Hoppa till huvudinnehåll

Slint

Slint är ett rockband från Louisville, Kentucky som bildades 1986 av Brian McMahan (sång och gitarr), David Pajo (gitarr), Britt Walford (trummor) och Ethan Buckler (bas, senare ersatt av Todd Brashear). Bandet upplöstes 1991 men har genomfört tillfälliga återföreningar 2005 och 2007.

De hann släppa 2 album: Tweez från 1989 och Spiderland som utkom kort efter deras splittring 1991. Bandet kom från punkscenen i Louisville men utvecklade snart en mycket egensinnig stil som utpräglades av ett långsamt tempo, ofta rena gitarrer och dissonanta harmonier. Texterna var växelvis mumlade och skrikta och var ofta bisarra och ganska fascinerande historier. Ljudmässigt är ett annat av bandets kännetecken de minimalistiska men ändå komplexa delarna som spelas mycket precist.

Tweez (producerad av Steve Albini) visar ett band som håller på att hitta sin stil och är lovande men är inte riktigt så fokuserad som deras senare verk. Notval och harmonier är mycket okonventionella och uppfinningsrika. Plattan präglas av en mer lekfull stämning än senare material och kan vara väldigt charmig i sin galenhet.

Spiderland är dock skivan som skapade kulten kring bandet och betraktas som deras bästa album. Tonen är klart mer allvarlig än i Tweez och arrangemangen känns mer utarbetade. En nästan kuslig stämning ligger över materialet. Överlag är musiken ganska lugn men stundtals bryts de lugna partierna av hårt distade utbrott som blir ännu mer effektiva på grund av deras sparsamma användning - ett tydligt exempel är "Washer". Texterna är udda berättelser: en man som möter en spåkvinna på ett nöjesfält och åker berg och dalbana med henne, en asocial enstöring som går på fest, en desorienterad sjökapten som återförenas med sin son efter en storm.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar