Hoppa till huvudinnehåll

Steely Dan

Steely Dan, amerikanskt rockband bildat 1972 i Los Angeles, Kalifornien av Donald Fagen (sång/keyboard) och Walter Becker (gitarr/bas). Dessa två kom att vara gruppens drivkraft och primära låtskrivare, och de enda konstanta medlemmarna i Steely Dan. Från början var det tänkt att Steely Dan skulle fungera som en "vanlig" rockgrupp men då Fagen och Becker dels var grundare och låtskrivare och dels ganska tillbakadragna personer som avskydde turnéer och medial uppmärksamhet blev situationen med tiden ohållbar. Som perfektionister i studion upptäckte Fagen och Becker att varierande studiomusiker bättre kunde tillgodose deras behov. Det ursprungliga Steely Dan spelade sin sista konsert i Santa Monica 4/7 1974 då gruppens berusade chaufför Jerome Aniston gav en mycket minnesvärd introduktion som gavs ut som en b-sida på en singel.

Steely Dans musik är inte rak rockmusik utan drar mer åt jazz, rhythm and blues och funk, även om rocken är hörbar som grund. Deras texter är ironiska, och de har ofta sett till att musiken skapar rätt känsla till texten. Steely Dan hade sin glansperiod under 1970-talet. Några av deras mest kända låtar är "Do It Again", "Rikki Don't Lose That Number", "Black Friday", och "Hey Nineteen".

Fagen och Becker jobbade i över ett år med Aja (1977) vilken blev en succé hos både kritiker och publik. 1981 avslutade duon sitt samarbete men återbildade Steely Dan för livekonserter under 90-talet, då man bl.a. släppte ett livealbum där Georg "Jojje" Wadenius var gitarrist. 2000 kom gruppens första studioalbum på 20 år, Two against nature.

Namnet Steely Dan är taget från en dildo i Den nakna lunchen av William S. Burroughs.

Steely Dan invaldes i Rock and Roll Hall of Fame år 2001. (Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar