Hoppa till huvudinnehåll

Petula Clark


Petula Clark utanför Ed Sullivan Theatre, New York, oktober 1966.

Petula Sally Olwen Clark, född 15 november 1932 i Epsom and Ewell, Surrey, är en brittisk sångerska och skådespelerska.

Under andra världskriget blev hon populär som barnsångerska på BBC och konsertlokaler runt om i London. Som elvaåring gjorde hon filmdebut i Medal for the General (1944) och fick fortsatt stor framgång i BBC-radioserien Meet the Huggetts i slutet på 1940-talet. Hon hade sedan en rad "sockersöta" roller i brittiska filmer, innan hon begav sig till Frankrike, där hon fick enorm framgång som sångerska i slutet på 1950-talet.

Populariteten spreds till de engelsktalande länderna och popsångerskan Petula Clark slog igenom 1961 med låten Romeo. Hennes genombrott i USA kom 1964 med låten Downtown. Downtown var den första låten av en brittisk sångerska att toppa listorna i USA.

Bland övriga stora hits märks Sailor (1961; hennes version av Seemann, som hade toppat europeiska hitlistor med tyskan Lolita och sedan gjordes på svenska av Thory Bernhards, då med titeln Sjöman) och This Is My Song (1967), som skrevs av Charles Chaplin till filmen Grevinnan från Hongkong.

I slutet av 1960-talet gick hennes låtar inte hem kommersiellt, men ännu idag är hon en populär artist och ger konserter för fulla hus såväl på Broadway som i Londons West End.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar