Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Coronavirus: Covid-19 - uppdateringar 1.4 till 10.4

Huvudinnehåll

Uppdateringar från Coronavirus: Covid-19 finns samlade på denna sida. De färskaste uppdateringarna hittar du på första sidan om Coronaviruset.

10.4 klockan 21.26 Italien förlänger restriktionerna

Italiens premiärminister Giuseppe Conte säger att regeringen har bestämt att restriktionerna som gäller i Italien förlängs till den tredje maj.

En del butiker får lov att öppna från och med den 14:e april. Det gäller bland annat bokhandlar och klädbutiker för barn.

Restriktionerna som har så gott som stängt ner hela Italien infördes i början av mars och tanken var att man skulle lätta på restriktionerna från och med måndag.

10.4 klockan 21.09 WHO uppmanar länder till eftertänksmahet då det kommer till att lätta på restriktioner

Världshälsoorganisationen WHO uppmanar världens länder till eftertänksamhet då det gäller att häva de restriktioner som har införts på grund av coronapandemin.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus sa idag att organisationen gärna vill se att restriktionerna lättas.

Men att handla för snabbt kan leda till att smittan på nytt börjar sprida sig, med dödligt resultat, enligt Ghebreyesus.

Enligt WHO-chefen tyder utvecklingen i en del europeiska länder, som Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike, på att pandemin mattas av.

Men i andra länder, till exempel i Afrika, ökar fallen snabbt.

10.4 klockan 19.54 Antalet döda överstiger 100 000

Antalet dödsfall relaterade till coronaviruset har nu gått över 100 000, rapporterar bland annat Reuters.

Totalt har över 1,6 miljoner människor smittats av Covid-19 och drygt 300 000 personer har tillfrisknat från viruset.

10.4 klockan 19.26 Irland förlänger coronarestriktioner

Irland förlänger de restriktioner som införts för att förhindra spridningen av coronaviruset.

Restriktionerna innebär bland annat att det mesta är stängt och att man inte får ta sig mer än en kilometer från sitt hem eller hälsa på vänner och familj.

Irlands premiärminister Leo Varadkar meddelade idag att restriktionerna kommer att förlängs fram till den femte maj.

Han säger att smittspridningen förvisso bromsats in men inte stoppats. Därför kommer restriktionerna att fortsätta.

10.4 klockan 18.39 Över 17 miljoner arbetslösa i USA

I USA har 17 miljoner människor blivit arbetslösa sedan mitten av mars.

Arbetsministeriet i Washington meddelar i sin veckoöversikt att man under veckans lopp fått ta emot 6,6 miljoner nya ansökningar om arbetslöshetsunderstöd.

Tidigare i vår låg arbetslösheten i USA på en nästan historiskt låg nivå. Coronavirusets utbredning tvingade många företag att avbryta sin verksamhet.

Analytiker tror att situationen kan fortsätta i månader framöver. Siffrorna tyder på att fler arbetstillfällen kan försvinna än i den ekonomiska krisen 2008.

Antalet dödsoffer för coronaepidemin i USA är uppe i 17 000, enligt Reuters.

10.4 klockan 16.26 Moskva är hårt pressat av virusspridningen

Tillströmningen av coronapatienter pressar redan sjukhusen och ambulansservicen i Moskva mot bristningsgränsen, enligt stadens vice borgmästare Anastasia Rakova.

Samtidigt varnade stadens borgmästare Sergej Sobjanin för att man fortfarande befinner sig vid foten av epidemikurvan och att situationen kommer att bli betydligt värre innan epidemin nått sin kulmen.

Ryssland har bekräftat ungefär 12 000 smittade i hela landet och av dem har åtminstone 94 avlidit.

Men kring 8 000 av de smittade finns i Moskva. Där har antalet viruspatienter på sjukhusen fördubblats under de senaste dagarna och enligt Rakova har 85 procent av patienterna lunginflammation.

Källor: Reuters, AFP

10.4 klockan 15:27: Mera trafik vid den nyländska landskapsgränsen under påsken

Under påsken har betydligt fler personer försökt korsa den nyländska landskapsgränsen jämfört med dagarna innan påsk, rapporterar Helsingforspolisen.

Under skärtorsdagen anlände 45 604 fordon till polisens gränskontroller, av dem stoppades 283. Nio personer fick böter.

De stoppade fordonen utgör ungefär sex procent av de som anlänt till kontrollpunkterna. Tidigare i veckan var motsvarande andel mellan tre och fyra procent.

Enligt Helsingforspolisen är det fritidsresandet som har ökat antalet stoppade fordon vid gränsen.

Polisen påminner att fritidsresor, såsom påskfirande vid sommarstugan, inte räknas som en giltig orsak att korsa den nyländska landskapsgränsen.

På tågen har polisen under skärtorsdagen granskat 832 personers resemotiveringar. 20 personer fick inte korsa gränsen och två personer fick böter.

Källa: STT

10.4 klockan 15:15: Minst 50 smittade ombord på franskt hangarfartyg

Ombord på Frankrikes enda hangarfartyg, Charles de Gaulle, har 50 av 66 testade besättningsmän testat positivt för covid-19.

Det uppger det franska försvarsministeriet.

Tre av dem har evakuerats från fartyget och flugits till ett militärsjukhus i Toulon, i södra Frankrike.

Det finns över 1 700 personer ombord på det franska hangarfartyget som nu är på väg mot Toulon tidigare än planerat.

Källor: Reuters, AFP

10.4 klockan 14:43: 48 personer har dött till följd av coronaviruset i Finland

I Finland har 48 personer dött till följd av coronaviruset. Antalet döda steg med sex under det senaste dygnet, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd, THL.

236 personer vårdas på sjukhus varav 81 i intensivvård.

Tidigare i dag rapporterade THL att antalet smittade i Finland för tillfället är 2 769.

Källa: THL

10.4 klockan 14:14: I Spanien fortsätter antalet dödsfall per dygn att sjunkaDet senaste dygnets dödssiffra i Spanien var lägre än vad det varit på 17 dagar. Ändå är siffran fortsatt hög. Enligt det spanska hälsoministeriet avled 605 människor i Spanien i covid-19 under det senaste dygnet.

Totalt har 15 843 människor i landet avlidit i sjukdomen. Ungefär 157 000 har bekräftats smittade.

Men trenden är klar. Antalet avlidna per dygn har fortsatt att sjunka i över en vecka och antalet tillfrisknade stiger.

I mitten av mars införde Spanien viruskarantän och strikta restriktioner som är i kraft fram till den 25 mars, men väntas förlängas i ytterligare två veckor.

Vad gäller antalet avlidna i covid-19 så ligger Spanien trea i världen, efter Italien och USA.

Källor: Reuters, AFP

10.4 klockan 12:18: Spritförbud införs i Bangkok - många passade på att hamstra

I delar av Thailand införs förbud mot försäljning av alkohol. I huvudstaden Bangkok trädde förbudet i kraft i dag och gäller åtminstone i tio dagar framåt.

Tanken med spritförbudet är att stävja smittspridningen under Songkran, en traditionell nyårsfest som brukar firas med vattenkrig och en hel del alkohol.

Nu hoppas myndigheterna att folk ska stanna hemma i stället för att delta i stora gatufester och vattenlekar.

Då nyheten om förbudet spred sig på torsdagen fylldes butikerna av människor som hamstrade sprit.

Thailand rapporterade i dag 50 nya fall av coronasmitta. Antalet bekräftat smittade är nu 2 473. 33 av dem har avlidit. Över hälften av de smittade har rapporterats i Bangkok.

Källa: Reuters

Bullar på ett fat

10.4. kl. 11.58: Det bakas mer än vanligt i hemmen

Intresset för att baka har ökat då människor är mera hemma än vanligt. Många bakar till exempel tillsammans med barnen eftersom de är hemma en stor del av dagen. 

De stora butikskedjorna rapporterar om markant ökad försäljning av mjöl och jäst. Tidvis har det rått brist på jäst, men övriga ingredienser finns det gott om. 

S-kedjan har fördubblat försäljningen av bakningsingredienser. På Lidl ökade föräljningen till en början med mellan 20 och 40 procent, men nu har ökningen planat ut lite. 

Källa: STT, Yle Uutiset

10.4 klockan 11:47: Över 150 smittade i ett enda äldreboende i Budapest

I Ungern stiger antalet fall av coronasmitta brant. Den ungerska regeringen rapporterade i dag 219 nya fall under det senaste dygnet. Den högsta siffran hittills.

Nu har 1 190 människor i Ungern smittats av covid-19.

Antalet coronasmittade i landet steg också brant igår. Bland annat för att man upptäckte att över 150 personer på ett äldreboende i huvudstaden Budapest hade smittats. Åtminstone sju av de smittade där har dött.

I det aktuella hemmet bor totalt 500 människor och det kan inte uteslutas att de smittade är ännu fler, eftersom alla inte ännu testats.

Premiärminister Viktor Orbán sade nyss att Ungern har lyckats sakta ner virusspridningen men att det verkliga testet ännu är på väg.

Orbáns sätt att hantera coronakrisen har väckt kritik bland annat inom EU, eftersom han skaffat sig rätten att styra genom dekret så länge han vill.

Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning har 77 personer i Ungern avlidit i covid-19 så här långt.

Källor: Reuters, AFP

10.4 klockan 11:15: I Sydafrika störtdyker antalet brott under karantän och spritförbud

Sydafrika har också förbjudit försäljning av alkohol inom ramen för landets hårda virusrestriktioner. På torsdagen förlängdes den strikta viruskarantänen fram till slutet av april.

Landets polisminister Bheki Cele ser spritförbudet som den viktigaste orsaken till att antalet brott sjunkit så drastiskt under viruskarantänen.

Enligt Bheki dödades 94 människor i Sydafrika under karantänens - och spritförbudets - första nio dagar. Det jämförs med 326 mord under samma period i fjol.

Antalet anmälda våldtäkter sjönk ännu mer från 699 till 101. Också gänkrigen mellan rivaliserande kriminella gäng i ökända förorter till Kapstaden ska ha upphört.

Polisminister Bheki Cele skulle vilja förbjuda alkoholen helt i Sydafrika, men får kritik från många håll för sin idé.

Forskare som intervjuats av nyhetsbyrån AFP tror att effekten är övergående och att spritförbudet också ökar frustrationen och aggressiviteten på sina håll. Dessutom blir hembränning nu allt populärare.

Med över 1 900 bekräftade smittade är Sydafrika det värst drabbade afrikanska landet hittills. Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning har viruset krävt 18 dödsoffer i Sydafrika så här långt.

Källa: AFP

Wisconsinin Milwaukeessa äänestettiin esivaalissa tiistaina, osalla jonottajista oli hengityssuojaimet.

10.4. kl 6.40: Höga dödssiffror i USA igen

Minst 1 783 personer i USA har mist livet till följd av coronaviruset under de senaste 24 timmarna. Det är något färre än under föregående dygn; då dog nästan 2 000 av viruset. Minst 16 500 personer i USA har dött på grund av sjukdomen. Omkring 470 000 personer har smittats.

Coronasiffror i USA visar att landets etniska minoriteter löper större risk att få komplikationer i samband med coronaviruset. Till exempel diabetes, som hör till riksfaktorerna, är vanligare bland den afroamerikanska befolkningen än bland den vita befolkningen, uppger hälsovårdsmyndigheter.

Källa: AP, STT

9.4 klockan 22.10: Minister Kiuru: Möjligt att testa 10 000 personer på ett dygn

Det är möjligt att höja testkapaciteten, enligt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (Sdp). På den offentliga sidan kan man höja antal tester med cirka 7 000 stycken per dygn, och på den privata sidan med 2 000–3 000 tester.

Enligt Kiuru är det möjligt att testa fler om det finns skäl att misstänka coronavirussmitta.

För tillfället kan man analysera omkring 3 000 coronavirustest per dygn på den offentliga sidan.

9.4 klockan 21.26 Boris Johnson har fått lämna intensiven

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har fått lämna intensivvårdsavdelningen. Sedan i söndags har Johnson intensivvårdats för det nya coronaviruset.

- Premiärministern har ikväll flyttats från intensivvården tillbaka till avdelningen, där han kommer att noggrant övervakas under den första fasen av hans återhämtning, uppger en talesperson.

Källa: Reuters

9.4 klockan 18.55: Försörjningsberedskapscentralen har informationstillfälle kl. 19.30 – Vi sänder live

Försörjningsberedskapscentralen har ett informationstillfälle klockan 19.30 om skyddsutrustningsbeställningarna som visade sig bestå av totalt undermåliga produkter. Du kan följa med tillfället på Arenan.

Försörjningsberedskapscentralens vd Timo Lounema kommer att finnas på plats under tillfället. På grund av coronavirussituationen är inga journalister på plats, de får istället ställa frågor genom en chatfunktion.

9.4 klockan 17.40: Hundra italienska läkare har dött till följd av coronaviruset

I Italien har hundra läkare dött till följd av det nya coronaviruset sedan pandemin nådde Italien i februari, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Bland de döda finns redan pensionerade läkare som kallats in av regeringen i kampen mot viruset. Utöver dem ska omkring 30 sjukvårdare ha dött på grund av covid-19.

Dödssiffran i Italien är världens högsta – 17 669 personer har dött på grund sjukdomen.

Källa: AFP

9.4 klockan 17.20: Helsingfors-Vanda flygplats börjar ta coronatester

Alla passagerare som uppvisar symptom kommer i fortsättningen att coronatestas redan på Helsinfors-Vanda flygplats, uppger Vanda stad i ett pressmeddelande. Vanda stad får därmed huvudansvar för att ordna testerna. Tidigare fick patienter med symptom ta in på ett karantänhotell i närheten.

De personer som uppvisar symtom kommer nu att testas på flygplatsen varefter de skjutsas hem där de uppmanas att vara i karantän. Då testets resultat står klart får personen sedan vidare instruktioner för hur man ska gå till väga. Instruktionerna varierar beroende på ifall resultatet är positivt eller negativt.

9.4 klockan 15.54: Polisen övervakar Nylandsgränsen

Polisen kommer att effektivare övervaka gränsen mellan Nyland och övriga Finland under påsken.

Trafiken övervakas på 40 olika platser, dessutom rör sig polispatruller på vägarna. Också tågtrafiken övervakas

Det är bara tillåtet att överskrida gränsen till Nyland om man har vägande skäl. Begränsningen gäller till den 19 april.

Källa: STT

9.4 klockan 15.44: Svårt att skicka post från Finland till länder utanför Europa

Postförsändelserna har så gott som helt stannat av på grund av coronavirusutbrottet. Det här resulterar i att det just nu kan vara rent av omöjligt att skicka ett brev eller paket via Posten till ett land utanför Europa. På Posten uppger man ändå att situationen förändras från dag till dag, så lämnar kunden en försändelse till posten levererars den när det blir möjligt.
Posten klarar bättre av att levererar försändelser till Kina och de flesta länder i Europa.

9.4 klockan 14.19: Nu 9 coronarelaterade dödsfall på Attendos vårdhem i Kiuruvesi

Ytterligare ett dödsfall har inträffat på det vårdhem i Kiuruvesi i Norra Savolax där det tidigare rapporterades att åtta äldre coronasmittade personer avlidit.

Ansvaret för verksamheten överförs nu från vårdbolaget Attendo till social- och hälsovårdssamkommunen i Norra Savolax.

Attendos vd Virpi Holmqvist säger att en exceptionellt stor andel av de boende har insjuknat i corona och behöver vård på sjukhusnivå. Hon säger att också över hälften av personalen har insjuknat.

Samkommunens vd Leila Pekkanen säger att samkommunen kan erbjuda de boende krävande sjukhusvård på vårdhemmet så att man inte ska behöva flytta de sköra patienterna.

Källa: STT

9.4 klockan 12.02: Inkvarteringar mister kunder

Inkvarteringsföretagen förlorade hälften av sina kunder i mars, visar uppgifter från Statistikcentralen.

Övernattningarna minskade i mars med 48 procent jämfört med året innan.

Mest minskade antalet resenärer från Ryssland, men också antalet inhemska övernattande resenärer på hotellen minskade med 46 procent.

Av de hotell som lämnade uppgifter för mars uppgav 43 procent att de stängt verksamheten redan före månadens slut.

Källa: Statistikcentralen, STT, Yle

9.4 klockan 11.52: Inga asylansökningar vid gränserna

Inga asylansökningar har lämnats in vid Finlands gränser efter att begränsningarna för gränstrafiken trädde i kraft den 19 mars i år, meddelar Migrationsverket.

Under perioden 19.3 - 5.4.2020 har 36 asylansökningar lämnats in. De sökande har vistats i Finland redan innan de coronarelaterade restriktionerna trädde i kraft.

Hittills i år har 460 första asylansökningar lämnats in.

Asylsamtalen avbröts tillfälligt den 16.3, men kommer att återupptas i begränsad omfattning från och med nästa vecka. Asylsamtalen kommer att genomföras i lokaler med bland annat plexiglas för att skydda mot coronasmitta.

Källa Migrationsverket

9.4 kl 10.39: VR drar in ytterligare tågtrafik

VR uppger sig ställa in mera järnvägstrafik än vad bolaget hittills har meddelat om.

Tidigare har VR gett besked om en 15 procents minskning av trafiken efter påsk, från och med den 14 april. Nu meddelar man om minskad fjärrtågstrafik också i maj, under tiden 4-24.5. De viktigaste tågförbindelserna kommer att upprätthållas, enligt VR .

Bolaget uppger att tågresandet har minskat med 90 procent under coronaepidemin.

9.4 klockan 10.13: Restauranger och hotell vädjar till hyresvärdar

Restauranger och hotell meddelar i en enkät att 60 procent av hyresvärdarna har sänkt hyran eller helt avstått från den för en viss tid, på grund av coronaviruset.

40 procent av hyresvärdarna har inte sänkt eller avstått från hyran, säger branschorganisationen Mara i ett pressmeddelande. Mara säger att många av de här hyresvärdarna är kommuner och köpcenter.

Maras vd Timo Lappi påpekar i ett pressmeddelande att det är förståeligt att kommuner är ekonomiskt trängda, i synnerhet i och med coronakrisen.

Lappi framhåller att kommunerna inte har råd med att förlora företag inom rese- och restaurangbranschen.

Restauranger, caféer och barer är stängda sedan den 28 mars, som ett led i regeringens åtgärder med anledning av coronaviruset.

Enligt Aalto-universitetets bedömning kommer upp till hälften av företagen inom branschen att ha stora problem redan inom en månad efter stängningen av restaurangerna.

Källa: STT

9.4 kl 9.07: Oxfam varnar för fattigdom i u-länder i coronans spår

Coronakrisen kan tvinga ytterligare uppemot 500 miljoner människor eller åtta procent av världens befolkning i fattigdom.

Hjälporganisationen Oxfam varnar för att de ekonomiska följderna av pandemin kan göra att kampen mot fattigdomen halkar tillbaka med tiotals år i exempelvis Afrika och Mellanöstern.

För att inte förlora fattigdomsbekämpningen, vill Oxfam att Internationella valutafonden, Världsbanken och G20-gruppen enas om stödpaket till u-länder som inte själva har råd med den rika världens stimulansåtgärder.

Oxfam kräver också att u-länder beviljas skuldavskrivningar motsvarande tusen miljarder dollar.

Källa: AFP

9.4 kl 7.31: Valamo kloster tvingas hålla påskstängt

Ortodoxa Valamo kloster i Heinävesi håller stängt under påsken som är ortodoxernas viktigaste högtid. Brödraskapet firar i år påsk på egen hand.

Klostret stängdes för allmänheten i mars på grund av coronaepidemin. Turism är klostrets viktigaste näringsgren sedan 50 år tillbaka och under hela den tiden har dörrarna hittills aldrig stängts för besökare och övernattningsturister.

– Nu finns här bara klostrets brödraskap och långvariga frivilligarbetare. Personalen är permitterad nästan i sin helhet, säger klostrets chef, arkimandriten Sergei.

9.4 kl 6.09: Antalet dödsoffer i Spanien misstänks vara rejält underrapporterat

På onsdagen steg antalet avlidna i covid 19 igen i Spanien med 757 nya dödsoffer under det senaste dygnet. Enligt det spanska hälsoministeriet har alltså 14 555 människor i Spanien mist livet i sviterna av coronaviruset.

Enligt hälsoministeriet är dödssiffran på väg att plana ut, men samtidigt ifrågasätts det officiella spanska dödstalet allt kraftigare.

I huvudstaden Madrid utfördes över 9 000 begravningar bara under de två sista veckorna i mars i år. Det ska jämföras med 4 311 dödsfall i Madrid under hela mars månad i fjol.

Eftersom en stor del av dem som dör på äldreboenden inte testats för covid-19, misstänks nu att tusentals äldre de facto dött i covid-19, men att deras död inte registrerats som coronarelaterad.

Källa: Reuters

9.4 kl 5.55: Dystra uppgifter om döda i USA igen

För andra dygnet i följd har USA rapporterat rekordmånga nya coronarelaterade dödsfall.

Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning har USA noterat 1 973 avlidna i covid-19 under det senaste dygnet. Dygnet innan låg siffran på 1 939.

Det betyder att USA nu har noterat fler avlidna i covid-19 än Spanien och ligger alltså tvåa i den dystra statistiken, med 14 695 döda.

Spanien har rapporterat 14 555 avlidna i sviterna av coronaviruset. Men där växer misstankarna om att den egentliga dödssiffran är högre än så.

Italien har rapporterat flest avlidna i covid-19. Där har viruset krävt 17 699 liv.

I skrivande stund har coronapandemin krävt totalt 88 444 liv världen över, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Ut, ut, ut - i skogen ryms man, men vid stränderna kan det bli trängsel

Nylänningar söker andningshål inom landskapets stängda gränser.

9.4 kl 5.36 Massproduktion av andningsskydd startar i Finland

Det finländska företaget Lifa air meddelar att man börjar massproducera andningsskydd i Finland efter en överenskommelse med Försörjningsberedskapscentralen.

Enligt företaget är målet att i Finland tillverka 100 miljoner andningsskydd och kirurgiska ansiktsskydd på årsbasis.

Företaget uppger i ett pressmeddelande att dess finländska fabrik kan inleda produktionen under vårens lopp. Näringsminister Mika Lintilä har sagt sig bedöma att den finländska produktionen kan börja om ett par veckor.

Enligt företaget levererar man till en början andningsskydd från sin fabrik i Kina och det kan ske redan efter påsk.

9.4 kl 5.17: WHO-chefen varnar för att göra politik av viruset

Chefen för Världshälsoorganisationen WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus avråder världens ledare från att försöka göra politik av coronaviruset. Uttalandet kommer efter att USA:s president Donald Trump hotat strypa finansieringen till WHO och kritiserat organisationen för att stå för nära Kina.

Tedros uppmanar i stället USA och Kina att samarbeta för att bekämpa pandemin.

- Om ni inte vill ha fler liksäckar så måste ni avstå från att politisera viruset, säger han.

8.4 klockan 22.56: Frankrike förlänger nedstängningen

Frankrike har som väntat förlängt den pågående nedstängningen i landet som inleddes den 17 mars. Det här är andra gången som man förlänger nedstängningen.

President Emmanuel Macron ska hålla tal till nationen gällande coronaviruset för tredje gången på måndag.

Frankrike har närmare 114 000 bekräftade fall av coronaviruset och drygt 11 000 fransmän har dött i viruset.

Källa: Reuters

8.4 klockan 22.51: Eldupphör mellan Saudiarabien och Huthirebellerna på grund av coronaviruset

Den saudieledda militära koalitionen som kämpar mot Huthirebellerna i Jemen har meddelat att man inleder ett två veckor långt eldupphör från och med i morgon mot Huthirebellerna.

Jemen har ännu inga bekräftade fall av coronaviruset och med eldupphöret hoppas man att undvika ett utbrott.

FN har tidigare varnat för att krigsdrabbade länder i Mellanöstern, där vårdsystemen redan är försvagade, inte har något att sätta emot om coronaviruset får fäste.

Källa: AFP, Reuters

8.4 klockan 21.31: Statsminister Marin tror inte att Nylands gränser behöver stängas för en längre tid

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger i Yles A-Studio att det ser ut som om virusläget i landet har stabiliserats och att man inte behöver hålla Nylands gränser stängda längre än vad man planerat.

Hon tror alltså att Nylands gränser kan öppna igen efter 19.4, alltså nästa veckas söndag.

Marin kunde ännu inte ta ställning till andra restriktioner och upphävandet av dem.

8.4 klockan 20.46: New York har nu fler coronafall än Spanien

Delstaten New York i USA har nu gått om Spanien när det kommer till flest konstaterade coronafall i hela världen. New York har över 149 000 bekräftade fall jämfört med Spaniens 146 000.

Över 400 000 personer har konstaterats smittade i USA och över 12 000 amerikaner har dött i viruset.

Källa: Reuters

8.4 klockan 20.06: Över 60 000 döda i Europa

Coronaviruset har nu krävt över 60 000 personers liv i Europa. Det här utgör 70 procent av alla dödsfall orsakade av viruset i hela världen.

Italien rapporterar om flest dödsfall världen över med över 17 000 döda. Italien följs av Spanien, Frankrike och Storbritannien.

Källa: AFP

8.4 klockan 20.01: Polisen inför strängare bevakning av Nyland under påsken

Polisen kommer att införa strängare bevakning av Nylands gränser under påsken. Polisen kommer att bevaka både väg- och tågtrafiken. Man måste ha ett nödvändigt skäl för att få korsa gränsen. Att resa över gränsen till sommarstugan, vilket många vanligtvis brukar göra under påsken, godkänns inte.

8.4 klockan 18.26: EU rekommenderar förlängt inreseförbud

Europeiska unionen uppmanar sina medlemsländer att förlänga inreseförbudet fram till den 15 maj.

EU införde inreseförbud till Schengenområdet för alla icke-medborgare i mitten på mars.

Källa: AFP

8.4 klockan 17.38: WTO: Världshandeln kan sjunka med en tredjedel

Enligt Världshandelsorganisationens (WTO) prognos kommer coronaepidemin att drabba världshandeln hårt. Enligt WTO är det exceptionellt svårt att bedöma exakt hur stor den ekonomiska nedgången kommer att vara.

WTO förutspår ändå att världshandeln kommer att minska med 13–32 procent i år.

Källa: Reuters

8.4 klockan 17.05: Boris Johnson fortfarande på intensiven – men andas själv

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson får fortsättningsvis intensivvård, men kan enligt hans talesperson andas själv. Hans tillstånd är stabilt enligt uttalandet. Han har reagerat på behandlingen och är på gott humör.

Enligt talespersonen får Johnson extra syre, men är inte kopplad till en respirator.

Johnson har vårdats på sjukhus sedan söndagskvällen. På måndagen flyttades han till intensiven.

8.4 klockan 16.52: WHO: “Sju av de topp tio drabbade länderna finns i Europa”

Europa är fortsättningsvis epidemicentrum, säger WHO. Siffror från onsdagsmorgonen visar att över 687 000 européer smittats och att närmare 53 000 dött i viruset.

“Sju av de topp tio drabbade länderna finns i Europa. Efter USA kommer Spanien, Italien och Frankrike. Efter Kina och Iran kommer Storbritannien, Turkiet och Schweiz”, säger Hans Henri P. Kluge som är regional direktör för Europa vid WHO.

Han uttryckte också oro över virusets höga mortalitet i vissa europeiska länder samt den dramatiska smittspridningen i Turkiet. Han nämnde även Israel, Ukraina, Belgien, Norge och Sverige som orosmoment.

8.4 klockan 16.21: Myndigheterna tar över vårdhem i Kiuruvesi - åtta dödsfall på grund av corona

Regionförvaltningsverket i Östra Finland har tagit över verksamheten vid Attendos vårdhem i Kiuruvesi efter att åtta äldre personer avlidit i sviterna av coronaviruset.

Regionförvaltningsverket vill säkerställa att de boende och insjuknade får den vård de behöver och att allt sköts i enlighet med myndigheternas anvisningar.

Iisalmen Sanomat var först ute med nyheten.

Källa: Yle Uutiset

8.4 klockan 15.13: Svenska myndigheter tar hjälp av mobildata

Folkhälsomyndigheten i Sverige kommer att analysera svenskarnas rörelsemönster i samband med coronapandemin.

Avsikten är att studera hur rörelser i befolkningen är kopplade till spridningen av coronaviruset i Sverige.

Uppgifterna kan användas som underlag för beslut om eventuella åtgärder och för att utvärdera effekten av redan vidtagna åtgärder såsom rekommendationer om att hålla avstånd och att undvika resor.

Folkhälsomyndigheten får den anonymiserade informationen av Telia.

Källa: Folkhälsomyndigheten

8.4 klockan 10:43: Stort behov av stöd i kommunsektorn - skatteprognoserna visar på hårda siffror i Österbotten

I de österbottniska kommunerna är skillnaderna mellan budgeterade skatter och den nya prognosen mer än minus 50 miljoner euro.

Värst drabbat är Vasa, där skillnaden är minus 23 miljoner euro.

Uppgifterna som i huvudsak baserar sig på olika prognosinstituts uppskattningar, presenteras av Österbottens förbund.

Enligt förbundet är det uppenbart att kommunerna behöver ett omfattande stödpaket från staten för att klara sina utgifter.

Källa: Österbottens förbund

8.4 klockan 10:05: THL:s färska siffror: 179 nya smittofall bekräftades på tisdagen

Institutet för hälsa och välfärd THL meddelar att 179 nya fall av coronasmitta konstaterats i Finland i går på tisdagen. Nu är totalantalet smittade uppe i 2 487.

8.4 klockan 9:00: SR: Symptomfria sjukhusanställda var covidsmittade

Då alla anställda på en sjukhusavdelning i Linköping, i Sverige, testades för covid-19, visade det sig att hälften av dem var smittade och några av de smittade var helt symptomfria, rapporterar Sveriges radio.

Alla cirka 50 anställda vid en operationsavdelning vid Linköpings universitetssjukhus testades, efter att avdelningen haft patienter med covid-19.

Hälften av de anställda testade positivt. Mellan fem och tio av de smittade var antingen helt symptomfria eller hade kanske bara litet huvudvärk eller nästäppa. - Alla smittade skickades hem.

Det är hittills ovanligt i Sverige att hela grupper testas frånsett symptom, enligt Sveriges radio.

Källa: Sveriges radio

8.4 klockan 7:15: Uutissuomalainen: Professor: Testa alla anställda för coronavirus - inte bara vårdpersonal

Under coronavirusepidemin borde anställda i alla branscher testas för viruset, inte bara vårdpersonal.

Det anser Seppo Koskinen, professor emeritus i arbetsrätt, skriver Uutissuomalainen.

Koskinen motiverar påståendet med arbetarskyddslagen. Enligt den ska arbetsgivaren se till att arbetsplatsen är trygg både för kunder och anställda.

Enligt Koskinen har en anställd rätt att avhålla sig från att jobba om jobbet är riskabelt för hälsan.

Källa: STT

8.4 klockan 6:20: Långa arbetsdagar för polisen vid nyländska landskapsgränsen

Övervakningen av den nyländska landskapsgränsen har förlängt polisernas skift.

Enligt Jonne Rinne som är ordförande för Finlands Polisorganisationers Förbund (SPJL) har polisernas skift på många håll varit 14 eller till och med 16 timmar långa. I normala fall är de tolv timmar.

STT har frågat sex polisinrättningar om polisens arbetsbild. Polisinrättningen i Tavastland, Östra Nyland och Sydvästra Finland säger att det har förekommit längre arbetsdagar än normalt.

I Tavastland har man dessutom anställt pensionerade poliser för att hjälpa till med arbetet.

Källa: STT

8.4 klockan 5:55: USA noterar nytt tragiskt rekord i antalet dödsoffer för covid-19

Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning har nästan 2 000, eller närmare bestämt 1 939 människor avlidit i sviterna av coronaviruset under det senaste dygnet i USA.

Det är betydligt fler än under tidigare dygn. Johns Hopkins noterade det senaste amerikanska rekordet i lördags med 1 344 döda.

Det skulle betyda att det totala antalet avlidna i covid-19 i USA nu ligger på 12 722. Italien har den högsta dödssiffran med 17 127 avlidna och Spanien är tvåa med 13 789.

Vad gäller den amerikanska dödssiffran så rapporterar olika medier litet olika siffror, beroende bland annat på räknesätt och tidsgräns.

Exempelvis noterar CNN en något lägre dödssiffra från det senaste dygnet och landar vid 1 858 avlidna. New York City är värst drabbat med över 800 döda bara under det senaste dygnet, enligt CNN.

Källor: AFP, CNN, Yle

8.4 klockan 5:05: Prognos: Det är ännu möjligt att snabbt återhämta oss från krisen

Den ekonomiska recessionen blir djup men temporär, förutspår löntagarnas forskningsinstitut.

Enligt institutets prognos kommer Finlands bruttonationalprodukt att sjunka med fem procent i år, men åter stiga med 4,5 procent nästa år.

För att prognosen ska bli verklighet krävs det att restriktionerna som nu är i kraft luckras upp senast i juni.

Om krisen blir kortvarig och företagen får tillräckligt stöd av regeringen, kan en stor konkursvåg undvikas. Då skulle också sysselsättningen stiga på sommaren och hösten.

Källa: STT

7.4 klockan 23.55: Antalet dödsfall i Frankrike passerar 10 000

Antalet personer som dött till följd av coronaviruset i Frankrike har nu passerat 10 000, enligt lokala myndigheter.

Omkring 7 000 av dödsfallen har registrerats vid sjukhus och resten vid äldreboenden.

Källa: STT

7.4 klockan 21.32: Kraftig ökning av döda i New York

I USA:s värst drabbade delstat New York har 731 personer dött till följd av covid-19 under det senaste dygnet, vilket är den största dagliga ökningen i antalet döda hittills. Det betyder att dödssiffran i delstaten nu är nästan 5 500.

New York har nu gått om Italien i totala antalet bekräftade coronavirusfall. Bara i Spanien har fler fall bekräftats. New York har nu 138 836 fall medan antalet i hela USA är kring 380 000.

I USA har kring 11 800 personer dött till följd av covid-19.

Enligt New Yorks guvernör Andrew Cuomo ser man ändå lovande tecken i antalet patienter som kräver sjukhusvård. Trots att dödssiffran är oroväckande, handlar det om patienter som tagits in på sjukhus före den här veckan. Under de senaste dagarna verkar ökningen i antalet döda ha plattats av.

– Vi ser en platå, och det är på grund av de åtgärder vi vidtagit. Utan de här åtgärderna skulle vi se en mycket annorlunda kurva. Social distansering fungerar, sa Cuomo på en pressträff på tisdagen.

7.4 klockan 20.28: SK: HOK-Elanto låter bli att betala hyra

HOK-Elanto har meddelat sina hyresvärdar att andelslaget inte tänker betala hyra för sina restauranger från och med den 4 april, rapporterar tidningen Suomen Kuvalehti. Enligt andelslaget kommer beslutet att gälla tills maj.

Beskedet gäller hyresvärdar i Helsingfors, Esbo, Vanda, Tusby, Nurmijärvi, Kerava, Träskända, Hyvinge och Mänstälä.

HOK-Elanto motiverar beslutet med statsrådets förordning om att stänga restaurangerna till slutet av maj på grund av coronavirusepidemin.

Enligt Suomen Kuvalehti kommer beskedet som en överraskning för många och för enskilda hyresvärdar kan beslutet innebära förluster på över 10 000 euro på ett par månader.

HOK-Elanto har ett femtiotal restauranger och kaféer, där andelslaget är hyresgäst.

Källa: STT

7.4 klockan 20.24 Boris Johnsons tillstånd är stabilt

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdas fortsatt på intensivvårdsavdelning, meddelar den brittiska regeringen på en presskonferens. Johnson får syrgas men har inte behövt respirator.

– Han får standardbehandling med syrgas. Han andas utan hjälp. Han har inte behövt respirator eller andningsstöd. Han är fortsatt vid gott mod, säger utrikesminister Dominic Raab, som vikarierar Johnson.

På frågan om vem som egentligen leder landet svarade Raab att regeringen fått tydliga instruktioner från premiärministern och följer dem.

– Besluten fattas kollektivt, säger Raab.

Dödssiffran i Storbritannien har stigit med 786 det senaste dygnet, den största dagliga ökningen hittills. Det betyder att minst 6 159 personer dött till följd av covid-19 i landet.

7.4 klockan 19.01: Åtta döda på vårdhem i Norra Savolax

Åtta personer har dött i coronavirus på ett privat vårdhem i Norra Savolax. Alla de avlidna var ålderstigna och bodde på vårdhemmet.

Enligt Norra Savolax samkommun har man bekräftat coronavirusfall både hos de boende och hos personalen.

De som testat positivt har isolerats och de som blivit utsatta för viruset har kontaktats och satts i karantän. Alla smittokedjor har utretts. Samkommunen har uppmanat vårdhemmet att effektivisera städningen och hygienåtgärderna.

Hittills har man bekräftat 31 coronavirusfall i Norra Savolax.

7.4 klockan 17.36: Nio döda vid Helsingfors stads vårdhem

26 personer vid Helsingfors stads serviceboende har konstaterats smittade av coronaviruset. Nio personer har dött.

Fallen har konstaterats på tre av stadens egna enheter och tre enheter vars tjänster staden köper av andra aktörer.

Enligt stadens pressmeddelande kommer de som misstänks vara smittade att hållas isolerade från de andra boende och man kommer noggrant att följa deras hälsotillstånd. De vårdas i egna rum.

7.4 klockan 17.11: Premiärminister Boris Johnson stabil och "vid gott mod"

- Premiärministerns tillstånd har varit stabilt under natten och han är fortsättningsvis vid gott mod. Han har fått normal syrebehandling och andas utan någon annan hjälp. Han har inte behövt respirator eller annan ventilator, sade en talesperson för Downing Street på eftermiddagen.

Talespersonen sade också att Johnson inte har lunginflammation.

Johnson vårdas på en intensivvårdsavdelning vid sjukhuset St Thomas i London. Han flyttades till intensivvårdsavdelningen på måndag kväll.

Nu har utrikesminister Dominic Raab tagit över Johnsons arbetsuppgifter. Om inte heller Raab kunde sköta sitt arbete så är det finansminister Rishi Sunak som står på tur att ta över premiärministerns uppgifter, enligt Downing Street.

Tidigare under tisdagen rapporterades att den viktige brittiske samordningsministern Michael Gove satt sig i självvald karantän för att en av hans familjemedlemmar uppvisat symptom på covid-19.

På tisdagen rapporterades att ytterligare 758 patienter vid sjukhus i England hade avlidit av Covid-19 under det senaste dygnet. I England har sjukdomen nu krävt 5 655 dödsoffer.

Nordirland rapporterade tre nya dödsfall, Skottland 74 och Wales 19 under det senaste dygnet. Det skulle betyda att antalet avlidna i covid-19 i hela Storbritannien nu stigit till 6 227, men den siffran har inte ännu bekräftats av brittiska myndigheter.

Källor: BBC, The Guardian, AFP

7.4 klockan 16:15: Skyddsutrustning från Kina anlände till Finland

Finnairs flyg med skyddsutrustning har i dag anlänt från den Kinesiska staden Guangzhou.

Utrustningen som består av två miljoner kirurgiska masker och 230 000 andningsskydd är beställd av försörjningsberedskapscentralen.

Också ett annat flyg med skyddsutrustning har anlänt till Finland från Shanghai. Den leveransen är beställd av Estlands försörjningsberedskapscentral och flyget fortsätter till Estland ännu i dag.

Finnairs informationscfef Manti Väätäinen-Pereira säger till STT att orsaken att Estlands leverans flögs via Finland är att de skulle byta piloter.


Källa: STT

7.4 klockan 15:53: 114 nya dödsfall i Sverige sen i går

I Sverige har nu totalt 591 människor avlidit efter att ha konstaterats smittade av coronaviruset. Det har skett en ökning med 114 dödsfall sen i går.

Det enligt den svenska Folkhälsomyndighetens siffror som redovisades nyss vid en presskonferens.

Cirka 40 dödsfall per dygn har varit genomsnittet i Sverige under den senaste veckan, så 114 nya dödsfall är det högsta dygnstalet hittills.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell handlar höjningen delvis om tekniska överföringsproblem och en eftersläpning av rapporterade fall.

Tegnell sade också att det är ett gott tecken att antalet patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning har sjunkit.

- Om den nedgång vi ser nu betyder att vi nått en slags topp låter jag vara osagt. Men det är viktigt att vi håller i de här åtgärderna, inte minst i påsk, sade Tegnell under presskonferensen.

Bekräftat antal smittade i Sverige är nu 7 693, en ökning med 487 personer mot vad som rapporterades i går.

Källor: SR, DN, Aftonbladet

7.4 klockan 14:40: Putin: Johnsons optimism och sinne för humor kommer att hjälpa honom

Rysslands president Vladimir Putin har nu sällat sig till de många världsledare som hälsat till Storbritanniens premiärminister som fortfarande vårdas på en intensivvårdsavdelning i London för covid-19.

Putin har skickat ett telegram till Boris Johnson där han önskar Johnson ett snabbt och fullständigt tillfrisknande.

"Jag är säker på att er energi, optimism och sinne för humor kommer att hjälpa er att besegra sjukdomen", skriver Putin i telegrammet enligt nyhetsbyrån TASS.

Bland andra har USA:s president Donald Trump, WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus, EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen och Frankrikes president Emmanuel Macron skickat hälsningar till Johnson.

Trump sade att han bett ledande amerikanska läkemedelsföretag kontakta Johnsons läkare för att se om de kan vara till hjälp i vården av den brittiske premiärministern.

Källor: TASS, AP

7.4 klockan 14:10: Finlands ekonomi kan krympa med upp till 13 procent i år

Finlands ekonomi kan krympa med upp till 13 procent i år, på grund av coronaviruspandemin, enligt Finlands banks prognos.

Enligt prognosen är Finlands taktik mot viruset, alltså att långsamt hindra att den sprids, betydligt skadligare för ekonomin än att man snabbt skulle ta itu med epidemin - i det senare scenariot skulle ekonomin krympa med endast fem procent, bedömer Finlands Bank.

Banken tror också att det kommer att ta ända till årets sistsa kvartal innan ekonomin börjar vända mot det bättre igen.

Källa: STT

7.4 kl: 13:45: Konecranes permitterar hela sin personal i Finland

Lyftkranstillverkaren Konecranes permitterar hela sin personal i Finland.

Beslutet berör cirka 2 000 anställda, uppger STT.

Permitteringarna varar i högst 90 dagar under det här året.

Tidigare i dag meddelade stålbolaget SSAB om permitteringar som gäller tusentals anställda.

Källa: STT

7.4 klockan 13:35: WHO har inga allmänna rekommendationer för exitstrategier

Världshälsoorganisationen WHO vill inte ge några allmänna rekommendationer gällande exitstrategier, enligt WHO-talesmannen Christian Lindmeier.

Varje land och region måste göra sin egen riskbedömning vad gäller lyftandet av coronarestriktionerna, enligt WHO.

WHO varnar ändå för bakslag ifall man lyfter restriktionerna för tidigt.

- Det är som när man själv är sjuk och tar sig ur sängen för tidigt och börjar löpa igen, då riskerar man bakslag och komplikationer, sa Lindmeier.

Källa: Reuters

7.4 klockan 11:30: Boris Johnson behandlas inte i respirator

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelning på sjukhuset St Thomas i London för covid-19, men han behandlas inte i respirator.

Det uppgav den brittiske samordningsministern Michael Gove under morgonen.

Enligt Gove har Johnson fått visst stöd med andningen och syresättningen under natten, men alltså inte behövt respirator, åtminstone ännu.

55-årige Johnson togs in på St Thomas på söndagen och flyttades till intensivvårdsavdelningen på måndag kväll, bland annat för att vara närmare en respirator vid behov.

Gove lovade att regeringen kommer att informera allmänheten om Johnsons situation förändras.

Det är i praktiken utrikesminister Dominic Raab som nu sköter Johnsons uppgifter.


Källor: BBC, Reuters, AP

7.4 klockan 11:05: Japan utlyser undantagstillstånd

I delar av Japan utlyses idag undantagstillstånd på grund av coronaviruset. Premiärminister Shinzo Abe säger att utlysningen sker efter regeringens sammanträde.

Undantagstillstånd införs vid midnatt lokal tid i sju av Japans förvaltningsområden, bland annat i Tokyo och Osaka.

Tillståndet gör det möjligt för områdenas guvernörer att uppmana folk att hålla sig hemma och butiker att stänga. Men vägran att följa uppmaningarna bestraffas inte.

Japan har registerat nästan 4 000 fall av coronasmitta och 92 människor har dött. Värst är läget i Tokyo, där nya smittade bekräftas nästan dagligen.

Källa: AFP

7.4 klockan 09:30: THL:s färska siffror: 132 nya smittor bekräftades på måndagen

Institutet för hälsa och välfärd THL meddelar att 132 nya fall av coronasmitta konstaterats i Finland i går på måndagen. Nu är totalantalet smittade uppe i 2 308.

Majoriteten av de nya smittorna, 76 stycken, finns inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Mellersta Finland och Birkaland har båda rapporterat om över tio smittor i området.

7.4 klockan 7.17: Nästan 11 000 döda i coronavirus i USA

Minst 1100 människor har under det senaste dygnet dött i coronaviruset i USA. Den totala dödssiffran i landet har nu stigit till nästan 11 000.

Endast Italien och Spanien har högre dödssiffror i pandemin än USA. Landet har nu närmare 370 000 bekräftade coronafall. Under måndagen konstaterades 30 000 nya fall

7.4. klockan 6.32: Inga döda i corona under det senaste dygnet, rapporterar Kina

Kina rapporterar inga nya coronadödsfall under det senaste dygnet.Det är den första gången som ingen i Kina avlidit av coronaviruset sedan landet började offentliggöra sin statistik i januari.

Antalet nya coronafall i Kina har minskat sedan mars, men landet hotas av en andra virusvåg från utlandet. Kina har hittills identifierat kring tusen fall där personer som rest in i landet burit på viruset.

7.4 klockan 6.27: Regeringen ger översikt över coronaläget kl.8

Översikten gäller gränstrafiken.

Förra veckan diskuterades begränsningar av arbetspendling över gränserna mot Sverige och Norge, på grund av spridningen av coronaviruset.
Hittills har man kunnat korsa gränsen på grund av arbete eller trängande familjeskäl.

I infoträffen deltar inrikesminister Maria Ohisalo, utrikesminister Pekka Haavisto, justitieminister Anna-Maja Henriksson och trafikminister Timo Harakka.
Följ med översikten direkt på TV1 och Arenan med början klockan 7.55.

6.4 klockan 21.33: Danmark planerar låta de yngsta barnen återvända till skolan efter påsk

Danmark är redo att börja öppna daghem och skolor upp till femte klass den 15 april, om smittspridningen ligger kvar på en stabil nivå, säger landets statsminister Mette Frederiksen vid en pressträff.

Enligt Frederiksen planerar Danmrk långsamt börja öppna upp samhället efter påsk, så länge danskarna följer de regler och riktlinjer som fortfarande kommer att gälla.

– Det här förutsätter att siffrorna är stabila och att vårt beteende är ansvarsfullt, inte bara i en vecka, utan under en lång tid framöver. Om vi i påsk ser att situationen fotrsätter, kommer vi inte att öppna landet igen, säger Frederiksen.

Andra restriktioner, såsom de stängda gränserna och förbud på samlingar på fler än tio personer, kommer att gälla till den 10 maj.

6.4 klockan 20.56: Regeringen planerar miljardbudget för att råda bot på coronakrisen

Regeringen är i färd med att bygga upp en tilläggsbudget i miljardklassen för att begränsa coronakrisens ekonomiska följder, rapporterar STT.

Regeringen samlas på tisdag och onsdag för att förhandla om planen för de offentliga finanserna. Fokus kommer ändå att ligga på coronaepidemin och dess ekonomiska följder.

Enligt STT planerar regeringen en ännu större tilläggsbudget än den man kom överens om i mars.

I årets första tilläggsbudget på kring en miljard euro beslutade man bland annat om understöd till företag och om ökade medel för att trygga myndigheternas resurser inom social- och hälsovården.

I kommunerna väntar man nu ivrigt på information om tilläggsmedel. Enligt STT kommer kommunerna att få en summa i miljardklassen.

6.4 klockan 19.06: Permitteringarna ökar – Fiskars permitterar 740 anställda

I Finland finns det redan över 366 000 personer som berörs av samarbetsförhandlingar på grund av coronaviruset, enligt Arbets- och näringsministeriet.

Antalet nya permitterade är enligt ministeriet 85 000 personer och antalet nya arbetssökande kring 12 000. På måndagen ökade antalet permitterade med 656 och antalet arbetslösa med 402.

I Arbets- och näringsministeriets siffror ingår inte arbetsgivare med under 20 anställda, så i verkligheten är siffrorna ännu högre.

Bland annat Fiskars har i dag meddelat att 750 anställda kommer att permitteras på grund av coronapandemin. Permitteringarna genomförs enhetsvis under år 2020.

Längden på de temporära permitteringarna varierar, men de är högst 90 kalenderdagar per anställd. De anställda jobbar i bolagets butiker, fabriker och distributionscenter. Bolaget har tillfälligt stängt alla sina affärer i Finland.

6.4 klockan 18.14: Norges hälsovårdsminister: Vi har läget under kontroll

Norges hälsovårdsminister Bent Høie säger att enligt nya beräkningar kommer varje person som bär på coronaviruset att överföra smittan till 0,7 andra.

– Det här betyder att vi har epidemin under kontroll, säger Høie till NRK.

Innan Norge införde stränga åtgärder smittade var och en enligt Høie 2,5 nya personer.

– Om den här utvecklingen hade fortsatt hade vi sett samma utveckling som på andra håll i Europa, säger Høie till NRK.

Enligt den norska folkhälsomyndigheten ser landet nu en utjämning i antalet personer som blivit inlagda på sjukhus och i antalet patienter som behöver intensivvård.

6.4 klockan 14.56: Ett spädbarn har smittats av coronaviruset i Sverige

Ett spädbarn har bekräftats ha smittats av coronaviruset, uppger Akademiska sjukhuset i Uppsala enligt Aftonbladet.

Aftonbladet skriver att barnet är fött för tidigt och att hen nu ligger i respirator. Barnet uppges ändå må bra.

Det är ännu oklart hur spädbarnet har smittats. Familjemedlemmarna har testats, men testresultaten är ännu inte färdiga.

Källor: Aftonbladet, Expressen

6.4 klockan 13.54: Regeringen fattar inte ännu beslut om att förlänga stängningen av Nyland

Det är ytterst osannolikt att regeringen fattar ett beslut om en möjlig förlängning av stängningen av Nyland den här veckan. Det säger källor nära regeringen till Svenska Yle.

All annan trafik än nödvändig pendling till jobbet är förbjuden till och från Nyland fram till den 19 april. Det här datumet kan jämföras med skolstängningen som gäller till den 13 maj.

Om stängningen av Nyland förlängs ska det vara en ytterst nödvändig åtgärd för att förhindra smittspridningen. Bedömningen ska grunda sig på epidemiologisk expertis.

Ett beslut om en förlängning fattas tidigast nästa vecka. Det kan också fattas i sista stund.

Bårhusarbetare bär på en kista.

6.4 klockan 13.13: Dödsfallen minskar i Spanien

I Spanien fortsätter antalet dödsfall från coronaepidemin att minska. Under det senaste dygnet har 637 personer dött på grund av coronaviruset.

Det är det fjärde dygnet i rad som siffran sjunker och det inger hopp om att läget är på väg att stabiliseras.

Antalet nya smittade har också sakta sjunkit under de senaste dagarna.

Spanien är ett av de länder som drabbats värst av pandemin. Över 13 000 personer i Spanien har dött efter att ha testat positivt för coronaviruset.

6.4 klockan 13.23: Österrike planerar att lätta på coronarestriktioner

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz uppgav under en presskonferens i dag att små butiker kommer att få öppna sina dörrar nästa vecka.

Målet är att alla butiker ska kunna vara öppna från och med den första maj. Om två veckor kommer restaurangerna att få börja ta emot gäster.

Kurz varnade samtidigt för att lättnaderna är beroende av att österrikarna fortsätter att följa myndigheternas råd.

Källor: AFP, Reuters

Den coronasmittade tigern Nadia.

6.4 klockan 9.03: Tiger på zoo i New York coronasmittad

En tiger på Bronx Zoo i New York har smittats av coronaviruset och tros ha blivit smittad av en djurskötare.

Den malajiska tigern Nadia har fått en torr hosta, i likhet med sin syster Azul, två sibiriska tigrar och tre lejon. Samtliga väntas bli helt återställda, uppger det samfund som driver djurparken.

På bild den coronasmittade tigern Nadia.

Källa: AFP

6.4 kl 7.39: Polisen lättar på bevakningen vid Nylandsgränsen

Polisen lättar på sin övervakning av den stängda landskapsgränsen mellan Nyland och övriga landet.

Västra Finlands polisinrättning skriver på Twitter att man inte längre bevakar alla vägspärrar dygnet runt, utan förlitar sig på automatisk övervakning och på aktiv patrullering.

Samtidigt påminner polisen om att det fortsättningsvis är ett lagbrott att korsa landskapsgränsen utan ett tvingande skäl.

6.4 kl 7.28: Sjukhusen tvingas skydda utrustning mot stöld

Sjukhusen tvingas skärpa sin bevakning för att skydda sig mot stölder av skyddsutrustning.

Inom sjukvårdsdistriktet HUS har man redan tvingats polisanmäla ett fall av stöld. Enligt säkerhetschefen var det andningsskydd som stals. HUS har nu skärpt övervakningen.

Dessutom har man vid sjukhusen märkt att det på marknaden finns förfalskningar av skyddsutrustning.

6.4 kl 5.34: Vårdarfack skyller dödsfall på dålig utrustning

Vårdarfacket SuPer har framhållit att det kan vara brist på skyddsutrustning som gjort att coronaviruset har spritt sig på vårdboenden.

Ordförande Silja Paavola har på söndagen sagt att boendena lider brist på skyddsmasker, handsprit och alla andra hygienartiklar och att instruktionerna för användningen av utrustningen kan vara bristfällig.

Flera fall av coronasmitta har de senaste dagarna rapporterats från vårdboenden bland annat i Esbo.

6.4 kl 4.58: Oljepriset fortsätter rasa

Priset på olja har fortsatt att sjunka. Priserna på världsmarknaden sjönk med omkring sex procent då det blev morgon i Asien och handeln kom igång där.

Oljepriset har rasat under de senaste veckorna då oljeländerna har ökat produktionen samtidigt som coronaviruset har minskat efterfrågan.

Dessutom bidrar ett gräl mellan Ryssland och de övriga oljeländernas organisataion Opec till problematiken. I fråga om det har försök till förhandlingar nu gått i stöpet.

5.4 klockan 23.40: Boris Johnson förd till sjukhus för provtagning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har förts till sjukhus för provtagning. Han testade positivt för coronaviruset för tio dagar sedan. Han ska fortfarande uppvisa symptom. Att han nu lagts in på sjukhus är en försiktighetsåtgärd, rapporterar BBC.

Källor: BBC, Reuters

5.4 klockan 22.40: Drottning Elizabeth tackar britterna i tv-sänt tal

Flera kungliga tal i dag! Drottning Elizabeth II tackade dem som stannar hemma och sjukvårdspersonal i Storbritannien i ett tv-sänt tal under söndagskvällen. BBC sände talet, som spelats in på Windsor Castle tidigare.

– Jag tackar er som stannar hemma och sjukvårdspersonalen som osjälviskt tjänstgör utanför hemmet för vårt allas bästa.

Talet var historiskt, eftersom Drottning Elizabeth endast hållit tre andra tal till nationen, bortsett från det traditionella juldagstalet, under sina 68 år på tronen.

5.4 klockan 20.30: Kung Carl XVI höll tal till Sverige

Sveriges kung Carl XVI Gustaf höll tal till nationen på söndag kväll. Talet sändes av SVT. Han uppmanar det svenska folket att agera osjälviskt och att hålla ut.

– Jag har sett hur kriser hjälper oss att omvärdera. En sak har jag lärt mig, krisen tar förr eller senare slut, och när den gör det kommer vi ha nytta av den omtanke och kraft det svenska folket nu uppbådar. Den kraften kommer att vara en tillgång för vårt land, i den framtid vi längtar efter.

I Sverige har 6 830 personer konstaterats ha smittats av coronaviruset och 401 personer har dött.

Europas största flickfotbollsturnering Stadi Cup ställs in

Turneringen skulle ha spelats mellan 4 och 7 juli.

5.4 klockan 17.25: Flera smittade och tre döda på vårdhem i Esbo

Flera coronavirusfall har uppdagats på ett privat vårdhem i Esbo, och tre personer har dött till följd av sjukdomen covid-19. Bland de smittade finns både sådana som bor på hemmet och personal. Det bekräftar Juha Metso, omsorgsdirektör på Esbo stad till Yle Uutiset.

Situationen ska ändå vara under kontroll och vårdarkapaciteten är tillräcklig, enligt Metso.

Också ett annat vårdhem i Esbo har konstaterade covid-19-fall, berättar Metso. Där har ingen dött. Det vårdhemmet ägs av Esbo stad.

Tidigare i veckan bekräftades virusfall på vårdhem på flera ställen i landet, bland annat i Savolax.
I Finland har 28 personer dött till följd av covid-19.

5.4 klockan 10.57 Drottning Elizabeth talar till folket idag

I Storbritannien ska drottning Elizabeth idag tala till befolkningen med anledning av coronapandemin.

Den 93-åriga monarken kommer att mana britterna till lugn, och uppmana dem att inte frukta de utmaningar som pandemin medför.

Talet har spelats in på Windsors slott, och ska sändas i både radio och tv och på sociala medier. Delar av innehållet har ändå redan offentliggjorts.

Tal av drottningen är mycket ovanliga, förutom hennes traditionella julhälsningar. Det här är fjärde gången hon talar till folket under sina 68 år på tronen.

Coronaviruset har krävt över 4 300 dödsoffer i Storbritannien och cirka 42 000 har smittats, bland dem prins Charles och premiärminister Boris Johnson.

Talet kommer att sändas klockan 22.00 finsk tid.

5.4 klockan 10.11 Ecuador ber om ursäkt för att det dröjt med att bärga kroppar

Ecuadors regering ber om ursäkt för att myndigheterna dröjde med att bärga avlidna coronaoffer som lämnades på gatorna i landets största stad, Guayaquil.

Regeringen har fått hård kritik efter att invånare i staden lade ut videor där man kunde se hur avlidna låg flera dagar på gatorna, trots att myndigheterna lovade att plocka upp dem.

Vicepresident Otto Sonnenholzner som leder kampen mot coronapandemin i Ecuador, framförde regeringens ursäkt i ett tv-uttalande.

– Vi har sett bilder som vi aldrig borde ha sett. Jag ber om ursäkt, sade Sonnenholzner.

Ecuador har bekräftat nästan 3 500 coronafall och 172 avlidna. Regeringen har infört stränga karantänregler och nattligt utegångsförbud i Ecuador.

5.4 klockan 9.58 Finansminister Katri Kulmuni: Regeringsprogrammet måste skrivas om vad gäller ekonomin

Finansminister Katri Kulmuni konstaterar att coronapandemins ekonomiska konsekvenser har fått botten att gå ur regeringsprogrammet.

I en intervju till Helsingin Sanomat säger Kulmuni att programmet måste skrivas om vad gäller ekonomin. Kulmuni bedömer att nedgången kan bli en av de svåraste i Finlands historia, värre än 1990-talets depression.

– Man kan inte öka utgifterna som planerat, utan tvärtom tillgripa nedskärningar, säger hon.

På tisdag inleder regeringen förhandlingar om ramarna för den offentliga ekonomin.

Igår krävde oppositionsledarna att regeringsprogrammet skrivs om med anledning av det ändrade läget.

5.4 klockan 9.42 THL: 45 nya fall i Finland

Institutet för hälsa och välfärd THL meddelar idag att antalet bekräftade coronafall har stigit till 1 927. Fallen har alltså ökat med 45 sedan igår.

Totalt har 25 smittade personer i Finland avlidit.

Mörkertalet kan ändå vara stort eftersom alla misstänkta fall inte testas.

5.4 klockan 6.20 över 300 000 smittade i USA

I USA har antalet smittade överstigit 300 000, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Ungefär 8 100 personer har dött.

Totalt finns det nu över 1,2 miljoner bekräftade fall i världen. Totalt har över 64 000 personer dött och drygt 245 000 personer har tillfrisknat.

Enligt AFP har mängden dödsfall ökat med 6 000 mellan fredag och lördag och antalet smittade med över 87 000.

Många fler är smittade men mörkertalet är rätt stort eftersom att många inte testas.

5.4 klockan 6.07 HS: Majoriteten av finländarna är nöjda med regeringens handlande under coronaepidemin

61 procent av finländarna anser att regeringen har agerat på rätt sätt under coronakrisen. Det visar en enkät som Helsingin Sanomat gjort. Ungefär 33 procent anser att regeringen inte har reagerat tillräckligt snabbt.

Hela 70 procent av finländare anser att åtgärderna är tillräckliga medan ungefär 20 procent anser att det inte är tillräckligt stränga. Bara 10 procent tycker att åtgärderna är onödigt stränga.

Ungefär hälften som stöder oppositionspartierna anklagar regeringen för att ha sölat.

I undersökningen deltog 1 053 personer och felmarginalen är 3,1 procentenheter åt båda hållen.

4.4 klockan 23.45: Tusen militärer skickas till New York

USA:s president Donald Trump uppger att tusen militärer placeras i New York i kampen mot coronaviruset. Under det senaste dygnet har 630 personer dött av covid-19. Trump varnar för att de kommande två veckorna blir svåra.

– Många kommer tyvärr att dö, säger han.

I delstaten New York har coronaviruset nu skördat 3 500 liv sedan epidemin bröt ut. I hela USA finns det över 300 000 konstaterade coronavirusfall.

Källa: Reuters, Bloomberg

4.4 klockan 21.20: VR avbryter nattrafiken fram till 24 maj

VR avbryter all nattrafik från och med måndag. Redan tidigare har VR avbrutit nattrafiken till Kolari i Lappland - men nu avbryts nattrafiken också till två andra destinationer i Lappland; Rovaniemi och Kemijärvi. Natturerna läggs på is åtminstone till den 24 maj.

Avbrottet beror på ett minskat antal passagerare och på regeringens uppmaning om att undvika resor.

Källa: STT

4.4 klockan 20.25: Färre på intensiven i Italien

I Italien minskade antalet intensivvårdspatienter i dag för första gången sedan coronaviruset bröt ut i landet. Antalet sjönk från 4 068 på fredag till 3 994 på lördag.

– Nu får våra sjukhus hämta andan, sa Angelo Borrelli som är chef för institutet för civilskydd.

Trots det är antalet dödsfall per dag fortfarande högt. Under de senaste dygnet har ytterligare 681 personer dött. Den totala dödssiffran är 15 362.

Borelli vill ändå påminna om att antalet dödsfall minskar. Den 27 mars dog nästan 1 000 personer på ett dygn.

Källa: AFP

4.4 klockan 19.40: EU-kommissionen vill ha öppna gränser för bland annat vårdpersonal

EU-kommissionen vill att gränserna inom EU hålls öppna för personer med yrken som är viktiga för samhället, så att inte begränsningarna försvårar bekämpningen av coronaviruset. Sådana yrkesgrupper är bland annat vårdpersonal, brandmän, poliser och transportarbetare.

Regeringen ska under början av veckan förhandla om persontrafiken över gränsen i Lappland och man vill hindra att smitta sprids över gränsen. Vid inrikesministeriet säger man att man kommer att beakta EU-kommissionens linjedragning.

4.4. kl 11.34: Finland har nu 1 882 bekräftade fall av coronasmitta

Antalet coronasmittade har stigit ordentligt.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL har Finland nu 1 882 bekräftade fall av coronasmitta. Det är 267 fler fall än på fredagen.
Uppgången beror främst på att det nu görs fler test.

THL säger att man i dagens läge kan ta runt 2 500 prover per dag. Kapaciteten ska utökas så snabbt som möjligt.

4.4 kl. 15.10 Hundratusentals bilar har granskats vid nyländska gränsen

Sedan landskapet Nyland isolerades för att dämpa coronaspridningen har polisen flitigt granskat personbilar som haft ärende utanför Nyland. Under den gångna veckan har 250 466 fordon satts under lupp. 11 böter har utfärdats, meddelar polisen.

4.4. kl 9.59: Många vill ha amorteringsfritt för bostadslån

Många låntagare verkar nappa på bankernas erbjudanden om amorteringsfria perioder för bostadslån med anledning av coronakrisen.

Nordea uppger att man har tagit emot 13 000 ansökningar om amorteringsfritt och att man hittills har sagt ja till 6000 låntagare. Banken har tvingats ta till extra resurser för att behandla den stora mängder ansökningar.

Nordea har, precis som flera andra banker, gått ut med ett erbjudande om att låntagarna kan lägga avbetalningarna på is för ett antal månader.

4.4. kl 8.15: Budgetchefen saknar tio miljarder euro

Coronakrisen vållar i år ett underskott på över tio miljarder euro i statsfinanserna, enligt finansministeriets budgetchef.

Regeringen samlas nästa vecka till ramförhandlingar för att dryfta de följande årens ekonomi och detta i ett helt exceptionellt läge. Budgetchef Sami Yläuotinen säger till STT att situationen förändras ständigt och att det därför inte går att göra någon noggrann uppskattning om underskottet.

Han säger att man utan tvivel måste se över de satsningar man kom överens om vid regeringsförhandlingarna, för det finns knappast pengar till allt.

4.4 kl 6.00: IMF varnar för en "aldrig skådad kris" för världsekonomin

Internationella valutafonden IMF varnar för att Coronapandemin har bromsat in världsekonomin till den grad att följden blir en recession som är betydligt värre än finanskrisen för tio år sedan.

IMF:s generaldirektör Kristalina Georgieva har framträtt vid en presskonferens arrangerad tillsammans med världshälsoorganisationen WHO.

- Det handlar om en aldrig skådad kris, sa hon.

Georgieva vädjade om att industriländerna i nödläget stöder utvecklingsländer.

Källa: Reuters

4.4 kl 5.43: Nytt dystert rekord i USA

I USA har man igen en gång noterat ett anmärkningsvärt stort antal dödsfall till följd av coronaviruset.

Under det senaste dygnet har 1480 personer dött på grund av viruset. Uppgiften gäller dygnet från torsdag kväll till fredag kväll och bygger på statistik från universitetet John Hopkins.

Det handlar om det globalt sett största antalet nya dödsfall under ett dygn så länge pandemin pågått.

Det totala antalet döda hittills i USA rapporteras vara cirka 7400.

Källa: AFP

3.4 klockan 22.10: Läget i världen

I Frankrike har över 6 500 personer dött i covid-19 sedan epidemin bröt ut. Under det senaste dygnet har 588 personer dött på sjukhus. Sedan Frankrike började rapportera om dödsfall på äldreboenden har siffran ökat markant, bara under fredagen med 1 000 personer.

I Italien ser antalet dödsfall nu att sakta börja minska. Under det senaste dygnet rapporterades 766 dödsfall, vilket är ungefär lika många som under dygnet innan. Allt som allt har nästan 14 700 personer dött. Under förra veckan rapporterades som värst 900 dödsfall per dygn. Nästan 120 000 personer har bekräftats vara smittade.

I New York har situationen förvärrats. I delstaten har 562 personer dött under det senaste dygnet, det totala antalet är nästan 3 000. Nästan 103 000 personer konstaterats vara smittade i delstaten, vilket är nästan lika många som i Spanien eller Italien.

I Turkiet är det numer obligatoriskt att bära ansiktsskydd på allmänna platser som i mataffärerna, klargjorde president Recep Tayiip Erdoğan på fredag kväll. Under 20-åringar försätts i utegångsförbud från och med midnatt. Nästan 21 000 personer är smittade och 425 har dött.

Källor: Reuters, AP, AFP

3.4 klockan 20.10: Svenska kungen håller tal till nationen på söndag

Svenska kungen Carl XVI Gustaf håller ett tal till nationen med anledning av covid-19-pandemin på söndag kväll, rapporterar SVT. Kungens hälsning sänds klockan 19:20 svensk tid från Stenhammars slott där kungen och drottningen befinner sig.

Också Englands drottning, drottning Elisabeth, tal till nationen sänds på söndag. Det är inspelat på förhand. Bortsett från sitt traditionella juldagstal har hon endast hållit tre andra tal till nationen under sin 68 år långa tid som regent.

Källor: SVT, AFP

3.4 klockan 20.04: Lappländska ledare vill stänga gränsen mot Sverige

Kommunala ledare i Lappland vill stänga gränsen till Sverige för andra än för dem som arbetar inom social- och hälsovården. Motiveringen är att Finland och Sverige gått in för olika strategier i kampen mot coronaviruset, och det påverkar landskapet Lappland.

Det Lappländska förbundet (finska: Lapin liitto) är också oroade över säkerheten för de cirka 200 finländare som jobbar inom social- och hälsovården i Sverige.

Godstrafiken skulle ändå få fortgå som normalt.

Källa: STT

Svenska Yle live coronaspecial kl 15.30: Sverige och Finland har valt olika strategier- varför?

Finland och Sverige har valt olika sätt att tackla coronaepidemin och Sverige kritiseras nu från internationellt håll för sina val men står fast vid sin linje att inte vara lika restriktiva som andra länder. I studion: Markus Ekholm med gäster.

3.4 klockan 15.57: Dödssiffran fortsätter att stiga snabbt i Sverige

Över 330 personer i Sverige har nu dött efter att ha smittats av coronaviruset. Det är 51 fler än i går.

Det är fortsättningsvis främst äldre personer och framför allt äldre män som får de svåraste symtomen.

Nästan 200 av dödsoffren har varit män.

Antalet bekräftade fall fortsätter också att stiga och ligger nu på drygt 6 000. Det är en ökning med nästan 500 sedan i går.

Folkhälsomyndigheten uppger att det fortfarande finns ledig intensivvårdskapacitet i Sverige. Samtidigt pågår stora omorganiseringar för att säkra kapaciteten i Stockholm.

3.4 klockan 15.32: Saga Furs permitterar hela personalen

Saga Furs permitterar hela sin personal i en månad på grund av coronaviruset.

Permitteringarna sker i perioder så att affärsverksamhetens behov uppfylls till slutet av räkenskapsperioden.

Bolaget inledde samarbetsförhandlingar den 30 mars. Bolaget räknar med att spara mer än tre miljoner euro under den här räkenskapsperioden tack vare åtgärderna som nu vidtas.

3.4 klockan 13.20 Myndigheter: Hemgjorda skyddsmasker skyddar inte mot coronaviruset

En hemgjord skyddsmask skyddar inte personer från coronaviruset, det meddelar Säkerhets- och kemikalieverket Tukes och Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea. Enligt myndigheterna är en hemgjord mask inte ett andningsskydd.

I värsta fall kan hemgjorda ansiktsmasker sprida viruset ytterligare, om man inte har koll på sin personliga hygien. Hemgjorda masker som används fel kan öka mängden orenligheter vid andningsvägar.

Skyddsmasker som ska fungera som andningsskydd är strikt reglerade. Just eftersom att de specifikt ska kunna användas som andningsskydd.

3.4 klockan 12.40: Kesko planerar att permittera 2 000 anställda

Kesko meddelar att bolaget inleder samarbetsförhandlingar på grund av den minskade arbetsbördan som coronaepidemin lett till.

Samarbetsförhandlingarna berör 2 500 anställda på olika enheter i Finland. Bolaget bedömer att 2 000 personer kommer att permitteras i högst 90 dagar.

Andra åtgärder är att personal flyttas mellan olika enheter. Det blir också en del ändringar i Keskos verksamhet utomlands.

3.4 klockan 12.25: Cancerscreening avbryts i vissa kommuner

Över var femte kommun har avbrutit screening för livmoderhalscancer på grund av coronavirussituationen.

Det handlar alltså om minst 70 kommuner.

Mammografiundersökningarna har också minskat på många håll.

Finlands cancerregister uppger att man i huvudsak ändå försöker sköta undersökningarna i lika stor utsträckning som normalt.

3.4 klockan 10.42: Telia ger statsrådet tillgång till platsdata

Telias tjänst för platsdata låter statsrådet ta del av anonymiserad information om hur folk rör sig de kommande tre månaderna.

Datan grundar sig på i vilken omfattning apparater, som mobiltelefoner, kopplar upp sig till mobilnät på olika platser.

– Vi vill ha informationen för att kunna följa upp effekten av regeringens beslut, säger statsrådets säkerhetsdirektör Ahti Kurvinen i ett pressmeddelande.

Datan från Telian Crowd Insights är anonymiserad, det går alltså inte att spåra en enskild persons rörelser. Däremot kan man dra slutsatser om hur stora folkströmmar rör sig.

3.4 klockan 9.59: Bryggandet av Coronaöl avbryts tillfälligt

Det mexikanska bryggeriet som tillverkar Coronaöl stoppar all produktion på grund av nya restriktioner.

Regeringen har inte klassat bryggerier som nödvändiga under coronapandemin och bolaget Grupo Modelo som tillverkar öl, lägger ner verksamheten från och med söndag.

Bolaget exporterar Coronaöl till 180 länder i världen, men försäljningen har på många håll minskat på grund av namnet.

Regeringen införde stränga restriktioner efter att antalet smittade började öka snabbt.

Mexiko har bekräftat över 1 500 coronafall och 50 avlidna.

3.4 klockan 8.33: HUS börjar testa möjliga coronamediciner på patienter som får intensivvård

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS börjar testa patienter som vårdas på intensivavdelningen på grund av coronaviruset.

Undersökningen är en del av Världshälsoorganisationens internationella forskning.

Docent Suvi Vaara säger i ett pressmeddelande att HUS deltar i studien med vårdbehandlingar som ändrar immunreaktioner. Patienterna som deltar i studien får två olika mediciner eller ingen behandling, det vill säga placebomedicin.

Medicinerna som testas i undersökningen är läkemedel som används i vården av MS och ledgångsreumatism. De är biologiska mediciner som minskar infektioner.

Källa: STT, HUS

2.4 klockan 23.34: Riksdagen godkände fortsatta begränsningar

Riksdagen har godkänt att de begränsningar beredskapslagen medfört förlängs med en månad. Tidigare i kväll godkände grundlagsutskottet förslaget. Regeringen föreslog en förlängning tidigare i veckan.

Riksdagen godkände också att restaurangerna ska stängas för kunder från och med lördag. Att sälja hämtmat är ändå tillåtet. Restaurangerna väntas vara stängda tills slutet av maj.

Källa: STT

2.4 klockan 22.45: Antalet smittade passerade miljonstrecket

Över en miljon människor har bekräftats vara smittade av coronaviruset globalt, enligt John Hopkins universitetets statistik.

USA har flest fall, Italien näst flest och Spanien ligger trea. Kina, där viruset bröt ut i december i fjol har femte mest konstaterade fall. Globalt har över 50 000 dött på grund av coronaviruset.

I Finland finns för tillfället 1 581 bekräftade fall, 19 har dött, och 160 personer vårdas på sjukhus - 65 av dem på intensiven.

2.4 klockan 21.51: Finlandiahuset lyses upp i blått från och med lördag

Finlandiahusets fasad kommer från och med i lördag lysas upp i blått för att ära alla de som utför kritiskt arbete under coronavirusläget. Kvällsbelysningen kommer att läggas på varje kväll så fort det är mörkt.


– Med den här stiliga gesten vill vi tacka alla dem som i den här krävande situationen utför ett oersättligt och viktigt arbete. På samma gång vill vi också uppmuntra invånarna att orka komma över de här svåra tiderna,” säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori i ett pressmeddelande.

2.4 klockan 21.40: Norska staten går in för krispaket om två miljarder euro per månad

I Norge ska staten täcka en stor del av hyror och andra fasta kostnader hos företag som förlorat mycket pengar under coronakrisen, enligt Norges finansminister Jan Tore Sanner

– Vi vill undvika konkurser och försäkra oss om att folk har ett jobb att gå till, säger Sanner.

Krispaketet i Norge beräknas kosta omkring två miljarder euro per månad. Företag som förlorat minst 30 procent av sin omsättning jämfört med ifjol ska få hjälp av staten.

2.4 klockan 20.40: 760 nya dödsfall i Italien

Italien rapporterar 760 nya dödsfall till följd av det nya coronaviruset i dag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det är något fler än i går då 727 dödsfall rapporterades.

Infektionskurvan verkar sakta börjar plana ut i Italien då de flera dagar efter varandra rapporterat om färre smittade än dagen innan.

Landet rapporterar nästan 4 670 nya fall, vilket är lite färre än dagen innan.

Totalt har nu ungefär 115 240 fall bekräftats i Italien och 13 915 har dött.

2.4 klockan 19.51: Demokraternas partikonvent skjuts upp till augusti

Vem som för demokraternas del ska utmana Donald Trump i det amerikanska presidentvalet i höst kommer förbli oklart tills den 17 augusti.

Demokraterna skjuter upp sitt partikonvent med en månad med anledning av coronaviruset, och således skjuts också nomineringen av presidentkandidat upp. Ursprungligen skulle konventet gå av stapeln i Milwaukee 13–16.7.

Källa: AP

2.4 klockan 19.30: Grönt ljus från grundlagsutskottet för att stänga restaurangerna och förlänga begränsningarna

Grundlagsutskottet stöder statsrådets kompletterade förordning som innebär att restaurangerna får lägga lapp på luckan.

Restauranger och kaféer ska stänga för kunder i Finlands alla landskap vid midnatt natten mellan fredag 3.4 och lördag 4.4.

Grundlagsutskottet stödde också en en månad lång förlängning av de begränsningar beredskapslagen medför, alltså skulle de gälla åtminstone till 13 maj.

2.4 klockan 16.32: Över 6 miljoner arbetslösa i USA

Det finns nu 6,6 miljoner arbetslösa i USA. Siffran steg med 3,3 miljoner från förra veckan.

På många håll i USA har myndigheterna infört strikta restriktioner på grund av coronaviruset. Det här har enligt ekonomer gett upphov till en recession i USA.

Källa: Reuters