Hoppa till huvudinnehåll

The Pogues

The Pogues är ett irländskt-brittiskt folkrockband med influenser av punkrock. Bandet, vars medlemmar har engelsk och irländsk bakgrund, bildades i London 1982. Dess ursprungliga namn var Pogue Mahone, som är en engelsk variant av det iriska "póg mo thóin", vilket på svenska betyder "kyss mitt arsle". Bandet valde dock tidigt att byta namn till "The Pogues" då deras namn oundvikligt ledde till mindre speltid i brittisk radio.

"The Pogues" är bland annat kända för den folkrockmusikaliska julsången "Fairytale of New York" som släpptes i november 1987. Julsången är en duett mellan bandets sångare Shane MacGowan och den brittiska sångerskan Kirsty McColl och handlar om två ensamma personer som längtar efter varandra på julnatten och tänker tillbaka på hur de träffats och hur deras relation spruckit på grund av droger, sprit och olycka.

Ett flertal av bandets medlemmar, inte minst deras karismatiska frontfigur och sångare Shane MacGowan, hade sitt ursprung i den engelska punkscenen vilket starkt färgade både deras musik och deras omtalade och kontroversiella attityd. Shane MacGowan fick efter bandets beslut lämna bandet 1991. Mycket på grund av hans okontrollerbara attityd och alkoholproblem. Efter MacGowans avsked tog Spider Stacy över rollen som frontfigur och sångare i bandet, medan MacGowan startade ett nytt folkrockband under namnet The Popes. The Pogues stapplade, under en rad olika uppsättningar, vidare i några år fram tills det slutgiltiga beslutet om att bandet skulle upplösas togs 1996.

Bandet har under 2000-talet återförenats vid en rad tillfällen och haft spelningar i bland annat Storbritannien, USA, Japan och Spanien. Banduppsättningen har då varit densamma som på deras storhetstid under 1980-talet. Shane MacGowan har även nyligen uttalat sig i en intervju att ett nytt album inte är att utesluta.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar