Hoppa till huvudinnehåll

Neil Diamond

Neil Diamond, född 24 januari 1941 i Brooklyn i New York, är en amerikansk sångare, gitarrist och kompositör.

Efter skoltiden arbetade Diamond i en fastighet vid Broadway som gick under namnet The Brill Building, och som 1962 innehöll inte mindre än 165 olika företag, som arbetade inom olika delar av musikbranschen. Där kunde en sångare – en grupp – i samma fastighet finna en förläggare, en tryckare, någon som producerade en demo-platta och ordna en uppgörelse med personer som hade kontakter inom radiovärlden. Där hade Diamond sin första framgång med låten I’m a Believer inspelad av The Monkees.

När han själv gjorde sitt första försök att bli accepterad och utgiven på platta kallade han sig Eice Chary, vilket inte fick något gehör, varför han i fortsättningen använde sig av sitt riktiga namn.

1977 gav han ut ett album med namnet I’m Glad You’re Here With Me Tonight som innehöll spåret You Don’t Give Me Flowers. Den spelade också Barbra Streisand in på ett av sina album, varvid en discjockey ordnade en virtuell duett mellan dem. Den blev en sådan succé att de båda gjorde en verklig duettskiva, som blev en riktig storhit 1978.

Planer fanns att göra en film av låten med Diamond och Streisand i huvudrollerna, men den föll på grund av ett annat filmprojekt där Neil Diamond 1980 agerade i en uppföljare till Al Jolsons Jazzsångaren från 1927. I filmen medverkade även sir Laurence Olivier och Desi Arnaz. Filmen blev ingen stor succé, men skivan med filmmusiken blev en av Neil Diamonds höjdpunkter i karriären.

Songwriters Hall of Fame tilldelade Neil Diamond 2000 The Sammy Kahn Lifetime Achievement Award.

År 2001 medverkade han i filmen En djävul till flickvän, en komedi där han spelar sig själv.

Med albumet Home Before Dark från 2008 fick Diamond sin första USA-etta på albumlistan.

År 2011 valdes han in i Rock and Roll Hall of Fame.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar