Hoppa till huvudinnehåll

Tussilago

För hästarnas fötter, se hov (häst).

Hästhov, Hästhovsört, även kallad tussilago (Tussilago farfara), är en liten gul blomma. Den växer ofta vid vägkanter eller dikeskanter mycket tidigt på våren.

Släktnamnet "Tussilago" (givet av Linné) betyder förjagare av hosta (jämför latinets "tussis", som betyder "hosta" och "agere", som betyder "fördriva;" därav en hostmedicin som heter Tussipekt). Artepitetet "farfara" syftar på en art av poppel, vars löv har en vag likhet med tussilagons. Äldre namnformer är Skreppe, Lerskreppe, Skrep, Hovgräs .

Tussilagon, som är en typisk vårblomma, sticker upp ur det vissnade fjolårsgräset så snart tjälen börjar släppa, är ett uppskattat vårtecken. De stora rabarberliknande blad som efterträder blomningen är mindre uppskattade.

Namnet tussilago är vanligt eftersom det vetenskapliga namnet trängt ut det äldre folkliga "hästhov". Namnet hästhov kan syfta på att växtens blad till utseendet ansetts vara något hästskoformade, eller vara en förvanskning av "hosthäva"; växten har i äldre tider använts som hostdämpande medel. Något samband med hästhovar finns inte, vare sig hos blomman eller bladen. Notera dock att det mest spridda och använda engelska vulgärnamnet är coltsfoot, med alternativnamn bland andra horsehoof, ass's foot, foalswort eller bullsfoot.

Tussilagons blomning är viktig för tambin, den tidiga blomningen och bra pollen och nektar gör att bina får till ett drag på tussilagon.

^ J.W.Palmstruch, Svensk Botanik, första bandet, andra upplagan, Stockholm 1815. Tillgänglig på Archive.org (Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar