Hoppa till huvudinnehåll

The Stranglers


The Stranglers är ett brittiskt punk/New Wave-band, bildat 1974 i Guildford. Från början hette gruppen Guildford Stranglers och började sin karriär med att uppträda på lokala pubar. Till en början var svensken Hans Wärmling medlem som keyboardist/gitarrist, men han hoppade av 1976, innan gruppens egentliga genombrott.

Medlemmarna hade en spridd bakgrund med erfarenheter från blues, jazz, psykedelisk rock och klassisk musik. The Stranglers blev kända under det sena 1970-talet för sin experimenterande stil som tangerade såväl punk som rock och senare även New Wave, med ett lite mjukare uttryckssätt och tonvikt på synth.

Texterna, som tidigare hade kritiserats för sitt kontroversiella och ibland provocerande innehåll, blev också med tiden mindre aggressiva och kom att behandla miljöproblem, religion, utomjordingar och politik.

Deras kommersiella genombrott i Europa skedde 1981 i samband med att man släppte albumet La Folie med låten Golden Brown. Deras mest kända låt torde dock vara Always the Sun från albumet Dreamtime (1986), med vilken man nådde topplistorna i USA. Sedan dess har flera av de ursprungliga medlemmarna bytts ut och verksamheten har stundtals legat nere, men under 2000-talet har man hittills släppt två skivor med nytt material, samt genomfört flera turnéer.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar