Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Coronavirus: Covid-19 - uppdateringar 11.6 till 20.6

Huvudinnehåll

Uppdateringar från Coronavirus: Covid-19 finns samlade på denna sida. De färskaste uppdateringarna hittar du på första sidan om Coronaviruset.

20.6 kl 12:55: Nio nya fall av coronasmitta i Finland

Nio nya fall av coronasmitta har påträffats under det senaste dygnet, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL. Totalsiffran är nu 7 142.

Samtliga nya fall påträffades inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS - där har nu 5 243 fall registrerats.

Dagen innan hittades inga nya fall vid HUS, för första gången sedan slutet av februari.

Det har gjort nästan 230 000 coronavirustester i Finland.

THL uppgav före midsommarhelgen att man härefter ger ut uppgifter om döda och sjukhusvårdade endast på vardagar.
Hittills har 326 dödsfall bokförts, THL kommer med ny info på måndag.

20.6 kl 12:45: Utlandsresandet tros vara på gammal nivå igen efter två år

Den minskade efterfrågan på utlandsresor kan bli kortvarig, tror man på Arbets- och näringsministeriet. Enligt ministeriet kan utlandsresandet återgå till samma nivå som före coronakrisen på ungefär två år.

Och ännu snabbare lär det gå för resor inom Finland, de blir lika populära som förr redan senast fram till nästa sommar, tror ministeriet.

En förutsättning för att resandet ska kunna bli lika vanligt som förr är dock att det inte kommer en andra våg av coronaviruset.

Källa: STT20.6 klockan 09.10: Över en miljon coronafall i Brasilien

I Brasilien sprider sig coronaviruset i rask takt, och antalet bekräftade fall har nu överstigit en miljon. Det är näst flest fall i världen, endast USA har fler.

Bara i går rapporterades om ungefär 55 000 nya fall, samtidigt som den totala dödssiffran steg till nästan 50 000.

Enligt nyhetsbyråns AFP har Brasilien varit det värst drabbade landet nu i juni månad - med fler nya fall och flera döda än något annat land.

19.6 klockan 21.41: WHO varnar för ny coronafas

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att coronapandemin nu har gått in i en ny och farlig fas.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus sa att över 150 000 nya smittofall rapporterades till WHO på torsdagen. Det är nytt rekord för en och samma dag. Enligt honom accelererar pandemin samtidigt som folk börjar få nog av restriktionerna.

– Många är naturligtvis trötta på att vara hemma. Länderna vill naturligtvis öppna upp sina samhällen och ekonomier, sa WHO-chefen på fredagen.

– Men viruset sprider sig fortfarande snabbt, det är fortfarande dödligt och de flesta människor är fortfarande mottagliga [för det], fortsatte han.

Personal vid en biograf i Turin mätte temperaturen på biobesökarna på fredagen 18.6.

19.6 klockan 14.02: Coronaviruset fanns i Italien redan i december

Italien var det första landet i Europa som drabbades av virusutbrottet efter att landet bekräftat sitt första inhemska fall av covid-19 i Lombardiet i mitten av februari. Det har länge funnits misstankar om att viruset hade kommit in i Italien långt tidigare än så.

De misstankarna har nu bekräftats av forskare vid Italiens hälsoinstitut, ISS. Forskarna har analyserat 40 prover från avloppsvatten, som tagits mellan oktober 2019 och februari 2020.

Forskarna hittade spår av SARS-CoV-2 i avloppsvatten insamlat i Turin och Milano den 18 december och i Bologna i januari. Vattenprover från oktober eller november visade inga spår av viruset.

Det är oklart hur viruset kom in i Italien, men studier av det här slaget kan hjälpa att identifiera smittkällan och ge viktiga varningssignaler i framtiden.

Källa: AFP

19.6 klockan 13.00: På två dygn hittades 16 nya fall av smitta

THL:s siffra över antalet nya fall av smitta förblev oklar för gårdagens del på grund av datastrul. Antalet var antingen två eller 14.

Men det som är klart är att 16 nya fall av smitta konstaterats sedan i förrgår, uppger THL.
Totalt har nu 7 133 fall av coronasmitta bekräftats i Finland.

19.6 klockan 9.10: Inga nya fall av smitta vid HUS

För första gången på länge påträffades i går inga nya fall av coronasmitta i HUS-laboratorier.

I torsdags analyserades 546 prov - alla var coronanegativa. Det är första dagen sedan slutet av februari som inget test är coronapositivt vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Källa: STT

19.6 klockan 8.11: Kina bekräftar 32 nya coronafall

Kina har bekräftat 32 nya coronafall, 25 av dom i Peking under det senaste dygnet.

Myndigheterna befarar en ny coronavåg i Peking, där flera bostatsområden har stängts av.

Kina också offentliggjort genomet - dvs arvsmassan - för viruset som påträffades på en livsmedelsmarknad.

18.6 klockan 23: 450 000 bekräftade coronadödsfall i världen

Totalt har nu 450 000 personer nu dött till följd av covid-19, enligt nyhetsbyrån AFP. Antalet dödsfall har fördubblats på sex veckor.

Värst har viruset gått åt Europa, där antalet dödsfall är 190 000. I USA är de registrerade dödsfallen nästan 120 000 till antalet.

Antalet dödsfall antas ändå vara betydligt större då vissa länder misstänks försköna sin statistik. Brister i testmetoder och för låg testkapacitet antas också vara faktorer som talar för att antalet är större än det som rapporterats.

Läget har lugnat sig i Europa, men viruset sprider sig allt snabbare i Latinarmerika.

Källa: AFP

18.6 klockan 19.53: Dagens inhemska coronasiffror oklara på grund av systemfel

Ett systemfel ställde till det för Institutet för hälsa och välfärd THL under torsdagen. Under sen eftermiddag meddelade THL att 14 nya coronafall bekräftats, vilket skulle innebära att det totala antalet fall skulle vara 7 131. Under kvällen ändrades antalet till 7 119 - alltså en ökning på bara två fall.

THL uppger för nyhetsbyrån STT att båda antalen kan stämma, men kan inte i det här skedet ange vilket.

På grund av systemfelet uteblev också antalet nya coronavirusrelaterade dödsfall.

Källa: STT

18.6 klockan 13.30: Nästan 500 sjukvårdsanställda har avlidit i Ryssland

Åtminstone 489 läkare och andra sjukvårdsanställda i Ryssland har avlidit av covid-19. Det uppgav Alla Samoilova, chefen för tillsynsmyndigheten för hälsovård vid en presskonferens på torsdagen. Siffran är betydligt högre än vad exempelvis det ryska hälsoministeriet uppgett hittills.

Enligt Samoilova var det ryska hälsovårdssystemet inte förberett på pandemin inledingsvis. Det rådde exempelvis stor brist på skydssutrustning bland personalen tidigare.

Ryssland har rapporterat över 7 600 avlidna och över en halv miljon smittade i coronaviruset hittills.

Källor: AFP, Johns Hopkins

Nursultan Nazarbajev på en bild tagen den 18 oktober 2018 på ett möte i Bryssel.

18.6 klockan 11:35: Kazakstans självhärskare Nazarbajev smittad av covid-19

Kazakstans förre president Nursultan Nazarbajev har testat positivt för covid-19. Enligt Nazarbajevs officiella nätsida är han i självvald isolering och det finns ingen anledning till oro.

79-årige Nazarbajev var president och enväldig härskare från 1991 till i fjol då han avgick från presidentposten. Han anses fortfarande styra landet bakom kulisserna och är utnämnd - bland annat - till ordförande för Kazakstans säkerhetsråd på livstid med titeln "Nationens ledare".

Regeringen meddelade idag att man skärper coronarestriktionerna och stänger bland annat köpcenter och parker igen, eftersom virusspridningen har ökat efter att man lättade på restriktionerna förra månaden. Kazakstan har bekräftat 23 000 coronasmittade och 100 avlidna hittills.

Källor: AFP, Reuters

18.6 klockan 09.24: Hundratals smittade på slakthus i Tyskland

Över 650 personer har smittats av covid-19 på ett slakthus i Gütersloh i Tyskland. Tusentals personer är nu i karantän på grund av utbrottet och ska testas för viruset.

Myndigheter har stängt skolor och daghem i området för att hindra smittspridningen i regionen. De hålls stängda till slutet av juni.

Tyskland har bekräftat cirka 188 600 fall av covid-19 och drygt 8 800 personer har dött.

Källa: BBC

18.6 klockan 05.41: Peru går om Italien i antal smittade

Coronaviruset fortsätter att drabba Sydamerika hårt. Under gårdagen meddelade hälsomyndigheter i Peru att man har bekräftat över 240 900 fall av covid-19 i landet.

Det betyder att landet nu går om Italien i fråga om antal smittade. Peru har därmed sjunde flest bekräftade fall av viruset.

Över 7 000 personer har dött i Peru till följd av viruset.

Källa: Reuters

18.6 klockan 05.35: Brasilien närmar sig en miljon smittade

Brasilien har bekräftat 32 000 fall av covid-19 under det senaste dygnet. Det gör att landet nu har över 955 000 bekräftade fall.

Coronaviruset har krävt över 46 500 människors liv i Brasilien. Landet kommer på plats två världen över efter USA när det gäller antal bekräftade fall och dödsfall.

Källa: AFP

18.6 klockan 05.28: Honduras coronasmittade president får sjukhusvård

Honduras president Juan Orlando Hernández som smittats av covid-19 har lagts in på sjukhus. Han behandlas för lunginflammation efter att han smittats av viruset.

Landets hälsomyndighet meddelar att den 51-årige presidenten får specialvård på ett militärsjukhus.

Presidenten berättade i tisdags att han testat positivt för viruset, men att han endast har milda symtom.

Källor: AFP, AP

Touhula stänger 43 daghem runtom i landet – många lägger ned redan i juli

Kedjan gick redan förra året med förlust och coronaepidemin gjorde problemen värre.

17.6 klockan 17.55: Sverige lättar på reserestriktioner till EU-länder

Från och med 30 juni kommer Sverige inte längre att avråda sina medborgare från resa till ett antal EU-länder, det skriver det svenska utrikesdepartementet.

Avrådan hävs för icke-nödvändiga resor till Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien.

Sverige avråder däremot fortfarande för resa till övriga EU-, EES- och Schengenländer. Avrådan gäller till och med den 15 juli.

Till länder utanför EU, EES och Schengen gäller avrådan till och med den 31 augusti.

17.6 klockan 16.22: Över 5 000 avlidna i Sverige

Över 5 000 människor har nu avlidit på grund av coronaviruset i Sverige. Antalet avlidna steg på onsdagen med 102 personer till 5041.

Antalet laboratoriebekräftade sjukdomsfall uppgår till nästan 55 000. Antalet fall har ökat med över 1 200 jämfört med dagen innan.

Sammanlagt 2 322 personer har fått intensivvård.

Källor: Folkhälsomyndigheten, STT

17.6 klockan 14.53: Inga nya coronarelaterade dödsfall i Finland

Onsdagens siffror från Institutet för hälsa och välfärd visar att antalet avlidna i coronaviruset inte har ökat jämfört med tisdagen. Det här är den tredje dagen i rad när det inte rapporterats om nya dödsfall.

Antalet personer som vårdas på sjukhus ökade med fyra personer till 26 och antalet personer i intensivvård är oförändrat, eller 2.

Det totala antalet bekräftade fall är 7 117, vilket är fem fler än på tisdagen.
I Finland har man konstaterat 128 coronafall per 100 000 invånare.

Uppgiften att onsdagen är den tredje dagen utan nya dödsfall lades till klockan 15.42

Källor: Institutet för hälsa och välfärd, STT

17.6 klockan 9.45: Norwegian återupptar 76 rutter

Flygbolaget Norwegian kommer att återuppta flygningarna på 76 rutter från den 1 juli, meddelar flygbolaget. Det handlar om både inrikes- och utrikesflyg.

Bolaget kommer bland annat att flyga från Helsingfors till Stockholm och Oslo.

Bolaget kommer att ta i bruk ytterligare tolv flygplan utöver de åtta som har varit i bruk sedan april efter att coronapandemin drabbat flygindustrin globalt.

Så sent som i maj trodde Norwegian att det kan dröja till 2021 innan bolaget återupptar utrikestrafiken.

Beslutet innebär att 400 permitterade kabinanställda kommer att återgå till arbetet. Sammanlagt kommer Norwegian från och med juli att ha 300 piloter och 600 kabinanställda på jobb.

Källa: Reuters, NRK

17.6 klockan 09.07: Barn och anhöriga till fångar får besöka fängelser igen

Brottspåföljsmyndigheten meddelar att coronarestriktioner vid fängelser hävs. Den första förändringen är att anhöriga och barn till fångar får besöka fängelser igen från och med 24 juni.

Eftersom beredskapslagen inte längre är i kraft återupptas också verkställandet av ovillkorliga fängelsestraff.

Beslut om andra besök till fängelser och permissioner fattas efter midsommar.

17.6 klockan 05.28: Rekordmånga fall i Brasilien under ett dygn

I Brasilien har man under det senaste dygnet bekräftat rekordmånga nya fall av covid-19 – närmare 35 000. Brasilien har nu nästan 923 200 bekräftade fall, vilket är andra mest i hela världen efter USA.

Över 1 200 personer har dött i viruset i Brasilien under det senaste dygnet. Totalt har över 45 000 personer dött i sviterna av viruset i landet.

Källa: AFP

17.6 klockan 05.22: Regeringen samlas för att diskutera restriktioner

I dag under eftermiddagen samlas regeringen på Ständerhuset i Helsingfors för att diskutera de coronarestriktioner som ännu är i kraft.

Just nu finns det ingen information om hur långa förhandlingarna väntas bli.

Undantagsförhållanden har gällt i Finland de senaste tre månaderna, men från och med den här veckan är inte längre beredskapslagen i kraft.

Källa: STT

16.6. klockan 20.55: Peking stänger skolor och begränsar resor

Myndigheterna i Peking har stängt skolorna i staden för att förhindra att ett nytt kluster av coronafall ska sprida sig.

Peking uppmanade på tisdagen också invånarna att inte lämna staden.

Det nya utbrottet av coronafall beskrivs som "allvarligt" och misstänks ha fått sin början på en grossistmarknad.

16.6. klockan 14.41: Orban ska inte längre kunna utnyttja nödläge i Ungern

Parlamentet i Ungern har röstat för att häva det nödtillstånd som har gett premiärminister Viktor Orban stora maktbefogenheter under coronakrisen.

De strikta bestämmelserna i Ungern har fått hård internationell kritik. Regeringen ska enligt planerna formellt häva nödläget i slutet av den här veckan.

16.6 klockan 14.39: Nya Zeeland åtta dagar utan virus - sedan svek kontrollen

Nya Zeeland var i åtta dagar helt befriat från coronavirus, men nu har två kvinnor som anlänt från Storbritannien testat positivt för viruset. De hade fått specialtillstånd att lämna sin karantän.

Premiärminister Jacinda Ardern, som har rönt stor uppskattning för sin framgångsrika hantering av smittspridningen, säger nu att regeringen måste granska vad som skett, men att det är klart att kontrollen inte har fungerat.

Nu görs det omfattande test bland de personer som befann sig samtidigt i samma karantänsbyggnad och som löpte minsta lilla risk att ha haft kontakt med de båda kvinnorna, säger Ardern på Facebook.
16.6 klockan.12.24 Fyra nya coronafall bekräftade i Finland

Fyra nya coronavirusfall har bekräftats i Finland, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL. Totalt har nu Finland 7 112 bekräftade fall.

326 personer har avlidit i sviterna av coronaviruset. Dödssiffrorna uppdateras senare idag.

16.6 klockan 9.39: Coronaviruset har nått äldreboenden i över 230 svenska kommuner

I Sverige har äldreboendena i de flesta kommuner drabbats av coronasmitta. Det visar en kartläggning som Sveriges Radios Eko-nyheter har gjort.

Det finns 290 kommuner i Sverige. Minst 234 av dem har haft bekräftade eller misstänkta fall av covid-19 på äldreboendena.

I många kommuner tror man att smittan kommit in via personal som själv inte haft tydliga symptom.

I början av juni räknade man med att över 5 000 personer på svenska äldreboenden smittas av coronaviruset. Av dem hade nästan hälften dött.

16.6 klockan 5.29: Kina försöker kväsa nytt coronautbrott i Peking

Myndigheterna i Peking har isolerat fler bostadskomplex och trappat upp sin testning för att stoppa det nya coronautbrottet i staden.

Över hundra personer har testat positivt för viruset under de senaste dagarna.

Utbrottet fick sin början från ett livsmedelstorg i södra Peking. Enligt kinesiska medier har viruset hittats på skärbräden som använts för att skära upp importerad lax.

Det är första gången på sju veckor som viruset sprider sig i den kinesiska huvudstaden och utbrottet väcker därför oro för en andra smittovåg i Kina.

Oscarsgalan 2021 skjuts upp på grund av coronaviruset

Beslutet motiveras med pandemins effekter på filmindustrin.

15.6 klockan 12.05: Fyra nya coronafall i Finland

I dag har fyra fall av coronaviruset bekräftats i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd. Totalt har nu 7 108 fall av smittan konstaterats i vårt land.

Inga coronarelaterade dödsfall har registrerats i Finland det senaste dygnet.

15.6 klockan 9.14: Fler har ringt till rusmedelshjälpen under coronavåren

Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete, EHYT, har fått ta emot 15 procent fler samtal den här våren jämfört med i fjol.

Under mars, april och maj ringde det 2 097 gånger i föreningens telefon som fungerar som en dygnet runt service för de som har problem med rusmedel och deras nära och kära.

Enligt föreningen har innehållet i samtalen förändrats. Det är märkbart fler som blivit arbetslösa eller permitterade som nu tar kontakt via samtalstjänsten.

Det har också kommit in samtal från personer som distansarbetar och i och med det mist den sociala kontroll som tidigare lagt band på deras rusmedelsanvändning.

Numret till EHYT:s samtalstjänst är 0800 900 45.

Källa: Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete (EHYT)

14.6 klockan 13.50: Många äldre får ännu heller inte träffa sina nära och kära under coronaepidemin

Det finns regionala skillnader i hur lätt eller svårt det är för folk att träffa sina anhöriga på olika former av boenden nu under coronaepidemin.

I princip är det fortfarande förbjudet att besöka vårdboendena, men vårdhemmen har uppmanats att hitta lösningar för att till exempel göra det möjligt att träffas utomhus, eller skapa skyddade utrymmen inomhus.

Vårdbolaget Attendo uppger att praxis skiljer sig från kommun till kommun. Det finns kommuner där inte heller träffar utomhus tillåts.

Vid Social- och hälsovårdsministeriet säger man att det i praktiken är så att kommunerna och serviceproducenterna själva får bestämma hur restriktionerna genomförs.

Källa: STT

14.6 klockan 13.28: 17 nya coronavirusfall och en död det senaste dygnet i Finland

17 nya coronavirusfall har uppdagats i Finland det senaste dygnet och en person har avlidit, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Antalet konstaterade smittofall i Finland är nu 7 104 och antalet dödsfall på grund av coronaviruset är 326.

26 personer får för tillfället sjukhusvård på grund av coronaviruset. Antalet har inte ökat sedan lördagen. Däremot har antalet personer som får intensivvård minskat med en person.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd har ungefär 219 500 finländare testats för coronaviruset. Cirka 2 200 tester har utförts det senaste dygnet.

Källor: THL, STT

14.6 klockan 12.21: Svenskarna har förtroende för sin regering trots coronakrisen

Enligt en färsk opinionsmätning har förtroendet för ministrarna i Sveriges regering ökat sen pandemin slog till.

Mest litar svenskarna på statsministern Stefan Löfvén, andra kommer finansministern Magdalena Andersson och som tredje försvarsministern Peter Hultqvist.

Alla ministrar som landade i topp tio kommer från partiet Socialdemokraterna.

Undersökningen gjordes av Novus.

Källor: SVT, TT

14.6 klockan 12.20: Spanien öppnar gränser den 21 juni

Spanien kommer att öppna sina gränser för resenärer från Schengenländer redan den 21 juni.

Spanien hade tidigare beslutat att öppnar gränserna för europeiska turister utan karantänkrav den 1 juni, men datum har nu alltså tidigarelagts.

Gränserna till grannlandet Portugal öppnas däremot planenligt den 1 juli.

14.6 klockan 7.30: 734 nya dödsfall i USA

I USA registrerades 734 nya coronadödsfall under det senaste dygnet, rapporterar Johns Hopkins universitetet.

Det innebär att över 115 000 personer dött i landet på grund av viruset.

USA toppar listan över flest döda och flest smittade i världen. 2,1 miljoner personer ska ha smittats och antalet ökar med runt 20 000 nya fall dagligen

14.6 klockan 6.50: Största antalet nya coronafall i Kina sedan april

I Kina har man under det senaste dygnet registrerat 57 nya fall av coronavirus. Det är det högsta antalet fall under ett dygn sedan april.

Enligt landets hälsovårdsmyndigheter har över hälften av de nya coronaviruspatienterna smittats i Peking.

Myndigheterna befarar en ny coronavirusvåg och har därför utfärdat utegångsförbud för flera stadsdelar i huvudstadens södra delar nära köttmarknaden Xinfadi varifrån smittan tros härstamma.

13.6 klockan 12.13: 14 nya coronavirusfall i Finland

Institutet för hälsa och välfärd uppger att 14 nya coronavirusfall har bekräftats i Finland under det senaste dygnet.

Sammanlagt har nu 7 087 fall bekräftats i Finland.

På fredagen konstaterades inget nytt coronarelaterat dödsfall i Finland. I går vårdades 23 personer på sjukhus på grund av covid-19, tre av dem på intensivvårdsavdelningen.

Källor: THL, STT

13.6 klockan 07.18: Näst högst coronadödstal i Brasilien

Brasilien har gått om Storbritannien i antalet bekräftade coronarelaterade dödsfall. I skrivande stund har 41 828 personer dött av coronaviruset i Brasilien, vilket innebär att landet nu haft näst mest registrerade coronadödsfall i världen. Totalt har 828 810 testat positivt för viruset.
USA toppar fortfarande statistiken.

13.6 klockan 07.00: Frankrike öppnar gränserna för länder utanför Schengenområdet

Frankrike planerar öppna sina gränser till länder utanför Schengenområdet från och med den 1 juli.

Landets inrikesminiser Christophe Castaner och utrikesminister Jean-Yves Le Drian uppger i ett gemensamt pressmeddelande att gränserna öppnas gradvis och att man bedömer vilka länders medborgare som får resa till Frankrike på basis av smittoläget i resenärernas hemländer.

12.6 klockan 23.43 Brasiliens president uppmanar anhängare att storma sjukhus

Brasiliens president Jair Bolsonaro uppmanar sina anhängare att ta sig in på sjukhus och intensivvårdsavdelningar för att filma och ta bilder, rapporterar Reuters.

Enligt Bolsonaro vill polisen och underrättelsetjänsten undersöka om de rapporterade siffrorna kring coronaviruset stämmer överens med verkligheten.

Bolsonaro har ända sedan pandemins inledning spelat ner allvaret och sagt att siffrorna är överdrivna i ett försök från landets delstatsregeringar att underminera honom.

Nyligen passerade den brasilianska dödssiffran 40 000 personer.

Källa: Reuters

12.6 klockan 21.05: Tredje dagen i rad som Frankrike rapporterar under 30 döda

Frankrike rapporterade på fredagen att det totala antalet döda har stigit med 28. Det är tredje dagen i rad som Frankrikes dödssiffror har hållits under 30.

På onsdag och torsdag rapporterades 23 respektive 27 dödsfall på grund av covid-19.

Totalt har nu 29 374 personer dött i Frankrike på grund av viruset.

Myndigheterna rapporterar också att personer som är intagna på sjukhus sjönk med drygt 300 till 11 124 och antalet intensivvårdspatienter sjönk med 24 till 879.

12.6 klockan 13.40: Inga nya coronadödsfall

Inga nya coronarelaterade dördsfall har inträffat i Finland det senaste dygnet. Dödssiffran är nu uppe i 325. Tre personer får intensivvård för covid-19, det är en person färre än i går.

12.6 klockan 12.00: Nio nya coronafall - ett nytt fall finns på Åland

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar att Finland det senaste dygnet registrerat 9 nya fall av coronasmitta. Antalet smittade är nu uppe i 7 073.

Ett av de nya fallen har påträffats i Mariehamn, där det ska handla om en person som rest från Sverige till Åland. Det berättar hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen för Ålands radio.

12.6 klockan 7.36: WHO: Coronapandemin trappas upp i Afrika

Afrikanska länder har bekräftat över 200 000 coronafall och viruset sprider sig snabbt.

Det tog 98 dagar att nå 100 000 fall, men bara 18 dagar innan man nådde 200 000.

En fjärdedel av de bekräftade fallen i Afrika har påträffats i Sydafrika. Afrika står för bara tre procent av coronafallen i världen, men andelen ökar snabbt, varnar WHO.

Källor: AFP, AP

11.6 klockan 14.10: Ett nytt coronadödsfall

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar ett nytt coronadödsfall. Totalt har nu 325 personer dött i covid-19 i Finland. 25 personer vårdas på sjukhus för coronasmitta, av dem får 4 intensivvård.

Regeringen samlas i Ständerhuset för att diskutera reserestriktioner och tillställningar

På agendan i dag, torsdag, är diskussion om gränser och resande samt tillställningar för över 500 personer.

11.6 klockan 7.05: Över 2 miljoner smittade i USA

Antalet bekräftade coronafall i USA har stigit till över två miljoner, enligt universitet Johns Hopkins coronastatistik.

USA har klart flest coronafall i världen. Coronapandemin har krävt över 112 000 amerikaners liv.

I relation till befolkningsmängden är viruset mer utbrett i länder som Peru och Chile. Jämförelser mellan olika länder försvåras av skillnader i testningskapaciteten mellan länderna.

Källa: Johns Hopkins universitetet

11.6 klockan 5.08: Över 70 000 döda i Latinamerika

Dödssiffran från coronaepidemin i Latinamerika har stigit till över 70 000, enligt siffror som sammanställts av nyhetsbyrån AFP.

Över hälften av dödsfallen har registrerats i Brasilien där dödstalet stigit till nästan 40 000. Under det senaste dygnet steg söddssiffran i landet med nästan 1 300.

De verkliga siffrorna för Latinamerika befaras vara betydligt högre eftersom alla länder inte testar alla misstänkta coronafall.

Det finns också stora skillnader i hur länderna för statistik över dödsfallen.

Källa: AFP