Hoppa till huvudinnehåll

Kinks

The Kinks var en engelsk pop/rockgrupp. Gruppen bildades 1963 i London under namnet The Ravens, och 1964 bytte man namn till The Kinks. Gruppen gjorde sin sista livespelning 1996.

Gruppen bestod i början av bröderna Dave Davies (gitarr, sång) och Ray Davies (gitarr, sång, keyboards, gruppens främste låtskrivare), Pete Quaife (elbas, sång), och Mick Avory (trummor). I början av karriären kallade sig gruppen The Ravens, men namnet byttes till The Kinks innan något hann släppas med gruppen. (Det finns dock bootlegs med The Ravens.) Namnet Kinks kommer av modet på den tiden, som man uttryckte det på engelska "kinky clothes and boots".

Gruppens kommersiellt mest framgångsrika period var runt mitten av 1960-talet. Gruppen fortsatte under andra halvan av decenniet ge ut nya album, men de passade inte in i det psykedeliska klimat som rådde inom populärmusiken då. Att Ray Davies också gjorde narr av och protesterade mot populärmusiken i sina texter gjorde det inte lättare. Under 1970-talet gav de också ut några rockoperor och konceptalbum.

Hösten 2013 meddelade gitarristen Dave Davies att oddsen var 50/50 för en eventuell turné i samband med 50-årsjubileumet. I december under en intervju med Uncut hävdar bröderna att de nu är allt närmre en återförening, precis som innan hänger det på Ray Davies om en återförening kommer äga rum eller inte.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar