Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Coronavirus: Covid-19 - uppdateringar 11.4 till 19.4

Huvudinnehåll

Uppdateringar från Coronavirus: Covid-19 finns samlade på denna sida. De färskaste uppdateringarna hittar du på första sidan om Coronaviruset.

19.4 klockan 23.03: Över 40 000 döda i USA

I USA har nu över 40 000 personer dött till följd av coronaviruset, enligt Johns Hopkins-universitetet som följer medläget i världen.

Över hälften av dödsfallen har skett i New York.

I USA har nu fler personer dött än i Italien där hittills 23 660 personer mist sitt liv på grund av coronaviruset, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Hittills har totalt 742 442 fall registrerats i USA och det är fyra gånger så många coronavirusfall än i Spanien där 196 000 fall registrerats.

Källa: AFP

19.4 klockan 22.30: Hundratals studier försöker få fram mediciner mot corona

I Frankrike är över 30 studier i gång där man försöker hitta medicin mot sjukdomen covid-19. I hela världen pågår nu cirka 860 studier vars mål är att hitta coronamedicin, enligt virologen Florence Ader.

I de franska studierna deltar kring 1 600 patienter. Ader leder ett forskningsprogram som heter Discovery och som går ut på att europeiska forskare går igenom fyra olika medicin- eller vårdkombinationer som kunde hjälpa i covid-19-vården.

Kring 150 projekt är i gång vars gemensamma syfte är att hitta ett vaccin mot covid-19 som coronaviruset orsakar.

Källor: STT, AFP

19.4 klockan 21.17: Små mängder coronavirus har påträffats i vatten i Paris

I Paris har coronaviruset påträffats i vatten som används för att tvätta gator och vattna rabatter och parker i staden.

Enligt stadens vattenverk hittade man minimala mängder av viruset i fyra av tjugosju prover, som togs i olika delar av staden.

Som en säkerhetsåtgärd togs nätverket för det här vattnet direkt tillfälligt ur bruk.

Vattnet som används för att bevattning tas ur några floder i staden, och myndigheterna betonar att ledningarna för dricksvattnet är ett helt annat fristående system, och att stadens dricksvatten fortsättningsvis är säkert att dricka.

Källa: AFP

19.4 klockan 21.15: I New York håller epidemin på att mattas av

I delstaten New York ska coronaepidemin nu vara på väg att mattas av, enligt delstatens guvernör Andew Cuomo.

New York är ett av de värst drabbade regionerna i hela USA. Över 13 000 människor har dött i delstaten och över 220 000 fall av smitta har bekräftats.

I dag uppgav guvernör Cuomo att man passerat en kulmen, och att epidemin nu mattas av.

Cuomo betonade ändå att det nu inte är läge för övermod eller slarv, och påminde att vägen fortfarande är lång i kampen mot viruset.

Delstatens undantagsregler om att folk ska hålla sig hemma är för tillfället i kraft till den 15 maj.

19.4 klockan 20.31: Konserten "One World – together at home" samlade in över 117 miljoner euro till WHO

Välgörenhetskonserten "One World – together at home" som gick av stapeln natten till i dag samlade in över 117 miljoner euro i bidrag till Världshälsoorganisationen WHO:s coronastiftelse.

Evenemanget ordnades på initiativ av artisten Lady Gaga för att stöda vår gemensamma kamp mot coronaviruset.

Över hundra artister deltog och uppträdde från sina hem, bland annat Taylor Swift, Stevie Wonder, Billie Eilish och Paul McCartney.

Konserten kan ses i sin helhet på Yle Arenan.

19.4 klockan 17.25: Både i Storbritannien och Spanien sjunkande daglig dödssiffra

I Storbritannien rapporterades nyss nästan 596 nya avlidna i coronaviruset under det senaste dygnet. Det är ändå den lägsta siffran på nästan två veckor, enligt det brittiska hälsoministeriet. Nu uppgår den brittiska dödssiffran till 16 060.

Men i de officiella brittiska siffrorna ingår bara människor som dör på sjukhus med covid-19-diagnos. Man räknar inte med dem som dör på brittiska äldreboenden.

Tillsvidare finns inga planer på att lyfta virusrestriktioner i Storbritannien under den närmaste tiden.

I Spanien har antalet dödsfall sjunkit i flera dagar. Dagens siffra var den lägsta på fyra veckor. 410 avlidna under det senaste dygnet. Där är dödssiffran uppe i 20 453.

Både i Spanien och Storbritannien, som i många andra länder, brukar rapporteringen lida av eftersläpning under veckosluten.

Spaniens regering vill förlänga undantagstillståndet i landet åtminstone fram till den 9 maj, men restriktionerna ska bli mer aningen mer flexibla.

Exempelvis ska barn få börja gå ut och leka från den 27 april.

Källor: Reuters, AFP, BBC

19.4 klockan 12.41: Norge lättar på coronareglerna från och med i morgon

Norge börjar lyfta sina coronarestriktioner. Först ut är daghemmen som i morgon får öppna sina dörrar igen. En vecka efter det öppnar skolorna för eleverna i årskurs ett till fyra.

På tisdag hävs det så kallade hytteförbudet som förbjuder norrmännen att besöka sina stugor på andra orter.

Mot slutet av månaden får också bland annat frisörer, massörer, psykologer och fysioterapeuter dra igång sina verksamheter igen.

Många norrmän oroar sig ändå för att det är för tidigt att häva restriktionerna. I en undersökning som ABC Nyheter låtit göra uppger drygt hälften av de som svarat att de tycker att det fortfarande är för tidigt att lätta på reglerna.

19.4 klockan 12.17: THL: 102 nya coronafall i Finland, fyra döda

Institutet för hälsa och välfärd (THL) bekräftar 102 nya fall av covid-19 i Finland. Det totala antalet bekräftade fall är nu uppe i 3 783.

Under det senaste dygnet har fyra personer rapporterats döda i viruset – 94 sammanlagt. Den här siffran är ändå inte entydig i och med att THL inte har information om de som dött utanför sjukhus.

19.4 klockan 12.07: Putin: Situationen i Ryssland är under "full kontroll"

President Vladimir Putin säger att virusspridningen i Ryssland är under "full kontroll". I ett tv-tal sade Putin att ryska myndigheter på alla nivåer arbetar samlat och ansvarsfullt för att stoppa spridningen. Enligt Putin har landet alla nödvändiga reurser och reserver för att skydda befolkningen och stödja ekonomin under coronakrisen.

Han sade också att Ryssland noggrant analyserar andra länders erfarenheter och "aktivt samarbetar med våra utländska vänner och kolleger" och gör det som är nödvändigt. De senaste officiella siffrorna pekar ändå på en fortsatt brant smittkurva i Ryssland.

I dag rapporterades igen rekordmånga - 6 060 - nya smittade under det senaste dygnet. Det totala antalet bekräftade virussmittade i Ryssland ligger nu på 42 853. Landet har rapporterat 48 nya dödsfall i covid-19 under dygnet. Nu är den officiella dödssiffran 361.

Källor: TASS, Reuters

19.4 klockan 11.33: Företagarna i Finland vill försiktigt få fart på samhället

Samhället och ekonomin borde försiktigt öppnas upp de närmaste veckorna om sjukdomsläget tillåter det, föreslår Företagarna i Finlands vd Mikael Pentikäinen.

– Om vi inte inom kort lyfter restriktionerna kommer priset att bli orimligt högt både för nationalekonomin och för folkhälsan. Nedstängningen av ekonomin orsakar arbetslöshet som får stora följder, också för barnen, säger han i ett pressmeddelande.

Företagarna i Finland föreslår att restaurangbranschen stegvis kunde öppnas de kommande veckorna.

Det finns kring 10 000 restaurangföretag i Finland. De sysselsätter ungefär 50 000 personer.

Riksdagen har bestämt att restaurangerna ska vara stängda till slutet av maj på grund av coronaviruset.

19.4 klockan 8.00: Små och medelstora företag har beviljats 200 miljoner euro i stöd

Små och medelstora företag har flitigt ansökt om stöd under coronaepidemin. Hittills har stöd till ett värde på ungefär 200 miljoner euro beviljats till tusentals företag via Business Finland och NTM-centralerna.

Regeringen har utlovat stöd på ungefär 1,5 miljarder euro för att förhindra att företag går under på grund av coronakrisen.

NTM-centralerna stöder företag med under fem anställda och Business Finland stöder större företag.

Kommunerna har också möjlighet att bevilja 2 000 euro i stöd till egenföretagare, men många kommuner har ännu inte kommit igång med stödpaketen.

Källa: STT

19.4 klockan 7.52: Undantagstillstånd i Spanien åtminstone tre veckor framöver

Spaniens regering vill förlänga undantagstillståndet i landet åtminstone fram till den 9 maj, men restriktionerna ska bli mer flexibla.

Premiärminister Pedro Sanchez säger att barn ska få börja röra sig utomhus. I över en månad har man inte fått vistas utomhus i Spanien förutom i nödfall och för att handla absoluta nödvändigheter.

Sanchez säger att han hoppas att Spanien kan börja lätta på restriktionerna under maj månad.

– Vi kommer kunna gå ut, vi närmar oss nu ett nytt läge av normaltillstånd. Såväl i våra sociala relationer som i landets ekonomi, säger Sanchez.

Källor: Reuters, AFP

Människor står på ett par meters avstånd till varandra och deltar på så sätt i påskgudstjänst vid katedralen i Tbilisi, Georgien.

19.4 klockan 7.28: Georgier samlades till påskmässa trots myndigheternas avrådan

Hundratals människor deltog i den ortodoxa kyrkans påskmässor i Georgien på lördagskvällen. Det här trots uppmaningar från hälsomyndigheter att stanna hemma.

Folkmassorna var ändå mindre än tidigare år. Vanligtvis brukar tiotusentals personer delta i mässorna.

De flesta av dem som samlades till mässan i huvudstaden Tbilisi skyddade ansiktet med munskydd, även prästerna.

Georgien har hittills bekräftat 388 coronafall och fyra dödsfall.

19.4 klockan 7.07: Det värsta tros vara över i New York

I den hårt coronadrabbade delstaten New York börjar den akuta krisen småningom lätta, säger delstatens guvernör Andrew Cuomo.

– Om man tittar på siffrorna från de tre senaste dagarna kunde man påstå att vi är förbi toppen och att siffrorna nu börjar gå neråt, vilket skulle vara mycket goda nyheter, sa Cuomo.

Han betonade ändå att siffrorna fortfarande är höga. Antalet nya bekräftade coronafall i delstaten ligger fortsättningsvis kring 2 000 per dygn. Under fredagen dog 540 personer.

Totalt har New York rapporterat om över 13 000 dödsfall till följd av coronaviruset. I hela USA ligger dödstalet nu kring 39 000.

Källor: STT, AFP

19.4 klockan 6.38: Rättegångar skjuts upp på grund av coronaviruset

Många rättegångar har under våren flyttas framåt på grund av coronaepidemin.

Hittills har tingsrätterna skjutit upp ungefär 4 000 brottmål och cirka 1 000 civilmål, uppger Domstolsverket.

När situationen återgår till det normala väntas det bli rusning vid tings- och hovrätterna. Det innebär att också nya fall kommer att senareläggas.

Källa: STT

18.4 klockan 22.12: Över 100 000 personer har dött till följd av coronaviruset i Europa

I Europa har över 100 000 personer dött till följd av coronaviruset.

Sammanlagt har över 150 000 personer dött på grund av coronaviruset runt om i världen.

Cirka 2,25 miljoner coronafall har rapporterats världen över, hälften av fallen har rapporterats i Europa.

Källa: AFP

18.4 klockan 16.43: 7 500 kan ha dött på brittiska äldreboenden

Så många som 7 500 människor kan ha avlidit i covid-19 på brittiska äldreboenden. Det är i så fall fem gånger fler än vad den brittiska regeringen uppskattade tidigare i veckan.

Det är chefen för branschorganisationen Care England som intervjuats av Daily Telegraph och som gör den här uppskattningen på basis av antalet avlidna på äldreboenden den här månaden, i jämförelse med samma tidsperiod under tidigare år.

Vad gäller dem som testat positivt för viruset och som avlidit på brittiska sjukhus - alltså den officiella dödssiffran i Storbritannien - så steg den till 15 464 idag.

Källa: BBC

18.4 klockan 16.03: De flesta som avlidit i covid-19 i Sverige var 80–90 år

Antalet rapporterade dödsfall i covid-19 i Sverige har nu stigit till totalt 1 511. Det uppgav den svenska Folkhälsomyndigheten. Antalet avlidna ökade med ytterligare 111 under det senaste dygnet.

Den värst drabbade åldersgruppen är personer mellan 80 och 90 år gamla. Den gruppen står för 617 av dödsfallen. Det skriver Sveriges radio med hänvisning till TT. 342 av de avlidna var över 90 år.

Bara 23 personer som var under 50 har avlidit i covid-19 i Sverige och ingen som varit under 20 år. Det här gäller de laboratoriebekräftade fallen.

Antalet bekräftat smittade i Sverige är nu uppe i 13 822. De ökade med 606 under det senaste dygnet.

Källa: Sveriges radio

18.4 klockan 15.32: Smittkurvan är fortsatt brant i Ryssland

I dag steg antalet nya bekräftade smittade med rekordmånga i Ryssland. 4 785 nya smittade under det senaste dygnet och nu uppgår det totala antalet bekräftat coronasmittade till 36 793.

Åtminstone 313 av dem har avlidit.

Rysslands president Vladimir Putin beordrar nu regeringen att ge dagliga prognoser om spridningen.

Huvudstaden Moskva är värst drabbad och där har strikta restriktioner varit i kraft i ett par veckor. Från och med onsdagen krävs också tillstånd - eller en sorts digitala pass för allt resande i staden.

Källa: Reuters

18.4 klockan 15.30: Över 20 000 avlidna i Spanien

I det hårt virusdrabbade Spanien har antalet avlidna i covid-19 nu stigit till 20 043. Bara USA och Italien har rapporterat fler dödsfall till följd av coronaviruset.

Idag rapporterade Spanien 565 nya dödsfall under det senaste dygnet och det är ett tjugotal färre än vad som rapporterades igår och smittspridningen har blivit långsammare i landet.

Myndigheterna i Madrid har kunnat stänga ett stort fältsjukhus i en mässhall i huvudstaden.

Antalet bekräftat smittade i Spanien är nu 191 726, enligt landets hälsoministerium. över 190-tusen, men över 74 000 av dem har tillfrisknat.

Strikta virusrestriktioner gäller fram till den 26 april och väntas förlängas.

Källor: Reuters, AP

18.4 klockan 14.43: Japanska läkare varnar för att sjukvårdssystemet hotar kollapsa

Läkare i Japan varnar för att sjukvårdssystemet i landet riskerar att kollapsa under pressen från coronaepidemin. Det trots att det första virusfallet upptäcktes i Japan redan för ungefär tre månader sen och det tidigare såg ut som om Japan hade spridningen under kontroll.

I dag rapporterade Japan 556 nya bekräftat smittade och antalet smittade är över 10 000 och över 200 av dem har dött. Siffrorna är inte speciellt höga i en internationell jämförelse, men nästan en tredjedel av fallen finns i huvudstaden Tokyo och både där och på andra håll råder det brist på vårdplatser, skyddsutrustning och testkapacitet.

BBC rapporterar om en patient med coronasymptom som fördes med ambulans till 80 sjukhus innan ett sjukhus gick med på att ta emot patienten. Människor med andra alvarliga hälsoproblem uppges bli utan vård. Premiärminister Shinzo Abe har fått kritik för att virusrestriktionerna varit otillräckliga. I torsdags utvidgade Abe nödtillståndet så att det nu omfattar hela landet.

Källor: AP, Reuters, BBC

18.4 klockan 13.45: 192 nya fall av coronasmitta i Finland, 8 nya dödsfall

I Finland har 192 nya fall av covid-19 konstaterats, bekräftar Institutet för hälsa och välfärd THL. Totalt är 3 681 personer smittade.

Ytterligare åtta personer har dött, det totala antalet dödsfall uppgår nu i 90 stycken.

Coronafall upptäckt på daghem i Åbo

Alla utsatta barn och anställda har identifierats.

18.4 klockan 13.05: USA misstänker att smittan spridits från kinesiskt forskningslabb

USA inleder en undersökning som ska ta reda på om coronaviruset egentligen spridits från ett forskningslabb i Wuhan, rapporterar Fox News.

Enligt nyhetskanalen är landets högsta ledning övertygade om att coronaviruset inte spridits på en marknad utan att en anställd på labbet blivit smittad av misstag.

USA:s ledning tror att Kina och Världshälsoorganisationen jobbat tillsammans för att mörklägga den egentliga orsaken till virusets spridning.

Enligt nyhetskanalen CNN är det här bara ett försök att skuldbelägga Kina så att folk inte ska fokusera på de fel USA:s regering gjort när det handlar om att förhindra att viruset sprids.

18.4 klockan 11.45: THL: Smittorna kan ofta kopplas till massmöten

Flera av coronavirusfallen kan kopplas till massmöten där personer exponerats för viruset en längre tid, enligt Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd THL.
Det finns ändå inga uppgifter om hur länge man måste exponeras för smittan innan man smittas.

– Vi har en utredning på gång som kanske delvis kan ge svar på det. Vi vet ändå att många fall kan härledas till massevenemang där närkontakten varit längre. Det är ändå svårt att systematiskt föra bok över de uppgifterna.

Medier har rapporterat om fall där viruset spridits på bröllop, på krogar, på idrottsevenemang och på konserter. Dylika evenemang har ändå begränsats i Finland nu i och med de restriktioner som regeringen utfärdat.

Källa: STT

18.4 klockan 11.30 HUS överläkare: Den bästa indikatorn på coronaläget är antal som vårdas på sjukhus

Det bästa sättet att uppskatta hur sjukdomen sprids är att se på antalet personer som vårdas på sjukhus, enligt överläkare vid HUS Asko Järvinen i Yles program Morgonettan.

Orsaken till att flera dödsfall inträffat på vårdhem är att personerna som bor på sådana ofta hör till riskgruppen. Alla dödsfall som inträffar på dylika hem hittas inte i hälsovårdens register.

18.4 klockan 10.21: Åldringar övergavs på grund av rädsla för corona

På ett ålderdomshem i Montreal Kanada har en stor skandal uppstått då åldringarna lämnades vind för våg av personalen på grund av rädsla för coronaviruset.

När myndigheterna kallades till hemmet hittades flera åldringar döda och andra uttorkade och undernärda. Bara två skötare hade stannat kvar efter att resten av personal flytt.

Till följd av vårdarnas ansvarslöshet dog 31 av åldringarna på hemmet. Minst fem av dem i sviterna av coronaviruset.

Källa: AFP

18.4 klockan 05:42: Stödpaket i miljardklass till jordbrukare i USA

USA:s president Donald Trump lovar att stödja det amerikanska jordbruket med 19 miljarder dollar, alltså cirka 17,5 miljarder euro.

Enligt Trump planerar administrationen dessutom att köpa jordbruksprodukter för tre miljarder dollar som ska delas ut till behövande.

USA är det land som har flest coronafall och också det högsta dödstalet. Antalet bekräftade fall i landet ligger nu kring 700 000. Enligt sajten Worldometes statistik har fler än 37 000 personer dött.

Källor: STT, AFP

17.4 klockan 22.52: Över 150 000 döda till följd av coronaviruset runt om i världen, enligt AFP

Nyhetsbyrån AFP uppger att över 150 000 människor har nu mist livet på grund av coronaviruset.

Dödstalet är högst i USA där 34 575 människor dött till följd av coronaviruset, enligt AFP. Också data som Johns Hopkins-universitetet och sajten Worldometer publicerat visar att dödstalet är över 150 000.

Källor: AFP, STT

17.4 klockan 18.48: Coronapandemin befaras döda 300 000 i Afrika

Coronapandemin kan döda minst 300 000 människor i Afrika och 29 miljoner riskerar att drabbas av extrem fattigdom

Det förutspår Uneca, FN:s ekonomiska kommission för Afrika som har studerat följderna av pandemin.

De 54 länderna i Afrika har endast bekräftat 20 000 smittade, vilket utgör en bråkdel av de över två miljoner coronafallen i världen.

Uneca varnar för att de coronafallen i Afrika kan stiga till över 10 miljoner under det närmaste halvåret.

Därför behövs omedelbart minst 100 miljarder dollar i bistånd för hälsovården och ekonomiska stimulansåtgärder i Afrika.

17.4 klockan 18.01: EU efterlyser omfattande stimulanspaket

EU-parlamentet välkomnar de finanspolitiska åtgärder som vidtagits med anledning av coronakrisen.

Men EU behöver utöver de redan vidtagna åtgärderna också ett omfattande paket för stimulans och återuppbyggnad.

För att finansiera åtgärderna kunde man enligt parlamentet utfärda gemensamma obligationer med EU-budgeten som garanti. Vidare betonar parlamentet betydelsen av att nödvändiga varor som livsmedel och mediciner kan transporteras över gränserna.

Parlamentet uttrycker också oro över den politiska utvecklingen i Ungern och Polen.

Folkhälsans huvudbyggnad i Helsingfors.

17.4 klockan 16.34: Ett coronafall har bekräftats vid Folkhälsans äldreboende – vd: "Inte oväntat"

Folkhälsan uppger att ett första fall av covid-19 har bekräftats på ett av Folkhälsans äldreboenden i huvudstadsregionen.

En person som bor på Folkhälsans äldreboende konstaterades vara smittad i går och personens anhöriga har kontaktas, enligt Folkhälsan Välfärds vd Gun Eklund.

Eklund säger till Svenska Yle att det inte är oväntat att viruset spridit sig till Folkhälsan, men hon säger att man inte vet mer om smittokedjan i det här läget.

Folkhälsan uppger att tystnadsplikten och personens integritetsskydd gör att ingen detaljerad information om personens hälsotillstånd eller boendet kan ges ut.

– Vi går inte ut med hur personen mår eller annan mer detaljerad information, säger Eklund till Svenska Yle.

Också de övriga som bor på enheten är informerade om coronafallet.

Enheterna på Folkhälsan har förberett sig väl för denna situation, enligt Folkhälsan. Eklund uppger att man följer myndigheternas direktiv samt egna planer och instruktioner för att begränsa smittspridningen.

Folkhälsans äldreboenden har cirka 350 vårdplatser i huvudstadsregionen.

17.4 klockan 12.15: Över 100 nya coronafall bekräftade i Finland

Finland har nu 3 489 bekräftade fall av coronavirus. Det är 120 fler än på torsdagen, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL.

Flest fall under det senaste dygnet har uppdagats inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Antalet nya coronafall där är 91 stycken. Totalt har HUS nu 2 200 fall.

17.4 klockan 9.10: Danmark överens om att öppna upp ytterligare

Efter flera timmars förhandlingar kom partierna i det danska Folketinget i natt överens om att öppna upp det danska samhället ytterligare redan på måndag.

Många småföretag som frisörer, massörer och bilskolor ska få öppna igen måndagen den 20 april. Också domstolarna ska återgå till normalt arbete.

Däremot måste exempelvis caféer, restauranger och högskolor hålla fortsatt stängt.

De exakta villkoren och praktiska förhållandena kring öppnandet ska respektive branchorganisationer ännu diskutera med myndigheter och fackföreningar.

Redan i förrgår fick förskolor och lågstadier i Danmark öppna.

Ytterligare lättnader väntas den 10 maj.

Antalet inlagda på sjukhus för covid-19 har sjunkit under senare tid i landet. Danmark har registrerat 321 avlidna i covid-19.

Källor: Danmarks radio, SR

17.4 klockan 8.50: Statsministern och presidenten lanserar kampanj för att orka igenom krisen

I dag går startskottet för kampanjen Finland fixar det (på finska: Suomi toimii). För kampanjen används hashtagen #finlandfixardet.

Klockan 14 ska statsminister Sanna Marin presentera kampanjen för pressen. President Sauli Niinistö deltar i pressträffen via videolänk.

Syftet med kampanjen är att stödja medborgarnas tro på framtiden och att uppmuntra folket att göra goda gärningar.

17.4 klockan 6.50: Dödssiffran i Wuhan steg med 50 procent

I Kina har dödssiffran i storstaden Wuhan skrivits upp rejält efter coronaepidemin. Nästan 1 300 dödsfall har lagts till statistiken över coronadöda, vilket är en ökning med 50 procent.

Enligt statistiken just nu har 3 869 personer i Wuhan dött på grund av coronaviruset.

Enligt myndigheterna finns det flera orsaker bakom den stora ökningen, bland annat en fördröjning i statistikföringen och inkorrekt rapportering av tidigare fall.

Coronapandemin började i Wuhan i slutet av förra året.

Källa: Reuters

17.4 klockan 6.14: Kinas ekonomi har krympt rekordmycket

Under årets första kvartal, alltså under perioden januari till mars, sjönk ekonomin i Kina med 6,8 procent jämfört med samma period i fjol. Det visar statistik som publicerats i dag.

Det är den sämsta siffran sen år 1992 då saken började statistikföras, det är i själva verket första gången Kina har ett kvartal helt utan tillväxt - visserligen har den kinesiska statistiken ofta kritiserats för att vara opålitlig.

Raset beror på coronaepidemin, den har lett till att fabriker och köpcenter har stängt och trafiken har stått stilla.

Kina räknas som världens näst största ekonomi.

Källor: AFP, Reuters

16.4 klockan 22.04: Finland finansierar vaccinforskning mot coronaviruset

Regeringen har beslutat att Finland ska delta i utvecklandet av ett vaccin mot coronaviruset. Vidare ska Finland ansluta sig till koalitionen för epidemiberedskap och innovationer och till Internationella vaccininstitutet.

Regeringen behandlade frågan om anslutning till Internationella vaccininstitutet på torsdagen och avsikten är att republikens president stadfäster ansökan på fredag.

Regeringen beslutade redan den 12 mars att fyra miljoner euro ska anslås till koalitionen för epidemiberedskap och en miljon euro till Internationella vaccininstitutet för att ta fram ett coronavirusvaccin.

Utvecklandet av ett vaccin är i praktiken det enda sättet att stoppa spridningen av viruset, säger Social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande.

16.4 klockan 17.05: Runt 22 miljoner amerikaner har blivit arbetslösa under coronakrisen

Rekordmånga - det vill säga nästan 22 miljoner människor i USA har förlorat sina jobb under de senaste fyra veckorna och sökt arbetslöshetsunderstöd. Det visar de senaste siffrorna från det amerikanska arbetsministeriet.

Förra veckan registrerades 5,25 miljoner nya ansökningar om arbetslöshetsunderstöd i USA. Veckan innan registrerades 6,6 miljoner nya ansökningar.

Enligt en del prognoser kan arbetslösheten i USA stiga till 20 procent ännu den här månaden.

Stora delar av USA omfattas av strikta restriktioner på grund av coronaepidemin. Senare idag väntas president Donald Trump berätta om planer för att öppna upp ekonomin igen.

USA har bekräftat nästan 640 000 smittade och enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning har 30 826 människor i USA avlidit i covid-19.

Källor: Reuters, Washington Post, BBC, BBC

16.4 klockan 16.03: von der Leyen ber Italien om ursäkt

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ber Italien om ursäkt för att unionen inte stödde landet tillräckligt i början av coronakrisen.

– Ingen var beredd på det här. Det stämmer också att det var för många som inte var redo att stöda Italien när landet hade behövt det i början av epidemin, sa von der Leyen i Europaparlamentet i dag.

– Därför är det på sin plats att hela Europa ber om ursäkt, sa hon.

Enligt von der Leyen har EU ändå bevisat sin solidaritet efter en knagglig början. von der Leyen påminde om att medlemsländerna bistått varandra med medicinsk hjälp och sjukhusmaterial.

Källor: BBC, ANSA

16.4 klockan 15.46: 1 333 personer har dött i coronaviruset i Sverige

I Sverige har 1 333 personer har nu avlidit i covid-19. Det uppgav den svenska Folkhälsomyndigheten på sin dagliga presskonferens. Det är 130 fler än den siffra som registrerades igår.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har siffrorna fyllts på efter påskhelgen. De släpar efter under helger. Men Tegnell säger ändå att man inte ser någon uppgång i dödssiffran under påskhelgen.

- Nu ligger vi på ungefär 60 avlidna per dag, sade Tegnell under dagens pressträff.

Totalt har 12 540 personer testats positivt för covid-19 i Sverige, varav 613 personer det senaste dygnet.

I Sverige är det stora promblemområdet fortfarande smittan på äldreboenden. I Stockholm finns hälften av alla avlidna på äldreboenden. Tegnell sade att man måste fundera allvarligt på vad mer som kan göras för att skydda de äldre.

16.4 klockan 15.26: Finland stöder WHO med 5,5 miljoner euro

Statsrådet fattade ett principbeslut om att återställa Finlands obundna frivilliga finansiering till Världshälsoorganisationen (WHO) till 2015 års nivå, det vill säga 5,5 miljoner euro. Den frivilliga finansieringen slopades 2016.

Beslutet grundar sig på den riktlinje som regeringen enades om i går den 15 april för att stöda WHO:s arbete och roll i den rådande coronakrisen.

16.4 klockan 15.21: I Nigeria dör fler på grund av övervakningen än själva viruset

Nigerianska säkerhetsstyrkor har dödat åtminstone 18 människor i samband med övervakningen av coronarestriktionerna. Det uppger Nigerias nationella människorättskommission i en färsk rapport.

Det är fler än de som avlidit i covid-19 i landet. Enligt officiella nigerianska siffror har 12 personer dött av viruset så här långt. 407 personer i Nigeria har bekräftats smittade.

Människorättskommissionen anklagar säkerhetsstyrkorna för oproportionerligt våld och utomrättsliga avrättningar. Polisens talesman avvisar anklagelserna.

Det finns oro för ökad brottslighet och tilltagande oroligheter, speciellt i landets största stad Lagos, där miljoner fattiga förlorat sina inkomster på grund av coronarestriktioner.

Källor: AFP, Nigeria Centre for Disease Control

16.4 klockan 14.58: Rederibolaget Eckerö säger upp nästan 500 anställda

Rederiaktiebolaget Eckerö säger upp sammanlagt 480 anställda vid passagerarfärjorna M/S Eckerö och M/S Birka Stockholm i Sverige på grund av coronakrisen. 35 anställda vid Birka Cruises kontor i Stockholm sägs också upp. Det rapporterar Ålandstidningen och Sjömansunionen. Uppsägningarna träder i kraft den 24 april.

Birkas passagerarfärjor trafikerar mellan Stockholm och Åland, men nu står trafiken stilla fram till den 15 juni.

Birkas vd Tomas Karlsson säger att bolaget inte hade möjlighet att permittera i stället för att säga upp eftersom lagstiftningen i Sverige inte möjliggör permitteringar på samma sätt som lagstiftningen i Finland gör det.

16.4 klockan 14.56: Taxiföretaget Kajon ansöker om konkurs

Taxiföretaget Kajon har ansökt om konkurs. En del av koncernen hade ansökt om företagssanering redan i januari, men i och med coronakrisen stannade en stor del av taxiverksamheten upp och det innebar att också kassaflödet har sinat.

Bolagets vd Tapani Eronen konstaterar i ett pressmeddelande att koncernen inte hade andra alternativ än konkurs.

Förutom vanlig taxiverksamhet har Kajon också skött bland annat skolskjutsar, som också har kritiserats för att ha skötts bristfälligt.

Kajons omsättning var ungefär 20 miljoner euro i fjol och bolaget hade då omkring 400 anställda plus franchise-företagarna som sysselsatte drygt hundra personer.

16.4 klockan 13.58: Dödssiffran i Belgien fortsatt dyster

I Belgien fortsätter antalet döda i coronaviruset att stiga. I dag rapporterades 417 nya dödsfall under det senaste dygnet och den officiella dödssiffran i Belgien börjar närma sig 5 000.

I förhållande till folkmängden är Belgien officiellt ett av de värst drabbade länderna, men dödssiffrorna är svåra att jämföra. I motsats till flera andra europeiska länder ingår också de som dött på äldreboenden i de belgiska siffrorna. Av de senast rapporterade avlidna hade 289 dött just på äldreboenden.

Antalet nya intagna på sjukhus har ändå sjunkit.

Merparten av de belgiska virusrestriktionerna förlängdes igår fram till den 3 maj. Stora publiktillställningar är inställda ända fram till slutet av augusti.

En del specialbutiker ska få öppna igen och en handfull andra restriktioner i Belgien lyftes också med vissa villkor.

En person har dött av coronaviruset på ett serviceboende i Åbo

Smitta har konstaterats också på ett annat boende i staden.

16.4 klockan 13.29: WHO: Nästan en miljon coronafall i Europa

Antalet bekräftade coronasmittade i Europa uppgår nu till nästan en miljon, uppger Världshälsoorganisationen WHO. Under de senaste tio dagarna har antalet nästan tvådubblats.

Enligt WHO:s beräkningar finns ungefär hälften av alla coronafall i Europa. Organisationen uppskattar att ingen snabb återvändo till det normala är att vänta, trots att vissa länder småningom börjar lätta på sina restriktioner.

16.4 klockan 13.15: Antalet döda i corona stiger i de helsingforsiska vårdhemmen

I Helsingfors har 48 personer dött av coronaviruset på kommunala och privata vårdhem, säger chefsläkare Laura Pikkarainen vid Helsingfors sjukhus.

Förra veckan var dödsfallen nio. Enligt Pikkarainen var vårdhemmen medvetna om de flesta sjukdomsfallen och vårdade dem enligt gällande instruktioner.

Källa: STT

Fazerin leipomo Oulu

16.4 klockan 12.38: Fazer permitterar bagerianställda på grund av coronakrisen

Fazer uppger att bolaget har avslutat sina samarbetsförhandlingar, som omfattade hela personalen inom butiksbageriverksamheten, det vill säga 597 anställda.

Bolaget uppger i ett pressmeddelande att permitteringar kommer att verkställas i nästan alla Fazers 94 butiksbagerier så att en del av de anställda i bageriet permitteras. Bolaget uppger inte hur många som drabbas, men behovet av permitteringar beaktas per butiksbageri enligt Fazer. Permitteringarna kan eventuellt även komma att omfatta kontorspersonalen.

Bolaget motiverar permitteringarna med att kundernas köpvanor har förändras i och med coronapandemin.

Permitteringsperioden är högst 90 dagar per anställd under det här året.

– För att minimera effekterna av permitteringarna strävar vi efter att komma överens med våra medarbetare om att ta ut innestående semesterdagar och andra ledigheter samt försöker hitta tillfälliga uppgifter inom Fazers andra enheter i mån av möjlighet, säger Markus Hellström, vd, Fazer Bageri Finland i ett pressmeddelande.

Person testas för corona med svalgprov.

16.4 klockan 12.19: Nästan 3 400 coronafall i Finland nu

I Finland har hittills 3 369 fall av coronaviruset bekräftats, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL. Fallen har ökat med 132 under det senaste dygnet.

95 av de nya fallen har bekräftats inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS. Där har 2 133 bekräftats vara smittade.

De bekräftade fallen är bara en del av alla fall, mörkertalet beräknas vara stort eftersom alla inte testas. Hittills har cirka 49 700 coronatest gjorts.

THL meddelar senare i dag om hur många som dött på grund av covid-19 som orsakas av coronaviruset. Enligt uppgifter från i går har 72 personer dött på grund av coronaviruset i Finland.

Källa: STT

16.4 klockan 11.36: Var tredje arbetsgivarföretag har förlorat hälften av sin omsättning, visar Finlands Näringsliv EK:s enkät

Omsättningen har minskat i synnerhet hos företagen inom servicebranschen och hos småföretagen.

Över hälften av de som svarade på enkäten uppger att de behöver stöd av banker och hyresvärdar för att klara av krisen.

1 361 företagare och företagsledare svarade på enkäten under tiden 14–15.4. Alla som svarade är också arbetsgivare.

16.4 klockan 11.14: Nästan 3 500 nya coronafall på ett dygn i Ryssland

I Ryssland registrerades 3 500 nya fall av coronaviruset i går kväll, jämfört med dagen innan.

Totalt hade landet 27 938 fall i går kväll, vilket är en ökning med drygt 14 procentenheter.

Coronakriscentret i Ryssland rapporterar om 34 döda under det senaste dygnet och 232 döda i landet totalt sedan epidemin började.

16.4 klockan 10.45: Gammellaestadianernas sommarmöte i år på radio och webb

Gammellaestadianernas sommarmöte går i år av stapeln i radio och på webben på grund av coronaepidemin.

Sommarmötet (på finska Suviseurat) skulle ursprungligen hållas i Reisjärvi i slutet av juni. I stället kommer mötet att sändas på radio från slutet av juni till början av augusti.

Gammellaestadianernas sommarmöte Suviseurat är det största andliga sommarevenemanget i Norden och har under de senaste åren haft upp till 80 000 besökare.

16.4 klockan 10.31: Rädda Barnen varnar för att sexuellt våld mot barn kan öka på grund av coronakrisen

Mängden tips om sexuellt våld mot barn som kommer till Rädda Barnens kännedom har ökat under de senaste veckorna, uppger Rädda Barnen.

Tipsen innefattar bild- och videomaterial som vittnar om sexuellt våld mot barn. Veckan före påsk fick Rädda Barnens tipstjänst Nettivihje behandla 193 tips, medan det i genomsnitt vanligtvis kommer in kring 50–60 tips per vecka.

Experter vid Rädda Barnen är oroliga för att sexuella övergrepp mot barn ökar ytterligare under de undantagsförhållanden som nu råder på grund av coronaviruset. Också Centralkriminalpolisen har lyft fram frågan om barns säkerhet i webbmiljöer.

I Rädda Barnens tipstjänst kan vem som helst anmäla bildmaterial som innefattar misstänkt sexuellt våld mot barn eller om man får nys om sexuellt utnyttjande av barn som sker via webben. En grupp experter analyserar alla tips och informerar Centralkriminalpolisen om materialet kommer från Finland.

Föräldrar uppmanas att lära barnen var gränserna går och lära barnen att skydda sig själva – också på nätet.

– Det bästa sättet att skydda sina barn och unga är att visa intresse för barnets digitala vardag. Ett bra tips är att låta barnet visa och lära dig vad hen tycker om att göra på nätet. Genom att ha en öppen och positiv diskussion kan det vara lättare för barnet att också ta upp svårare teman som sexuellt våld, säger Pauliina Sillfors, expert vid Rädda Barnen i ett pressmeddelande.

16.4 klockan 9.11: Statsminister Marin: Inom april vet vi om det blir en festivalsommar

Festivalarrangörerna väntar på besked av regeringen om huruvida det alls blir någon festivalsommar 2020.

Statsminister Sanna Marin sa i en intervju för Yle på torsdag morgon att regeringen kommer med info under april månad.

-Vi vill ge besked ännu under april så att arrangörerna kan anpassa sig till situationen i god tid, sa hon.

Enligt Marin får regeringen nästa vecka de första bedömningarna om när och i vilken ordning begränsningarna kan hävas.

Marin ville inte uttala sig om huruvida sommarevenemang och festivaler kan arrangeras eller inte.

16.4 klockan 8.44: Danska drottning Margarethe firar födelsedag utan festligheter på grund av coronan

I Danmark firar man idag drottning Margrethes 80-årsdag.

Coronakrisen gör att det inte ordnas några officiella festligheter. Drottningen sa själv i sitt tal till nationen för en månad sedan att det skulle vara tanklöst och hänsynslöst att hålla fester i det här läget.

Margrethe har via det danska hovets hemsida avböjt de sändningar med blommor, som brukar höra till hennes födelsedag. I år ser hon hellre att buketterna skickas till Danmarks äldre medborgare, som nu har det särskilt svårt.

Firandet sker i stället på nätet. På Danmarks Radios webbplats ljuder klockan 12 födelsedagssången "I dag er det Margrethes fødselsdag", och medborgarna kan stämma in i sången i sina hem.

Margrethe har varit drottning sedan 1972, i 48 år.

16.4. klockan 07.14: Mer än var tredje arbetstagare har upplevt ångest på grund av coronaviruset

Drygt var tredje arbetstagare upplever att deras arbetshälsa har lidit på grund av coronakrisen, det visar en enkät bland tusen arbetsföra finländare av tjänstemannaförbundet ERTO.

40 procent av arbetstagarna uppger att de känner ångest på grund av osäkerhet kring sin inkomst, och nästan lika många är oroade för att otryggheten kommer att fortsätta länge efter att den akuta krisen är över.

14 procent av arbetstagarna uppgav att dom upplevt olika slags psykiska problem på grund av läget.

Tjänstemannaförbundet anser det vara viktigt att, vid sidan om företagens räddningsåtgärder, diskutera också dom anställdas ork. De efterlyser nu åtgärder som tryggar välmåendet på arbetsplatser och bekämpar marginalisering efter att krisen är över.

16.4 klockan 5.07: 2600 coronadödsfall i USA under det senaste dygnet

I USA registrerades nästan 2 600 dödsfall under det senaste dygnet, det här är det största antalet smittade i landet under ett dygns tid.

Det här innebär att över 28 000 insjuknade har dött i USA, vilket är överlägset flest i världen och betydligt fler än i Italien och Spanien.

USA har bekräftat över 630 000 smittade, men president Donald Trump hävdar trots detta att det värsta är över.

Trump sa vid en presskonferfens i går kväll att han planerar att lätta på en del federala rekommendationer senare idag.

15.4 klockan 23.13: Över 17 000 döda i Frankrike

17 167 personer har dött i coronaviruset i Frankrike, meddelar landets hälsomyndigheter.

Det är över 1 400 fler än dagen innan, men enligt den franska hälsomyndighetens chef Jerome Salomon ligger siffrorna efter och innefattar också fall från påskhelgen.

Antalet patienter som behöver sjukhusvård har sjunkit med 513 jämfört med dagen innan.

- Antalet är fortsättningsvis högt, men den sammanlagda siffran sjunker för första gången då personer har fått åka hem, sa Salomon på onsdagen.

Antalet patienter som kräver intensivvård har sjunkit för sjunde dagen i rad.

15.4 klockan 21.48: Svenska programledaren Adam Alsing död i coronavirus

Programledaren Adam Alsing har dött i sviterna av covid-19, rapporterar flera svenska medier. Alsing blev 51 år gammal.

"Det är med stor sorg och enorm saknad vi tvingas meddela att vår älskade
Adam inte längre finns med oss. Efter ett par veckors kamp mot covid-19 avled Adam
under onsdagen", säger Alsings anhöriga i ett uttalande via Discovery.

Alsing ledde många populära svenska tv-program under 90-talet, såsom Tur i kärlek, Måndagsklubben,
och talkshowen Adam. Han var också programledare för Big Brother och Jeopardy samt en populär radiopratare.

15.4 klockan 20.45: G20-länderna har enats om skuldlättnader för fattiga länder

G20-gruppen har enats om att världens fattigaste länder ska slippa skuldavbetalningar för att lättare kunna hantera coronapandemin.

Gruppen som består av världens 19 rikaste länder och EU kommer bevilja uppskov till fattiga länder som begär om det. Gruppen uppmanade också privata långivare att följa gruppens exempel.

15.4 klockan 18.56: Nytt lass skyddsutrustning anlände till Finland

En ny skyddsutrustningsleverans har anlänt till Finland i dag, uppger Försörjningsberedskapscentralen i ett pressmeddelande.

Leveransen innehåller fem miljoner par skyddshandskar och 170 000 andningsskydd. Den leverans som anlände på tisdagen innehöll 2,4 miljoner kirurgiska masker.

De andningsskydd som anlände i dag testas just nu, men gårdagens leverans fyller kraven. Nästa leverans väntas anlända till Finland i helgen.

Källa: STT

15.4 klockan 18.25: Konfirmationsläger kan flyttas fram

Närundervisningen vid konfirmandlägren kan flyttas framåt om undantagstillståndet fortsätter, beslutade biskopsmötet på onsdagen.

Konfirmandundervisningen måste inkludera ett konfirmandläger eller dagskriftskola. Biskopsmötet beslutade ändå att en del av konfirmandundervisningen vid behov kan genomföras som distansundervisning, som en stödfunktion till närundervisningen.

Biskopsmötet antecknade också ett dokument om konfirmandundervisning på distans som kyrkostyrelsen utarbetat med tanke på att undantagstillståndet kan påverka sommarens konfirmandundervisning.

Dokumentet innehåller tips och modeller för hur skriftskolan till en del kan genomföras på distans, och hur man på ett aktivt sätt kan inkludera konfirmanderna.

15.4 klockan 16.07: Åtta nya coronarelaterade dödsfall i Finland

Institutet för hälsa och välfärd THL uppger att sammanlagt 72 personer har dött till följd av covid-19 i Finland. Under det senaste dygnet har åtta nya dödsfall bekräftats.

226 personer vårdas på sjukhus och 75 av dem på intensivavdelningen.

Tidigare i dag uppgav THL att sammanlagt 3 237 coronavirusfall bekräftats i Finland.

15.4 klockan 15.28: Över 1 200 coronadödsfall i Sverige

I Sverige har redan 1 203 personer dött till följd av covid-19, rapporterar SVT. Dödstalet ökade med 170 jämfört med igår. Igår ökade dödstalet med 114.

Över 950 personer vårdas på intensivavdelningen.

Sammanlagt har över 11 900 bekräftade coronavirusfall rapporterats i Sverige.

Källor: SVT, TT, STT

Kuva Sodankylän elokuvajuhlilta 2019.

15.4 klockan 15.15: Filmfestivalen i Sodankylä ordnas virtuellt

Sodankyläs filmfestival (Midnight Sun Festival) ordnas i år på distans. Festivalens informatör säger till Yle Uutiset att i och med att myndigheterna inte kommit med exakt information och huruvida sommarens stora publikevenemang kan gå av stapeln normalt, har filmfestivalen fått fatta egna sina beslut.

I år blir det alltså ingen fysisk filmfestival i Sodankylä, men festivalen ordnas virtuellt "i deltagarnas vardagsrum". Festivalen ordnas den 10–14 juni.

– Festivalen ställs inte in och flyttas inte framåt, den byter form. Under de senaste fyra veckorna har vi planerat alternativa sätt att ordna festivalen. Alla kreativa krafter har tagits i bruk, säger filmfestivalens informatör Saija Holm till Yle Uutiset.

Exakt hur den virtuella festivalen ska gå till vill Holm ännu inte berätta. Mer information kommer i maj, säger hon. Det som är klart att det blir filmvisningar, evenemang och olika nya sätt att få med publiken.15.4 klockan 14.49: Veikkaus inleder samarbetsförhandlingar

Veikkaus meddelar att bolaget inleder samarbetsförhandlingar den 20 april. Enligt bolaget planeras inga permanenta nedskärningar av personalstyrkan.

– Vid förhandlingarna går vi igenom en personalplan som hjälper oss att klara coronakrisen. Förhandlingarna omfattar totalt 675 anställda. Deras arbetsmängd har minskat tillfälligt på grund av coronakrisen, säger kanal- och försäljningsdirektör Jari Heino i ett pressmeddelande.

Enligt Heino har inga beslut om eventuella permitteringar ännu fattats. Om Veikkaus beslutar om permitteringar, börjar de tidigast i maj och de uppskattas vara i högst 90 dagar.

Poliitikko, Vihreän liiton kansanedustaja ja Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto, Helsinki, 5.4.2020.

15.4 klockan 14.23: Finland ökar stödet till WHO, enligt Haavisto

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger till nyhetsbyrån STT att USA:s beslut att stoppa stödet till Världshälsoorganisationen WHO är ett stort bakslag för WHO. Organisationen behövs just nu för att tackla coronapandemin, menar Haavisto.

Finland stöder fortsättningsvis WHO och Haavisto säger att Finland ökar sitt finansiella stöd till organisationen i år. De exakta summorna är ännu oklara.

– Vi talar om åtminstone ett par miljoner euro extra i stöd, säger Haavisto till STT.

Enligt Haavisto är WHO:s roll i att koordinera krisen globalt stor.

– Organisationen har gett allmänna instruktioner och haft en aktiv roll i att utveckla vaccinåtgärder. om kritik riktas mot organisationen innebär det också kritik mot medlemsländerna, som inte har gett information i tid, säger han till STT.

Danska skolor börjar öppna igen

Elever upp till årskurs fem får gå till skolan.

Bilar på motorvägen. Trafikkontroll i Hyvinge den 15 april.

15.4 klockan 14.00 Nylands gränser har öppnats

Statsrådet har godkänt öppnandet av Nyland. Gränserna till Nyland öppnades på onsdag cirka halv två. Vägspärrarna plockas bort och bilarna kan ta sig över gränsen. Nyland isolerades den 28 mars för att bromsa spridningen av coronaviruset.

15.4 klockan 12.31: Coronafallen ökar inte lika snabbt i Finland

I Finland har nu 3 237 coronavirusfall bekräftats, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL. Fallen har ökat med 76 sedan i går.

Ökningen är mindre än dagen innan. Igår ökade fallen med 97. av de bekräftade fallen finns 1149 i Helsingfors, 316 i Esbo och 234 i Vanda. I Tammerfors har 97 fall bekräftats och i Jyväskylä 82. Både i Åbo och i Uleåborg har 79 fall bekräftats.

Över hälften (51,5 procent) av de insjuknade är kvinnor. De flesta av dem som bekräftats bära på viruset är i åldersgruppen 50–59-åringar.

THL meddelar om antalet coronadödsfall senare under dagen.

15.4 klockan 12.25: THL uppger att antalet coronasmittade inom sjukvårdsdistriktet kan vara tiotals gånger fler än man bekräftat hittills

Antalet coronasmittade inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS kan vara tiotals gånger fler än vad antalet laboratoriebekräftade fall ger vid handen, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL.

THL baserar bedömningen på en antikroppsundersökning om hur coronaviruset sprids bland befolkningen.

Blodprover från omkring 400 människor som har besökt HUS:s laboratorier i andra ärenden än corona de tre senaste veckorna har analyserats anonymt - och för varje vecka ökade antalet som hade antikroppar mot corona i blodet.

Mer information om coronaspridningen i Nyland väntas när THL:s undersökning bland slumpmässigt utvalda finländare börjar ge resultat.

Alkon myymälän sisällä pulloja hyllyissä. Miesasiakas tummansinisessä toppatakissa ja musta pipo päässä on juuri astunut kameran takaa kuvaan reippaasti kävellen hyllyjen välistä käytävää pitkin. Miehen liike on tallentunut epäterävänä.

15.4 2020 klockan 9.12: Alkos försäljning ökade i mars

Finländare har tagit till flaskan under den pågående coronavirusepidemin. Det visar Alkos försäljningsstatistik i mars.

I mars köpte finländarna 7 miljoner liter alkohol från Alko, medan alkoholförsäljningen var 6,4 miljoner liter samma tid i fjol. Försäljningen ökade alltså med 9,3 procent.

Enligt Alko ökade försäljningen i nästan alla produktgrupper. Försäljningen av roséviner ökade med 27 procent, rödvin med 20 procent och vitt vin med 14 procent.

I synnerhet lådvinen var populära och vinflaskorna i prisgruppen 13–20 euro. Försäljningen av öl, alkoholfria produkter, mousserande vid och starkvin sjönk, enligt Alko.

– En del av den alkohol som tidigare har köpts via restauranger och på utlandsresor har folk nu i undantagsläget köpt från Alko. Det här syns i försäljningsiffrorna.

Det är viktigt att komma ihåg måttan också i fortsättningen, säger Alkos vd Leena Laitinen i ett pressmeddelande.


15.4 klockan 7.41: STTK: En tredjedel av arbetsplatserna omfattade av samarbetsförhandlingar

Samarbetsförhandlingar pågår eller har pågått på en tredjedel av arbetsplatserna, visar en förfrågning som tjänstemannacentralen STTK gjort bland förtroendemännen vid sina medlemsförbund.

Enligt STTK har nästan hälften av företagen använt sig av korta förhandlingstider. För de anställda innebär det en plötslig utkomstssänkning, säger STTK-chefen Katarina Murto i ett pressmeddelande.

Över 1 850 förtroendemän svarade på STTK:s enkät mellan den 31 mars och den 7 april.

15.4 klockan 05.09: Ministerium rekommenderar inte munskydd för alla

Kanslichef Kirsi Varhila vid Social- och hälsovårdsministeriet sade i Yles A-studio i gårkväll att man inte rekommenderar munskydd för alla på allmänna platser.

Det här kommer efter att THL:s generaldirektör Markku Tervahauta uppmanade alla att bära munskydd då de rör sig utanför hemmet. Enligt THL var det här Tervahautas egen åsikt, inte institutets officiella rekommendation.

“Om du har symtom på viruset eller om du misstänker att du kan ha smittats är det bra att bära munskydd så att du inte smittar andra. Munskydd skyddar dig inte från smittan”, säger Varhila.

15.4 klockan 05.02: Rekordmånga döda på ett dygn i USA

I USA dog 2 228 personer till följd av coronaviruset i går, visar statistik från Johns Hopkins universitet. Enligt nyhetsbyrån AFP är det den högsta siffran på ett dygn hittills. Totalt har 25 7000 amerikaner dött till följd av viruset, enligt universitetet.

15.4 klockan 05.10: 1 500 säsongsarbetare väntas komma till Finland för att säkra försörjningen

Jord- och skogsbruksministeriet har överlämnat en lista till Gränsbevakningsväsendet på säsongsarbetare som anses viktiga för försörjningen för bland annat jordbruksföretag.

Finland förbereder sig på att ta emot 1 500 arbetare inom primärproduktion, främst från Ukraina. Enligt ministeriet är det Gränsbevakningsväsendet som fattar beslut om inresande i landet för varje arbetare enskilt.

Gränsövergången har begränsats kraftigt för att förhindra spridning av coronaviruset.

14.4 klockan 23.55: Regeringens förhandlingar om isoleringen av Nyland avslutade – besked väntas på onsdagsförmiddagen

Regeringens förhandling om isoleringen av Nyland är avslutad. Den avslutades efter klockan elva på kvällen, efter en ungefär fyra timmar lång diskussion.

Under dagens förhandling skulle beslut gällande en eventuell förlängning av avspärrningen fattas. Regeringen väntas presentera resultatet av förhandlingarna på onsdag förmiddag, bekräftar statsrådet för nyhetsbyrån STT.

De nuvarande begränsningarna gäller fram till söndag 19 april.

14.4 klockan 23.30 Över 25 000 döda i USA

I USA har över 25 000 personer dött till följd av coronaviruset. Antalet dödsfall ha fördubblats på en vecka, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

USA har rapporterat flest dödsfall i världen, och över 600 000 fall av smitta har konstaterats - vilket är över tre gånger mer än någon annanstans i världen.

Reuters hänvisar till Worldometers statistik.

14.4 klockan 21.04: Två tredjedelar av alla coronadödsfall har skett på vårdhem

En utredning som Yle Uutiset gjort visar att två tredjedelar av alla dödsfall i Finland till följd av covid-19 har inträffat på vårdhem.

Det bekräftade antalet dödsfall med anknytning till vård- och servicehem är 42, och det totala antalet dödsfall är 64.

I Helsingfors har 28 personer dött på äldreboenden på grund av coronaviruset. Av dem har åtta inträffat på ett och samma serviceboende.

14.4 klockan 18.48: Danmark kan lätta på restriktionerna

Danmark tänker öppna upp landet mer än regeringen ursprungligen hade tänkt sig, berättade statsminister Mette Fredriksen i eftermiddags.

– De siffror vi ser på antalet intagna är bättre än väntat, ger vid handen att vi kan göra mer än vi hade tänkt oss. Med andra ord kan vi öppna upp Danmark "en smula" mer än vi hade planerat, säger Fredriksen.

Den ursprungliga planen var att öppna daghemmen och de lägre klasserna i grundskolan från och med onsdag. Hur de större åtgärderna ska se ut klarnade inte under statsministerns presskonferens.

Hon har kallat Folketingets partier till förhandlingar, parterna ska träffas senare på kvällen.

Sanningen om corona finns inte i nätets realåda

Hur ska man veta vilka medicinska nyheter som stämmer? Informationsflödet om coronaviruset är enormt och det gäller att hålla huvudet kallt. Det som låter för bra för att sant är troligen det.
Det här pratar vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund och Carin Göthelid om i Nyhetspodden.

14.4 klockan 14.54: Inget vaccin på kommande i år, tror WHO:s talesperson

Vi måste vänta ännu åtminstone ett år på ett vaccin mot sjukdomen covid-19, som orsakas av coronaviruset. Det tror doktor Margaret Harris, som är talesperson för Världshälsoorganisationen WHO. Hon svarade på frågor vid en videopressträff tidigare i dag.

Trots att vissa länder rapporterar att fallen börjar minska i antal, så tror inte Harris att kulmen är nära eftersom antalet fall ökar i många andra länder.

Harris avslöjade också att WHO senare i dag ska ge medlemsländerna en lista på sex punkter som länderna borde uppfylla innan de kan lätta på coronarestriktionerna.

14.4 klockan 14.29: Polen lättar på restriktionerna och hoppas kunna hålla presidentval

Polen sällar sig till de länder som sakta med säkert börjar lyfta coronarestriktionerna.

Enligt Polens premiärminister Łukasz Szumowski är det förmodligen restriktionerna mot affärer och butiker som slopas först, och det kan ske från och med söndag.

Polen har ett presidentval inprickat om mindre än en månad, men det är ännu oklart om, och i så fall hur, valet kan ordnas.

Ett förslag är att alla röstar via poströstning, men förslaget har fått mycket kritik av såväl oppositionen som flera internationella organisationer

De misstänker bland annat att valet inte är fritt och öppet om poströster är det enda alternativet.

Ahtisaaris på bättringsvägen

President Martti Ahtisaari och fru Eeva Ahtisaari har båda två testat negativt för corona. Presidentparet smittades av coronaviruset i slutet av mars, men håller nu alltså på att tillfriskna. Fru Ahtisaari återhämtar sig redan hemma.


14.4 klockan 12.30: Sjunkande trend i Spanien

Från Spanien rapporteras om 567 nya dödsfall på grund av coronaviruset.

Det är visserligen en högre siffra än i går, men tyder ändå på en klart sjunkande trend i antalet döda per dygn.

Spanien hör till de länder som har drabbats värst av viruset och det totala antalet döda är nu uppe i 18 000 personer.

Antalet bekräftade fall i Spanien är ungefär 170 000. Under det senaste dygnet har drygt 3 000 nya fall påträffats, vilket är den lägsta siffran på nästan en månad.

14.4 klockan 12.10: 97 nya fall av coronasmitta

Finland har nu 3 161 bekräftade fall av coronasmitta, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL. Det är 97 fler än i går. Senare i dag kommer uppgifter om hur många som får sjukhusvård. De flesta nya fallen av smitta finns inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt - 63 stycken. Coronaviruset har krävt 64 dödsoffer. Av dem är 70 procent män och 30 procent kvinnor.

14.4 klockan 11.30: Tiotusentals fångar i Turkiet skickas hem

Det turkiska parlamentet godkände i morse att ungefär 90 000 fångar ska släppas för att lätta på överbelastningen i de proppfulla fängelserna i samband med coronaepidemin.

Ungefär hälften får sina fängelsedomar förkortade, andra hälften försätts i tillfällig husarrest.

Det gäller bland annat fångar som är sjuka, över 65 år gamla eller kvinnliga fångar med små barn.

Den turkiska regeringen får kritik för att den vägrar släppa bland annat journalister och regeringskritiker.

14.4 klockan 10.25: Plan med skyddsutrustning har anlänt till Finland

Ett fraktflygplan med beställda skyddsutrustning från Kina har anlänt till Finland. Planet landade klockan halv tio på morgonen på Helsingfors-Vanda flygplats.

På flyget fanns ansikts- och andningsskydd. De uppfyller till skillnad från en tidigare last de kriterier som krävs för att utrustningen ska kunna användas på sjukhus. Teknologiska forskningscentralen (VTT) kommer ändå att granska alla skydd.

Försörjningsberedskapscentralen säger till Yle att det enligt nuvarande uppgifter inte anländer fler flyg med skyddsutrustning till Finland i dag. Ytterligare två flyg väntas anlända till Finland i morgon, onsdag.

14.4 klockan 05.40: Rapport till ministerium om Försörjningsberedskapscentralens agerande i dag

Arbets- och näringsministeriet ska i dag ta emot en rapport som om hur Försörjningsberedskapscentralen fattade beslutet att beställa andningsskydd från ett bolag som man inte borde ha gjort affärer med. Andningsskydden uppfyllde inte kriterierna.

Försörjningsberedskapscentralens verkställande direktör Tomi Lounema avgick förra veckan till följd av det här efter att statsminister Sanna Marin meddelade att hon inte har förtroende för honom.

14.4 klockan 05.37: Kina börjar testa coronavaccin på människor

Kina har godkänt kliniska test av två coronavirusvaccin, skriver nyhetsbyrån Reuters. Det är fråga om inledande tester på människor.

Vaccinen har framställts av två kinesiska läkemedelsbolag: Sinovac Biotech och Wuhan Institute of Biological Products.

Det har tidigare rapporterats att tre läkemedelsbolag börjat testa ett vaccin på människor. Amerikanska Moderna är ett av bolagen. I slutet av mars meddelade Johnson & Johnson att man planerar inleda testningar från och med hösten.

Det kinesiska bolaget CanSinoBIOn har också börjat testa ett vaccin på människor.

Källa: Reuters

14.4 klockan 05.01: Närmare två miljoner coronafall i världen

Johns Hopkins universitet rapporterade tidigare under tisdagsmorgonen att två miljoner fall av coronavirus nu konstaterats världen över. De uppdaterade senare ändå siffrorna och sade att det för tillfället handlar om drygt 1 900 000 fall.

De flesta fall finns i USA där närmare 683 000 fall bekräftats. Efter USA kommer Spanien med 170 000 fall och Italien med 160 000 fall.

För drygt två veckor sedan, den andra april, överskred man en miljon bekräftade fall.

13.4 klockan 22.40: Regeringen behandlar avspärrningen av Nyland på onsdag

Regeringen kommer att diskutera en eventuell förlängning av avspärrningen av Nyland på onsdag, enligt en regeringskälla till Yle. Nyland har varit avspärrat i drygt två veckor.

Regeringen kommer att fatta beslut på basis av Social- och hälsovårdsministeriets lägesrapport. Rapporten bygger på en utvärdering av hälsovårdens kapacitet samt på tänkbara modeller för sjukdomsspridningen. Enligt uppgifter ska rapporten vara klar på tisdag.

För att fortsätta avspärrningen krävs vägande skäl, och statsminister Marin har uttalat sig om att det är sannolikt att avspärrningarna slutar gälla på söndag, i linje med den preliminära planen.

13.4 klockan 22.25: Frankrike förlänger restriktionerna till 11 maj

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade under måndagskvällen i ett tv-sänt tal att restriktionerna med anledning av det nya coronaviruset förlängs till 11 maj.

Skolorna kan öppna 11.5, men restaurangerna och barerna måste fortsättningsvis vara stängda.

Under sitt tal sa Macron också att Frankrike inte var tillräckligt förberett på spridningen av viruset, och att Frankrike - precis som alla andra länder - hade brist på skyddsutrustning.

– Epidemin har börjat jämnas ut och hoppet är på väg att återvända, sa Macron.

I Frankrike har 137 000 personer bekräftats vara smittade, och hittills har över 14 900 människor dött till följd av covid-19.

Under det senaste dygnet har 570 personer dött i Frankrike.

Källor: AFP, STT

13.4 klockan 21.12: Över 20 000 döda i Italien

Under måndagen rapporterades 566 nya coronavirusfall i Italien, vilket gör att dödssiffran nu passerat 20 000. Det senaste dygnets dödsfall är cirka hundra fler till antalet jämfört med dagen innan.

En positiv utveckling är att bekräftade nya fall sjönk med nästan tusen personer jämfört med söndagen. Under det senaste dygnet har 3 153 smittofall rapporterats. För tionde dagen i rad minskade också antalet intensivvårdspatienter.

Allt som allt har 20 456 personer i Italien dött till följd av coronaviruset, och 159 516 fall har bekräftats. Italien har tredje mest bekräftade fall i världen, efter USA och Spanien.

Källa: Reuters

13.4 klockan 19.42: WHO: Coronaviruset är tio gånger mer dödligt än svininfluensa

Det nya coronaviruset är tio gånger mer dödligt än svininfluensa, säger Världshälsoorganisationen WHO. Svininfluensan, alltså H1N1-influensavirus, utvecklades till en pandemi år 2009. Enligt WHO dog 18 000 människor i svininfluensa, medan den medicinska tidskriften Lancet menar att dödssiffran är 151 700–575 400.

Under WHO:s senaste presskonferens varnar WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus än en gång länder för att lätta på restriktionerna för snabbt. Besluten att lätta på restriktionerna måste vara baserade på att skydda människors hälsa och på den kunskap som finns om viruset.

Utöver det betonar Maria van Kerkhove, chef för WHO:s krisenhet, att det är av ytterst stor vikt att Europas länder inte lättar på restriktionerna alla på en gång.

I morgon kommer WHO att presentera uppdaterade råd för länder som planerar att lätta på restriktionerna. Det handlar bland annat om att se till att smittöverföringen är under kontroll, att sjukvårdssystemets kapacitet är tillräcklig och att det finns förebyggande åtgärder i bland annat skolor och på arbetsplatser.

Källor: AFP, STT

13.4 klockan 19.30: Över 10 000 döda i delstaten New York

I delstaten New York har över 10 000 personer dött till följd av sjukdomen covid-19, enligt guvernör Andrew Cuomo. Under det senaste dygnet har 671 personer dött, och det totala antalet dödsfall är nu 10 056.

Antalet är ändå något mindre än i går, då cirka 100 personer fler dog. Under söndagen lades omkring två tusen människor in på sjukhus.

Guvernör Cuomo menar att det värsta nu är över, med tanke på smittspridningen. Nästan 189 000 är smittade i delstaten och det är mer än i någon annan enskild delstat.

Källor: AFP, Reuters

13.4 klockan 18.30: Bara en av Försörjningsberedskapscentralens tre skyddsutrustningsbeställningar kommer på tisdag

Försörjningsberedskapscentralen meddelar att den skyddsutrustning som beställts från Kina trots allt kommer i två omgångar. I går sades det att tre flygplanslaster skulle anlända till Finland på tisdag, men av dem kommer endast en. De andra två väntas komma på onsdag.

Maskerna är beställda från den kinesiska mjukpapperstillverkaren Hengan International. I onsdagens leverans ingår nitryl- och vinylhandskar, samt andningsskydd från den inhemska tillverkaren Lifa Air.

Försörjningsberedskapscentralen påpekade ändå i går att det är svårt att uppskatta exakt leveranstid på grund av Kinas tullbestämmelser.

Källa: STT

13.4 klockan 16.04 Moskva inför digitala pass både för bilister och metropassagerare

I Moskva, där virusspridningen tagit fart under senare tid, inför man nu en sorts digitalt pass för att kontrollera och minska människors rörlighet. Moskvaborna måste ansöka om tillstånd för att få resa runt i stan, utanför sina egna kvarter, med bil eller kollektivtrafik. De här digitala passen, eller tillstånden borde börja gälla från onsdagen.

I den ryska huvudstaden får människor bara lämna sina hem för att gå ut med hunden, ta ut soporna och besöka den närmaste butiken eller apoteket inom en 100-metersradie. De som måste få ta sig längre bort för att de exempelvis behöver vård eller har samhällsbärande jobb, ska alla skaffa sig digitala pass. Fotgängare behöver alltså inga tillstånd, åtminstone tillsvidare, förutsatt att de inte rör sig utanför sina närmaste kvarter.

Tillstånden är i kraft från en dag upp till en månad, beroende på vilken typ av tillstånd det handlar om. De som inte har en smarttelefon ska kunna visa upp sin tillståndskod på ett papper. De som reser utan de här passen riskerar böter motsvarande mellan 13 och 520 euro.

Den sajt där man ansöker om de här passen slutade fungera i ett skede på måndag morgon. Enligt myndigheterna hade den utsatts för en hackerattack. I Ryssland har man hittills registrerat 18 336 bekräftat smittade och 148 personer som dött i covid-19. Men de riktiga siffrorna tros vara betydligt högre än så här.

Källor: AFP, Moscow Times

13.4 klockan 14.13: Tre nya dödsfall på grund av coronaviruset i Finland

Sammanlagt 59 personer i Finland har dött på grund av coronaviruset. Det är tre till sedan i går, enligt THL.

För tillfället vårdas 230 personer på sjukhus, varav 74 på intensivvårdsavdelning. Båda siffrorna är lite lägre än i går.

Tidigare i dag meddelade THL att antalet bekräftade fall av coronavirussmitta i Finland är 3 064 .

13.4 klockan 12.52: Tillfrisknade i Sydkorea kan ha smittats igen

I Sydkorea försöker forskarna förstå varför över 100 personer som har blivit friska från coronasmitta nu testar positivt igen.

De kan ha fått en ny coronasmitta, men det kan också vara så att den gamla virussmittan har återaktiverats, säger de sydkoreanska hälsomyndigheterna.

Det finns också forskare som misstänker att det är felaktiga testresultat som gör att det ser ut så här, eller att de virusspår som nu på nytt syns i testerna inte är farliga för vare sig den som har den eller andra i närheten.

13.4 klockan 12.50: Antalet coronafall i Finland nu över 3 000

Sedan i går har 90 nya fall av coronavirussmitta konstaterats i Finland. Därmed är det totala antalet uppe i 3 064.

Över en tredjedel av fallen har konstaterats i Helsingfors.

Endast en del av de personer som misstänks ha smittats testas, så det verkliga antalet förmodas vara betydligt högre.

13.4. kl 11.50: 127 fordon fick vända om vid Nylandsgränsen

Gårdagen var den lugnaste dagen under påskhelgen vid de nyländska gränskontrollerna.

Totalt 7 710 bilar nådde gränskontrollerna och 127 bilar fick vända om. 12 personer bötfälldes för brott mot beredskapslagen.

På tågen kontrollerades närmare 400 passagerare - åtta fick avbryta sin resa och två fick böter.

Den här veckan får vi veta hur det går med stängningen av Nyland. Som det nu är gäller den fram till och med söndag 19.4.

STT

13.4. kl 10.32: Kina oroas av fler nya fall av coronasmitta

Under det senaste dygnet har fler nya fall av coronasmitta påträffats i Kina än på fem veckor.

På ett dygn konstaterades 108 fall av smitta. Trots att siffran är liten i ett land med 1,4 miljarder människor väcker den ändå oro för en eventuell andra våg av pandemin.

Nästan alla nya smittofall påträffades hos kinesiska medborgare som återvände utomlandsifrån.

STT

13.4.kl. 7.40: Spanien börjar öppna sig så smått

Spanien, som lidit svårt av coronapandemin, börjar försiktigt öppna den ekonomiska sektorn. En del av de anställda på byggen och fabriker får återvända till jobbet. Landet beslöt för två veckor sedan att stänga ner all verksamhet som betraktas som icke-nödvändig.

Premiärminister Pedro Sanchez påpekar ändå att landet på inget vis ännu har tagit sig ut ur krisen.

Källa: AFP

12.4 klockan 23: Turkiets inrikesminister avgår efter utegångsförbudskaos

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu avgår efter kaoset som uppstod då utegångsförbud utlystes i landet. I fredags utlystes ett utegångsförbud över helgen, vilket fick en kvarts miljon människor att panikhandla.

Inrikesminister Soylu sade i ett uttalande att han tar på sig allt ansvar vad beträffar utlysandet av utegångsförbudet. Enligt honom var det inte i linje med Turkiets övriga åtgärder i kampen mot viruset.

Källa: AFP, AP

12.4 klockan 19.50: Lägsta antalet dödsfall i Italien på tre veckor

Italien rapporterar färre dödsfall i dag än under någon annan enskild dag under de senaste tre veckorna. Under det senaste dygnet har 431 människor dött av coronaviruset.

Allt som allt har cirka 19 900 människor dött sedan epidemin bröt ut, vilket utgör 329 människor per miljoner invånare. Över 156 300 smittofall har registrerats.

Källa: AFP

12.4 klockan 17.55: Utvärdering om avspärrningen av Nyland väntas läggas fram på tisdag

En utvärdering om avspärrningen av Nyland kommer att ges till regeringen på tisdag, enligt källor till Yle Uutiset.

I dokumentet granskas grunderna till att antingen häva avspärrningen, eller förlänga den ytterligare.

Social- och hälsoministeriet säger att rapporten grundar sig på hälsovårdens kapacitet och tänkbara modeller för sjukdomsspridning.

I går sa statsminister Sanna Marin till Ilta-Sanomat att regeringen inte planerar en fortsatt isolering av Nyland.

Avspärrningarna infördes i slutet av mars, och de ska fortgå åtminstone till den 19 april.

12.4 klockan 17.40: Nästan 900 döda i Sverige

I Sverige har nästan 900 personer dött till följd av sjukdomen covid-19. Sedan i går har dödsfallen ökat med 12 och den totala siffran är just nu 899, enligt den svenska Folkhälsomyndigheten. SVT rapporterar att en eftersläpning av antalet rapporterade fall ofta förekommer under helgerna.

Totalt har cirka 10 500 personer bekräftats vara smittade, vilket är 300 personer fler än under det förra dygnet. I går dog 17 personer, vilket är betydligt färre än i fredags då 77 nya dödsfall rapporterades.

Den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell menar ändå att det är för tidigt för att hoppas på en nedgång i antal dödsfall. Nästa vecka är det möjligt att dra närmare slutsatser om utvecklingen, enligt Tegnell.

– Jag har väldigt svårt att tro att nedgången skulle vara så snabb. Det finns tyvärr ingenting som tyder på att vi är på väg åt det hållet.

Region Stockholm är värst drabbat – med 528 dödsfall.

Källa: SVT

12.4 klockan 16.05 Boris Johnson har fått lämna sjukhuset

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har skrivits ut från sjukhuset St Thomas i London, där han vårdats för covid-19 i en veckas tid. En talesman för Johnson meddelade nyss att Johnson inte kommer att återvända till sitt jobb omedelbart. I stället ska han återhämta sig ett tag på premiärministerns officiella lantställe Chequers i Buckinghamshire i södra England.

- På inrådan av sitt medicinska team kommer han inte att återvända till jobbet direkt. Han vill tacka alla på St Thomas sjukhus för den fantastiska vård han fått, säger Johnsons talesman.

Intensivvårdsavdelningen på St Thomas fick Johnson lämna redan på torsdag kväll, efter att ha tillbringat tre dygn där. Han ska inte ha behövt vårdas i respirator under den tiden. Också hans gravida fästmö Carrie Symonds har idag tackat personalen på St Thomas å det djupaste.

"Det fanns stunder under den gångna veckan som var mycket dystra. Mina tankar går till alla dem i motsvarande situationer, som är djupt oroliga för sina kära", skriver Symonds på Twitter.

"Personalen på St Thomas har varit otrolig. Jag kommer aldrig någonsin att kunna återgälda er detta och kommer aldrig att sluta tacka er", tillägger Symonds.

Källor: Reuters, AFP, Twitter

12.4 klockan 14.01: Antalet coronadödsfall i Finland ökade med sju

Sammanlagt 56 personer i Finland har dött på grund av coronaviruset, enligt THL:s nya siffror. Antalet har stigit med sju sedan i går.

För tillfället vårdas 235 coronasmittade på sjukhus, 77 av dem på intensivvårdsavdelning.

Tidigare i dag berättade THL att antalet bekräftade fall av coronavirussmitta i Finland har stigit till 2974.

Drygt 45 000 personer har testats för smittan.

12.4 klockan 13.32: Näst lägsta antalet dödsfall i Spanien på två veckor

I Spanien håller antalet dödsfall på grund av coronaviruset på att gå ner.

Siffran för det senaste dygnet, 619 döda, är visserligen högre än dygnet innan, men å andra sidan är det här den näst lägsta siffran under de senaste två veckorna.

Det är också över en tredjedel mindre än under det mest dystra dygnet, den 2 april, då det rapporterades att 961 personer i Spanien hade dött. Efter den dagen har trenden varit nedåtgående.

Hittills har nästan 17 000 personer i Spanien dött på grund av coronaviruset. Endast USA och Italien har fler dödsfall, där är de uppe i cirka 20 000.

Källor: AFP, Reuters, worldometers.info

12.4 klockan 12:22: 69 nya bekräftade fall av covid-19 i Finland

I Finland har det nu bekräftats 2 974 fall av coronavirus, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL.

Sedan lördagen har 69 nya laboratoriebekräftade smittor konstaterats. De flesta smittade är 50-59 år gamla.

De flesta fall av covid-19 har konstaterats i Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt, antalet smittade där är 1 864.

Källa: THL

12.4 klockan 11:00: Ny leverans av ansiktskydd från Kina anländer nästa vecka

Försörjningsberedskapscentralens nya beställning av ansiktskydd anländer till Finland nästa vecka. Ansiktsskydden levereras av Kinas största tillverkare av mjukpapper, Hengan International.

Exakt vid vilken tidpunkt leveransen når Finland beror på Kinas tull och hur länge de skärpta kontrollerna tar.

Ansiktsskydden som nu är beställda uppfyller de standarder som krävs för att skydden ska få användas i sjukhus.

Enligt Hengan International har Försörjningsberedskapscentralen fått provexemplar och en forskningsrapport om skydden.

I beställningen ingår också skydd som inte behöver uppfylla sjukhusstandard.

Källa: STT

Skylt med texten "Keep abortion legal" under en demonstration utanför USA:s högsta domstol den 4 mars 2020.

12.4 klockan 10.52: Abortkliniker i Texas för abortförbud till Högsta domstolen

Den amerikanska delstaten Texas har infört ett tillfälligt abortförbud med motiveringen att vårdpersonalen behövs för mer akuta ändamål under coronaepidemin.

Abortförespåkare påpekar att abort som görs i ett tidigt skede kräver betydligt mindre personalresurser än om man väntar några veckor.

Hundratals aborter har avbokats på grund av förbudet. Abortkliniker har vädjat till Högsta domstolen om att häva förbudet genast.

En handfull delstater i USA har övervägt ett likadant förbud.


Källor: Politico, NPR, Los Angeles Times, The Cut, The New York Times m.fl.

12.4 klockan 8:40: Antalet smittade sjönk i Tyskland för andra dagen i rad

I Tyskland har man under det senaste dygnet bekräftat 2 821 nya fall av covid-19, rapporterar Robert Koch institutet. Antalet nya dödsfall rapporteras till 129.

Antalet nya smittade var ett dygn tidigare 4 133. I Tyskland har antalet nya smittade nu sjunkit två dagar i rad.

Totalt har knappt 120 500 fall av smitta bekräftats i Tyskland och 2 673 smittade har dött.

Källa: Reuters

12.4 klockan 8:07: Mängden hemleveranser har ökat explosionsartat

Det rådande undantagstillsåndet har ökat på näthandeln i Finland. I och med coronaläget har mängden hemlevererade paket ökat markant.

Enligt posten är mängden paket som levereras hem mångdubbelt jämfört med mängden leveranser normalt.

Också vid Matkahuolto säger man att mängden hemleveranser har ökat explosionsartat.

Produkter som nu i allt större grad köps via nätet är bland annat dagligvaror, idrottsredskap, inredning och tillbehör till hemmakontoret.

Källa: STT

12.4 klockan 7:41: Boris Johnson tackar vårdpersonalen

Den brittiske premiärministern Boris Johnson säger att det var vårdpersonalen på sjukhuset som räddade livet på honom och att han aldrig kan tacka dem tillräckligt.

Johnson är fortfarande på sjukhus och får behandling för covid-19, men i går kväll kom han med ett kort skriftligt uttalande från sin sjukhusbädd.

Den 55-årige Johnson har nu varit på sjukhus i en vecka. Han behöver inte längre intensivvård.

Källa: STT, BBC, The Guardian

Coronaviruset påverkar också rymdindustrin - storprojekt läggs i malpåse

Personal jobbar på distans och ekonomin pressar småföretagen

12.4 klockan 7:21: Begränsningar i äldre människors rörlighet kan fortsätta till årets slut

EU-komissionens ordförande Ursula von der Leyen tror att begränsningarna i äldre människors rörlighet kan fortsätta till årets slut.

Hon säger till den tyska tidningen Bild att den fysiska kontakten med äldre människor och andra i riskgruppen bör undvikas så länge det inte finns ett vaccin mot viruset.

von der Leyen medger att begränsningar i rörelsefriheten är svåra, men att det handlar om liv och död.

Hon tror också att unga människor tidigare kommer att återfå rörelsefriheten. Hon hoppas att europeiska laboratorier ska ha lyckats framställa ett vaccin innan årets slut.

Källa: AFP

12.4 klockan 7:06: Bulgarien inför tvång på användning av ansiktsskydd

I Bulgarien har regeringen infört tvång på användning av ansiksskydd. Tvånget träder i kraft i dag och gäller i två veckor, fram till den 26 april.

Meddelandet om tvånget att använda ansiktsskydd kom i samband med att landet förbereder sig för påskfirandet.

I det ortodoxa Bulgarien firas påsken en vecka senare än i protestantiska och katolska länder.

I bland annat Österrike, Tjeckien och Slovakien har det tidigare införts tvång på användning av ansiktsskydd.

Källa: STT, BBC

11.4 klockan 23.50: Dödsfallen i USA är över 20 000 till antalet – nödläge i alla stater

USA är mycket hårt drabbat av coronaviruset. Nu har över 20 000 personer dött i USA, tidigare under kvällen rapporterades över 19 000 dödsfall. I dag utlystes nödläge i den 50:onde och sista delstaten Wyoming. Nu råder nödläge i hela landet, för första gången i historien.

Källa: AP, The Guardian

11.4 klockan 20.58: Nästan 10 000 döda i Storbritannien, Boris Johnson mår bättre

I Storbritannien börjar antalet människor som avlidit i covid-19 nu närma sig tiotusen.

Enligt de senaste officiella siffrorna har ytterligare 917 människor avlidit i sjukdomen under det senaste dygnet. Men då räknas bara dödsfall som registrerats på sjukhus.

De bekräftade smittofallen är nästan 79 000.

Det har utlovats varmt väder i Storbritannien, och hälsominister Matt Hancock vädjade idag till britterna om att trots det stanna hemma.

Premiärminister Boris Johnson håller på att återhämta sig efter sjukdomen.

Johnson togs in på sjukhus för coronasymptom i söndags, och han tillbringade också någon dag på avdelningen för intensivvård. Nu mår han bättre, och kan redan göra korta promenader på bäddavdelningen.

11.4 klockan 19.10: USA går om Italien i antal dödsfall

USA gick i dag om Italien i antal dödsfall, och utgör nu världens värst drabbade land. Över 19 000 personer har dött sedan epidemin bröt ut. Drygt en halv miljon är smittade.

New York är värst drabbat av landets stater, och där ska skolorna hållas stängda under resten av vårterminen, meddelade stadens borgmästare Bill de Blasio tidigare i dag. Coronavirusepidemin har hittills skördat 5 820 liv i delstaten.

Källor: AP, Johns Hopkins universitet

11.4 klockan 17.10 De brittiska coronasiffrorna är fortsatt dystra

I Storbritannien börjar antalet människor som avlidit i covid-19 närma sig 10 000. Enligt de senaste siffrorna har ytterligare 917 människor avlidit i covid-19 under det senaste dygnet. Det betyder att antalet döda i Storbritannien nu uppgår till 9 875.

Men i de här officiella brittiska siffrorna ingår bara dödsfall som registrerats på sjukhus, alltså inte de människor som exempelvis avlidit på äldreboenden.

I går var motsvarande antal nya dödsfall på sjukhus 980. Regeringen hoppas att antalet nya smittade och avlidna nu har nått sin kulmen. Vädret är på väg att bli riktigt varmt i Storbritannien och hälsosekreteraren Matt Hancock vädjade idag till britterna om att stanna hemma, det vackra vädret till trots.

Källor: Reuters, BBC

11.4 klockan 15.52 5G-master angrips - konspirationsteori kopplat till coronapandemin bakom skadegörelse

En våg av mordbränder och vandalism mot 5G-master har svept över Storbritannien och nu spridit sig till Nederländerna. Av allt att döma ligger en konspirationsteori som kopplar 5G-nätverk till coronapandemin bakom försöken att förstöra 5G-masterna.

Enligt teorin använder sig viruset, på något oförklarligt sätt, av 5G-nätverken för att sprida sig.

I Storbritannien har kring 30 försök att bränna eller på andra sätt skada mobilmaster ägt rum på kort tid. 80 fall där reparatörer eller tekniker som jobbar för mobilbolagen har utsatts för våld eller trakasserier har rapporterats till polis.

- Det här är farligt struntprat, kommenterade kabinettsminister Michael Gove frågor om teorin bakom skadegörelsen.

Nu verkar skadegörelsen ha spridit sig också till Nederländerna. Åtminstone 4 master har satts i brand under den senaste veckan, rapporterar tidningen De Telegraaf.

- Det här är en oroväckande utveckling, skrev den nederländska säkerhets- och antiterrortjänsten NCTV.

- Att skada telekommunikationsmaster kan få allvarliga följder för nåbarheten och göra det svårt att kontakta räddningstjänsten.

11.4 klockan 14.47 Indien förlänger sina restriktioner

Indiens premiärminister Narendra Modi har beslutat förlänga de strikta nationella karantänsbestämmelserna, som ursprungligen skulle gälla fram till tisdagen. Myndigheterna har inte ännu meddelat något nytt slutdatum.

Restriktionerna har ställt till med stora problem för landets hundratals miljoner fattiga, speciellt för miljoner daglönare som förlorat jobben och tvingats lämna storstäderna.

Det finns de som varnar för en humanitär katastrof då en stor del av de fattiga inte heller nås av den mathjälp som ingår de nya statliga stödpaketen.

Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning har Indien bekräftat 7 600 virus-smittade och 250 avlidna.

11.4 klockan 14.39 Antalet dödsfall sjunker i Spanien

Antalet döda fortsätter att sjunka i Spanien för tredje dygnet i rad. Under det förra dygnet dog 510 människor i sviterna av Covid-19.

Det är det lägsta antalet döda sen den 23 mars och tas alltså emot med optimism av landets hälsomyndigheter, trots att det för det totala antalet döda i epidemin till hela 16 353.

Vid sidan om antalet döda sjunker nämligen också takten på nya fall. Antalet kumulativa bekräftade fall växte med tre procent, ner från kring 12 procent i slutet av och 20 procent i medlet av mars.

De sjunkande siffrorna i alla kategorier tyder på att läget i Spanien kan ha passerat det värsta.

De strikta begränsningar kommer ändå knappast att hävas i första taget, uppger premiärminister Pedro Sánchez.

11.4 klockan 14.36 THL: 49 döda i coronaviruset

Institutet för hälsa och välfärd THL meddelar att 49 personer har avlidit i Finland på grund av coronaviruset. Det har alltså endast skett ett dödsfall sedan gårdagen.

235 personer är inlagda på sjukhus och 80 personer behöver intensivvård. Siffrorna har inte förändrats så mycket från igrå. Då var 236 intagna och 81 behövde intensivvård.

Antalet bekräftade fall i Finland är nu 2 905.

11.4 klockan 12.08 Antalet bekräftade coronafall i Finland över 2 900

Mängden bekräftade fall av coronavirus i Finland är nu 2 905, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL.

Det är en ökning på 136 fall från igår. Igår bekräftades 164 nya fall i Finland.

När det gäller antalet döda och antalet som vårdas på sjukhus väntas uppdaterade uppgifter senare i dag.

11.4 klockan 11.53 Långfredagen lugn vid gränskontrollerna

Trafikmängderna vid de nyländska gränskontrollerna var betydligt mindre på långfredagen än under den livliga skärtorsdagen.

Drygt 11 000 bilar var på väg över gränsen, omkring 260 fick vända om och hela 14 personer bötfälldes.

I tågen kontrollerades drygt 360 passagerare, sju fick avbryta sin resa.

Till havs fick en fiskare vända om, meddelar Finska vikens sjöbevakning.

11.4 klockan 11:39: Etla: Finlands ekonomi krymper med fyra procent i april

Näringslivets forskningsinstitut Etla baserar bedömningen på hur många långtradare som är i trafik. Det brukar enligt Etla vara en tydlig indikator på hur det går för produktionen.

Enligt Etla minskade produktionen med 2,4 procent i mars och troligen med omkring 4 procent nu i april.

Finlands Bank bedömde tidigare i veckan att den finländska ekonomin kan krympa med hela 13 procent i år.

Finansministeriet tippar på drygt 5 procent.

Källa: STT

11.4 klockan 10:59: Sydkorea tänker sätta spårningsarmband på fuskare

Sydkorea meddleade på lördagen att man planerar att sätta spårningsarmband på människor som beordrats i karantän.

Ungefär 57 000 människor i Sydkorea, av vilka de flesta nyligen anlänt från utlandet, har försatts i obligatorisk två veckors karantän.

De har en spårningsapplikation aktiverad på sina telefoner, men myndigheterna har upptäckt att en del av dem fuskar genom att lämna mobiltelefonen hemma.

Nu vill myndigheterna att fuskarna börjar använda armband med spårsändare.

Ursprungligen fanns ett förslag om bredare användning av de här armbanden, men planerna slopades på grund av protester från människorättsaktivister.

Det har också visat sig att det ur ett juridiskt perspektiv kan bli svårt att tvinga på folk armbanden.

Enligt nyligen skärpta lagar så riskerar de som bryter mot karantänsreglerna fängelsestraff och upp till flera tusen euro i böter.

En källa inom det sydkoreanska inrikesministeriet säger att de som går med på att bära spårningsarmbandet kan eventuellt undvika de stränga straffen.

Sydkorea har fått en hel del beröm för sin smittbekämpning där masstester och spårning är centrala metoder.

Enligt det sydkoreanska hälsoministeriets siffror så har 10 480 människor bekräftats smittade i Sydkorea och 211 av dem har avlidit.

Källa: AP, mohw.go.kr

11.4 klockan 8:17: Människor i Turkiet beordras att stanna hemma i 48 timmar

I Turkiet har medborgare i 31 olika städer försatts i utegångsförbud i 48 timmar för att hindra spridningen av coronaviruset.

Från och med klockan tolv på natten till lördag ska människor som bor i bland annat Istanbul och huvudstaden Ankara hållas hemma.

Beskedet om att hållas hemma fick tusentals människor i Istanbul och Ankara att rusa till mataffärer för att hamstra mat.

Enligt Turkiets inrikesministerium får samhälleligt viktiga funktioner, såsom apotek och posten fortsätta sin verksamhet trots beordringen att stanna hemma. Också journalister får fortsätta jobba som normalt.

I Turkiet har 47 029 fall av covid-19 konstaterats, de flesta i Istanbul.

Källa: AFP

11.4 klockan 7:25: Från och med i dag är kryssningsfärjornas passagerartrafik på paus

Från och med i dag är färjornas passagerartrafik från Finland till Sverige, Estland och Tyskland på paus.

Regeringen beslöt tidigare i veckan att skärpa restriktionerna och rekommenderade rederierna att sluta sälja biljetter inom persontrafiken.

Enligt vad vi vet nu gäller rekommendationen fram till och med den 13 maj.

Gods- och frakttrafiken löper ändå som förut.

Källa: STT, Statsrådets kansli.

11.4 klockan 6:36: Över 2 000 dödsfall under ett dygn i USA

I USA har åtminstone 2 108 personer dött till följd av coronaviruset under det senaste dygnet. Sifforna baserar sig på Johns Hopkins universitetets uppföljning av läget.

USA är nu det första landet som rapporterar om över 2 000 dödsfall under ett dygns tid.

Enligt Johns Hopkins universitetet har nu över 18 600 personer dött till följd av coronaviruset i USA.

Ungeför en halv miljon smittade har konstaterats i USA.

Källa: STT