Hoppa till huvudinnehåll

Marianne Kock

Marianne Kock, född Nilsson 1 september 1939 i Karlskrona, är en svensk schlagersångerska. Utbildade sig till damfrisörska och sjöng tidigt med Sonneys orkester och turnerade en del i södra Sverige. 1960 fick hon efter ett framträdande och en tävlingsvinst på Nalen i Stockholm, skivkontrakt med Philips. Första skivan kom 1960 och titeln var "Tom Pilibi". År 1962 var hon under en kortare tid vokalist i Sven-Ingvars och sjöng in Då börjar livets vår, som kom på samma EP som Luffarvisa. (Detta var för övrigt den första skiva Sven-Ingvars gjorde sedan gruppen utökats med saxofonisten Sven-Olof Pettersson, som dock spelar gitarr på skivomslaget.) På LP:n Sven-Ingvars Kvartett från 1989 finns en dessförinnan outgiven inspelning från 1962 av Bei mir bist Du schön där både Kock och Sven-Erik Magnusson sjunger på engelska. I en radiointervju har Sven-Olof Pettersson berättat att Sven-Erik Magnusson skulle göra lumpen 1962. Marianne Nilsson togs in som vikarierande vokalist och Sven-Olof Pettersson som extra musiker. Men Sven-Erik Magnusson fick uppskov med sin militärtjänst och gruppen förvandlades därför plötsligt från kvartett till sextett.

Marianne Kock tävlade även i Melodifestivalen 1967. Marianne har gjort otaliga krogshower och turnéer bland annat med Gunnar Wiklund, Roffe Berg och Hayati Kafé. Marianne har haft 10 låtar placerade på Svensktoppen, bland annat "Ge mej tro, ge mej hopp, ge mej kärlek", "Vackra sagor är så korta", "Sommarsol och sommarvind" samt "Om hela världen sjöng en sång".

Marianne var flitig i parkerna och har varit med i mängder av TV och radioprogram. Hon har också turnerat i Östtyskland och Sovjetunionen och medverkat i musikfestivaler i Polen, Malta och andra länder. Hon har också spelat in flera barnskivor.

Under 1970-talet var Marianne Kock en av tre medlemmar i gruppen Tre Profiler. Hon fortsatte efter den perioden att sjunga både som solist och i duo med Ole Moe. Hon har på senare år framträtt med sångaren Christer Peters och även ett jazzband från Stockholm.

 Denna artikel om en musiker från Sverige är bara påbörjad. Du kan hjälpa till genom att utöka den. (Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar