Hoppa till huvudinnehåll

Nina Simone

Eunice Kathleen Waymon, född 21 februari 1933 i Tryon i North Carolina i USA, död 21 april 2003 i Carry-le-Rouet i Frankrike, mest känd under artistnamnet Nina Simone, var en amerikansk sångerska, kompositör, pianist och aktivist för medborgerliga rättigheter.

Nina Simones röst pendlade ofta mellan obevekligt skarp och hård, till hjärtskärande och utlämnande. Hon var kontraalt och brydde sig inte alltid om att sjunga vackert, däremot var hon alltid uttrycksfull. Hennes pianospel var virtuost och aldrig slentrianmässigt och man kan också höra hennes klassiska skolning slå igenom i många av hennes tolkningar. Simone var känd för att kunna repetera in nya låtar i ett enda försök.

Hon tog sig an många jazzstandards, exempelvis "My Baby Just Cares For Me" som fick en renässans och tog henne högt upp på topplistor världen över när den under 1980-talet användes i parfymreklam.

Simone deltog aktivt i kampen för de svartas rättigheter i USA. Några av hennes mest kända låtar som också beskriver förtrycket av svarta är "Four Women" och "Mississippi Goddam".

Simone har ibland kallats The High Priestess of Soul, efter en av hennes skivor. Hon fick två hedersdoktorat, därför omnämner en del av hennes fans gärna henne som "Dr. Nina Simone". Hon var enligt egen utsago en diva och ville hellre liknas vid Maria Callas än Billie Holiday.

Nina Simones dotter Lisa Celeste Stroud är också sångerska men än inte lika framgångsrik som sin mor.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar