Hoppa till huvudinnehåll

New Order

New Order är en engelsk synthpop/postpunkgrupp, bildad i Manchester 1980 av de återstående medlemmarna ur Joy Division, vars sångare Ian Curtis begått självmord i maj samma år. New Order brukar räknas som ett av 1980-talets mest inflytelserika band, med sin banbrytande blandning av new wave, postpunk och elektronisk dansmusik och nämns ofta av fans, musikjournalister och andra musiker som en stark influens till de alternativa rock- och dansscener som växt fram under de senaste 25 åren.

Bandets medlemmar är Bernard Sumner (sång, gitarr och synth), Peter Hook (bas, elektroniska trummor), Stephen Morris (trummor, synth) samt Phil Cunningham (gitarr, synth). 2001 lämnade den ursprungliga gitarristen/keybordisten Gillian Gilbert (gift med Morris) gruppen på grund av familjeåtaganden.

New Order skivdebuterade 1981 med singeln Ceremony följt av albumet Movement i slutet av året. De slog igenom 1983 med singeln Blue Monday, vilket blev den bäst säljande maxisingeln genom tiderna.

Efter månader av spekulationer om att bandet skulle lagts ner, kom så den 20 juni 2007 ett officiellt tillkännagivande, från basisten Peter Hook om att bandet splittrats. Huruvida dessa rykten var sanna kom att diskuteras, då det var Peter Hook som sa till radiokanalen Xfm att han och Bernard Sumner hade gått skilda vägar. 2009 avslöjade Sumner att han inte längre önskade att fortsätta skapa musik som New Order. Sumner och Cunningham övergick 2009 till sitt band Bad Lieutenant, Hook till att bilda bandet Freebass.

I september 2011 meddelade bandet att de skulle uppträda för första gången sedan 2006, men utan Hook, på Ancienne Belgique i Bryssel den 17 oktober och vid Bataclan, Paris den 18 oktober.

I december 2011 släppte New Order Live at the London Troxy, en livealbum från deras 10 december 2011 spelning på Troxy i London. Denna release är det första sedan bandet bestämde sig för att återförenas med keyboardisten Gillian Gilbert, men inte basisten Peter Hook och deras första uppträdande i London i över fem år. (Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar