Hoppa till huvudinnehåll

Volbeat


Roskilde Festival 2009

Volbeat är ett danskt hårdrocksband, som grundades 2001 av Michael Poulsen. Han har tidigare varit medlem i bandet Dominus, som var en stor metalgrupp i Danmark, tills de splittrades strax innan Volbeat grundades. Michael Poulsens största inspirationskällor kommer ifrån Elvis Presley och Johnny Cash. Den näst största inspiationskällan är musikgruppen Social Distortion, detta har influerat Volbeats musik/genre mycket. Volbeats musikstil är främst metal/hårdrock, men de har inslag av femtiotalets svängiga toner. Stilen har även jämförts som en metalversion av Elvis-musik. De influeras mycket av gruppen Anthrax, som de även har spelat för på ett eftersläpp efter en konsert med dem.

De släppte sin första demo 2002, som var döpt efter gruppnamnet, men den fick ingen extraordinär uppmärksamhet. Dock fick bandet plats i rampljuset när Beat the Meat släpptes 2003. Sånger som "Soulweeper" och "Danny & Lucy" låg länge på Sveriges och Frankrikes topp-30-listor på mest spelade låtar på radion. Dessa låtar kom sedan att vara med på debutalbumet The Strength / The Sound / The Songs. Volbeat hade tidigare blivit nekade skivkontrakt hos skivbolag, men fick till slut ett kontrakt med Rebel Monster Records. Idag har de emellertid ett nytt kontrakt med skivbolaget Mascot Records. Hösten 2008 släpptes ett nytt album kallat Guitar Gangsters & Cadillac Blood som blev en toppsäljare i hela skandinavien.

Volbeat har fått många utmärkelser, de fick till exempel pris för årets nykomling 2003 och för bästa debutalbum 2005. Deras låt "Pool of Booze" är en del av filmmusiken i den tyska snowboardfilmen Frost. De har spelat på festivaler som Rock Hard-festivalen, Roskildefestivalen 2009, Metaltown 2011, Sweden Rock, Wacken Open Air, Arvika och Peace & Love 2011. Bandet sponsras av märkena Vans och Eastpak.

Den 28 november 2011 bekräftar Volbeat att Gitarristen Tomas Bredahl har fått sparken från bandet.Den danska metalkvartetten Volbeat beslutar sig för att gå skilda vägar med gitarristen Thomas Bredahl

Bandet säger följande i en ny intervju: "Being in a band is in many ways similar to a marriage with ups and downs. At times you can work it out and sometimes you need to go separate ways... We want to thank him for the work he has put in for Volbeat, and we wish him all the best in the future"

Framtiden är dock lika ljus för trion då dom inte ska ställa in några spelningar eller turnéer i framtiden. Sångaren Michael Poulsen säger: -"Vi kommer antingen köra på som en trio eller skaffa en ersättningsgitarrist och planerna nu i framtiden är bara att ta en välförtjänt paus och ge gärnet i Januari på WACKEN och GIGANTOUR" och under denna turnén så togs Hank Shermann (Mercyful Fate in som tillfällig ersättningsgitarrist.

Under slutet av 2012 så gick bandet även ut med att man skall åter gå in i studion för att spela in ett nytt album som förväntas ges ut i april 2013, och i samband med detta så gick man även ut med att man hade rekryterat en ny gitarrist, Rob Caggiano (ex Anthrax) och den 11 Mars 2013 så släpptes i Sverige bandets första singel från plattan Outlaw Gentelmen & Shady Ladies tillsammans med en musikvideo på Spotify och Youtube.

(Från Wikipedia)

  • Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

    Spelade låtar