Hoppa till huvudinnehåll

Nyligen publicerat - Bilen som passion

 • Undret i Nystad eller berättelsen om den superhemliga Saab-motorn

  V8:an kunde ha blivit en världssuccé.

  I slutet av 80-talet fick ett gäng finska ingenjörer på Saabs bilfabrik i Nystad ett hemligt uppdrag: konstruera en konkurrenskraftig och effektiv V8 på mindre än ett år! Motorn såg dagens ljus, men ogynnsamma omständigheter och ett ofördelaktigt marknadsläge spolierade de lysande framtidsutsikterna.

 • Bilhjälp för hjälplösa (byta olja)

  Alla bilar och fordon som har någon form av förbränningsmotor har oljesmörjning. Oljan blir smutsig och tilläggsämnena förbrukas eller blir dåliga med tiden. Därför bör oljan bytas med jämna mellanrum för att den ska smörja maximalt hela tiden och motorn inte blir förstörd i förtid.

 • Ford Prefect 100E 4 d sedan 1957

  Vad hjälper det med hästkrafter och stor motor om man saknar attityd? Helmi Orvokki rullar fram, 36 hästkrafter stark, med en attityd som överglänser vilket vrålåk som helst. Ägare: Tiia Koskimies Helmi Orvokki är en Ford Prefect från 1957, en äkta brittbil tillverkad på Fords fabriker i Dagenham, Essex.

 • Chevrolet Sport Coupé 1932

  Chevrolet Sport Coupé, årsmodell 1932 Dage Groop sandblästrar bildelar (år 1977). Ägare: Dage Groop i Bennäs.

 • Buick Wildcat Custom Convertible 1968

  Buick Wildcat Custom Convertible 1968 Ägare: Nina Kallio och Ari Nikko, Vasa. Muskler under en snygg yta – Buick Wildcat gör skäl för namnet.

 • Pontiac de luxe 4 d sedan 1937

  Pontiac de luxe 4 d sedan med inbyggd koffert, årsmodell 1937 Ägare: Leevi Udelius i Vasa. En läcker bil värdig en filmstjärna eller en maffiaboss.