríguez-López film The Sentimental Engine Slayer. Omar är en vän till John och de samarbetar i bandet The Mars Volta.

^ Papermag Music Läst 2009-01-02
^ ”John Frusciante Quits Red Hot Chili Peppers With ’No Drama’” Rolling Stone 17 december 2009. (Webbåtkomst 2009-12-18.) (Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar