Hoppa till huvudinnehåll

Pontus & Amerikanerna

Pontus & Amerikanerna, svensk musikgrupp bildad i Stockholm i Sverige 1989, och var verksamma under första halvan av 1990-talet. Gruppens sångare och frontfigur var Pontus Holmgren. Benämningen Amerikanerna syftade enligt gruppen på de två andra medlemmarna Peter Bergkrantz (fd Nilson) och VASA (Lars Yngve Johansson). Pontus Holmgren skrev låttexterna och musiken gjordes som regel av Peter Nilson.

Fotografen Mårten Levin gjorde de första promobilderna som publicerades i Slitz och Nöjesguiden innan bandet egentligen fanns på riktigt. Han ställde Pontus i förgrunden och lät sextiotals-stylade tjejer agera band runt honom. Hans idé var att skapa en bild av Pontus och amerikanerna redan innan det fanns någon musik.

Gruppen debuterade med singeln Gonna see bout my baby våren 1989 och uppmärksammades första gången på allvar vid en bejublad spelning på Hultsfredsfestivalen samma sommar. Därefter gick man över till svenska texter och debutskivan Via Satellit från 1990 fick mycket beröm av kritikerna. Låten Min bror och jag spelades flitigt i radio under våren, sommaren och hösten samma år, och gruppen belönades för sin insats med en grammis för "Bästa popgrupp".

Uppföljaren Följer ett spår 1991 innehöll låten God morgon Columbus, som kom att bli gruppen största hit, men även flera låtar med gemensamt tema om den lilla människan och dess omvärld. Skivan innehöll också en charmig och varm hyllningslåt till Monica Zetterlund (som heter just Monica Zetterlund). 1992 lämnade VASA gruppen för egna gruppen Big Money, men Holmgren/Nilson fortsatte i ungefär samma stil som tidigare och gav ut Pontus och Peter 1993.

Efter denna skiva försvann gruppen ur rampljuset i fem år, men sommaren 1998 var man åter en trio och gav ut skivan Kasino, vars största singel Innan sommarn tar slut blev en radio- och dansgolvshit. Skivan följdes av en kort klubbturné vintern 19981999 och därefter har medlemmarna lagt den gemensamma musikkariärren åt sidan för att ägna sig åt annat.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar