Hoppa till huvudinnehåll

Midi, Maxi & Efti

Midi, Maxi & Efti var en svensk musikgrupp, mest känd för låten Bad Bad Boys från 1991. Gruppen består av tvillingsystrarna Tsedey "Midi" Berhanu och Selam "Maxi" Berhanu samt deras kompis Freweny "Efti" Teclehaimanot, alla födda 1976. 1985 flydde Midi och Maxi med sina föräldrar från Etiopien till Sverige. De tre lärde känna varandra i stockholmsförorten Akalla. Den långvariga konflikten mellan Etiopien och Eritrea inverkade tidvis på deras vänskap och problemen togs även upp på deras album i låten Sisterhood of Africa.

Deras självbetitlade album kom ut 1991 och inkluderade tre singlar som under året nådde Topp 40 – Bad Bad Boys (nr 11), Ragga Steady (nr 22) och Masenko (nr 39). På skivan arbetade Midi, Maxi & Efti med flera kända svenska låtskrivare, främst Alexander Bard, Anders Wollbeck och Per Adebratt, som alla hjälpte till med produktion, kompositioner och instrumentering. Även E-type och Johan Renck gästspelade på albumet medan Jean-Pierre Barda och Camilla Thulin skötte den visuella framtoningen. 1992 lanserades gruppen av Columbia i USA och en video till Ragga Steady regisserades av Frank Sacramento. Efter kortare turnéer i USA, Sydafrika och Frankrike gick trion dock skilda vägar.

Masenko var med i filmen Kär i karriären från 1993 (med Michael J Fox och Gabrielle Anwar i huvudrollerna) och även Bad Bad Boys kom att dyka upp i diverse sammanhang genom åren. 1993 användes en sampling från stycket av Just D på låten Svarta får på albumet Tre Amigos och samma år var låten med i filmen Untamed Heart med Christian Slater. 1994 förekom Bad Bad Boys i ett avsnitt av TV-serien Beavis and Butthead.

Första comeback-ryktet kom 1995 då det sas att Midi & Maxi spelat in åtta nya låtar tillsammans med Mats Thunborg, däribland den planerade singeln Unity, men inget av materialet släpptes. I augusti 2000 rapporterades om en solosingel med Efti men inte heller den gången kom något ut. Vid det laget sades Midi & Maxi befinna sig i London. På senare tid har Efti varit knuten till Café 7 Knop i Stockholm.

2007 gjorde Efti comeback med en duett med Dr Alban på låten I Wanna Know samt den egna singeln One Night.

Göteborgs filmfestival i mars 2011 premiärvisades I Like It Like It Was, en dokumentär om Midi, Maxi & Efti gjord av filmregissören Farnaz Arbabi och designern/formgivaren Parasto Backman, som båda är gamla högstadiekompisar till trion. Arbabi menar att trots att Midi, Maxi och Efti på senare år har varit väldigt eftersökta av medierna så ställer de aldrig upp på intervjuer, vilket kan ha skapat en "Garboeffekt" som trissat upp spänningen kring gruppen.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar