Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Bilen som passion

Huvudinnehåll

Chevrolet HS 157, 1937

Man tager vad man haver, om man har en sådan här bil. Ägare: Dage Groop, Bennäs. Bensin, om det finns, men om inte går det lika bra med ved. På en brasa – bränslebehållaren rymmer 1000 liter – kör man Lauri Rusis Chevrolet-lastbil, som är försedd med gengasbrännare, ungefär 1000 kilometer.

Ford Prefect 100E 4 d sedan 1957

Vad hjälper det med hästkrafter och stor motor om man saknar attityd? Helmi Orvokki rullar fram, 36 hästkrafter stark, med en attityd som överglänser vilket vrålåk som helst. Ägare: Tiia Koskimies Helmi Orvokki är en Ford Prefect från 1957, en äkta brittbil tillverkad på Fords fabriker i Dagenham, Essex.

Chevrolet Sport Coupé 1932

Chevrolet Sport Coupé, årsmodell 1932 Dage Groop sandblästrar bildelar (år 1977). Ägare: Dage Groop i Bennäs. Med plats för två inne i bilen och två ute i den komfortabla "svärmorsluckan" kan Chevrolet Sport Coupé ge sina passagerare luftombyte bokstavligen.

Buick Wildcat Custom Convertible 1968

Buick Wildcat Custom Convertible 1968 Ägare: Nina Kallio och Ari Nikko, Vasa. Muskler under en snygg yta – Buick Wildcat gör skäl för namnet. Under motorhuven döljer sig en kraftfull V8, som spinner mjukt och jämnt fast foten blir tung på gaspedalen. Styrservo gör att man kan ratta den stora bilen nästan med lillfingret.

Fiat 500 C 'Topolino' 1953

Fiat 500 C 'Topolino' är en fulsnygg liten bil med stor charm. Ägare: Dage Groop, Bennäs. Det officiella smeknamnet 'Topolino' är Musse Piggs namn på italienska. Ordagrant betyder det "liten mus". Men Fiat 500 C är ingen anspråkslös liten mus, även om hästkrafterna inte är fler än 16½ i den 4-cylindriga motorn.

Pontiac de luxe 4 d sedan 1937

Pontiac de luxe 4 d sedan med inbyggd koffert, årsmodell 1937 Ägare: Leevi Udelius i Vasa. En läcker bil värdig en filmstjärna eller en maffiaboss. Bakbänkens resårer bjuder på ypperlig sittkomfort och den stora, sexcylindriga motorn är tystlåten men stark.