Hoppa till huvudinnehåll

System Of A Down

System of a Down är ett amerikanskt alternativ metal-band från Hollywood, Kalifornien, med ursprung från Glendale, Kalifornien, grundat år 1994. De har i vissa fall ett flertal olika musikstilar i en och samma låt och därför är det svårt att kategorisera dem. Bandet består av Serj Tankian (sång), Daron Malakian (gitarr), Shavo Odadjian (elbas) och John Dolmayan (trummor). Det självbetitlade debutalbumet släpptes 1998 och tre av bandets senare album (Toxicity, Mezmerize och Hypnotize) har debuterat på plats nummer 1 på den amerikanska Billboard 200-listan. System of a Down har blivit nominerade till fyra stycken Grammy Awards, varav de har vunnit en gång (med "B.Y.O.B." år 2006). Deras senaste album Hypnotize släpptes i november 2005.

Bandets medlemmar har armeniskt, libanesiskt och amerikanskt ursprung, och samtliga medlemmar har släktingar som mördades under det armeniska folkmordet, och tillhör således den armeniska diasporan. Även om bandet inte vill beskriva sig som ett politiskt band så har man engagerat sig för att sprida kunskap om det armeniska folkmordet och propagerat mot amerikansk militarism.

System of a Downs medlemmar tog ett uppehåll från varandra med start den 13 augusti 2006. Under detta uppehåll arbetade medlemmarna med olika sidoprojekt. Den 29 november 2010 meddelade dock bandet att de hade återförenats och att de kommer att hålla flera konserter framöver. Den första av dessa konserter hölls i Edmonton den 10 maj 2011. Det är ännu oklart om bandet kommer att spela in nytt material tillsammans. (Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar