Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Bastuliv

Huvudinnehåll

Isbastu

Vill man bjuda sina gäster på någonting typiskt finländskt kan man bjuda på ett bastubad. Men det här var inte tillräckligt exotiskt för vildmarksguiderna Arto och Marita Ahonen i Saarijärvi.

Koppning

Bastun tycks duga till den mesta. Förutom att man alltid har tvättat sig ren i bastun har man både fötts och dött där. Man har torkat lin och rökt kött och dessutom har bastun varit en naturlig plats att vårda sina sjuka på. En rökbastu var förr i tiden den renaste platsen. Både värmen och röken hade en steriliserande effekt.

Vinterbad

För en inbiten bastubadare kan det verka otroligt att man skulle vilja gå och kyla ner sig i en isvak. Trots det blir vinterbadandet allt populärare.

Basturökt fårkött

Vanligtvis brukar man ju bada i en rökbastu, men ute i den österbottniska skärgården så är det vanligare att man röker kött i dem. Fårköttet färdigt för bastun Nils Björkman och hans syster Dina Åström i Björkö har varit med och rökt fårkött ända sedan barnsben.

Jordbastu med bassäng

Storfinnhova Gård i Åboland är en plats som korsordsälskare kanske känner till, för svaret på korsordsfrågan ”Vem är Jätten i Lund?” är ”FINN” – och han kommer enligt sägnen härifrån.

Turkiskt bad

Den bastukultur vi känner till i Norden och Ryssland har en geografisk orsak. Vår bastukamin ska ju eldas med ved och därför finns den i barrskogsbältet. Men även i övriga världen gillar man att bada.

Brudbastu

Att fira möhippa i bastu blir allt populärare. Det här är en tradition som har rötterna i medeltiden. Ända fram till 1800-talet har brudarna tvagats i bastun som en ritual för att lämna det gamla livet bakom sig och förbereda för det kommande nya livet.

Framtidens värmerum

Finlands första svettbad med infraröd värme finns i Tavastehus. Bastuns ägare Leena Sivén (bilden ovan) bekantade sig med ”bastun” på en estnisk badinrättning och blev förtjust. I värmerummet kan man sitta i låg värme, umgås med vännerna och bränna celluliter och kalorier samtidigt som musklerna slappnar av.

Bastuentusiasten Arto Paasilinna

Det första finländaren gör när han bosätter sig på ett nytt ställe är att bygga en bastu. Författaren Arto Paasilinna utgör inget undantag förutom att han är lite flitigare än andra. Han har hela sju bastur i sin ägo.

Vedeldad, elbastu eller jordbastu?

Frågar man Seppo Leskinen vilken bastuuppvärmning han föredrar så blir svaret: Rökbastuugn. Därefter kommer, som man säger på finska, kertalämmitteinen som god tvåa. Ska han överhuvudtaget bada bastu så ska det vara en vedeldad ugn.

Bastu som konst

Heidi Lunabba är fotograf och konststuderande och dessutom en flitig bastubadare. Kombinationen av det här blev en Sauna Obscura – en flytande bastu med kameraegenskaper.

Inipi - svettält

Det kanske inte är uppenbart att se hur indiantält och finsk bastu hör ihop. Men faktum är att just så här föddes bastun - ur en hög med uppvärmda stenar.

Elbastu med fukt

Den som inte gillar bastu har ofta råkat ut för en torr och het elbastu där löylyn studsar tillbaka från den tunna fuktisolerade panelen och sveder bastubadarens öronsnibbar som ånga från kokande tevatten. Men Tommy och Monica Nyfelt i Oravais har hittat ett alternativ.

Rajaportin sauna – kvartersbastun

Det är få ställen i Finland där man i dag kan gå till en allmän kvartersbastu. Men Rajaportin Sauna i Pispala är en av dem.

Bastukvasten

För Marjatta Lohikoski är bastukvasten ett väsentligt tillbehör i bastun. Född på en ö i Ladoga i Karelen är hon uppvuxen med sin ”vasta”.På finska finns det två ord för bastukvast, nämligen ”vasta” och ”vihta”. ”Vasta” används mera i östra Finland och ”vihta” görs i Västra Finland.

Rökbastu

Det finns 2 miljoner bastur i Finland i dag - rökbastu, vedeldad bastu med skorsten och elbastu. Rökbastun är den finska bastuns ursprung.