Hoppa till huvudinnehåll

The Smiths

The Smiths, brittiskt pop-/rock-grupp bildad 1982 i Manchester, England. Bandet bestod av den karismatiske sångaren Morrissey, gitarristen Johnny Marr, basisten Andy Rourke, Mike Joyce på trummor, samt Craig Gannon som under en kort tid ersatte Andy Rourke. Gruppen spelade en form av popmusik som inte liknade mycket annat i det rådande musikklimatet. Inspirationen kom snarast från 60- och 70-tals-grupper. Marr var den som stod för musiken vilken ofta byggde starka melodier uppbyggda av lager av gitarrslingor. Morrissey skrev bandets texter, som ofta var provokativa, fulla med litterära referenser och som handlade om allt från kriminalitet och samhällsförfall till trasig kärlek och trasiga människor. Morrissey gjorde även spektakulära uttalanden om bland annat politik och musikindustrin, vilket gav honom en stämpel som uppstudsig och udda. Morrissey är vegetarian och har tidigare påstått sig leva i celibat. Gruppen blev en av de mest inflytelserika brittiska under 1980-talet.

Bandet slog igenom med singeln "Hand in Glove" 1983. The Smiths upplöstes 1987, då Morrissey och Johnny Marr inte längre kom överens.

Av bandets medlemmar är det Morrissey som med sina åtta studioalbum lyckats bäst på egen hand. Marr har efter splittringen spelat i The The, Electronic, varit frontfigur i Johnny Marr & the Healers (vars nutida existens är omtvistad), och numera medlem i Modest Mouse och The Cribs.

Deras musik har haft en stor inverkan på hela begreppet pop och då speciellt kanske för indiepopen och britpopen.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar