Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Coronavirus: covid-19

De första fallen av den nya virussjukdomen covid-19 rapporterades i slutet av 2019. Viruset spred sig snabbt från Kina till andra länder. Här samlar vi det allra senaste om coronaviruset. THL samlar myndighetsinformationen på svenska.

Gör så här om du känner dig sjuk:

Du kan ha smittats av corona om du har feber, luftvägssymtom, ont i halsen, hosta eller muskelvärk och varit i nära kontakt med en person som bär på smittan.

Stanna genast hemma när du känner dig sjuk! Om symtomen kräver läkarvård, kontakta närmaste hälsovårdscentral eller sjukhus per telefon.

Vid frågor går det också att ringa det riksomfattande rådgivningsnumret 0295 535 535. Rådgivningen betjänar också på svenska.

29.5 klockan 22.47: Belgien tillåter vissa resor till grannländer

I Belgien blir det från och med i morgon, lördag, tillåtet att ta sig över gränsen till grannländer för att hälsa på familjemedlemmar. Det gäller Frankrike, Luxemburg, Tyskland och Nederländerna.

Det här bekräftar landets inrikesminister Pieter De Crem.

– Resenärerna måste följa försiktighetsreglerna i grannländerna, säger han.

Icke-nödvändiga resor till och från Belgien har varit förbjudna sedan mitten av mars.

Källa: Reuters

29.5 klockan 12.45: Sydkorea stänger skolor igen

Sydkorea går in för nya restriktioner i skolorna i storstadsområdet kring huvudstaden Seoul efter att coronavirusepidemin tagit fart igen.

Endast en tredjedel av eleverna får delta i fysisk undervisning, resten får distansundervisning. Restriktionerna gäller också daghem.

Sydkorea har hittills lyckats stoppa coronaviruset genom effektiv testning och spårning.

29.5 klockan 10.50: Elitidrotten kör igång 14 juni i Sverige - men utan publik

Från och med den 14 juni kommer idrott utan publik att vara tillåtet.

- Beskedet att tillåta idrott utan publik ska inte ses som att vi rullar tillbaka rekommendationerna, säger Sveriges kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Beslutet gäller all idrott, oberoende nivå och för både dam- och herrsidan, uppger regeringen. Idrotten ska ske utomhus och enligt restriktioner för offentliga tillställningar.

Expressen rapporterade redan i går att Allsvenskan troligtvis startar i mitten av juni.

Källa: SVT, Expressen

29.5 klockan 10.30: 4 706 döda i covid-19 i Indien - landet fortsätter lätta på restriktionerna

Antalet dödsfall relaterade till coronaviruset ökar i Indien. Landet har nu passerat Kina med 175 nya dödsfall under det senaste dygnet. Enligt de officiella siffrorna har nu 4 706 personer dött av coronaviruset i Indien.

Ändå fortsätter landet att lätta på restriktionerna i ett försök att minska på krisens påverkan på ekonomin. Inrikesminister Amit Shah uppgav att diskussioner om att ytterligare lätta på restriktionerna ska hållas på fredag.

Hälsoministeriet i Indien meddelar att nästan 166 000 personer har insjuknat i covid-19.

Källa: STT, AFP

29.5 klockan 9.45: Många har nätshoppat för första gången under coronakrisen

Mer än hälften av finländarna har under den gångna våren köpt varor via nätet för första gången, visar en färsk enkät av Kantar och Columbia Road.

En femtedel av de omkring tusen som svarade på enkäten hade köpt kläder via nätet för första gången. Nästan nittio procent av dem tänkte göra det på nytt efter epidemin.

Också livsmedel, restaurangmat, hygien och skönhetsartiklar och elektronik var populära nätuppköp.

Näthandeln syns också hos Posten. På grund av rusningen i paketleveranser har bolaget bland annat öppnat tillfälliga avhämtningslokaler för paket.

29.5 klockan 4.50 Fler bekräftade fall i Brasilien än tidigare

Brasilien rapporterade igår 26 000 nya bekräftade coronafall. Det är fler än någon dag tidigare.

Sammanlagt har Brasilien ungefär 440 000 bekräftade fall, fler fall har bara bekräftats i USA.

Igår rapporterades över tusen dödsfall. Totalt har Brasilien nu nästan 27 000 dödsfall orsakade av coronaviruset.

28.5 klockan 22.16: Världens äldsta martatonlopp ställs in

Årets upplaga av Boston Marathon ställs in. Det är första gången i maratonloppets 124-åriga historia som det händer.

Maratonloppet skulle ursprungligen ha ordnats i april, men sköts upp till september på grund av coronapandemin. Nu meddelar arrangörerna att det ställs in.

Boston Marathon är ett av de populäraste maratonloppen som ordnas och lockar varje år över 30 000 löpare.

Källa: Reuters

28.5 klockan 20.27: Norge slopar karantänkrav för nordbor på arbetsresa

Från och med början av juni behöver inte längre finländare, svenskar, danskar och islänningar som reser till Norge i arbetssyfte vara i karantän vid ankomst.

Det här görs eftersom det är viktigt för näringslivet, säger landets näringslivsminister.

Regeln gäller endast nordbor på arbetsresa. Norrmän som återvänder hem och utlänningar som kommer till Norge måste fortsättningsvis isolera sig i 10 dagar.

Källa: AFP, NRK

28.5 klockan 20.19: Turkiet lättar på restriktioner

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan meddelar att Turkiet lättar på restriktioner i fråga om inrikesresor.

Restauranger, kaféer, parker och sportinrättningar öppnar 1 juni.

Källa: Reuters

28.5 klockan 17.46: WHO: Skär inte ner på de offentliga utgifterna till vården

WHO varnar för dystra konsekvenser om europeiska regeringar väljer att skära ner på de offentliga utgifterna till hälsovården under den nuvarande ekonomiska krisen som coronaviruset bidragit till.

– Vi är oroliga för att länder svarar på krisen på samma sätt som de svarade på lågkonjunkturen för 10 år sedan – genom att skära ner på de offentliga utgifterna till vården, säger WHO:s regionala direktör för Europa Hans Kluge.

Om man skär ner på utgifterna leder det till att många människor inte får den vård de behöver, befarar WHO. Det är inte bara liv som sätts i fara, utan nedskärningen kan till och med vara kontraproduktiv, tror WHO.

Källa: AFP

28.5 klockan 17.31: Kosonen vill diskutera begränsningen om 500 personer på nytt

Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) skriver i ett mejl till tidningen Helsingin Sanomat att hon önskar att regeringen diskuterar begränsningen om 500 personer på evenemang och tillställningar på nytt.

Kosonen är själv villig att ge vika för regeln när det gäller vissa utomhusevenemang.

– Man kunde enligt min mening utvärdera regeln för till exempel utomhusarenor där publikens säkerhet och rörelse samt tillräckliga hygiennivå kan garanteras, säger hon.

Enligt nuvarande regler är evenemang och tillställningar med över 500 personer förbjudna under juni och juli.

Källa: HS

28.5 klockan 14.37: Förlust för både SAS och Norwegian

De nordiska flygbolagen SAS och Norwegian visar som väntat miljonförluster under senaste kvartal.

SAS gick 350 miljoner euro på förlust under perioden februari-april, jämfört med motsvarande period i fjol.

Norwegian går för sin del 300 miljoner euro på minus under årets första kvartal, jämfört med året innan.

Den norska staten har ekonomiskt stött Norwegian.

Källa: STT

28.5 klockan 13.40 Över 90 procent av de avlidna i Sverige var 70-plussare

Drygt 90 procent av alla som har dött i covid-19 i Sverige var 70 år eller äldre. 49 procent av dem bodde på äldreboenden och 25 procent hade hemtjänst.

Det visare den svenska socialstyrelsens senaste siffror.

Den högsta dödssiffran finns i åldersgruppen 85 år och äldre, 1 973 personer den 25 maj, då socialstyrelsens dödssiffra ännu låg på 3 964.

Lägst andel döda finns i gruppen under 50 år. Totalt hade 42 personer i den gruppen avlidit den 25 maj, varav 28 män och 14 kvinnor. I alla åldersgrupper är andelen män högre än andelen kvinnor.

Antalet rapporterade avlidna i covid-19 i Sverige är idag 4 220. 95 nya dödsfall har registrerats sen igår.

Källa: SVT/TT


28.5 klockan 11.35 Fortsatt dystra coronasiffror i Ryssland

Ryssland rapporterade 174 nya dödsfall i covid-19 under det senaste dygnet. Antalet nya dödsfall per dygn har fortsatt att stiga under de senaste dagarna. 174 är en rekordhög siffra för Ryssland, men samma siffra noterades också i förrgår.

Nu har 4 142 personer bekräftats ha avlidit i covid-19 i Ryssland, men den verkliga siffran misstänks vara betydligt högre än så. Antalet bekräftat smittade har stigit till 379 051.

Huvudstaden Moskva är värst drabbad, men enligt borgmästaren Sergej Sobjanin har antalet coronapatienter ändå sjunkit betydligt och man kommer att lätta på virusrestriktionerna ytterligare.

Från och med måndagen ska fler butiker och serviceföretag få öppna igen och promenader och träning utomhus tillåtas, förutsatt att man bär ansiktsmask.

Källor: Tass, Reuters

28.5 klockan 11.30 Statsrådet på Twitter: Anvisningar om resor ses över inför sommaren

Enligt Statsrådet jobbar ministerierna för tillfället med anvisningarna som gäller resandet under sommaren. Mera information kommer inom de närmaste dagarna.

Tidigare idag sade Kirsi Varhila, kanslichef på social- och hälsovårdsministeriet under en presskonferens att rekommendationen för tillfället är att finländare ska undvika fritidsresor både i hemlandet och utomlands.

28.5 klockan 8.08: Coronafallen ökar igen i Sydkorea

Sydkorea har bekräftat 79 nya coronafall under det senaste dygnet.

Det är det största antalet smittade på nästan två månader, vilket ses som ett bakslag för landets framgångsrika försök att få kontroll över epidemin. Ökningen har också väckt oro om en andra smittovåg. Antalet smittade ökade nu för tredje dagen.

Flest fall har påträffats i huvudstaden Seoul.

Sydkorea har bekräftat drygt 11 000 coronafall och 269 dödsoffer relaterade till covid-19.

Källor: AFP, Reuters

28.5 klockan 5.22: Över 25 000 döda i covid-19 i Brasilien

I Brasilien har nu över 25 000 människor dött i coronaviruset, uppger landets hälsoministerium. Under det senaste dygnet har över 1 100 dödsfall rapporterats.

Antalet personer som har bekräftats smittade av viruset ligger nu på 411 821, enligt ministeriet. Experter menar ändå att antalet smittade antagligen är mycket högre eftersom Brasilien inte testar tillräckligt med personer.

Källa: Reuters, AFP

29.5 klockan 12.00: 33 nya coronafall

33 nya fall av coronasmitta har konstaterats i Finland, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL. Totalt har 6 776 coronafall konstaterats i Finland. Enligt gårdagens siffror har 313 personer avlidit av covid-19. 83 personer får sjukhusvård.

27.5 klockan 17.20: Niinistö och Putin behandlade coronaläget per telefon

Presidenterna diskuterade coronavirussituationen i de båda länderna. Dessutom diskuterades de två ländernas samarbete kring bland annat ekonomi och miljö.

Niinistö konstaterade att behovet att upprätthålla goda relationer till stormakter under de senaste månaderna har vuxit under de senaste månaderna.

Samtalet fördes på Finlands initiativ.

27.5 klockan 10.35: Slut på subventionerade hemresor för finländare i utlandet

Utrikesministeriet ordnar inte längre subventionerade hemresor för finländare i utlandet. På grund av coronapandemin ordnades det hemresor både för finländare och andra europeiska medborgare i samarbete av Utrikesministeriet och Finnair.

Totalt ordnades 16 flygningar och nästan 3 300 resenärer återvände till Finland eller via Finland till sina hemländer i Europa. Totalt kostade flygningarna finska staten ungefär 355 000 euro.

27.5 klockan 7.48: Simhallarna öppnar nästa vecka

Nästa vecka får simhallar och friluftsbad öppna sina dörrar igen. Några allmänna anvisningar finns inte så kommunerna bestämmer själva vilka regler som anläggningarna ska följa, skriver STT.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) är risken väldigt liten för smitta eftersom forskning visar att coronaviruset inte smittar i bassängvatten.

Däremot har många meddelat att basturna kommer hållas stängda, eftersom man vill trygga att säkerhetsavståndet hålls.

27.5 klockan 7.01: Sorgetid i Spanien

Spanien inleder i dag en tio dagar lång sorgetid för att hedra coronapandemins offer.

Alla offentliga byggnader kommer att sänka sina flaggor till halvstång i dag.

Spanien är ett av de värst drabbade länderna i coronapandemin. Över 27 100 personer i landet har dött efter att ha smittats av coronaviruset.

26.5 klockan 22.10: Coronarestriktionnerna förlängs i Tyskland

Tyskland förlänger sina coronarestriktioner fram till 29 juni.

Från och med 6 juni är det tillåtet för upp till tio personer att träffas på allmänna platser, men Tysklands regering uppmanar ändå tyskarna att undvika onödiga kontakter och utöva social distansering.

Tidigare restriktionslättnader har genomförts lyckat, och landet verkar ha klarat sig undan nya stora epidemiutbrott.

Förbundskansler Angela Merkel föreslog ursprungligen att förlänga reglerna om att hålla ett avstånd på 1,5 meter tills 5 juli, men eftersom landets delstater drabbats olika väckte förslaget motstånd.

Bland annat delstaterna Thüringen och Sachsen meddelade redan tidigare att man häver restriktionerna från och med 6 juni - trots att det står i strid med regeringens direktiv.

Hittills har 8 302 personer dött till följd av covid-19 i Tyskland.

Källor: AFP, Reuters

26.5 klockan 21.20: Ungerns undantagslag föreslås upphävas i juni

Ungerns regering föreslår att landets hårt kritiserade undantagslag upphävs den 20 juni.

Ett lagförslag om upphävandet ska enligt regeringen överlämnas till parlamentet senare i dag.

Undantagslagen stiftades för att hjälpa premiärminister Viktor Orbán att bekämpa coronaepidemin.

Lagen gav Orbán stora maktbefogenheter och möjliggjorde hårda fängelsestraff för dem som spred falsk information om pandemin.

Sedan dess har flera personer som kritiserat Orbán på sociala medier gripits.

Lagen innehöll inte heller någon tidsgräns för när Orbán skulle återlämna makten till parlamentet.

Källor: AFP, Reuters

Bild på mobilapplikation

26.5 klockan 14:15: THL:s nya digitala karta visar var människor rapporterat mest om coronasymptom

Institutet för hälsa och välfärd THL har öppnat en ny digital karta som visar i vilka kommuner människor gjort flest anmälningar om allvarliga coronasymptom i tjänsten Omaolo.

Målet är att ge myndigheterna en bättre helhetsuppfattning om var människor med tecken på coronasmitta befinner sig geografiskt.

- Anmälningarna kan ge en prognos för antalet framtida coronafall och behovet av vård, berättar THL:s sakkunnigläkare Sanna Isosomppi.

Uppgifter på enskilda personer kan inte identifieras, inte heller kommuner med mindre än fem anmälningar.

Kartan finns på svenska på adressen thl.fi/symptomkartan. Den uppdateras varje dag klockan 12.

26.5 klockan 14.10: Tyskland häver kanske avrådan från att resa till andra EU-länder

Tyskland överväger att häva sin reseavrådan till EU-länder. Om coronaläget det tillåter kommer tyskarna från och med mitten av juni att kunna semestra i drygt 30 europeiska länder.

Avrådan ska hävas för EU:s medlemsländer samt Storbritannien, Island, Norge Schweiz och Liechtenstein.

I morgon ska förbundskansler Angela Merkel träffa Tysklands 16 förbundstatsledare för att diskutera hur restriktionerna ska lyftas och åtgärder för att hjälpa den tyska ekonomin.

26.5 klockan 14.05: Fyra nya coronadödsfall

Ytterligare 4 personer har dött i covid-19 i Finland. Den totala dödssiffran i vårt land är 312. 95 personer vårdas för närvarande på sjukhus för coronasmitta. 11 coronapatienter får intensivvård.
Per 100 000 invånare har Finland nu 120 fall av coronasmitta.

Ingen covid-19 på serviceboendet i Karlebyregionen

Soite ger ingen information om vilket boende det handlar om.

26.5 klockan 12.20: 29 nya coronafall

Finland har nu 6 628 bekräftade fall av coronasmitta, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL. Det är 29 fall fler än i går.

26.5 klockan 6.42: Marin hoppas att beredskapslagen inte behöver användas efter juni

Statsminister Sanna Marin (SDP) hoppas att beredskapslagen inte ska behöva förlängas efter juni.

På grund av undantagstillståndet har det varit möjligt för regeringen att lägga sig i finländarnas grundrättigheter. Till exempel har uppsägningstiden för vårdare förlängts och semestrar har begränsats.

Enligt Marin kommer beredskapslagen att tas ur bruk genast då det är möjligt.

Marin säger till STT att det i nuläget ser ut som att det är möjligt att fortsätta luckra upp restriktionerna. Antalet bekräftade coronafall minskar stadigt och belastningen på sjukvården minskar.

26.5 klockan 5.59: Två personer smittade på minkfarmer i Nederländerna

Nederländerna har bekräftat att två personer har smittats av coronaviruset på minkfarmer i Eindhoven.

Personerna arbetade på olika minkfarmer och de har uppenbarligen smittats av minkar.

Det första coronafallet påträffades förra veckan då man samtidigt konstaterade att minkar på två farmer i södra Nederländerna bar på coronaviruset.

Jordbruksministeriet har nu beordrat att alla minkfarmar isoleras och att alla som arbetar på dem skall testas.

Ministeriet försäkrar att det inte finns anledning för allmänheten att oroa sig att viruset sprids vidare från farmerna.

25.5 klockan 15.08: Över 4 000 döda i Sverige

I Sverige har man nu bekräftat över 4 000 dödsfall till följd av covid-19. 31 personer har dött under det senaste dygnet, rapporterar Folkhälsomyndigheterna.

Sverige har nu över 33 800 bekräftade fall av viruset.

Sveriges dödssiffror hör till de största om man jämför fall med befolkningsmängd.

25.5 klockan 13.02: Coronarestriktioner i fängelserna hävs från och med juni

De begränsningar som gäller till följd av coronaepidemin i fängelserna upphävs gradvis från och med 1 juni.

I det första skedet lindras begränsningarna som gällt aktiviteter och funktioner. De intagna får tillgång till gym, sportsalar, bastur och bibliotek igen i såväl slutna som öppna anstalter.

Beslut om de intagnas träffar med barn kommer att fattas under midsommarveckan. Alla besök har varit indragna sedan 13 mars. Fysiska besök har ersatts med virtuella möten.

Permissioner beviljas i enlighet med nuvarande praxis, vilket innebär att permission endast kan fås av synnerligen viktiga skäl, såsom en nära anhörigs begravning eller allvarliga hälsomässiga skäl som gäller en nära anhörig till den intagne.

25.5 klockan 12.53: Skyddsutrustning för 100 miljoner euro ska köpas

Social- och hälsovårdsministeriet har gjort ett anskaffningsförslag av skyddsutrustning åt Försörjningsberedskapscentralen FBC. 100 miljoner euro har reserverats för anskaffningen.

Ministeriet föreslår att FBC också förhandlar med finländska tillverkare eftersom man på det sättet kan säkerställa den inhemska tillgängligheten och produktionen.

Anskaffningsförslaget gäller följande utrustning: kirurgiska mun- och nässkydd, andningsskydd, nitrilhandskar, skyddsjackor och förkläden.

Tanken är att göra beställningarna under juni–augusti. Skyddsutrustningen förvaras vid Försörjningsberedskapscentralen. Mängden skyddsutrustning som beställs baseras på den nuvarande förbrukningen.

25.5 klockan 12.02: 20 nya bekräftade fall i Finland, ett dödsfall

Finland har nu 6 599 bekräftade fall av covid-19. Det är en ökning med 20 fall jämfört med i går, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL.

En person har dött i viruset under det senaste dygnet. Under söndagen rapporterade THL om samma antal döda efter två dagar utan dödsfall. Nu har sammanlagt 308 personer dött i viruset i Finland.

104 personer får vård på sjukhus. Det här är en minskning på två personer jämfört med i går. 18 personer ligger på intensiven, vilket är en minskning på en person jämfört med i går.

25.5 klockan 10.42: Nödläget i Tokyo hävs

Det rådande nödläget i Tokyo och fyra andra prefekturer kommer att hävas efter att en exepertpanel visade grönt ljus.

Regeringen kommer att häva alla undantagsregler som har rått i de största städerna Tokyo och Osaka i över en och en halv månad.

I resten av Japan har de landsomfattande restriktionerna redan hävts.

Myndigheterna varnar invånare i Tokyo och på Japans nordligaste ö Hokkaido att det ännu måste vara extra försiktiga. På söndagen bekräftades ett tiotal nya coronafall i Tokyo och Hokkaido.

Källa: Reuters

25.5 klockan 7.52: Stängda restauranger i USA leder till aggressiva råttor

I och med att många restauranger i USA har tvingats stänga har råttorna svårt att hitta mat. Det har gjort råttorna aggressiva, skriver The Washington Post.

När råttorna inte hittar överbliven mat i restaurangers soptunnor blir de aggressiva, varnar USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC.

Sedan coronapandemin tog fart har antalet anmälningar om råttor i bostadsområden och råttor som äter upp varandra ökat.

Också distansjobbet kombinerat med råttproblemet medför risker. Råttor som har gnagat på bildäck och -motorer har blivit dyra för bilägare och i vissa fall till och med orsakat bränder.

CDC rekommenderar att alla försäkrar sig om att hemmets soptunnor har lock på och att man gömmer undan exempelvis fågelmat.

Källa: The Washington Post

24.5 klockan 23.55: Tonfallet mellan Kina och USA trappas upp

Kinas utrikesminister Wang Yi anklagade på söndagen USA för att sprida konspirationer och lögner om coronaviruset. Han menar att USA har infekterats av ett "politiskt virus" som får vissa politiker att om och om igen attackera Kina.

En representant för Vita huset liknade på söndagen Kinas agerande vid coronautbrottet med Sovjetunionens vid Chernobylolyckan. USA menar att Kina försökt hemlighålla utbrottet. Också president Donald Trump har riktat kritik mot Kina angående coronaviruset.

Det finns flera olika spänningar mellan länderna menar Wang, bland annat coronaviruset, situationen i Hong kong och andra frågor. Enligt ministern skuffas länderna nu till randen av ett nytt kallt krig.

Källa: STT, AFP, BBC, Reuters

24.5 klockan 22.12: Storbritanniens premiärminister backar topprådgivare efter resa under coronarestriktionerna

Premiärministerns närmsta rådgivaren Dominic Cummings är i blåsväder efter att ha brutit mot regeringens coronarestriktioner två gånger.

Nu visar premiärminister Boris Johnson sitt stöd för Cummings beslut att åka iväg med sin fru och son till släktingar Durham. Det här efter att Cumming meddelat att han självisolerar sig efter att ha uppvisat symtom på covid-19.

Enligt Johnson har Cummings agerat lagenligt och som en ansvarsfull förälder.

Cummings agerande har väckt kritik i Storbritannien. Både personer från partiet Tory och Labour har krävt att rådgivaren avgår.

Källor: BBC, STT, AFP

24.5 klockan 12.12: 11 nya fall av covid-19 i Finland och ett nytt dödsfall

Finland har nu 6 579 bekräftade fall av covid-19. Det är en ökning med 11 fall under det senaste dygnet.

I går rapporterade THL om 31 nya fall och i fredags var samma siffra 44.

24.5 klockan 12.04: I Ryssland har 153 personer dött till följd av coronaviruset under det senaste dygnet

I Ryssland har dte under det senaste dygnet dött 153 människor till följd av coronaviruset. Det är näst högsta antalet döda under ett dygn i Ryssland hittils.

Enligt landets hälsomyndigheter bekräftades igår 8 599 nya fall av covid-19 i Ryssland. Det är något färre än för två dagar sedan.

Totalt har 344 481 personer smittats av coronaviruset i Ryssland.

Källa: Reuters

24.5 klockan 10.57: Coronakrisen har ökat mängden avfall

Coronakrisen ändrar på människors vanor och det syns bland annat i sophanteringen. I huvudstadsregionen har det under januari till april i år samlats in omkring 4 000 ton mer avfall än undet samma tid i fjol.

Kartong- och platsavfall e de som har ökat mest. I April ökade mängden kartongavfall med 20 procent jämfört med i fjol.

Juho Nuutinen som är ansvarig för soptransporterna på samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster säger att den ökade näthandeln är en av orsakerna till att avfallsmängderna ökat.

Källa: STT

24.5 klockan 8.49: I New York sjönk antalet döda till under hundra

I New York dog 84 personer till följd av coronaviruset under det senaste dygnet. Det är det lägsta antalet döda sedan slutet av mars när epidemin tog fart i delstaten.

Också antalet nya fall av covid-19 och personer som har tagits in på sjukhus har sjunkit, sade guvernör Andrew Cuomo på lördag.

I början av april när epidemin var som värst i delstaten dog uppemot 800 personer dagligen till följd av viruset.

Källa: AFP

24.5 klockan 7.04: Begränsningarna i rörelsefriheten fortsätter i Buenos Aires

I Argentinas huvudstad Buenos Aires fortsätter begränsningarna i rörelsefriheten fram till den 7 juni, meddelade landets president Alberto Fernandez på lördagen.

Begränsningarna i rörelsefriheten infördes i mitten av mars och skulle ta slut i dag. På andra håll i Argentina har begränsningarna luckrats upp redan tidigare.

Antalet smittade i covid-19 i Buenos Aires har stigit under de senaste dagarna.

Enligt världshälsoorganisationen WHO är Sydamerika nu coronapandemins nya epicentrum.

Källa: Reuters

24.5 klockan 6.35: Över 1 100 dödsfall i USA på ett dygn

Under det senaste dygnet har totalt 1 127 coronarelaterade dödsfall registrerats i USA. Enligt Johns Hopkins universitetets siffror har totalt har drygt 97 000 personer dött i coronaviruset i USA.

I USA har man bekräftat över 1,6 miljoner fall av coronasmitta, vilket är betydligt fler än i något annat land.

Källa: AFP

24.5. klockan 20.42: USA väntas stoppa inresor från Brasilien

USA kommer troligen att tillfälligt stoppa inresor från Brasilien till USA, säger nationella säkerhetsrådgivaren Robert O'Brien som talade i programmet Face the Nation på tv-kanalen CBS.

Åtgärden beror enligt O'Brien på läget i Brasilien. Han säger att Vita huset vill skydda USA:s befolkning.

President Donald Trump sade nyligen att han överväger ett reseförbud.

Reseförbudet kommer inte att beröra amerikanska medborgare, personer med permanent uppehållstillstånd i USA och nära släktingar till amerikanska medborgare.

Coronaepidemin har krävt 22 000 människors liv i Brasilien. Antalet bekräftade fall uppgår till cirka 350 000.

23.5 klockan 21.35: Finska munskydd börjar säljas i mataffärer

Munskydd tillverkade i Finland kommer till salu i mataffärerna. På S-gruppen och Kesko berättar man att inhemska munskydd kommer att finnas till salu om några veckor. Priset på skydden - som är för engångsbruk - kommer att vara ungefär en euro.

Ett ansiktsskydd av tyg eller ett engångsskydd skyddar inte användaren själv men kan tjäna som skydd för omgivningen mot droppar som flyger omkring då man hostar eller nyser.

Källa: Yle Uutiset

23.5 klo 19.55: Första dödsfallet relaterat till coronavirus på Gazaremsan

Det första dödsfallet i covid-19 har skett på den överbefolkade Gazaremsan, berättar palestinska myndigheter.

Under de senaste dagarna har antalet smittade fördubblats till 55, då över tusen palestinier som var strandsatta i Egypten tilläts återvända till Gaza. Coronasmitta hade konstaterats hos över 30 av de återvändande, de har alla isolerats.

FN har varnat för att ett coronavirusutbrott i Gaza kan bli katastrofalt. Två miljoner människor bor på det 360 kvadratkilometer stora området.

Källor: STT, AFP, Reuters, AP

23.5 klockan 16.31: Nästan 4 000 döda i Sverige

67 personer har dött i covid-19 i Sverige under det senaste dygnet. Det innebär att totalt 3 922 personer dött i sviterna av coronaviruset i landet.

Sverige har bekräftat över 33 000 smittade. Antalet personer som har vårdats på intensivavdelningar har också ökat något.

Under epidemin i Sverige har nu totalt över 1 900 allvarligt sjuka patienter fått intensivvård.

(Nyhetsuppdateringen korrigerades 25.5 klockan 18.23. Det stod först felaktigt att 1 900 patienter vårdas på intensivavdelning, men det handlar alltså om det totala antalet patienter på intensivavdelning under epidemins gång).

23.5 klockan 16.29: Spanien öppnar upp för utländska turister i juli, demonstrationer i Madrid

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez meddelar att landet öppnar gränserna för utländska resenärer i juli.

Tusentals högeranhängare har protesterat mot regeringens coronastrategi bland annat i huvudstaden Madrid. Demonstranterna körde i bilar genom Madrid på uppmaning av ytterhögerpartiet Vox, som är tredje störst i parlamentet. Vox anklagar regeringen för alltför stränga coronadirektiv och kräver att den bör avgå.

Över 28 000 insjuknade har avlidit medan man har bekräftat över 230 000 coronafall i Spanien.

Källa: AFP, Reuters

23.5 klockan 12.11: 31 nya fall av covid-19 i Finland, inga nya dödsfall

Finland har nu 6 568 bekräftade fall av covid-19. Det är en ökning med 31 fall under det senaste dygnet.

I går rapporterade THL om 44 nya fall och i torsdags var samma siffra 50.

För andra dagen i rad har ingen dött i coronaviruset.

23.5 klockan 8.00: USA öppnar gränserna för proffsidrottare

USA tillåter igen proffsidrottare att resa in i landet, meddelade ministern för inre säkerhet Chad Wolf på fredagen. Det att gränserna öppnas gäller proffsidrottare som reser för att delta i idrottsevenemang.

– Amerikanerna behöver sin idrott. Det är dags att öppna upp ekonomin och det är dags för proffsidrottarna att återgå till arbetet, sade Wolf.

De öppna gränserna gäller också bland annat för idrottarnas personal och make eller maka.

Största delen av proffsidrotten i USA har lagts på is som en del av coronavirusrestriktionerna.

Totalt har det konstaterats 1,6 miljoner fall av covid-19 i USA.

Källa: Reuters

23.5 klockan 5.58: Storbritannien försätter resenärer i karantän

Resenärer som anländer till Storbritannien försätts i två veckors karantän från och med den 8 juni.

Karantänen gäller också för brittiska medborgare som återvänder hem efter en utlandsresa. Bland annat har flygbolag och politiker kritiserat beslutet.

Karantäntvånget gäller inte resenärer från Irland, chaufförer för godstransport, vårdpersonal eller lantbrukets säsongsarbetare.

Källa: Yle, Reuters

23.5 klockan 5.28: Vaccin testas på över 100 000 amerikaner från och med juli

I USA kommer de första vaccinen att testas redan i juli. De mest lovande vaccinerna kommer att testas på över 100 000 frivilliga.

Målet är att utveckla ett vaccin mot coronaviruset ännu under det här året, i normala fall kan det ta upp till tio år att utveckla ett vaccin.

För att möjliggöra en så framställning av vaccin som möjligt, har de ledande vaccinstillverkarna kommit överens om att de delar med sig av nyttig information till kokurenterna under processens gång.

I normala fall ingår många olika testfaser i utvecklandet av vacciner. I och med coronaviruset har många av faserna slagits ihop för att försnabba processen.

Källa: Reuters

22.5 klockan 23.15: Trump kräver att religiösa byggnader öppnas

USA:s president Donald Trump kräver att kyrkor och andra religiösa byggnader öppnar under veckoslutet.

- I dag identifierar jag religiösa byggnader - kyrkor, synagogor och moskéer - som essentiella platser som bidrar med essentiell service, sade Trump på en presskonferens under fredagen enligt AFP.

Trump vill att guvernörer runtom i landet öppnar religiösa rum. Presidenten sade att han är beredd att öppna kyrkorna mot guvernörernas vilja, men ifall han har de befogenheterna är oklart, skriver AP.

Att öppna kyrkorna i USA kan öka spridningen av coronaviruset ifall det inte görs på ett säkert sätt. På mors dag exponerades 180 personer för coronaviruset i norra Kalifornien efter att en kyrka höll gudstjänst mot guvernörens restriktioner. En person som befann sig i kyrkan bekräftades senare smittad av covid-19.

Källor: AFP, AP

22.5 klockan 21.10: Island öppnar nattklubbar, barer och gym

Antalet nya coronafall fortsätter minska på Island och landet börjar sakta gå tillbaka till det normala. Nästa vecka öppnar nattklubbar och barer igen, men med restriktionen att dörrarna ska vara stängda klockan 11 på kvällen.

Gymmen får också öppna nästa vecka. Det blir även möjligt att ordna sammankomster för upp till 200 personer.

Island började lätta på sina restriktioner i början av maj. Då öppnade skolor, universitet, frisörer och museum. Enligt isländska myndigheter ökade inte antalet smittade i samband med att man lättade på restriktionerna.

I mitten av juni planerar landet att öppna sina gränser.

Island har 1 803 bekräftade fall. Under maj månad har bara fem fall tillkommit i statistiken.

Källa: AFP

22.5 klockan 18.20: Över 100 000 coronasmittade i Afrika

Enligt AFP har Afrika nu över 100 000 bekräftade fall av coronavirus. Drygt 3 000 av de smittade har dött. De flesta dödsfallen relaterade till coronaviruset finns i norra Afrika.

Det är ändå oklart hur tillförlitliga siffrorna är och experter misstänker att bristande testkapacitet gör att man underskattar pandemins framfart i Afrika.

Europa har över 1 974 500 bekräftade coronavirusfall och över 171 000 döda. USA har närmare 1 577 800 fall och nästan 97 000 dödsfall relaterade till coronaviruset.

Källa: AFP

22.5 klockan 16.15 Coronasmitta konstaterad på daghem i Vanda – 25 exponerade barn och 5 anställda i karantän

På daghemmet Touhula i Korso har ett fall av coronasmitta bekräftats hos ett barn. 25 barn och fem arbetstagare har exponerats och därmed försatts i karantän.

Exponeringen skedde den 19:e maj.

Sammanlagt finns 48 barn och nio anställda vid daghemmet Touhula i Korso.

Enligt myndigheternas direktiv håller daghemmet öppet trots smittan. I ett pressmeddelande skriver Touhula att än så länge har inga andra fall upptäckts på daghemmet.

22.5 klockan 14.48: Antalet döda till följd av coronaviruset oförändrat i Finland

De bekräftade coronavirusfallen i Finland har ökat med 44 och är på fredagen sammanlagt 6 537.

Antalet döda är oförändrat jämfört med dagen innan. Coronaviruset har krävt 306 människors liv i Finland.

Antalet personer som vårdas på intensivvårdsavdelning minskade med en till 21.

22.5 klockan 13.45 Rekordmånga döda i Ryssland - bnp krymper med minst 5 %

Ryssland registrerade 150 dödsfall på grund av coronaviruset under det senaste dygnet. Det är ett nytt dagligt rekord, trots att det officiella dödstalet anses vara kraftigt i underkant.

Samtidigt bekräftades över 8 800 nya coronafall. Totalt har Ryssland bekräftat 326 000 coronafall, vilket är näst högst i världen efter USA.

Regeringen befarar att ekonomin backar med nästan 10 procent under årets andra kvartal. På årsbasis tror man att Rysslands bruttonationalprodukt krymper med minst fem procent i år.

22.5 Klockan 13.40: Hälsovården i Jemen har kollapsat enligt FN

FN slår larm om att hälsovården i utfattiga och krigshärjade Jemen har kollapsat till följd av coronapandemin.

Biståndsorganisationer opererar nu utgående från att viruset sprider sig okontrollerat över hela landet, varnar FN:s humanitära byrå Ocha.

Läget är extremt alarmerande eftersom biståndsarbetare inte kan ta hand om alla som behöver hjälp och man inte har någon klar överblick över coronaläget.

Hälsovårdare är tvungna att avvisa patienter som söker vård på grund av den akuta bristen på läkemedel och medicinsk utrustning, så som skyddsdräkter.

22.5 klockan 12.10: 44 nya bekräftade fall av coronasmitta i Finland

Färska siffror från Institutet för hälsa och välfärd THL visar att det nu finns 6 537 bekräftade fall av coronavirussmitta i Finland. Det är en ökning på 44 fall från i går.

Majoriteten av de nya smittorna, 36 fall, konstaterades inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

22.5 klockan 10.52: Nytt fall av coronasmitta vid skola i Sibbo

Ytterligare ett fall av coronasmitta har påträffats vid skolan Sipoonjoen koulu i Sibbo. Det handlar om en elev vid skolan.

Dessutom har 15 elever och några lärare vid skolan exponerats för viruset. De har som en försiktighetsåtgärd försatts i karantän.

Den berörda eleven hör inte till samma undervisningsgrupp som den elev som den 19.5 konstaterades ha blivit smittad. Då konstaterades att knappt 20 elever och några lärare vid skolan hade för viruset och de försattes i karantän.

Sipoonjoen koulu finns i Nickby och har cirka 330 elever i årskurserna 7-9.

Källa: Sibbo kommun

22.5 klockan 10.02: Dödssiffran i Brasilien fördubblad på elva dagar

I Brasilien har antalet döda i covid-19 passerat 20 000 personer.

Dödstalet är det sjätte högsta i världen och har fördubblats på bara elva dagar, visar brasilianska hälsoministeriets siffor.

På det senaste dygnet har nästan 1 200 människor avlidit.

Den officiella siffran vad gäller antalet smittade är över 310 000.

Smittosiffran är den tredje högsta i världen, efter USA och Ryssland. Men experter menar att den verkliga siffran kan vara åtskilligt högre.

President Jair Bolsonaro fortsatte i går att mana till lättade restriktioner. Enligt honom är det viktigare att hålla Brasiliens ekonomi i gång. Han har kommit på kant med flera av de olika delstaternas guvernörer.

Källa: Reuters, AFP

Kinas kommunistparti vill utmärka sig i viruskrisen

Folkkongressen ordnades två månader senare än normalt.

22.5 klockan 5.15: 170 000 döda i coronavirus i Europa

Coronapandemin har nu krävt över 170 000 liv i Europa, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Siffrorna bygger på nationella hälsomyndigheters och Världshälsoorganisationen WHO:s uppgifter.

Europa är än så länge den hårdast drabbde kontinenten med nästan 2 miljoner bekräftade fall.

Flest liv, över 35 000, har pandemin krävt i Storbritannien.

Italien med 32 000 och Frankrike med 28 000 döda har förlorat andra och tredje flest invånare i pandemin i Europa.

22.5 klockan 5.35: Bostadmarknaden påverkas av coronaepidemin

Coronakrisen har stora följder för bostadsmarknaden, visar Hypoteksföreningens nyaste översikt.

I mars månad minskade bostadsaffärerna i hela Finland. Under april och maj beräknas affärerna minska med mer än en tredjedel.

Hypoteksföreningen bedömer att priserna i år kommer att sjunka med två procent i hela landet, och med omkring en halv procent i huvudstadsregionen.

Också nybyggandet minskar.

Reserestriktionerna har gjort att Airbnb-verksamheten i praktiken har upphört helt.
Det kan innebära att fler små lägenheter bjuds ut till salu eller står att hyra.

22.5 klockan 5.54: Antalet döda i corona i Italien kan vara mycket fler än rapporterat

I Italien befaras antalet döda i coronaepidemin vara upp till 19 000 fler än rapporterat, tror landets socialskyddsmyndigheter.

Myndigheterna har kommit fram till siffran genom att jämföra dödligheten i medeltal de senaste åren med dödligheten under epidemin.

Dödligheten har överskridit medeltalet med 47 000 dödsfall men bara en del av dem kopplas till viruset.

En del av dödsfallen kan också bero på att sjuka inte fick den vård de borde ha fått då sjukhusen var överrumplade av coronafall.

21.5 klockan 23.28: Tjetjeniens ledare på sjukhus – misstänks vara coronasmittad

Ramzan Kadyrov, president i den ryska delrepubliken Tjetjenien, fördes till sjukhus på torsdagen med symptom som tyder på att han kan vara coronasmittad.

Kadyrov har fört till Moskva och hans tillstånd uppges vara stabilt.

Myndigheter i den tjetjenska huvudstaden Groznyj eller ryska Moskva har inte bekräftat smittomisstankarna eller i övrigt kommenterat nyheten.

Källa: AFP

Coronasmittat barn på daghem i Borgå

Ett bekräftat fall på daghemmet Touhula Horisontti.

21.5 klockan 16.15: Över 170 000 coronadödsfall i Europa

Coronapandemin har nu krävt över 170 000 liv i Europa, rapporterar AFP.

Siffrorna bygger på nationella hälsomyndigheters och Världshälsoorganisationen WHO:s uppgifter.

Europa är än så länge den hårdast drabbade kontinenten med nästan 2 miljoner bekräftade fall.

Flest liv, över 35 000, har pandemin krävt i Storbritannien.

Italien med 32 000 och Frankrike med 28 000 dödsfall har förlorat andra och tredje flest invånare i pandemin i Europa.

21.5 klockan 16.12: 39 miljoner människor har förlorat jobbet i USA

I USA har ytterligare 2,4 miljoner människor anmält sig som arbetslösa.

Det betyder att nästan 39 miljoner människor har förlorat sina jobb sedan coronapandemin började.

Över 2,2 miljoner har också sökt stöd genom ett nytt stödprogram för ensamföretagare och freelancers.

Den amerikanska ekonomin väntas krympa med 38 procent mellan april och juni jämfört med samma kvartal i fjol.

Det är den värsta ekonomiska nedgången på ett kvartal i USA någonsin.

21.5 klockan 15.45: Två nya coronadödsfall i Finland

Ytterligare två personer har dött till följd av coronaviruset, meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Det totala antalet coronarelaterade dödsfall i Finland ligger nu på 306.

För tillfället får 22 coronapatienter intensivvård.

21.5 klockan 12.35: EU uppmanar flygresenärer och kabinpersonal att bära ansiktsskydd

EU har presenterat riktlinjer för trygga flygresor under coronapandemin.

Både passagerare och kabinpersonal uppmanas att bära ansiktsskydd. I mån av möjlighet ska fysiska avstånd upprätthållas mellan människor ombord.

Råden finns i ett dokument som EU:s byrå för luftfartssäkerhet EASA och smittskyddsmyndigheten ECDC utfärdade i går.

Båda EU-organen vill att alla passagerare tar på sig ansiktsskydd när de anländer till flygplatsen, byter dem var fjärde timme och inte tar dem av sig förrän de nått sitt mål.

I kabinen borde varannan sittplats per rad eller varannan rad vara tom.

EASA:s chef Patrick Ky uppmanar flygbolag och flygplatser att verkställa unionens rekommendationer.

21.5 klockan 12.05: 50 nya coronafall i Finland

Antalet fall av coronaviruset har ökat med 50 det senaste dygnet, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Det sammanlagda antalet coronafall i Finland uppgår nu till 6 493.

21.5 klockan 11.44: Brist på skyddsutrustning och personal inom lantbruket

Coronapandemin har påverkat en stor del av lantbruks- och trädgårdsföretagen. I en enkät som lantbruksproducenternas centralförbund MTK har utfört tillsammans med sina partnerorganisationer säger 60 procent av gårdarna att virusutbrottet har påverkat dem.

Mest handlar det om problem vad gäller tillgång till ansiktsskydd och skyddshandskar samt brist på säsongsarbetare.

Däremot har det inte varit svårt att skaffa frön, konstgödsel eller djurfoder. Inte heller handeln med lantbruksprodukter har drabbats. Bara 13 procent av deltagarna i enkäten sa att efterfrågan hade minskat.

Enkäten besvarades förra veckan av 765 lantbruks- och trädgårdsföretag runt om i landet.

21.5 klockan 10.53: Dystra utsikter för cateringbranschen

För cateringbranschen ser sommaren ytterst dyster ut på grund av coronarestriktionerna.

Enligt uppgifter som STT har samlat in har nästan alla beställningar till cateringföretagen inhiberats till följd av förbudet mot större sammankomster.

Fler än 50 personer får inte samlas, och det påverkar både studentfester, bröllop och andra traditionella sommarfester.

Företaget Linnoituksen Pitopalvelu i Villmanstrand uppger att dess intäkter rasat med 90 procent.

Inom branschen fruktar man en våg av konkurser den närmaste tiden.

21.5 klockan 10.50: Nordbor kan resa till Danmark om de har sommarbostad eller partner i landet

Danmark fortsätter att stegvis öppna samhällsfunktionerna. Efter mer än tio timmars förhandlingar enades partierna i Folketinget sent på onsdagskvällen om den så kallade fas två i återöppnandet.

Danmarks gränser ska fortsättningsvis vara stängda. Men från och med måndag kan personer från de nordiska länderna och Tyskland resa in i landet om de har sommarbostad där eller en dansk partner.

Också museer, teatrar, biografer och zoologiska trädgårdar ska kunna öppna.

På onsdag ska gymnasieelever och högskolestudenter kunna återvända, strax innan sommarlovet börjar.

Danmark har registrerat över 11 000 fall av coronasmitta och 554 dödsfall, men de senaste veckorna har uppgången planat ut.

21.5 klockan 10.27: EU:s smittskyddschef: Europa måste förbereda sig på en andra våg

En andra coronavirusvåg är mycket sannolik, säger Andrea Ammon, chef för EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, till tidningen the Guardian.

Enligt Ammon är det bara en fråga om hur stor den andra vågen blir och när den slår till. Ammon påminner också om att trots många länder nu lättar på restriktionerna är coronaepidemin ännu inte över.

- Jag vill inte måla upp en domedagsbild, men jag tycker vi måste vara realistiska. Nu är inte läge för att slappna av, säger Ammon till tidningen.

21.5 klockan 6.46: Över fem miljoner har smittats av coronaviruset

Antalet rapporterade coronavirusfall har nu överstigit fem miljoner globalt, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Världshälsoorganisationen WHO uppgav på onsdagen att man under det föregående dygnet rapporterat över 106 000 fall globalt, vilket enligt WHO är den största dagliga ökningen sedan pandemin började.

Flera länder har effektiverat testningen under den senaste tiden och det här kan vara en orsak till ökningen.

Enligt WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus är organisationen särskilt orolig för ökningen av fall i fattiga länder. Han påminner också om att kampen mot viruset inte är över.

Vi har ännu en lång väg att gå med den här pandemin.

Antalet bekräftade fall har stigit kraftigt i Latinamerika, som nu gått om USA och Europa i dagliga bekräftade fall. Av de kring 91 000 fall som rapporterades förra veckan var kring en tredjedel i Latinamerika. En stor del av de här fallen är i Brasilien som nu är det land med flest bekräftade fall efter USA och Ryssland.

Källor: Reuters, AFP

20.5 klockan 23.30: Bolivias hälsovårdsminister misstänks för korruption efter köp av dyra respiratormaskiner

Bolivias hälsovårdsminister Marcelo Navajas har gripits misstänkt för korruption, uppger landets polis. Misstankarna är kopplade till ett statligt inköp av respiratormaskiner.

Maskinerna ska ha sålts till överpris. Skandalen blev känd i samband med att läkare klagade på att maskinerna inte var av rätt sort. Landet köpte 180 respiratormaskiner av ett spanskt företag för 27  700 dollar, över 25  000 euro, per styck. Senare kom det fram att maskinerna egentliga pris var 9  500–11  000 euro styck.

I maj fick landet understöd av Inter-American Development Bank (IDB) för att köpa maskinerna.

Nästan 190 personer har dött av coronaviruset i Bolivia och landet har nästan 4 500 bekräftade fall.

Källa: STT, AFP, Reuters

20.5 klockan 22.50: 68 elever i karantän i Ruusuvuoren koulu i Vanda

68 elever och två lärare har försatts i karantän efter att ha exponerats för coronaviruset. Eleverna går i skolan Ruusuvuoren koulu i Vanda. Elevernas vårdnadshavare och skolans personal har informerats om situationen.

De exponerade eleverna får distansundervisning, medan skolans övriga elever fortsätter med närundervisning i skolan. Familjemedlemmar till de barn som exponerats för smittan, försätts inte i karantän.

Källa: Vanda stad

20.5 klockan 19.10: Coronaepidemin saktar ner i Finland

Epidemin saktar ner, bedömer social- och hälsovårdsministeriet.

Ifall man tittar på antalet fall per vecka, har fallen minskat tydligt under över en månads tid. Antalet fall som behöver intensivvård har också minskat.

Nu när man lättar på restriktionerna finns det ändå risk att epidemin tilltar igen. Därför är det viktigt att följa de rekommendationer som gäller för bland annat handtvätt och social distansering.

Det här är den andra bedömningen som ministeriet har gjort. Den förra kom 15 maj.

20.5. klo 16.55: Tre nya dödsfall relaterade till coronavirus i Finland

304 personer har dött av coronavirus i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL. Det är tre fler än i går.

Källa: STT

20.5 klockan 12.10: Nya fall av coronasmitta

Finland har nu 6 443 bekräftade fall av coronasmitta, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL. Det är 44 fall fler än i går.

20.5 klockan 11.47: Riksdagsledamot smittad av coronaviruset

En riksdagsledamot har bekräftats smittad. De som arbetat tillsammans med personen har lämnat riksdagen och kommer att testas för viruset innan de får återvända.

Spårningen av smittokedjan har påbörjats.20.5 klockan 11.20: Ryssland har över 300 000 bekräftade coronafall

I Ryssland har antalet bekräftade coronafall stigit till över 300 000, då nästan 9000 nya fall registrerades under tisdagen.

Landet har nu över 308 000 bekräftade fall, näst mest i världen efter USA.

Spridningstakten har varit ytterst snabb i landet. För en månad sen fanns färre än 50 000 bekräftade fall och antalet fall har nästan fördubblats på femton dygn.

Antalet döda ligger officiellt på strax under 3000.

Det har ändå uppdagats stora skillnader mellan de siffror som rapporteras av lokala hälsomyndigheter och de siffror som rapporteras av landets centralregering.

De lokala hälsomyndigheterna i Moskva uppgav till exempel den 11 maj att dödligheten i huvudstaden den senaste månaden hade överskridit medeltalet över fem år med 1700 dödsfall.

Samtidigt låg det officiella antalet döda för hela landet på under 1300.

20.5 klockan 6.51: Över tusen döda i Brasilien

Brasilien rapporterar rekordmånga dödsfall under det senaste dygnet. 1 179 personer har dött till följd av covid-19, enligt landets hälsoministerium. Det är första gången den rapporterade dödssiffran överstiger tusen personer.

Sammanlagt 17 971 personer har dött och 271 628 har bekräftats smittade i landet. Brasilien ligger nu efter endast USA och Ryssland i antal smittade. Mörkertalet är emellertid stort eftersom landets testningskapacitet ligger efter många andra länder.

19.5. klockan 22.55: USA och Kanadas gräns ännu stängd i flera veckor

Kanada och USA håller gränsen mellan länderna stängd åtminstone till den 21 juni på grund av coronaviruset, meddelade Kanadas premiärminister Justin Trudeau på tisdagen. Han betonade att det är viktigt att hålla människor trygga i de båda länderna.

Restriktionerna gäller för resor som inte kan anses vara nödvändiga. Länderna stängde sina gränser i slutet av mars och restriktionerna förlängdes i april. Enligt Trudeau har de kanadensiska provinserna tydligt uttryckt att de vill att gränsen hålls stängd för att hindra coronaviruset från att ta sig norrut.

Enligt Trudeau var USA helt öppna för att förlänga restriktionerna.

I Kanada börjar provinserna sakta lätta på restriktionerna.

Källa: CBC, AFP

Restauranger öppnar men praktiska restriktioner utmanar krögarna

Lunchbufféer, nattsudd förbjudet då restaurangerna öppnar.

Restaurangerna öppnar försiktigt 1 juni - så här är reaktionerna

Restaurangerna får öppna försiktigt- vilka är de första reaktionerna efter att regeringen berättat om riktlinjerna? Vi hör Svenska Yles politiksa reporter Magnus Swanljung, krögaren Ilkka Joukanen i Åbo och vd Timo Lappi från Turism- och restaurangförbundet.

Företagarna: Små kommuner fick snabbt igång sina stödåtgärder

En del kommuner tog emot ansökningar redan inom några dagar.

19.5 klockan 14.30: Rysslands premiärminister Misjustin tillbaka på jobb

Rysslands premiärminister Mihail Misjustin återupptar sina uppgifter. President Vladimir Putin har annullerat ukasen, som överförde makten till vice premiärminister Andrej Belausov.

Misjustin togs in på sjukhus för drygt två veckor sedan på grund av coronasmitta.

Han har deltagit i möten via videolänk medan han var intagen, men uppges nu ha återhämtat sig så han kan återvända till jobbet.

19.5 klockan 13.30: Biskoparna: Från och med juni kan över 50 personer delta i gudstjänster och kyrkliga förrättningar

Från och med den 1 juni kan fler än 50 personer delta i gudstjänster och kyrkliga förrättningar såsom vigslar, dop och jordfästningar, uppger biskoparna i Evangelisk-lutherska kyrkan.

Det maximala tillåtna antalet deltagare är 500 personer. Det måste ändå alltid vara möjligt att hålla ett skyddsavstånd på 1-2 meter mellan deltagarna.

Sjukskötarbloggen: "Det är jobbigt för patienter att höra att de behöver intensivvård"

34-åriga Malin Solstrand jobbar som sjukskötare på Centralsjukhuset i Vasa bloggar om arbetet i coronatider.

19.5 klockan 11.26: Över 9 000 nya coronavirusfall i Ryssland

Under det senaste dygnet har 9 300 nya coronavirusfall registrerats i Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

115 personer har dött.

Det är fler nya fall än i går, men antalet är för fjärde dagen i rad under 10 000.

Man har hittills rapporterat sammanlagt nästan 300 000 fall i Ryssland. Hälften av fallen har konstaterats i Moskva.

Dödstalet i Ryssland uppges nu vara 2 837, men mörkertalet är stort och enligt flera uppskattningar är siffran i verkligheten betydligt högre.

Källa: STT, Interfax

19.5 klockan 11.01: Helsingfors universitet: Hundar känner igen coronasmitta

Helsingfors universitet har inlett forskning där man tränar hundar i att känna igen coronasmitta. De preliminära resultaten är lyckade, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Hundarna kan urskilja mellan en frisk persons och en smittad persons urin. Universitetet skriver att den här typen av “testning” ger snabba svar och att det är lika säkert som de laboratoriska testerna.

Hundar har tränats i att spåra coronasmitta på olika håll i världen – bland annat Storbritannien, USA och Frankrike.

19.5 klockan 09.39: Coronaviruset bidrog till stressade högskolestuderande

Drygt hälften av alla yrkeshögskolestuderande har mått sämre under tiden för coronakrisen, visar en undersökning av Finlands studerandekårers förbund.

Studerande vittnar om mindre ork och motivation samt mer stress då distansundervisning blev det nya normala.

Speciellt personer som nyligen börjat studera berättar att de varit mindre motiverade och mer stressade.

Närmare 7 000 studerande deltog i undersökningen.

19.5 klockan 05.11: Över 90 000 dödsfall i USA

USA har nu passerat 90 000 dödsfall till följd av covid-19 enligt Johns Hopkinks universitets beräkningar. Över 1 500 000 fall av viruset har bekräftats i landet.

USA har fortfarande överlägset flest bekräftade fall av viruset samt dödsfall än några andra länder.

Källa: AFP, Johns Hopkins universitet

19.5 klockan 04.50: Restaurangöppning på regeringens agenda i dag

I dag ska regeringen fatta beslut om spelreglerna kring öppningen av restauranger, barer och kaféer i juni. Förhandlingarna börjar i Ständerhuset i Helsingfors klockan 10.

Riksdagen har också reserverat tid för att gå igenom ärendet i en brådskande diskussion i dag.

Beslut om de specifika reglerna för öppningen av restauranger, barer och kaféer väntades redan förra veckan.

WHO: Fler unga drabbas av psykisk ohälsa

WHO:s rapport handlar om 11-15-åringars hälsa.

18.5 klockan 23.42: Trump tar omstridd malariamedicin ''i förebyggande syfte''

USA:s president Donald Trump uppger att han tar medicinen hydroxiklorokin i förebyggande syfte för att inte insjukna i covid-19. Medicinen används mot bland annat malaria och är mycket omstridd.

Trump har tidigare lobbat för medicinen, trots att Amerikanska läkemedelsverket har varnat för den.

– Jag har tagit den i en och en halv vecka. Ett piller om dagen, sa Trump åt reportrar. Han säger sig ha ''noll symtom'' efter att ha tagit den. Jag började ta den för att jag tycker att den är bra.

Källor: AP, Reuters

Coronaviruset kan bli dödsstöten för tjurfäktningen i Spanien - tusentals tjurar har undvikit döden på arenorna

Tjurfäktningsarenorna runt om i Spanien gapar just nu tomma. Både matadorer och publik har tvingats hålla sig hemma på grund av coronaviruspandemin. Nu är de som arbetar inom tjurfäktningen rädda att pandemin kan vara dödsstöten för det kontroversiella skådespelet. Medan djurrättsaktivisterna jublar.
VI VARNAR FÖR UPPRÖRANDE BILDER!

18.5 klockan 14.30: 2 nya dödsfall relaterade till coronaviruset i Finland

Institutet för hälsa och välfärd THL rapporterar att 300 personer har dött av coronaviruset i Finland. Det är två fall fler än i går.

18.5. klockan 12.10: 33 nya fall av covid-19 i Finland

Nu har totalt 6  380 fall av coronavirus bekräftats i Finland, visar Institutet för hälsa och välfärd THL:s uppdaterade siffror. Det är 33 fall fler än i går.

18.5 klockan 11.52: Italien lättar på restriktionerna

Italien lättar i dag på en del av restriktionerna som har införts på grund av coronaviruset.

Bland annat kyrkor, barer och frisörsalonger får öppna sina dörrar efter att ha varit stängda i två månader. Även en del affärer som varit stängda öppnas nu.

Nu när kyrkorna öppnar igen får italienarna delta i mässor och arrangera till exempel bröllop och begravningar. Vissa försiktighetsåtgärder ska ännu följas, bland annat social distansering och användning av ansiktsskydd.

Källa: STT

Så här påverkades Österbotten av coronaviruset 18.5-24.5

I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

18.5 klockan 07.45: Sverige kan lätta på restriktioner för 70-åringar

Den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell säger till tidningen Dagens Nyheter att man kan lätta på restriktionerna för personer över 70 år den här veckan.

Enligt Tegnell handlar det om en eventuell höjning av åldersgränsen – han tror att svenska 70-åringar är friskare än kineser och italienare.

I en intervju med Yle Uutiset förra veckan sade Tegnell att Finland lyckats bättre med att skydda den äldre befolkningen från covid-19 än Sverige.

– Vi i Sverige har mycket att lära av Finland för att bli lika bra på det, sade han.

Sverige har rapporterat betydligt fler smittade och döda än Finland. Många har dött i viruset vid svenska äldreboenden – mycket fler än övriga Norden.

Källa: DN, Yle

Japan i recession - nedgången befaras fortsätta resten av året

BNP minskade med 7,3 procent under fjolårets sista kvartal.

18.5 klockan 07.06: Flera gymnasiestuderande har fuskat under distansundervisningens lopp

En undersökning som Yle Uutiset gjort visar att flera gymnasiestuderande har fuskat i skoluppgifter under tiden distansundervisningen pågått.

Studerandena säger att de bland annat letat upp svar på nätet eller kollat upp hur ord böjs.

100 av de 760 studerande som svarade på undersökningen säger att de fuskat en eller två gånger under distansstudiernas gång.

Gymnasierna har ändrat på sina kriterier och uppgifter så att det blir mer ineffektivt att fuska.

18.5 klockan 06.29: Vita huset beskyller smittskyddsmyndighet för problem med testning

Vita huset säger att landets smittskyddsmyndighet CDC är orsaken bakom problemen med coronatesterna.

Vita husets handelsrådgivare Peter Navarro kritiserade smittskyddsmyndigheten under söndagen och sade att de “svikit landet”.

CDC producerade ett felaktigt testpaket i epidemins inledande fas, vilket gjorde att testningen försenades med flera veckor.

Landets hälsominister Alex Azar försvarar däremot CDC och säger att tanken inte var att de tester som CDC producerade skulle utgöra den amerikanska testningens grundstomme.

Källa: AFP

17.5 klockan 16.25: Under hundra dödsfall på ett dygn i Spanien

Spanien rapporterar under hundra nya dödsfall till följd av covid-19 för första gången sedan mitten av mars. Under det senaste dygnet har 87 nya dödsfall registrerats.

Då epidemin härjade som värst rapporterades 950 dödsfall på ett dygn. Totalt har 27 650 personer dött sedan coronaepidemin bröt ut, uppger landets hälsoministerium.

I morgon kommer Spanien att lätta på sina restriktioner en aning, men inte i storstäderna Madrid och Barcelona.

Spanien började stegvis lätta på restriktionerna för en vecka sedan.

Uteserveringar vid barer och restauranger kommer att få öppna från och med i morgon, och det blir tillåtet för släkt och vänner att träffas i grupper på maximalt tio personer. Mindre affärer får också slå upp dörrarna.

Källa: AFP

17.5 klockan 12.42: Bara ett nytt dödsfall i Finland

Institutet för hälsa och välfärd THL rapporterar endast ett nytt dödsfall, vilket innebär att totalt 298 personer dött till följd av coronaviruset.

Totalt 118 personer får sjukhusvård, 29 av dem vårdas på intensiven. Antalet är något färre än i går.

61 nya fall av covid-19 har konstaterats, och den totala siffran för bekräftade fall är 6 286. Av de 61 fall som rapporterats under det senaste dygnet har 51 bekräftats vid HUS.

17.5 klockan 09.56: Upp till tre års fängelse för de som inte bär ansiktsskydd i Qatar

Qatar införde på söndagen nya coronadirektiv som hör till de strängaste i världen. Från och med i dag skall alla som rör sig på offentliga plaster bära ansiktsskydd – brott mot masktvånget kan bestraffas med upp till tre års fängelse och drygt 50 000 euro i böter.

Omkring 50 länder i världen har infört masktvång på offentliga platser, men inget annat land har infört så hårda straff.

Qatar har bekräftat över 30 000 coronafall - Det utgör 1,1 procent av landets 2,75 miljoner invånare. Landet hör därmed till världens värst drabbade länder räknat per capita, men ändå har endast 15 insjuknade avlidit.

Källa: AFP

17.5 klockan 06.21: De flesta som insjuknat i New York har rört sig på stan

De nya bekräftade fallen av covid-19 i New York i USA är främst relaterade till människor som lämnat sina hem för att handla, träna eller socialisera. Det handlar alltså inte om anställda som varit i frontlinjen i kampen mot viruset, berättar guvernör Andrew Cuomo.

Cuomos teori förra veckan var att de nya fallen härstammar från de “nödvändiga arbetarna”, till exempel vårdare.

New York har bekräftat mellan 2 100 och 2 500 nya fall varje dag. Under lördagen bekräftades cirka 2 400 nya fall.

Källa: Reuters

17.5 klockan 06.12: Fortsatt dystra siffror från Brasilien

Under det senaste dygnet har antalet döda till följd av covid-19 i Brasilien stigit till över 15 000. Det här efter att 800 nya dödsfall registrerades under lördagen.

15 000 bekräftades smittade under lördagen, vilket gör att Brasilien nu har över 233 500 fall. Landet har gått om både Spanien och Italien i antalet smittade och har ur en statistisk synvinkel nu fjärde flest bekräftade fall världen över.

Till skillnad från många europeiska länder, där antalet smittade länge sjunkit, har de bekräftade fallen i Brasilien bara fortsatt öka under de senaste dagarna.

USA har fortfarande överlägset flest bekräftade fall och följs av Ryssland och Storbritannien.

Källor: AFP, AP

17.5 klockan 06.06: WHO: Gatusprejning ineffektivt och utgör hälsorisk

Världshälsoorganisationen varnar för att gatusprejning – det vill säga att spreja desinficeringsmedel på gatorna – kan vara farligt för hälsan.

Gatusprejningen tros inte förstöra covid-19 eller andra smittoämnen eftersom den smuts som finns på ytorna försvårar desinficeringsmedelets effekt. Det är inte effektivt, säger WHO.

WHO anser inte att gatorna utgör en central del av virusets spridning och därför kan gatusprejningen vara skadlig. Många länder världen över har sprejat sina gator med desinficeringsmedel i hopp om att sakta ner smittspridningen.

Källor: AFP, Reuters

Premiärminister Sanchez vill förlänga nödläget i Spanien ytterligare

Spaniens restriktioner hör till de striktaste i världen.

16.5 klockan 16.05: Ryssland rapporterar 119 nya dödsfall

I Ryssland har minst 119 smittade dött av coronaviruset under det senaste dygnet.

Det var ett nytt dagligt rekord, även om myndigheterna medger att det verkliga antalet döda antagligen är mångfalt större.

Officiellt har drygt 2 500 personer avlidit i sviterna av sjukdomen.

Samtidigt bekräftades över 9 000 nya coronafall - Ryssland har därmed bekräftat över 270 000 smittade.

Källa: AFP

16.5 klockan 16.02: Tysklands regering planerar ekonomiskt stödpaket för 57 miljarder euro

Den tyska regeringen planerar ett ekonomiskt stödpaket för att hjälpa städer och kommuner, vars skatteintäkter har rasat på grund av coronapandemin.

Kostnaderna för stödet som är värt omkring 57 miljarder euro, skulle delas mellan staten och Tysklands 16 förbundsländer.

Kommuner som har drabbats särskilt hårt kan räkna med extrahjälp, enligt planen som offentliggörs senare idag.

Finansminister Olaf Scholz säger att regeringen planerar ett nytt stort stimulanspaket i början av nästa månad och stödet till städer och kommuner ingår i samma helhet.

Förbundsdagen antog i mars ett första stort stödpaket som uppgick till över 750 miljarder euro.

Källa: AFP

16.5 klockan 13.17: 58 nya coronavirusfall – fyra nya dödsfall

Institutet för hälsa och välfärd THL rapporterar om 58 nya coronavirusfall. Totalt har 6 286 personer bekräftats vara smittade av covid-19 i Finland.

Under det senaste dygnet har också fyra dödsfall rapporterats, vilket innebär att 297 personer nu dött till följd av coronaviruset i Finland.

För tillfället vårdas 120 personer på sjukhus, varav 30 får intensivvård.

Flest smittade finns det i huvudstadsregionen.

Hittills har cirka 143 000 coronavirusprov tagits, och under det senaste dygnet har omkring 3 000 personer testats.

16.5 klockan 08.20: Inga nya smittor eller dödsfall i Thailand

Thailand börjar lätta på restriktionerna i landet och gläds nu av att inga nya fall av covid-19 bekräftats under de senaste dygnet och att ingen dött.

– I dag har vi två nollor i statistiken. Tack till alla thailändare för samarbetet, sade en talesperson för regeringen under lördagen.

I morgon öppnar Thailand shoppingcenter och varuhus. Samtidigt förkortas uteförbudet så att thailändarna får röra sig ute en timme längre om kvällarna.

Thailand har cirka 3 000 bekräftade fall av viruset och endast 56 personer har dött.

Källa: Reuters

16.5 klockan 08.06: Indien går om Kina i antal bekräftade coronafall

Indien har nu överskridit Kina, där pandemin fick sin början, när det gäller bekräftade fall.

Betydligt färre människor har ändå dött i Indien jämfört med Kina. Drygt 2 700 personer indier har dött i viruset, i Kina 4 600. Indiens dödssiffra är också betydligt lägre än i många andra länder.

Virusspridningen i Indien har saktat ner sig sedan man stängde ner samhället i slutet på mars. Hälsomyndigheter är ändå oroliga över Indiens testkapacitet – de anser att den är för liten. Indien testar drygt 100 000 personer i veckan, men jämfört med landets befolkning är Indien långt bakom stora länder såsom USA, Storbritannien och Italien.

Källa: Reuters

16.5 klockan 05.45: Representanthuset i USA godkände massivt hjälppaket

USA:s representanthus har godkänt ett jättelikt hjälppaket på tre biljoner dollar som bland annat ska stödja vårdare, arbetslösa och hjälpa de som inte har någon sjukförsäkring.

Stödpaketets initiativtagare är representanthusets talman Nancy Pelosi och resten av demokraterna. Förslaget godkändes knappt med rösterna 208-199.

Demokraterna har majoritet i representanthuset och det var därför klart att paketet skulle godkännas under fredagskvällen. Republikanerna, som styr och ställer i senaten, har däremot lovat att paketet kommer att “dö vid ankomst” till deras kammare.

Källor: Reuters, AFP

16.5 klockan 05.30: Över 1 000 fick stöd av FPA för att ta hand om barn

På grund av coronaepidemin delade Folkpensionsanstalten FPA ut ett temporärt epidemistöd till 1 155 människor, berättar FPA till nyhetsbyrån STT. Stödet var för dem som tvingats ta oavlönad ledighet från jobbet för att ta hand om barn som annars går i skola eller förskola.

Stödet söktes av 1 723 personer. Stödets omfattning är ungefär 723 euro i månaden.

Stöd har också beviljats till dem som kommit till Finland från utlandet och tvingats i karantän och därmed tagit ut oavlönad ledighet från jobbet.

Nu betalas inte längre stödet ut eftersom barnen fått återvända till skolan och förskolan.

Källa: STT

16.5 klockan 05.21: Hundar tränas i att spåra coronasmitta

Den brittiska regeringen satsar 500 000 pund på forskning där man utreder om hundar kan känna igen coronasmitta bland människor.

Regeringen baserar beslutet på att hundar redan kan känna igen flera cancersjukdomar genom luktprov. De tror att den här innovationen kan ge snabba testresultat.

Sex hundar kommer att göra luktprov på coronaviruspatienter i London för att urskilja hur de luktar i jämförelse med friska människor.

Om det här lyckas kan en hund testa 250 personer i timmen. Liknande forskning pågår i Frankrike och USA.

Källa: Reuters

16.5 klockan 05.10: Italien tillåter resor ut och in i landet

Den italienska regeringen har fattat beslut om att tillåta resor in och ut ur landet från och med 3 juni. Det gäller resor från och inom EU och Schengenområdet. Italien tillåter samtidigt fri rörlighet inom landets gränser.

Italien börjar sakta men säkert luckra upp sina restriktioner som trädde i kraft under mars.

Italien placeras på femte plats i statistiken över flest bekräftade fall av covid-19 världen över. Närmare 224 000 personer har bekräftats smittade och över 31 600 har dött, vilket är den tredje största dödssiffran globalt.

Källa: Reuters

15.5 klockan 21.03: Trump tror på ett vaccin före årsskiftet : "Jag tror vi får se goda resultat snabbt"

USA:s president Donald Trump säger att han hoppas på att USA ska ha tagit fram ett vaccin mot covid-19 innan året är slut - och kanske före det.
"Vi tror att vi får se goda resultat snabbt", sade presidenten till reportar utanför Vita huset i dag. Trump sade också att USA samarbetar med andra länder i det här vaccinprojektet.
Trumps tidtabell är betydligt mer optimistisk än vad medicinsk expertis i Europa hittills har talat om. Det har enligt optimistiska bedömningar antagits att det kan dröja ett år innan ett vaccin eventuellt kan vara färdigutvecklat.

15.5 klockan 20.35: WHO börjar utreda eventuell koppling mellan covid-19 och syndrom som uppträder hos barn

Världshälsoorganisationen (WHO) undersöker eventuella samband mellan covid-19 och ett syndrom som drabbar barn. Det finns rapporter om barn som har insjuknat i något som påminner om Kawasakis sjukdom, och hypotesen är nu att syndromet kan ha samband med covid-19, sa WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus i dag. Han uppmanar nationella vårdinrättningar att vara alerta för att man ska förstå detta syndrom som uppträder hos barn.

15.5 klockan 16.15: Sex nya coronarelaterade dödsfall i Finland

I Finland har ytterligare sex personer nu dött till följd av coronaviruset, enligt fredagens färska siffror från Institutet för hälsa och välfärd THL. Det totala antalet dödsfall är nu 293.

Hittills har 6 228 personer bekräftats ha smittats av covid-19, vilket är 83 fler än dygnet innan.

15.5 klockan 14.12: Över 400 smittade på Kazakstans största oljefält

Över 400 personer som arbetar på Kazakstans största oljefält Tengiz, har testat positivt för corona.

Antalet smittade anställda steg på en dag från 17 till 401.

Kazakstans hälsovårdsminister kritiserar skyddsåtgärderna på oljefältet som helt otillräckliga.

500 arbetare proteststrejkade förra månaden och 17 000 arbetare ha evakuerats från oljefältet, som svarar för en tredjedel av Kazakstans oljeproduktion.

Källa: AFP

15.5 klockan 14.10: Taiwan och Kina grälar om Taiwans medlemskap i WHO

Tvisten om Taiwans medlemskap i världshälsoorganisationen WHO trappas upp mellan Kina och Taiwan.

Taiwan avvisade idag det främsta kravet som Kina har ställt för att Taiwan kan upptas som fullvärdig medlem i WHO.

Kina kräver att Taiwan accepterar att öriket utgör en del av Kina, men det går Taiwan inte med på.

Taiwan hoppas nu att det får delta i WHO:s globala videokonferens om coronapandemin nästa vecka, men det är möjligt att Kina förhindrar även det.

Källa: Reuters

15.5 klockan 13.51: Viking Line samarbetsförhandlar

Viking Line inleder nya samarbetsförhandlingar på tisdag.

- Orsaken är att det svenska utrikesdepartementet förlängt sin avrådan att resa till den 15 juli, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Personalen i Finland fick beskedet om samarbetsförhandlingar på torsdagen.

Sammanlagt berörs cirka 2 900 personer i Finland, Sverige och Estland, men i dagsläget rör det sig om permitteringar och inte uppsägningar.

- Det är inte roligt, men vi är tvungna till det här för att rädda verksamheten och likviditeten, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Källa: Ålands Radio

15.5 klockan 12.01: 83 nya fall av covid-19 i Finland

Nu har 6 228 fall av coronaviruset bekräftats i Finland, framgår det i Institutet för hälsa och välfärd THL:s uppdaterade siffror. Det är 83 fler fall än i går.

Hittills har 287 personer dött till följd av covid-19, men uppdaterade siffror väntas till senare i dag.

15.5 klockan 8.16: HUS återgår till normal kirurgi

Det nyländska sjukvårdsdistriktet HUS börjar återgå till normalläge inom kirurgin eftersom coronaepidemin inte längre kräver de undantagsarrangemang man har tagit till.

Sjukhusen har under de senaste veckorna åsidosatt största delen av den icke-brådskande kirurgin. I stället har personal från operationssalarna flyttats till intensivvården. Nu flyttas den personalen tillbaka.

– Patienterna har minskat i antal, så vi återgår till det normala, säger chefsläkare Markku Mäkijärvi.

15.5 klockan 4.44: EU-länderna diskuterar gränstrafik

EU-ländernas inrikesministrar ska i dag diskutera gränstrafiken och resande under coronapandemin. Flera EU-länder har infört begränsningar i utrikesresandet

EU-kommissionen har tidigare i veckan föreslagit att semesterresor kunde tillåtas mellan EU-länder som har liknande läge med coronasmitta.

Finlands regering ska diskutera kommissionens förslag nästa vecka, uppger inrikesminister Maria Ohisalo (Grön).

I dag fredag ska statsminister Sanna Marin presentera Finlands coronastrategi vid en presskonferens.

14.5 klockan 22.44: Över 300 000 coronadöda i världen

Antalet döda med anledning av coronaviruset är nu över 300 000 globalt. Det framgår av uppgifter från Johns Hopkins University.

Enligt universitetets siffror uppgår antalet bekräftade fall till över 4,4 miljoner globalt.

Flest dödsfall har inträffat i USA, 85 000. I Storbritannien är motsvarande siffra över 33 000 och i Italien över 31 000.

Flest bekräftade fall finns i USA, 1,4 miljoner. Ryssland har över 250 000 och Storbritannien över 230 000 bekräftade fall.

Källa: Johns Hopkins University of Medicine

14.5 klockan 21.07: Italien testar 150 000 för coronaviruset

Italien kommer att testa ett representativt urval av landets befolkning för coronaviruset. Samplet består av 150 000 människor i 2 000 städer.

Avsikten är att få en uppfattning om utbredningen av coronaepidemin, sade Agostino Miozzo, chefen för en vetenskaplig kommitté, i parlamentet på torsdagen.

Det finns mer än 222 000 bekräftade coronavirusfall i Italien och över 31 000 människor har fått sätta livet till i epidemin sedan den 21 februari.

De flesta dödsfallen har inträffat i norra Italien.

Källa: Reuters

14.5 klockan 13.37: Jobbvillkor satta på undantag till årets slut

Facken och arbetsgivarförbunden har kommit överens om att förlänga de undantag man har infört i jobbvillkoren på grund av coronakrisen.

Det gäller bland annat regler som tillåter permittering på kort varsel och som slopar karensdagar för permitterade eller uppsagda. Arbetsmarknadsparterna föreslår för regeringen att den tillfälliga överenskommelsen kan vara i kraft ända till årets slut.

Med i överenskommelsen är arbetsgivarorganisationen EK, de kommunala arbetsgivarna samt facken FFC, Akava och STTK.

14.5 klockan 12.18: EU-myndighet tror på vaccin först om ett år

Det tar minst ett år innan ett vaccin mot coronaviruset är klart att tas i bruk, bedömer Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

EMA grundar sin uppskattning på data från pågående tester. Enligt dem är ett år det mest optimistiska scenariot.

EMA:s chef för vacciner Marco Cavaleri ställer sig mycket skeptisk till uppgifter om att ett vaccin kunde finnas redan i höst.

14.5 klockan 12.09: "Det tar år att åtgärda vårdköerna"

Det kan gå år innan sjukvården lyckas beta av de långa vårdköerna som har fötts under coronakrisen, bedömer avdelningschef Päivi Sillanaukee vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Köerna har uppstått dels då icke-brådskande ingrepp skjutits upp, dels till följd av att människor i rädsla för coronasmitta låtit bli att söka vård eller uteblivit från kontroller.

Sillaukee sade i Yles Morgon-TV att köerna måste åtgärdas i långsammare takt än vanligt, eftersom coronaepidemin fortsättningsvis kräver vårdresurser.

14.5 klockan 07.03: Italien godkände stimulanspaket - papperslösa legaliseras och får stöd

Italiens regering har godkänt ett ekonomiskt stimulanspaket som är värt 55 miljarder euro. Regeringen var splittrad in i det sista men den populistiska Femstjärnerörelsen gav till slut efter och besluten träder omedelbart i kraft.

Regeringen beslöt bland annat om direkt stöd och skattelättnader för företag medan barnfamiljer får dagvårdsstöd. Den viktiga turistnäringen stöds också på olika sätt medan papperslösa gästarbetare legaliseras tillfälligt.

Papperslösa jordbruksarbetare och hembiträden får tillgång till hälsovård och de får mellan 400 och 800 euro i direkt stöd för två månader.

Tiotusentals afrikaner kommer varje vår till Italien för att arbeta inom jordruket och det kommer också gästarbetare från Balkan och östra Europa som inte omfattas av hälsovården.

14.5 klockan 06.46: Buzzfeed lägger ned nyhetsverksamhet i Storbritannien och Australien

Mediejätten Buzzfeed meddelar att man lägger ned nyhetsverksamheten i Storbritannien och Australien i hopp om att bättra ekonomin som tagit stryk av coronakrisen. Företaget fokuserar endast på stora nyheter i USA under krisen.

Flera medarbetare i Storbritannien och Australien permitteras. I Storbritannien kommer somliga att jobba, men med fokus på en global publik i stället för den lokala.

Många mediehus har drabbats hårt av coronaepidemin då exempelvis reklamintäkterna minskat.

Källa: AFP

14.5 klockan 06.33: WHO varnar för globala mentalvårdsproblem

En psykisk kris kan drabba miljoner människor över hela världen på grund av coronapandemin, varnar Världshälsoorganisationen WHO. Död, isolering, rädsla och fattigdom medför även stora psykiska problem enligt WHO:s mentalvårdschef Devora Kestel.

- Isoleringen, farhågorna, osäkerheten och ekonomiska omvälvningar - allt orsakar psykisk smärta.

Både antalet sjuka och graden av psykiska problem kommer öka och regeringar världen över borde därför ställa den psykiska hälsan i främsta rummet, säger hon.

- Den psykiska hälsan och hela samhällets välmående har drabbats allvarligt av denna kris och de borde snabbt prioriteras.

Hon säger att barn och unga lider av att isoleras från sina vänner och från skolan och att hälsovårdspersonal lider av att se hur infekterade patienter dör. Familjevåldet och barnens psykiska problem ökar och hälsovårdsarbetare behöver mer stöd, enligt nya forskningsrön.

14.5 klockan 05.40: Över 11 000 nya coronafall i Brasilien

Coronavirussituationen fortsätter att förvärras i Brasilien. Under onsdagen bekräftades 11 385 nya fall av covid-19. Landet har nu närmare 189 000 bekräftade fall av viruset. Brasilien är nu i topp sex när det gäller flest bekräftade fall i världen efter att ha gått om Frankrike.

Landet rapporterade också om 749 nya dödsfall under onsdagen. Över 13 000 personer har dött i viruset i Brasilien.

Källa: Reuters