Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Coronavirus: covid-19

Huvudinnehåll

De första fallen av den nya virussjukdomen covid-19 rapporterades i slutet av 2019. Senaste nyheterna om coronaviruset hittas på den här sidan. THL samlar myndighetsinformationen på svenska. THL förklarar vilka symtomen är och vad du ska göra om du känner dig sjuk.

Diabetes typ 1 ökade bland barn under coronatiden – orsaken var inte viruset

Diabetes typ 1 blev vanligare bland barn under coronatiden, visar forskning vid Helsingfors universitet.

Fallen ökade med en sjättedel mellan mars 2020 och augusti 2021. Sammanlagt insjuknade 785 barn under 15 år i diabetes typ 1 i Finland under den tidsperioden.

Orsaken till att fallen ökade var sannolikt inte coronaviruset i sig, enligt forskarna. Under en procent av dem som fick diabetes typ 1 hade nämligen antikroppar i blodet som tydde på att de smittats av viruset.

I stället bedömer forskarna att orsaken är den sociala isoleringen i början av pandemin, och den så kallade biodiversitetshypotesen.

Enligt den kan det att småbarn utsätts för mikrober och infektioner ge ett skydd mot autoimmuna sjukdomar.

”De minskade kontakterna när samhället stängdes ned minskade drastiskt de akuta infektionerna hos barn, vilket eventuellt ökade risken för att insjukna i diabetes” säger professor Mikael Knip som ledde forskningen i Helsingfors universitets pressmeddelande.

Högsta antalet konkurser på årsnivå sedan 2015

Antalet konkurser ökar i Finland. Det framkommer i Statistikcentralens nypublicerade data. I februari månad påbörjades 303 konkursförfaranden, vilket gör att antalet konkursförfaranden på årsnivå nu är det högsta det varit sedan samma månad för åtta år sedan: 2 854.

I februari månad var näringsgrenarna med flest konkursansökningar byggverksamhet (65), handel och reparation av motorfordon (51) samt hotell- och restaurangverksamhet (37).

Om man räknar med antalet anställda i stället för antalet bolag så övergår konkursvågen ännu inte coronapandemins konkurser. Enligt februaris statistik arbetade 12 743 personer vid ett bolag som ansökt om konkurs det senaste året. Under pandemin var siffran som högst 13 834.

Under normala förhållanden drabbas ungefär 10 000 finländare årligen av en arbetsgivare som går i konkurs. Som högst har antalet varit 43 689, år 1992.

Över 5 000 anställda vid Egentliga Finlands välfärdsområde får coronaersättning på 600 euro

I samband med löneutbetalningen i mars får över 5 000 arbetstagare inom Egentliga Finlands välfärdsområde en ersättning på 600 euro. Anledningen är att de arbetade med coronapatienter, eller arbetade med sådana uppgifter som gjorde att de var särskilt utsatta för att smittas av coronaviruset, under den tid som beredskapslagen var i kraft under våren 2020.

Det handlar bland annat om personal vid intensivvårdsavdelningarna, inom hemvården, vid jouren, och vid coronaprovtagningen.

Det är organisationer som företräder personalen som har förhandlat om till vem ersättningen ska delas ut.

Läs mer här (på finska).

Pärmäkoski coronasmittad – står över Holmenkollen

Längskidåkaren Krista Pärmäkoski har drabbats av corona. Beskedet kom strax efter VM i slovenska Planica.

– Något sådant hade jag inte velat ta med mig därifrån. Under de senaste dagarna har jag kämpat mot trötthet och det ville inte vända, skriver Krista Pärmäkoski på sociala medier.

Pärmäkoski skriver vidare att hon står över veckoslutets världscupstävlingar på Holmenkollen i Oslo.

Under VM i Planica tog Pärmäkoski sjätte plats i skiathlon. Hon var ankare i stafettlaget som slutade på fjärde plats och medverkade i lagsprinten där Finland var sjätte.

Beslut om dispens för inresa till USA dröjer – Djokovic missar stor turnering

Världsettan Novak Djokovic har dragit sig ur den stora ATP-turneringen Indian Wells den här veckan. Orsaken är USA:s inreseregler för ovaccinerade personer.

Djokovic, som inte har vaccinerat sig mot covid-19, hade ansökt om dispens för att få komma in i landet men ett beslut har dröjt.

Därför drog han sig ur turneringen och mycket tyder på att Djokovic heller inte kommer att ställa upp i Mastersturneringen i Miami i mitten av mars.

USA:s tennisförbund har tidigare uttryckt sitt stöd för Djokovics dispensansökan. USA förväntas lätta på inresereglerna först i mitten av maj.

Här pågår massvaccinering

THL: Ingen boosterdos mot coronaviruset behövs i vår

Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar inte någon ny coronavaccineringsomgång i vår.

THL rekommenderade i höstas en boosterdos för 65 år fyllda. Ytterligare en boosterdos i vår skulle knappast ha någon effekt, säger Hanna Nohynek, överläkare på THL.

Däremot rekommenderar THL i ett pressmeddelande en boosterdos för personer över 12 år, som lider av svårt nedsatt immunitet.

Nohynek säger att epidemiläget är lugnt i Finland för närvarande, och ingen ny epidemivåg är heller att vänta i vår.

Patientmängderna har sjunkit radikalt både inom specialvården och inom primärvården.

De coronarelaterade dödsfallen har också minskat märkbart, säger hon.

Källa: THL

Ungefär 5 000 personer har fått en fjärde dos coronavaccin via den privata vården

Den fjärde omgången av vaccin för friska personer i arbetsför ålder har inte orsakat någon större rusning, rapporterar Yle Uutiset.

Hittills har 5 000 personer fått en fjärde dos coronavaccin via den privata hälsovården.

Den privata vårdbranschen fick boosterdoserna för ungefär tre veckor sedan. Enligt Mia Kontio, som är ledande expert på Institutet för hälsa och välfärd, har den privata hälsovården fått 20 000 doser att dela ut.

Vaccinet kostar cirka 26–30 euro, efter att Folkpensionsanstalten FPA har ersatt 16 euro.

Norovirusepidemin på topp – coronafallen minskar

Av vinterns virus är det nu noroviruset som har sin högsäsong, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Vårvintern är den typiska tiden för magsjukan som noroviruset orsakar.

Också influensasäsongen fortsätter, men smittspridningen håller på att avta.

Enligt hälsomyndighetens statistik registrerades färre coronafall än på ett år under förra veckan. Också i laboratorietesterna minskade de positiva coronafallen i antal jämfört med början av året.

Under början av coronapandemin spreds övriga virus i mindre utsträckning än vanligt, men i år har influensa- och norovirussäsongen varit nästan likadan som under åren innan coronapandemin.

Källa: STT

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida

Video om coronavirus