Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Coronavirus: Covid-19 - uppdateringar 20.4 till 30.4

Huvudinnehåll

Uppdateringar från Coronavirus: Covid-19 finns samlade på denna sida. De färskaste uppdateringarna hittar du på första sidan om Coronaviruset.

30.4 klockan 22.25: Också Portugal börjar lätta på restriktionerna

Portugals premiärminister Antonio Costa meddelade i dag att landet stegvis kommer att börja häva restriktionerna man införde för sex veckor sedan för att stävja coronaepidemin.

Med start på måndag den 4 maj kommer olika sektorer att var 15:e dag börja öppna upp igen. Först i tur är mindre butiker, frisörsalonger, bilåterförsäljare och bokaffärer.

Portugal har 25 045 coronavirusfall och 989 dödsfall. Sett till befolkningsmängden är landet bland dem som utfört flest coronavirustest med 37 000 test per en miljon invånare.

Från och med måndag kommer ansiktsmasker att vara obligatoriska bland annat inom kollektivtrafiken. Sammankomster måste fortfarande hålla sig till mindre än tio personer, och distansarbete rekommenderas också fortsatt.

Om epidemin fortsätter att sakta ner öppnar man upp nästa sektor, vilket innefattar bland annat större butiker, restauranger kaféer och museum, men med minskad kapacitet. Också daghem, förskolor och gymnasieelever får återvända till skolorna under strikta restriktioner.

Källa: Reuters.

30.4 klockan 19.22: Italiens premiärminister kritiserar regioner som häver restriktioner

Italiens premiärminister Giuseppe Conte kritiserar regionala chefer som har trotsat regeringens direktiv och börjat häva coronarestriktioner.

Enligt Conte går de regionala ledarnas åtgärder stick i stäv med regeringens strävan att förhindra en andra våg.

- Mindre restriktiva åtgärder står i motsättning till nationella regler och är i praktiken olagliga, säger premiärministern under ett framträdande i parlamentet.

Regioner söder om Rom har haft relativt få dödsfall till följd av coronaviruset och lokala myndigheter har varit kritiska mot coronarestriktionerna, som nu pågått i två månader.

Kalabrien i södra Italien låter från och med torsdagen barer och restauranger med uteservering hålla öppet. Också i Veneto lättade man på restriktionerna gällande bland annat pizzerior och en del butiker.

- Vi kan inte tillåta att de ansträngningar vi har gjort rinner ut i sanden på grund av obetänksamhet i detta känsliga läge. Att gå från “vi stänger allt” till “vi öppnar allt” äventyrar våra ansträngningar, säger Conte.

30.4 klockan 15.55: THL: Fem nya dödsfall i corona

Institutet för hälsa och välfärd THL meddelar om fem nya dödsfall i corona i Finland, jämfört med i går.

Totalt har 211 människor avlidit av coronaviruset i Finland.

30.4 klockan 15.43: Tyska regeringskällor: Museer och religiösa byggnader kan öppna igen

Tyskland kommer att öppna sina offentliga utrymmen igen, uppger tyska regeringskällor. Bland annat museer, djurparker och minnesmonument kommer att öppna för publik. Dessutom kan religiösa byggnader som kyrkor, moskéer och synagogor eventuellt få lov att öppna.

Besökare måste fortfarande hålla säkerhetsavstånd och de utrymmen som öppnar måste se till att antalet besökare inte blir för stort och undvika köbildning.

Förbundskansler Angela Merkel ska hålla en presskonferens i kväll och meddela hur landet lättar på sina restriktioner.

Källa: AFP

30.4 klockan 14.24: Euroområdets kraftigaste nedgång någonsin i bnp i januari-mars

Bnp i euroområdet dök med 3,8 procent under perioden januari-mars jämfört med kvartalet innan, meddelar EU:s statistikbyrå Eurostat. I hela EU krympte ekonomin med 3,5 procent.

Det här är det kraftigaste dykningen sedan 1995, då Eurostat började sammanställa statistik över bnp i Europa.

Coronakrisen och de restriktioner som pandemin har fört med sig är orsaken till nedgången. Restriktionerna har påverkat ekonomin kraftigt sedan mars.

Italien, Frankrike och Spanien är länder som lidit särskilt mycket av pandemin. I Frankrike sjönk bnp med 5,8 procent i början av året jämfört med slutet av fjolåret, vilket är den kraftigaste minskningen sedan Frankrike började statistikföra bnp år 1949.

30.4 klockan 12.22: 89 nya fall av corona i Finland

Finland har nu 4 995 bekräftade fall av coronaviruset, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL. Det är en ökning med 89 fall sedan i går.

De flesta smittade i Finland är 50-59 år. THL rapporterar senare i dag om antalet omkomna i corona i Finland.

30.4 klockan 11.33: Över 100 000 smittade i Ryssland

Ryska myndigheter rapporterar om 7 099 nya fall av coronaviruset. Under ett dygn bekräftades fler fall än någonsin tidigare i Ryssland.

Enligt ryska myndigheter har 1 073 personer dött av coronaviruset i Ryssland. Under det senaste dygnet dog 101 personer.

30.4 klockan 6.33: USA tror på ny medicin mot covid-19 - börsen gjorde ett glädjeskutt

I USA har den antivirala medicinen remdesivir som utvecklats av det amerikanska biofarmaceutiska företaget Gilead Sciences, väckt stora förhoppningar. Läkemedlet utvecklades ursprungligen för ebolasmittade.

Enligt USA:s ledande smittskyddsläkare Anthony Fauci har tidiga kliniska tester visat så goda resultat att medicinen kan börja användas.

Fauci sa på onsdagen att remdesivir har tydliga och betydande positiva effekter på tillfrisknandet från covid-19. Försök på 1 063 insjuknade ska ha visat att de tillfrisknade 31 procent snabbare (på i snitt elva dagar i stället för 15 dagar).

Av dem som fick medicinen ska också färre ha avlidit. Av de 1 063 försökspersonerna dog åtta procent, medan 11,6 procent av patienterna i kontrollgruppen avled.

Förhoppningarna kring läkemedlet fick börsen på Wall Street att gå upp, men exempelvis nyhetsbyrån Reuters citerar flera forskare som förhåller sig mer skeptiska.

Tidigare försök med remdesivir har inte visat så tydliga positiva effekter. En studie som publicerades i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet så sent som på onsdagen visade inga kliniskt säkerställda fördelar med läkemedlet.

Källor: Reuters, DN

30.4 klockan 5.55: Norge skär ner på oljeproduktionen

Norge minskar sin oljeproduktion med 250 000 fat per dag i juni och med 134 000 fat per dag under resten av året. Det har Norges olje- och energiminister Tina Bru meddelat.

Syftet med nedskärningen är att stabilisera oljepriset, som har rasat på grund av minskad efterfrågan under coronakrisen.

- Den totala norska oljeproduktionen i december 2020 kommer att vara 300 000 fat mindre per dag än vad bolagen hade planerat. Regleringen kommer att upphöra i slutet av året, sa Bru på onsdag kväll.

Källor: AFP, NRK

30.4 klockan 4.58: Regeringen diskuterar gränsöppning mot Estland på söndag

På söndag kommer regeringen att diskutera en eventuell gränsöppning mot Estland, säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna). Haavisto har intervjuats i den estniska rundradion ERR.

Om gränsen mellan Finland och Estland öppnas så sker det gradvis och en del restriktioner förblir i kraft.

Enligt den estniska radions bedömning kunde lättnader vid gränsen träda i kraft några dagar efter ett beslut.

Estland har drygt 1 600 laboratoriebekräftade fall av coronavirussmitta, och omkring 50 dödsfall har rapporterats.

29.4 klockan 22.42: Lärarfacket kräver att man säkerställer att skolorna är trygga

Finska lärarfacket OAJ kräver att utbildningsanordnare, rektorer och lärare får så genomförbara instruktioner som möjligt av myndigheterna. Organisationen vill garantera att skolorna är trygga och att riskgrupperna skyddas då grundskolorna återgår till närundervisning.

Organisationen har ansett att skolorna ska förbli stängda till läsårets slut. Enligt OAJ har regeringen inte rådfrågat experter inom undervisningsarbetet och skolvardagen under undantagstillståndet, utan hälsomyndigheternas åsikt har betonas i beslutsfattandet.

- Vi anser att man borde ha gjort en helhetsbedömning, det vill säga också beaktat undervisningsmässiga synpunkter och expertisen inom utbildningsfältet, säger Heljä Misukka, utbildningschef vid OAJ, i ett pressmeddelande.

Enligt OAJ har organisationen kontaktats av hundratals medlemmar som uttryckt oro över barnens, sina närståendes och sin egen säkerhet. Dessutom har en del föräldrar meddelat både lärarna och OAJ att de inte tänker låta sina barn gå till skolan.

29.4 klockan 15.40: HUS: Läget är stabilt, fler män än kvinnor på intensiven

486 patienter har vårdats inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS, varav 27 har dött sedan epidemin bröt ut i Finland, berättar HUS verkställande direktör Juha Tuominen under ett informationsmöte.

De vanligaste symptomen för dem som vårdats på sjukhus i Nyland är feber, hosta och andningssvårigheter.

Två av tre patienter har haft en eller flera grundsjukdomar. Den vanligaste av dem är problem med blodtrycket. Också astma och diabetes är rätt vanliga.

Två tredjedelar av patienterna på intensiven har varit män.

29.4 klockan 12.09: Fazer samarbetsförhandlar i Vanda

Fazer Konfektyr i Vanda inleder samarbetsförhandlingar som berör hela personalen på 398 personer. Det är enligt Fazer möjligt att det blir permitteringar på grund av coronaviruset.

Försäljningen av chokladkakor har ökat, men försäljningen av specialprodukter som praliner har minskat. De eventuella permitteringarna uppgår till högst 90 dagar år 2020.

Källa: Fazer

29.4 klockan 12.00: 166 nya coronafall i Finland

Hittills har totalt 4 906 coronavirusfall bekräftats i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL). Antalet smittfall har ökat med 166 sedan i går.

Vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS, där läget är värst, har nu totalt 3 368 fall bekräftats, vilket är 125 fler än i går.

29.4 klockan 06.17: British Airways hotar skära ner antalet anställda med 12 000

British Airways planerar att skära ner antalet anställda med över en fjärdedel, med uppemot 12 000 tjänster.

Planen diskuteras fortfarande, men enligt bolaget kommer merparten av British Airways personal att påverkas av nedskärningarna.

Moderbolaget International Airlines Group (IAG) förutspår att det kommer att ta flera år att komma upp till samma antal passagerare som före coronapandemin.

British Airways har runt 45 000 anställda och har redan permitterat ungefär 23 000 av dem.

Det skandinaviska flygbolaget SAS varslade igår 5 000 anställda om uppsägning och det är ungefär hälften av personalstyrkan.

Källor: Reuters, Yle

29.4 klockan 06.15: Många döda i coronarelaterat fängelseuppror i Peru

Från Peru rapporteras att minst nio fångar har dödats i ett fängelseuppror i huvudstaden Lima. Upproret bröt ut på måndagen i City Castro-fängelset, efter att två fångar hade avlidit i covid-19 under helgen. I samband med sammandrabbningen skadades uppemot 70 människor. Fängelset uppger att 60 av de skadade var fångvaktare.

Fångarna kräver skydd mot smittspridningen eller frigivning. 15 fångar har avlidit i covid-19 i de överfulla peruanska fängelserna. Samtidigt rapporterade Perus största grannland Brasilien sin hittills högsta dagliga dödssiffra.

Med ytterligare 474 döda så överstiger dödtalet i Brasilien nu 5 100 - mer än vad exempelvis Kina rapporterat officiellt.

Källor: AFP, Reuters

29.4 klockan 05.50: USA: Flera coronadöda än döda soldater i Vietnam

Nu har fler amerikaner dött i covid-19 än under Vietnamkriget.

Coronaepidemin har nu kostat över 58 300 liv i USA. Det betyder att antalet döda passerat ett symboliskt antal - fler amerikaner har nu avlidit i covid-19 än som dog under hela Vietnamkriget.

Enligt National Archives dog 58 220 amerikaner i Vietnamkriget. Vietnamkriget pågick i över 10 år.

Under samma tidsperiod dödades över 1,2 miljoner vietnamesiska soldater och åtminstone två miljoner civila vietnameser.

Igår hade USA registrerat över en miljon bekräftat smittade av coronaviruset.

Källor: AFP, STT

29.4 klockan 05.20: Uutissuomalainen: Öppnandet av Nyland återspeglas inte i antalet coronasmittade

Antalet coronasmittade har inte ökat explosionsartat i övriga Finland efter att Nylands gränser öppnades, enligt tidningen Uutissuomalainen. Gränserna till Nyland öppnades den 15 april, tre veckor efter stängning.

Coronaepidemin framskrider två gånger snabbare i Nyland än i de övriga landskapen. Antalet coronasmittade i Nyland har ökat med 60 procent sedan mitten av april.

Det är endast i Södra Karelens sjukvårdsdistrikt som coronafallen minskat. I Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt har antalet förblivit det samma. I de övriga sjukvårdsdistrikten har antalet coronafall ökat.

Källa: Uutissuomalainen

28.4 klockan 22.30: Spanien planerar att öppna upp landet i fyra steg

Spanien kommer att öppna upp landet i fyra steg, med sikte på att uppnå normalläge i slutet av juni, meddelade landets premiärminister Pedro Sánches under tisdagen då han lade fram en ny strategi.

Från och med 4 maj börjar man lätta på restriktionerna, exakt hur man går till väga beror på det regionala läget.

Sánches sa också att målet är att hela fasen ska ta maximalt åtta veckor.

Källor: AFP, Reuters

28.4 klockan 22.00: Över en miljon bekräftade coronavirusfall i USA

Över en miljon fall av coronavirus har nu bekräftats i USA, enligt Johns Hopkins-universitetet. Cirka en tredjedel av världens tre miljoner fall har alltså konstaterats i USA.

Över 57 000 människor har dött till följd av sjukdomen covid-19 i USA, där staden New York har drabbats värst. I staden rapporteras ändå en nedgång i antalet sjukhuspatienter.

Källor: Reuters, AFP, CNN

28.4 klockan 18.59: President Putin: Vi har inte nått epidemitoppen än

I Ryssland förlängs restriktionerna, meddelar landets president Vladimir Putin. Ursprungligen gällde restriktionerna till sista april, men förlängs nu till 11 maj.

Orsaken är att antalet bekräftade fall har stigit i landet under de senaste dagarna. Bara under tisdagen rapporterades 6 411 nya fall.

– Situationen är väldigt mångfacetterad. Enligt våra experter har vi inte nått epidemitoppen än, sa Putin i ett tv-sänt tal.

Ryska myndigheter har rapporterat att nästan 94 000 personer bekräftats vara smittade, varav 867 har dött. Antalet antas ändå vara högre än vad myndigheterna rapporterat.

Källor: Reuters, STT

28.4 klockan 17.18: Sex nya coronadödsfall i Finland

Under det senaste dygnet har ytterligare sex personer dött till följd av covid-19, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL. Totalt har nu 199 personer dött sedan epidemin bröt ut i Finland.

För tillfället vårdas 200 personer på sjukhus, 56 av dem får intensivvård.

Coronan - diktaturens bästa vän och värsta fiende

Coronaepidemin ger spelöppningar för länder som glider längre och längre från demokratiskt styre och istället sneglar på styrelsesätt som ger dem nya befogenheter. Men samtidigt testar epidemin gränserna för vad världens auktoritära stater tål, och vad de kan göra innan det går för långt. Thomas Silén och Viktor Heikel på Svenska Yles utrikesredaktion tittar närmare på hur maktfullkomliga stater hanterar coronakrisen, och var det kan tänkas leda när den avtar.

28.4 klockan 13.30: Läget förvärras i Tyskland

Coronaläget ser ut att förvärras igen i Tyskland, varnar det statliga Robert Koch-institutet. Tyskland hade redan fått ned smittokoefficienten till 0,7, vilket innebar att en nivå där en smittad person sprider viruset vidare till färre än en person. Nu har ändå siffran stigit till 1,0 vilket oroar de tyska myndigheterna.28.4 klockan 13.20:

Finländska företag har samlat in nästan 1 000 bärbara datorer till grundskoleelever och studerande för att de ska klara distansstudierna. Beskyddare för kampanjen Kaikille kone är president Sauli Niinistö.

Företagen har donerat apparatur de inte längre behöver, eller pengar till kampanjen. Behovet är fortfarande stort.

28.4 klockan 9.55: Österrike häver utegångsförbudet

Österrike fortsätter att lyfta landets coronarestriktioner. Enligt landets hälsominister Rudolf Anschober behöver utegångsförbudet inte hållas i kraft efter den sista april.

Åtminstone fram till juni tillåts sammankomster med högst tio personer. Bara personer som bor i samma hushåll får vistas närmare än en meter från varandra.

Det var i mars som Österrike förbjöd vistelse på allmänna platser. Österrikarna har fått gå hemifrån bara till butiken, på jobb eller på korta promenader.

Också hotell och restauranger i Österrike får återuppta sin verksamhet i slutet av maj så länge inte coronaläget förvärras.

Källa: Yle, Reuters

"Vi har fått tillbaka vår strand" står det på den här mannens rygg då han dyker i vid Bondi Beach i Sydney. Stranden öppnade efter att ha hållits stängd i  fem veckor.

28.4 klockan 8.59: Sydney öppnade stränder efter att ha hållit stängt i fem veckor

Australiens största stad Sydney öppnade stränder för första gången på över en månad. Hundratals människor rusade ut för att simma och surfa.

Hundratals surfare och simmare rusade till den berömda stranden Bondi Beach när stranden på tisdag morgon lokal tid öppnades. Stränderna i området stängdes i mars till följd av att besökarna inte följde undantagsreglerna.

I delstaten New South Wales lyfts också andra restriktioner under veckan. Från och med fredag får man bjuda in två gäster hem till sig samtidigt. I västra Australien tillåts folksamlingar med upp till tio personer.

Totalt har omkring 6 700 fall av coronavirus bekräftats i Australien och 84 smittade har dött.

Källa: AFP, Reuters

28.4 klockan 7.58: Prisen på råolja sjunker igen

Priset på den amerikanska WTI-oljan har under morgonen fallit igen. I ett skede hade priset fallit med ungefär 15 procent, men i skrivande stund ligger det cirka 13 procent på minus och oljan handlas för drygt 11 dollar fatet.

Priset på Nordsjöojan, Brent, har också gått ner med ungefär 5 procent under morgonen, men ligger nu på 4,4 procent minus och handlas för drygt 19 dollar per fat.

Viruspandemin har lett till att efterfrågan på olja har rasat och dessutom börjar de stora amerikanska oljelagren vara fulla.

Källor: AP, Oilprice.com

28.4 klockan 7.25: Nigeria lyfter restriktioner i storstäderna

I Nigeria lyfts en del av coronarestriktionerna i storstäderna, meddelade landets president Muhammadu Buhari på måndag.

I huvudstaden Abuja och landets största stad Lagos har utegångsförbud varit i kraft sedan slutet av mars.

Från och med inkommande måndag får invånarna i dessa städer röra sig utomhus mellan klockan 6 och 20.
I Nigeria har knappt 1 300 fall av coronavirus bekräftats. Majoriteten av dem i Abuja och Lagos.

I Lagos bor över 20 miljoner människor, ungefär en tiondel av Nigerias befolkning.

Enligt Buhari klarar inget land av att upprätthålla stränga restriktioner tills ett vaccin finns till förfogande.

Källa: AFP, Reuters

Boris Johnson om britternas coronaläge: "Vi passerar genom toppen"

Ännu för tidigt att lätta på coronarestriktionerna i landet.

27.4 klockan 17.16: Tre nya coronadödsfall i Finland

I Finland har 193 personer dött till följd av sjukdomen covid-19, det efter att Institutet för hälsa och välfärd THL rapporterade tre nya dödsfall under måndagen. Just nu vårdas 187 personer på sjukhus, 56 av dem på intensiven.

Bland de 144 av totalt 193 dödsfall som det finns närmare uppgifter om är 52 procent män och 48 procent kvinnor. Medianåldern är 84 år.

I åldersgrupperna 30–39, 40–49 och 50–59 är antalet dödsfall per grupp under fem till antalet. Av 60–69 åringarna har nio dött, av 70–79 åringarna har 29 dött. 69 personer i åldersgruppen 80–89 har dött och av personer över 90 är motsvarande siffra 32.

Hittills har 4 695 coronavirusfall bekräftats i Finland.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson

27.4 kl. 7.15: Boris Johnson på jobb igen - får allt hårdare kritik

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har återvänt till sin tjänstebostad på Downing Street i London där han har återupptagit sitt arbete efter sjukledigt på grund av coronaviruset.

Johnson och hans regering får allt mer kritik för hur pandemin har handlagts i Storbritannien, som har registrerat över 20 000 dödsoffer.

Regeringen är splittrad enligt brittiska medier; en del av ministrarna vill öppna ekonomin medan andra vill vara mer försiktiga.

Johnson väntas klarlägga sin och regeringens linje både om pandemin och brexitförhandlingarna med EU.

27.4 kl.06.55: Tungt med distansstudier, anser gymnasister

Att studera på distans under undantagsläget har ökat gymnasisternas stress och arbetsbörda betydligt, visar en enkät av Finlands gymnasistförbund.

Upp till 60 procent av de som svarade på enkäten sa att studierna känns tunga, medan motsvarande siffra i fjolårets Gymnasiebarometer var 40 procent.

Över hälften uppgav sig känna ångest över situationen.

Gymnasistförbundet kräver nu att regeringen i sin tilläggsbudget satsar mer resurser på studerandehälsovården och studiehandledning för att minimera krisens effekter på studerandenas välbefinnande.

Förbundets enkät besvarades i april av cirka 1 500 gymnasiestuderanden runtom i landet.

27.4 kl. 5.11: 55 000 döda i USA - New York kan öppna snart

I USA har myndigheterna nu registrerat omkring 55 000 insjuknade som har dött av corona.

Under det senaste dygnet bokfördes över 1 300 dödsoffer, vilket ändå innebär att dödstalet minskade något jämfört med igår, då man rapporterade nästan 2 500 avlidna

USA har bekräftat 950 000 coronafall, vilket är överlägset flest i världen.

Vita husets medicinska experter varnar för att man sannolikt måste upprätthålla vissa restriktioner ännu i flera månader.

I epidemins amerikanska epicentrum, New York, kommer man ändå att börja lätta på restriktioner inom kort, säger guvernören Andrew Cuomo.

Anti-stress: Videokonferens med alpackor

En gård i Tyskland har mist besökare och därmed inkomster på grund av coronarestriktionerna. Nu satsar man i stället på videokonferenser med djuren.

26.4. kl. 20.25: Böjde sig EU för påtryckning från kinesiskt håll?

En grupp EU-parlamentariker vill att EU utreder om unionen har böjt sig för påtryckning från Kina. Misstankarna gäller en EU-rapport som behandlar spridning av desinformation om coronaviruset. Enligt flera diplomatkällor, som nyhetsbyrån Reuters citerar, ledde påtryckning från Kina till att EU censurerade och lindrade kritik mot Kina i rapporten.

26.4. kl 20.20: Fem Stockholmskrogar följer inte trängselregler och tvingas stänga

Smittskydd Stockholm har beslutat att stänga fem restauranger eftersom de inte har följt de nya reglerna om mindre trängsel för att hindra spridning av coronaviruset. Det handlar om allmän trängsel, för mycket folk som sitter för tätt både på uteserveringarna och inne i lokalerna, uppger SVT. I går uppgav SVT att 11 av 32 krogar som Stockholm stad kontrollerat under fredagsnatten fått en varning för att de inte följt de nya reglerna

26.4. kl. 18.20: Coronaviruset påverkar flygen - och försvårar därmed väderprognoserna

Coronaviruser har gjort det svårare att göra väderprognoser på grund av den minskande flygtrafiken, rapporterar Meteorologiska institutet. Flygplan är försedda med meteorologiska instrument som piloterna använder för att bedöma flyghöjd med, och uppgifterna kan också användas av meteorologer. I och med att flygtrafiken minskat har Meteorologiska institutet tagit i bruk fler vädersonder än vanligt. Efter satelliter är flygplansdata det viktigaste redskapet då man gör väderprognoser.

Allt fler vill att Posten levererar paketen ända hem.

26.4. kl. 15.40: Corona får finländare att handla mer på nätet

Coronaepidemin har fått finländarna att handla mer via nätet. Det syns tydligt vid Postens pakethanteringscentral, man varje vecka sorterar över en miljon paket - lika mycket som under julen.

Det är särskilt konsumentleveranserna som ökat medan paketleveranserna till företagen minskat.

Enligt Postens statistik betyder det att var femte finländare nu får sina varor via nätet och flera av dem vill ha sina paket hemlevererade.

Personalen har i en månads tid fått jobba mer, fler arbetsturer har satts in och man arbetar också på helgerna.

Posten har också varit tvungen att öppna fler tillfälliga paketutlämningsplatser. De 1 800 automaterna har tidvis varit överfulla och paketen har omdirigerats till andra utlämningsplatser, vilket en del kunder varit missnöjda med.

Vid Posten säger man att utbudet av postautomater ska ökas.

Den största ökningen har skett vid Postens hemleverans av paketen. Posten har fått köpa fler transporttjänster av underleverantörer för att hinna transportera ut alla paket. Cirka 400 transportföretag sköter om Postens hemleveranser."De rapporter som kom från Italien och Europa var minst sagt skrämmande - På Intensivvårds- och övervakningsavdelningen insåg vi snabbt att vi kommer att vara i händelsernas centrum"

Malin Solstrand jobbar på Vasa centralsjukhus intensiv- och övervakningsavdelning. Idag startar hennes sjukhusblogg på svenska.yle.fi där hon berättar om hur en sjukskötares vardag ser ut, mitt under coronavirusets framfart.

26.4 kl .15.00: Fyra nya dödsfall i Finland

Fyra personer i Finland uppges ha avlidit på grund av coronaviruset under det senaste dygnet.

Dödssiffran är därmed 190.

26.4 kl 14.43: Stödet för brittiska regeringens coronaåtgärder rasar

I Storbritannien har stödet för den konservativa regeringens coronapolitik rasat under de senaste två veckorna, visar en ny opinionsmätning.

Endast 15 procent av de tillfrågade tycker att regeringen har skött sig bra. 57 procent ger regeringen underkänt.

71 procent anser att man inte utför tillräckligt med coronatester, medan sju procent är nöjda med testandet.

Storbritannien sällade sig den här veckan till de länder som har registrerat över 20 000 dödsfall på grund av viruset.

26.4 kl 13.55: Barn i Spanien får gå ut

Spanien registrerade 288 coronadödsfall under det senaste dygnet.

Det är det lägsta dödstalet på över en månad, vilket ger anledning till optimism i landet där över 23 000 har dött av viruset.

Premiärminister Pedro Sanchez säger att man snart kan börja lätta på restriktioner ännu mer.

Från och med i dag får de som är under 14 år gå ut en gång om dagen med en vuxen, förutsatt att de håller sig på en kilometers avstånd från hemmet.

På söndag om en vecka ska alla tillåtas röra sig ute.

26.4. kl .13.35: Myndigheterna i Kina beslagtog dåliga ansiktsmasker

Kinesiska myndigheter har lagt beslag på nästan 90 miljoner ansiktsmasker av undermålig kvalitet. I helgen gjorde myndigheterna kontroller vid nästan 16 miljoner företag.

Förutom ansiktsmasker lade myndigheterna beslag på hundratusentals andra skyddsartiklar, bland annat desinfektionsmedel av dåligt kvalitet.

Många länder har kritiserat Kina för att ha sålt bristfällig skyddsutrustning utomlands.

26.4 klockan 12.32: 101 nya fall i Finland

4 576 nya coronavirusfall har konstaterats i Finland, uppger Insitutet för hälsa och välfärd THL.

Det betyder att 101 nya fall har konstaterats. Det är en uppgång sedan i går, då motsvarade siffra var 80.

26.4 klo. 11.50: Skolor i Italien öppnar först i september

Italien öppnar inte skolorna förrän i september, enligt nya restriktionsbeslut som ska läggas fram inom de närmaste dagarna.

Däremot kommer många företag att kunna återuppta sin verksamhet den 4 maj, säger premiärminister Giuseppe Conti.

Restriktionerna lättas stegvis under maj månad på ett sätt som inte äventyrar riskgrupper såsom äldre personer, enligt Conti.


26.4 klockan 8.04: Trump: Presskonferenserna om coronaläget bortkastad tid

USA:s president Donald Trump slutar hålla presskonferenser om coronaläget i landet.

På Twitter skriver Trump att presskonferenserna i Vita Huset är bortkastad tid, och kritiserade medierna för att komma med “fientliga” frågor och för att inte rapportera fakta korrekt.

Presidenten har ordnat coronaöversikter 50 gånger under dom senaste två månaderna. I torsdags skapade Trump rubriker genom att under pressträffen föreslå injicering av rengöringsmedel som ett sätt att bekämpa corona.

Senare förklarade Trump uttalandet som sarkasm.

26.4 klockan 6.34: Boris Johnson återvänder till jobbet på måndag

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som återhämtar sig från covid-19, återvänder till arbetet igen, rapporterar flera medier.

Beroende på vad läkaren säger kan Johnson hålla presskonferens redan på måndag, enligt Sky News.

Johnson tillbringade tre dygn på intensiven till följd av covid-19.

Han återvänder till ett pressat läge, då kritiken mot landets regering över dess hantering av coronakrisen växer. Dödssiffran i Storbritannien passerade 20 000 personer på lördagen.

25.4. kl. 23.05: Masstest i fängelser i USA pekar på stora mängder symptomfria covid-19-smittade

Masstest i fängelser i USA har överraskande visat att väldigt många covid-19-smittade är symptomfria, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Till exempel i Ohio testades 2 300 fångar. Det visade sig att 2 028 testade positivt för coronaviruset men att närmare 95 procent av dem inte uppvisade några symptom. I fyra statliga fängelser i Arkansas, North Carolina, Ohio och uppvisade 96 procent av de smittade inga symptom. Forskare pekar dock på att en del av dessa symptomfria personer senare eventuellt kan börja uppvisa symptom.

25.4 kl. 22.45: Covid-19-dödssiffran överskrider nu 200 000 på global nivå

Coronapandemin har lett till att över 200 000 människor runt om i världen har avlidit, av dem närmare 90 procent i Europa och USA. USA har det största antalet dödsoffer (53 070) följt av Italien (26 384), Spanien (22 902), Frankrike (22 614) och Storbritannien (20 319).


25.4 kl. 21.50: Spanjorer släpps kanske ut den 2 maj om virusfallen fortsätter att minska

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez sade i dag i ett tal till nationen att människor kanske kan få gå ut för att idka sport eller promenera från och med den 2 maj ifall antalet nya coronafall fortsätter att minska. Spanjorerna har tvingats in i en av de striktaste nedstängningarna i Europa sedan den 14 mars. De får gå ut för att köpa mat och mediciner och utföra nödvändiga arbeten men de har inte fått motionera.

25.4 kl 18.50: Norge förlänger förbudet mot storevenemang

Norge förlänger förbudet för evenemang med över 500 deltagare fram till den 1 september. Enligt landets kulturminister baserar man beslutet på rekommendationer från landets folkhälsoinstitut. Beslutet var väntat. I Norge har närmare 7 500 fall av coronasmitta bekräftats, och 201 människor har dött.

25.4 kl 15.05: Vårdpersonal hungerstrejkar i Pakistan

Ett trettiotal läkare och skjukskötare i Pakistan har inlett en hungerstrejk med krav på bättre skyddsutrustning för personer som vårdar coronapatienter.

De hungerstrejkande får stöd av minst 200 läkare som har deltagit i demonstrationer i staden Lahore. Ett femtiotal läkare har gripits under protesterna.

Över 150 läkare och sjukskötare har smittats av coronaviruset och läget är särskilt allvarligt i landets folkrikaste provins Punjab.


25..4. kl. 13.30: WHO varnar för att utfärda coronapass

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att det inte finns bevis på att personer som har smittats av coronaviruset och tillfrisknat kan räkna med immunitet.

Det finns inget som bevisar att tillfrisknade med antikroppar mot viruset, inte kan smittas och insjukna på nytt, slår WHO fast.

Organisationen varnar därför hälsovårdsmyndigheter för att ge så kallade coronapass åt folk som har tillfrisknat. Det kan i värsta fall öka risken för smittspridning att ge så kallade riskfria cetrfikat, enligt WHO.

Chile beslöt i veckan att utfärda hälsopass åt personer som har tillfrisknat och som bevisligen bär på antikroppar

25.4.kl 13.23: 80 nya fall av coronasmitta

Under det senaste dygnet har 80 nya fall av coronasmitta bekräftats i Finland, uppger THL. Igår var motsvarande siffra 111. Sammanlagt har 4 475 fall nu bekräftats genom laboratorieprov.

24.4 klockan 10.30: Lintilä: Tre procents ränta på momslånen

Regeringen beslöt i går att betala tillbaka den mervärdesskatt krisdrabbade företag hunnit betala under innevarande år. Summan ges som lån till företagen, och pengarna ska återbetalas inom de närmaste två åren.

Näringsminister Mika Lintilä (C ) säger i Yles Morgon-tv att räntan på de här mervärdesskattelånen är tre procent.

- Många undrar säkert varför man i sådana här tider måste ha ränta. Men den kommer från EU-direktivet. Om räntan vore lägre skulle pengarna inte räknas som lån utan som statligt bidrag och det skulle kräva ett eget förfaringssätt, säger Lintilä till Yle.

Lintilä säger att man valde den här lösningen eftersom det är det snabbaste sättet att få pengar till företagen och att man i många företag önskat att mervärdesskatten skulle betalas tillbaka.

- Det här är en lösning man utnyttjat också internationellt. En av de avgörande orsakerna är att det här är ett element som man snabbt får att fungera. Skattemyndigheten har all information, så tekniskt är det här lätt att genomföra, säger Lintilä.

Vardagen småningom mer normal i Peking - hör en turistguide berätta

Livet börjar återgå till det normala i den kinesiska mångmiljonstaden Peking. Restauranger och köpcentrum har öppnat igen, men skolorna är fortfarande stängda. Och på gatan testas det om du har feber eller inte, berättar Fan Chou, som jobbar som turistguide i Peking, men inte kunnat jobba alls sedan februari. Han har en examen i svenska från Peking University. Reporter: Charlotte Winberg.

25.4 klockan 8.04: Färre olycksfall på grund av coronabegränsningarna

Olycksfallen ser ut att minska till följd av av coronabegränsningarna. Också antalet sjuka barn har minskat.

Vid vårdsamkommunen Siun Sote i Norra Karelen uppger man att färre barn vårdas på sjukhus eftersom det sker mindre smittospridning på daghem.

Dessutom tros det faktum att människor nu rör sig mindre utomhus än tidigare ha minskat på antalet olycksfall. Att barer håller stängt syns också direkt som ett minskat patientantal vid jourerna under natten.

Inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har jourerna 40 procent färre besökare än normalt.

Källa: STT

25.4 klockan 5.23: Färre nya dödsfall i USA

1 258 personer har dött i coronaviruset under det senaste dygnet, enligt Johns Hopkins-universitets senaste statistik.

Det är en skarp nedgång från torsdagens antal, 3 176, och den lägsta siffran på nästan tre veckor. Den totala dödssiffran i USA är nu 51 017.

Källa: AFP

24.4 klockan 23.40: Miljardpaket åt flygbolag i Frankrike och Nederländerna

Frankrikes regering meddelade i dag att den stöder det franska flygbolaget Air France med sju miljarder euro. Fyra miljarder av summan är ett banklån med statlig garanti, och de tre resterande miljarderna är ett direktlån från staten.

Frankrike stöder också biltillverkaren Renault med fem miljarder euro. Franska staten är delägare i respektive bolag.

Nederländerna går också de in för stödpaket till flygbolag. Flygbolaget KLM kommer få en nödfinansiering om 2–4 miljarder euro, meddelade landets finansminister under fredagen. Vad exakt som ingår i finansieringen är oklart, men enligt ministern rör det sig sannolikt om en kombination av banklån och statlig garanti.

Källor: AP, AFP

24.4 klockan 22.06: Antalet dödsfall sjunker i både Spanien och Frankrike

Både i Spanien och Frankrike har antalet dödsfall börjat sjunka. I Spanien registrerades 367 nya dödsfall under fredagen, medan samma siffra var 440 i torsdags.

Allt som allt har över 22 500 personer dött till följd av covid-19 i Spanien. Det är tredje flest dödsfall i världen, efter USA och Italien.

I Frankrike registrerades 389 nya dödsfall, vilket är färre än tidigare i veckan. Antalet patienter som behöver sjukhus- eller intensivvård är också nedåtgående. I Frankrike har drygt 22 000 människor dött.

Källor: STT, AFP

24.4 klockan 21.06: Varning åt anställd som försökte locka kunder genom statsministerkoppling

Statsminister Sanna Marins sambos arbetsgivare har gett en varning åt en anställd som försökte locka kunder genom att nämna kopplingen till statsministern.

Tidningen Talouselämä rapporterade i går att en anställd vid marknadsföringsföretaget Markkinointiakatemia försökte locka en ny kund genom att berätta att man hjälper kunder med att ansökningar om coronarelaterat företagsstöd av staten.

I mejlkonversationer betonade personen att stödansökningsprojektet leds av statsministerns partner.

Förutom varningen har den anställda också flyttats till andra uppgifter inom företaget.

Enligt Markkinointi-akatemias VD Mikko Pulkkila godkänner företaget inte sådan här marknadsföring.

24.4 klockan 17.37: Försvarsmakten ställer in fanfest

Riksparaden på Försvarets fanfest den 4 juni ställs in, meddelar Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Det var meningen att paraden skulle gå av stapeln i Raseborg. Nu planeras istället ett alternativt sätt att fira högtidsdagen.

Även måndagens nationella veterandag och de stupades minnesdag i mitten av maj firas med förändrade arrangemang.

Enligt försvarsmakten kan lokala evenemang såsom nedläggning av kransar och överräckande av hederstecken arrangeras så länge man tar hänsyn till de rådande restriktionerna.

24.4. klockan 15.27: Fem nya dödsfall i Finland

177 personer har nu dött i coronaviruset, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL. Det är ökning på fem jämfört med i går.

61 personer vårdas på intensiven, vilket än en person fler än i går. Däremot sjönk antalet personer som vårdas på sjukhus med sju och är nu 199.

En stapelgraf med följande siffror: 11 patienter i åldern 20-39, 11 patienter i åldern 40-49, 25 patienter i åldern 50-59, 30 patienter i åldern 60-69, 17 patienter i åldern 70-79, 6 patienter i åldern 80-99.

24.4 klockan 14.04: HUS: Nästan hälften av patienterna på intensiven är under 60 år

Sammanlagt hundra coronapatienter har vårdats på intensivvårdavdelningarna vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

Siffran innefattar både patienter som har vårdats och som vårdas just nu.

Nästan hälften av patienterna, 47 personer, har varit under 60 år gamla.

Just nu vårdas 37 coronapatienter på HUS intensivvårdsavdelningar. Det största antalet som vårdats på intesivvårdsavdelningarna samtidigt har varit 46.

24.4 klockan 13.28: Dystra utsikter för servicebranschen: Uppskattningsvis 215 000 permitteras - konkurs hotar en tiondel av företagen

Två tredjedelar av företagen inom servicebranschen har permitterat eller kommer att permittera sina anställda. Det framgår ur servicearbetsgivarna Paltas enkät.

Paltas uppskattning är att kring 215 00 personer kommer att permitteras.

Däremot är uppskattningarna om antalet uppsägningar vid företagen betydligt lägre. Av dem som svarade på enkäten hade sex procent redan sagt upp och elva procent beräknade att man kommer att bli tvungen att säga upp anställda under de följande två månaderna.

Åtta procent av företagen beräknade att de om tre månader kommer att löpa risk för konkurs och en procent tror att de kommer att lägga ner sin verksamhet. Å andra sidan förutspådde en klar majoritet, 88 procent, av företagen att verksamheten kommer att fortsätta också om tre månader.

Enkäten utfördes 17-20 april och besvarades av 220 företagsvd:ar. De företagen som svarade sysselsätter sammanlagt över 50 000 personer.

Källa: STT.

24.4 klockan 12.04: 4 395 coronafall i Finland

Sammanlagt 4 395 coronafall har konstaterats i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL. Det är en ökning på 111 fall sedan i går.

I värst drabbade Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har man nu konstaterat sammanlagt 2 947 coronafall, vilket är 92 fler jämfört med i går.

24.4 klockan 10.42: Ännu syns coronaepidemin inte i dödlighetsstatistiken

Enligt Statistikcentralens förhandsuppgifter dog 4 599 personer i mars i år, vilket är kring 250 färre än i mars i fjol.

Statistikcentralen börjar från och med i dag publicera veckovis statistik på antalet döda, med två veckors fördröjning. Siffrorna publiceras i enlighet med den europeiska statistikbyrån Eurostats önskemål om att medlemsländerna hjälper till med att stödja uppföljningen av coronapandemin.

Enligt statistikcentralens preliminära uppgifter dog 1014 personer under vecka 13 i Finland. 80 procent av de avlidna var över 70 år gamla.

För vecka 12 och 14 var antalet döda 1055 respektive 603.

Under åren 1990–2019 har antalet döda under en vecka varierat mellan ungefär 800 och 1 300. Under vintermånaderna är antalet döda traditionellt högre än under övriga årstider.

24.4 klockan 9.35: Boris Johnson planerar att återvända till arbetet på måndag

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som för tillfället återhämtar sig från sjukdomen covid-19, planerar att återvända till arbetet redan nästa veckas måndag, skriver tidningen Telegraph.

Enligt tidningen har Johnson bett sina medhjälpare boka in möten med regeringens ministrar nästa vecka.

Johnson, 55, vårdades på intensiven i tre dagar till följd av den sjukdom som coronaviruset förorsakar. Han fick lämna sjukhuset för knappt två veckor sedan. Sedan dess har han vilat upp sig på sin fritidsbostad nordväst om London.

Johnson meddelade att han testat positivt för covid-19 den 27 mars. Han blev intagen på sjukhus den 5 april.

- Jag pratade med honom igår, han är i mycket gott skick och mår helt tydligt bättre, säger landets hälsominister Matt Hancock.

24.4 klockan 8.56: Sanna Marins coronatest negativt

Statsminister Sanna Marin (SDP) har testat negativt för coronaviruset, uppger statsrådets kansli.

Testet utfördes efter att en person som i sin närmaste krets har någon som testats positiv för covid-19 jobbade i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo förra veckan.

Marin har därför som försiktighetsåtgärd jobbat på distans. Hon fortsätter nu jobba som normalt.

24.4 klockan 8.45: Över 160 000 har ansökt om amorteringsfria perioder

Bankerna har mottagit närmare 165 000 ansökningar om att få ta paus i låneamorteringen, meddelar Finans Finland.

Av ansökningarna kommer cirka 142 000 från privatpersoner och drygt 23 000 från företagshåll. Flest nya ansökningar gjordes i mars, i april har takten mattats av något.

Från bankernas håll uppger man att antalet ansökningar som droppat in är tiotals gånger större än normalt, rapporterar Yle Uutiset.

- Det här är ett tecken på kundernas ekonomiska nödläge och det faktum att antalet permitterade och uppsagda stigit drastiskt under de senaste veckorna, säger man från OP.

Enligt Finans Finland har större delen av ansökningarna behandlats och nästintill alla godkänts.

Amorteringsfria perioder kan vara avgiftsbelagda, men i coronatider har bankerna nästan utan undantag erbjudit dem kostnadsfritt.

24.4 klockan 7.11: USA betalar kanske aldrig mer bidrag till WHO, säger Pompeo

Det är möjligt att USA aldrig mer kommer att betala bidrag till Världshälsoorganisationen WHO, enligt utrikesminister Mike Pompeo.

Pompeo säger att pandemin bevisar att WHO måste omstruktureras och att det är möjligt att USA bygger upp ett alternativ till WHO.

Demokraterna anklagar Pompeo och president Donald Trump för utnyttja WHO som en syndabock, som skyler över deras egna misstag.

Trump beslöt nyligen att stoppa USA:s bidrag till WHO som årligen rör sig kring 400 miljoner dollar.

24.4 klockan 5.09: Friidrotts-EM inställt

Europamästerskapet i friidrott, som skulle ha ordnats i Paris i augusti, har ställts in till följd av coronaviruset, rapporterar den franska tidningen L'Equipe.

Mästerskapet skjuts inte fram utan inhiberas helt och hållet, beslutade det europeiska och det franska friidrottsförbundet på torsdagskvällen efter ett extrainsatt krismöte med franska myndigheter.

Friidrotts-EM skulle ha gått av stapeln den 25-30 augusti. Eftersom också sommar-OS i Tokyo har inhiberats och skjuts fram till nästa år finns nu inget stort mästerskap att se fram emot denna sommar.

- Vi har fört åtskilliga diskussioner under den senaste månaden. Alla de olika alternativen har avvägts, men vi var tvungna att fatta det här beslutet, säger Jean Gracia, ordförande för mästerskapets arangerarkommitté till L'Equipe.

Lärare och föräldrar, hur mår ni just nu? Ventilera era känslor i vår chatt tillsammans med Linda Felixson, Fritjof Sahlström, Katinka von Kraemer och Paola Dadda

Det har varit en hel del diskussioner om både lärarnas och föräldrarnas ork i coronatider. Den nya situationen sätter såväl press som stress på både familjerna och lärarkåren. Vi bjuder alla lärare och föräldrar att delta i vår chatt på svenska.yle.fi. Chatten gästas av t.f. ordförande för FSL Linda Felixson, dekan Fritjof Sahsltröm vid ÅA samt Katinka von Kraemer och Paola Dadda från Hem och Skola. Delta i vår chatt på torsdagen den 23.4 med start kl. 21.00

23.4 klockan 18.15: Över 2 000 insjuknade har hittills dött i Sverige

Ytterligare 84 dödsfall har registrerats i Sverige under det gångna dygnet.

Sammanlagt har nu 2 021 coronasmittade hittills avlidit i Sverige, jämfört med 172 i Finland.

Myndigheterna tror att antalet smittade i den värst drabbade Stockholmsregionen redan har nått sin topp.

26 procent av huvudstadsregionens invånare uppskattas vara eller ha varit smittade den 1 maj, vilket är något lägre än vad myndigheterna antog tidigare.

23.4 klockan 17.50: 4,4 miljoner nya arbetslösa i USA

Ytterligare 4,4 miljoner amerikaner har anmält sig som arbetslösa under den senaste veckan.

Det innebär att närmare 27 miljoner amerikaner har förlorat sina jobb under de fem senaste veckorna.

Den snabbt ökande arbetslösheten är historisk och myndigheterna räknar med att den nu rör sig nära 20 procent av den arbetsföra befolkningen.

Problemet förvärras av att de flesta som blir arbetslösa också förlorar sin sjukförsäkring, som är knuten till jobbet.

23.4 klockan 15.58: Tio coronadödsfall vid Mehiläinens vårdhem Mainiokoti Huvilaharju i Esbo

I Esbo har tio boende dött till följd av coronaviruset på Mehiläinen-vårdhemmet Mainiokoti Huvilaharju.

Stadens grundtrygghetschef Juha Metso bekräftar för MOT att alla de coronarelaterade dödsfall som skett på vårdhem i Esbo uttryckligen har inträffat på Huvilaharju.

Det privata vårdhemmet är för tillfället under myndighetsövervakning. Den 5 april fick regionförvaltningsverket besked om oegentligheter där.

Regionförvaltningsverket utreder situationen som bäst, säger Sari Husa, ledande överinspektör för socialvården vid regionförvaltningsverket i Södra Finland.

23.4 klockan 15.34: 172 personer har dött på grund av coronaviruset i Finland

Antalet personer i Finland som dött till följd av coronaviruset är nu uppe i 172, meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Dödstalet har ökat med 23 sedan i går.

THL meddelar att 206 personer i nuläget vårdas på sjukvård på grund av viruset, 60 av dem får intensivvård.

23.4 klockan 13.42: Hem och Skola hoppas att skolorna öppnas före sommaren

Förbundet Hem och Skola hoppas att skolorna och daghem stegvis kan öppna upp under våren.

En återgång till närundervisning skulle vara önskvärd speciellt för lågstadieelever och niondeklassare, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Hem och Skola vill att beslutsfattarna gör en barnkonsekvensbedömning för att få en bredare bild av barnens välmående och sociala situation.

Enligt förbundet är situationen med distansundervisning mycket krävande för många familjer.

Representanter för lärarfacket OAJ har å andra sidan önskat att skolorna inte öppnar före sommaren.

23.4 klockan 13.12: Utredning kring Business Finland har inletts

Arbets-och näringsministeriet har inlett en utredning gällande de coronastöd som Business Finland har delat ut.

Målet med utredningen är att ta reda på om Business Finland har varit tillräckligt tydliga med vilka finansieringskriterier som gäller. Man kommer också att granska om ansökningarna har behandlats sakligt och om besluten fattats i enlighet med riktlinjerna.

Business Finland har kritiserats för att det inte beviljar stöd till de företag som behöver pengarna mest.

Slutrapporten väntas vara klar den 6 maj.

23.4 klockan 12.09: 155 nya coronafall i Finland

Det finns nu 4 284 bekräftade fall av coronavirus i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Antalet nya fall som bekräftats under det senaste dygnet är 155.

THL berättar om eventuella nya dödsfall senare i dag. Enligt gårdagens siffror har 149 personer dött i Finland på grund av coronaviruset.

22.4 klockan 18:07: Löfven: "Tänk inte veckor, tänk månader"

Statsminister Stefan Löfven vidhåller att krisen är långtifrån över i Sverige. Enligt honom är det inte läge för att lätta på restriktioner, tvärtom kan de komma att skärpas. Det här gäller speciellt krogar som kan stängas om kunder inte håller avstånd.

På presskonferensen hade statsminister Löfven inget exakt datum att komma med när restriktionerna kan komma att lättas: "tänk inte veckor, tänk månader".

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten uppmanade folk att gärna fortsätta vistas utomhus, men också att hålla avstånd till varandra.

22.4 klockan 17.21: Li Andersson: Inget beslut angående skolorna i dag

Undervisningsminister Li Andersson säger till Svenska Yle att inget beslut angående skolorna är att vänta i dag. Beslutet kommer ändå före månadsskiftet.

Regeringens förhandlingar har tagit slut och besluten väntas presenteras 19.30 i kväll.

22.4 klockan 15.47: Åtminstone 2 000 personer har tillfrisknat från Covid-19 i Finland

Totalt har drygt 68 500 finländare nu testats för coronasmitta, rapporterar THL. Av dem har 4 129 konstaterats bära coronavirus.

I förhållande till Finlands befolkningsmängd betyder det 74 fall per 100 000 invånare.

149 dödsfall har registrerats. Medianåldern för de avlidna är 84 år. 57 procent är män och 43 procent kvinnor.

Enligt preliminära siffror har åtminstone 2 000 personer i Finland tillfrisknat från Covid-19.

22.4 klockan 13.09: Förundersökning kring dödsfallen vid vårdhem i Kiuruvesi

Polisen i östra Finland har inlett en förundersökning kring coronadödsfallen vid vårdhemmet i Kiuruvesi.

Enligt polisen kommer man att samarbeta tätt ihop med tillsynsmyndigheten, alltså Regionförvaltningsverket i Östra Finland.

Polisen fick in anmälan om förundersökning på onsdag morgon. Anmälan kom inte från Regionförvaltningens håll, men det är möjligt att också Regionförvaltningen gör en brottsanmälan om det finns skäl för det.

Under våren har elva boende dött i coronavirus på vårdhemmet i Kiuruvesi, vilket är över en tredjedel av vårdhemmets invånare.

22.4 klockan 12.11: Justitiekanslern har fått in klagomål om Business Finlands finansiering

Justitiekanslern har fått ta emot flera klagomål gällande de företagsstöd som Business Finland beviljar på grund av coronakrisen.

På måndagen och tisdagen lämnades fyra klagomål in, uppger justitiekanslersämbetet.

De senaste dagarna har Business Finland kritiserats för att stöden går till utvecklingsprojekt och inte till akuta ändamål, såsom hyra och löner.

Källa: STT

22.4 klockan 12.06: 115 nya coronafall i Finland

Det finns nu 4 129 bekräftade coronafall i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL). Antalet nya fall är 115.

Senare i dag meddelar THL om eventuella nya dödsfall. På tisdagen var dödstalet i Finland 141.