Hoppa till huvudinnehåll

Marianne Faithfull

Marianne Evelyn Faithfull, född 29 december 1946 i London, är en brittisk sångerska och skådespelerska med österrikisk bakgrund.

Marianne Faithfull slog igenom 1964 med låten "As Tears Go By". Låten skriven av Mick Jagger och Keith Richards från The Rolling Stones samt Andrew Loog Oldham. Hon följde upp den med tre stora hits till, "Summer Nights", "Come and stay with me" och "This Little Bird", samtliga 1965. Hon var i början av sin karriär gift med galleriägaren John Dunbar men blev senare flickvän till Mick Jagger. I början av 1970-talet gick hon ner sig djupt i drogmissbruk, hon var under något år hemlös och det dröjde till slutet av årtiondet innan hon började släppa musik på allvar igen. Albumet Broken English 1979 med sina ödsliga och trotsiga sånger om nedbrutna kvinnoöden blev en kritikersuccé, låg väl i fas med den tidiga syntpopen (Ultravox, Visage) och etablerade henne som artist med en helt ny egenart. Hon har sedan dess regelbundet gjort skivor och turnerat. 1997 gjorde hon låten The Memory Remains med Metallica som är med på albumet Reload.

Faithfull har som skådespelerska medverkat i flera filmer och tv-produktioner. 1968 spelade hon huvudrollen i den brittisk-franska skandalfilmen The Girl on a Motorcycle mot Alain Delon. 2006 var hon med i Marie Antoinette där hon spelade Maria Teresia.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar