Hoppa till huvudinnehåll

Maurice Ravel

För andra betydelser, se Ravel (olika betydelser).

Maurice Ravel, född 7 mars 1875 i Ciboure, Pyrénées-Atlantiques, död 28 december 1937 i Paris, var en fransk tonsättare. Fadern var ingenjör och uppfinnare från Schweiz och modern var från Baskien.

Ravel började att studera pianospel i Paris som 14-åring, efter att som 12-åring med sin familj ha flyttat från Ciboure i Pyrenéerna. Under sin tidiga barndom torde han ha fått intryck från den spanska folkmusik som spelades i hans hemort. Den spanska inspirationen hörs bland annat i verken Rapsodie espagnole, L'heure espagnole och Boléro.

Efter förberedande studier i pianospel, harmonilära och komposition blev han antagen som student vid konservatoriet och hade som lärare bland andra Gabriel Fauré. Han anses redan i 20-årsåldern ha skaffat sig en personlig och originell stil, som bland annat innehöll harmonier som inte ansågs helt renläriga.

Som sviter efter en bilolycka fick Ravel en nervsjukdom, Picks sjukdom, som aldrig blev bättre och som tidvis bröt ned honom totalt och var anledningen till hans död.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar