Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Bygga bastu

Huvudinnehåll

strandbastun på strömsö

Gör en egen bastufilm för Strömsös nationella bastukväll

I midsommarveckan i juni 2014 firas nationell bastukväll på Strömsö i Vasa under en 6 timmar lång direktsändning. I bastukvällen kommer det att visas korta videofilmer, ”levande bastuvykort”, från hela Finland och från världen. Skicka också du in din egen film till Strömsös bastukväll!

Vedförråd till bastuporten

Instruktioner för hur du själv gör samma sak.

Bastuport

Strandbastun ligger i ett mycket spännande område där de två universella element, som människan kan röra sig i och på med egen kraft möts. Strandbastun och området där i kring är länken mellan land och hav, jord och vatten.

Bänk med förvaring till bastukammaren

Äkta skäristil, det betyder för mig att det är fräscht, okomplicerat och funktionellt. Den här bänken har några uppgifter att fylla: 1) en sittplats, den skall gå att sitta på när man byter kläder.

Isolering av bastutak

Ursprungligen när bastun renoverades var det meningen att bastun skulle vara en sommarbastu och då är det inte lika viktigt med att ha en god isolering. Det har nog inverkan då också men inte lika mycket som om man vill använda bastun även vintertid.

Multifunktionell utegrill till bastustranden

Multifunktionell utegrill till bastustranden, del 3/3

Ja som sagt så vill Michael röka både det ena och det andra så det fick bli en variant för såväl varmrökning som kall.

Byggdagbok - med facit i handen

Blev det nu då en bastu som jag tänkt? Jag är faktiskt nöjd med det mesta. Kombinationen att sänka golvet och välja ”kertalämmitteinen” som typ på bastuugnen gav verkligen en luftig känsla och det känns lätt att andas då man badar.

Väggförvaring med hinkar

Här ett enkelt litet projekt med många användningsområden. En snygg förvaring som kan hängas inne eller ute, i barnkammaren för smågrejerna, i arbetsrummet för pennor eller ute med sommarblommor på rad.

Mångfunktionell bastupall

Idén grundar sig på tre grejer; Tre sitthöjder, pallen fungerar som korg att bära sina badgrejer i, pallen skall vara stapelbar. Var och en som går i bastun får en egen personlig pall och så väljer man var på laven man vill sitta.

Byggdagbok - golv & inredning

Gruset är riktigt skönt för fötterna Som beläggning på golvet valde jag siktat naturgrus av storleken 8-16mm. Det är tillräckligt stabilt och känns lagom skönt och uppiggande för fötterna.

Byggdagbok - bastuugnen

Johan murar ugnen själv Reflektioner kring bastuugnar Om man har gott om tid och vill utveckla bastubadandet så att själva eldandet blir en del av ritualen kan man skaffa sig en bastuugn av typen ”kertalämmitteinen”. Som man kanske kan härleda från namnet så handlar det om att eldandet är en enda fas.

Vind- och torktålig plantering

Om vind- och torktålig plantering

Byggdagbok - tankar om basturummet

Det blir hur fint som helst när allt är färdigmurat Tankar om rummet och golvet Min första känsla när jag steg in i själva bastun var att; ”Här känns det trångt”. Visst är rummet avlångt, men det var nog en låg rumshöjd som var avgörande för känslan.

Soffa av störar

Instruktioner för hur du själv gör samma sak.

Sittdyna med symaskinsbroderi

Instruktioner för hur du själv gör samma sak.

Inredning av bastukammaren

Lätt flyttbar inredning som kan flyttas.

Väggdekoration av flaskbotten

Material: murbruk för rappning tomma vinflaskor, gärna av olika färg och form Så här gör du: - Vid rappning av större ytor kan det vara skäl att överväga att anlita en yrkesman. Men har man mindre projekt och lite äventyrslusta går det bra att prova på det själv.

Golv målat som hav och vägg målad med träd som vyn utanför glasdörrarna.

Dekor i bastukammaren

Måla golv och väggar som naturen ute.

Byggdagbok - öppning mot verandan

Tankar kring skjutdörren mot verandan Blir det för blåsigt på verandan trots vindskyddet? Kanske det är för kallt för att sitta ute. Då kan man sitta inne framför brasan och ha dörrarna antingen stängda eller öppna eller mittemellan.

Vindskydd

Tankar kring vindskydd: En blåsig dag söker man gärna upp en plats som ger skydd för vinden. Man kan också planera sin favoritplats så att den blir skyddad mot vind.

Dörrenovering

Strömsöbastuns dörr var i ett ganska risigt skick, men det betyder inte att det bär av rakt till soptippen. Det mesta går nog att fixa.

Fönsterrenovering

Börja med att ta bort gammalt kitt från bågen så att du får bort fönstret. Kittet kan du ta bort med hjälp av en värmeblåslampa.

Byggdagbok - målning

Tankar kring ytor, färger och målning: Den naturligaste färgen på ett hus med träfasad är grå. Den naturligt gråa färg som obehandlat trä får när den utsätts för väder och vind.

Byggtips - målfärgskok

Den mest kända slamfärgen är nog så kallad "rödmylla" som man kokar själv på följande sätt. Eller för att precisera skall jag nog säga att detta recept är ett de vanligare av många varianter: Rödmylla Ingredienser: 50 liter vatten 2 kg järnvitriol 2 1/2 kg finmalet rågmjöl 8 kg rödmylla (röd färgpigment, finns i flera nyanser) Koka upp vattnet och tillsätt järnvitriol.

Byggdagbok - terass

Tankar kring terasser: En veranda eller terrass är en plattform som normalt placeras intill en husvägg för att få vindskydd och kanske samtidigt värme från en vägg som badar i sol. Vid Strömsös strandbastu ville jag först och främst skapa en naturlig förlängning på kammaren, en förlängning ut i naturen.

Byggtips - terass

Efter att den gamla terassen var riven så gällde att sätta sig ner och planera bygget i lugn och ro. Noggrann planering besparar oftast såväl tid som pengar innan projektet är klart!

Byggdagbok - fasaden

Tankar kring Strömsöbastuns fasad: Att gå med motorsågen på den befintliga öppningen var inte så dramatiskt som det kanske ser ut. Trots allt så förstorade jag bara en befintlig öppning för att ta in mera ljus.

Byggtips - fasader

Fasaden skyddar byggnaden och ger väggen ett mönster. Liggande panel ger byggnaden ett lägre utseende och tvärtom.

Byggtips - gröntak

Instruktioner för hur du själv gör samma sak.

Byggdagbok - gröntak

Gröntak, torvtak eller till och med grästak pratar vi om. Jag tycker att ett grönt tak är mer än "mysigt".

Byggdagbok - planering

Ett av vårens stora projekt på Strömsö kommer att vara renoveringen av en bastubyggnad vid stranden. Själva byggandet är ett hantverk och innan man sätter igång tycker jag att det är viktigt att planera och reflektera.

Tips inför byggnads- och renoveringsprojekt

När jag planerar en byggnad brukar jag tänka på tre saker: estetik, funktion och hållbarhet. Estetik handlar om färg och form.