Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Coronavirus: Covid-19 - uppdateringar 1.5 till 10.5

Huvudinnehåll

Uppdateringar från Coronavirus: Covid-19 finns samlade på denna sida. De färskaste uppdateringarna hittar du på första sidan om Coronaviruset.

10.5 klockan 19.53: Coronaepidemin verkar tillta i Tyskland

Coronaviruset ser ut att ha tilltagit igen i Tyskland efter att landet lättat på restriktionerna. Enligt Robert Koch-institutet har landets R0-tal stigit till 1,1, vilket skulle innebära att antalet coronavirusfall håller på att stiga.

Det är ändå för tidigt att dra några säkra slutsatser, menar institutet. Så sent som i onsdags var talet 0,65 - men smittkedjor på vårdhem och slakterier ska ha satt fart på epidemin igen.

För att smittläget ska vara under kontroll ska R0-talet vara under 1, vilket innebär att en smittad person endast smittar en annan.

Tyskland började lätta på restriktioner i onsdags.

Källor: AFP, Reuters

10.5 klockan 19.05: Regeringen satsar hundratals miljoner euro på planerade företagsstöd

Regeringen satsar flera hundra miljoner euro på de planerade företagsstöden. Det är fråga om stöd som inte senare krävs tillbaka.

Enligt Yles uppgifter kan alla de företag vars omsättning under coronakrisen har sjunkit med mist en fjärdedel få stöd. Detaljerna i stödet är fortfarande öppna, och regeringen ska förhanda om dem i början av veckan.

Finlands företagare anser dock att ett direkt stöd behövts redan i början av krisen - i stället för ett stöd för utveckling.

10.5 klockan 12.22: 33 nya coronafall i Finland

Det senaste dygnet har 33 nya coronafall bekräftats i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL). Det totala antalet bekräftade fall är nu uppe i 5 913.

Enligt gårdagens siffror har 265 personer i Finland dött på grund av coronaviruset. THL meddelar om eventuella nya dödsfall senare på eftermiddagen.

10.5 klockan 10.50 Landssorg i Brasilien - men Bolsonaro åker vattenskoter

I Brasilien har kongressen och landets högsta domstol utlyst tre dagars landssorg efter att den officiella dödssiffran för covid-19 passerade 10 000.

Brasilien har nu bekräftat nästan 156 000 fall av sjukdomen och det officiella dödstalet ligger på 10 627. Enligt forskare kan de verkliga siffrorna vara 15-20 gånger värre än så, eftersom testningen varit så begränsad. Dessutom tror man att smittkurvan når sin kulmen först om några veckor.

Samtidigt åkte president Jair Bolsonaro vattenskoter ute på den konstgjorda sjön Paranoá, strax utanför huvudstaden Brasília. I sociala medier sprids videor på honom då han pratar med båtfolk och låter sig fotograferas ute på sjön. Han ställde ändå in en grillfest han planerat, på grund av den kritik som festplanerna mötte.

Bolsonaro har fortsatt att förringa epidemin och motsätta sig de restriktioner som delstatsguvernörer har infört och som högsta domstolen stödjer. Han anser att ekonomin tar allt för stor skada av dem. Guvernörerna i svårt drabbade São Paulo och Rio de Janeiro har beslutat att förlänga restriktionerna åtminstone till slutet av maj, trots Bolsonaros protester.

Källa: AFP

10.5 klockan 10.10: Britterna tar i bruk en femsiffrig coronaskala

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson väntas i dag presentera ett system för att bedöma coronavirusets risknivå.

Risken bedöms på en femgradig skala där fem är rött och ett är grönt. Skalan påminner på så sätt om systemet som används för att bedöma terrorhot, skriver BBC.

Systemet kommer till en början bara att tas i bruk i England.

Enligt BBC väntas Johnson i dag meddela att England nu befinner sig på nivå fyra, men är på väg mot nivå tre.

Risknivån kan variera på olika håll i landet.

10.5 klockan 9.20: Tvåsiffrigt antal nya coronafall i Kina

Kina rapporterar om 14 nya fall av coronasmitta. Det är första gången på tio dagar som antalet nya fall är uppe ett i tvåsiffrigt tal.

Tolv av de nya fallen är inhemska och två kommer från utlandet. Elva fall konstaterades i provinsen Jilin, som gränsar till Nordkorea, och ett fall i Hubei.

Kina har inte rapporterat om några nya coronarelaterade dödsfall på nästan en månad.

Totalt ligger antalet bekräftade coronafall i landet på strax under 83 000. Antalet dödsfall är 4 633.

Källa: AP

Elon Musk, miljardären som leder rymdbolaget SpaceX och elbilstiillverkaren Tesla.

10.5 klockan 8.19: Elon Musk hotar flytta Teslas huvudkontor på grund av coronarestriktioner

Vd:n för elbilstillverkaren Tesla, Elon Musk, hotar att flytta Teslas huvudkontor och fabrik från Kalifornien på grund av coronarestriktionerna.

Kaliforniens lokalmyndigheter låter inte Tesla öppna sin elbilsfabrik innan parterna kommit överens om hur arbetet kan återupptas på ett tryggt sätt som förhindrar spridning av coronaviruset.

Nu skriver Musk på Twitter att han tänker flytta huvudkontoret och fabriken till Texas, där restriktionerna inte är lika stränga.

Musk har också tidigare kritiserat lokalmyndigheterna och skriver nu att han kommer att stämma dem för brott mot de konstitutionella rättigheterna.

10.5 klockan 7.51: Sydkorea stänger barer och nattklubbar i rädsla för en andra våg

I Sydkoreas huvudstad Seoul har barer och nattklubbar stängts tillsvidare, efter att hälsomyndigheterna registrerat tiotals nya fall av coronasmitta.

Landet fruktar nu en andra våg av coronaviruset.

Ett tjugotal av dom nya smittorna har kopplats till en smittad 29-årig man, som i helgen besökt flera klubbar och barer i Seols främsta nattklubbsdistrikt.

Sydkorea lättade på sina restriktioner bara för några dagar sedan och har fått internationell uppmärksamhet för att ha lyckats bromsa coronavirusets framfart.

Totalt har över 10 000 fall av coronasmitta konstaterats i Sydkorea.

10.5 klockan 7.49: Obama kallade Trumps coronaåtgärder för ”kaotisk katastrof”

USA:s före detta president Barack Obama kritiserar Donald Trumps och hans administrations coronaåtgärder i hårda ordalag.

I ett samtal som läckt i offentligheten beskrev Obama den nuvarande administrationens agerande som en kaotisk katastrof.

Enligt Obama är Trumpadministrationens strategi självisk och fokuserar på att dra maximal nytta av situationen.

USA har drabbats hårt av coronakrisen och har flest bekräftade smittor och coronarelaterade dödsfall i världen.

10.5 klockan 6.59: Experter från Vita husets coronateam i karantän

Flera av experterna som ingår i Trumpadministrationens coronateam har blivit tvungna att försätta sig i karantän. De kan ha utsatts för coronaviruset via en anställd i Vita huset som testat positivt för covid-19, skriver CNN.

Bland de som ska vara i karantän finns USA:s ledande expert på infektionssjukdomar Anthony Fauci och chefen för folkhälsomyndigheten CDC Robert Redfield.

I fredags visade det sig att vicepresident Mike Pences pressektreterare har smittats av coronaviruset.

Dagen innan meddelade man att också en betjänt som jobbat nära president Trump har testat positivt för smittan.

10.5 klockan 6.31: Över 4 miljoner coronafall i världen

Det sammanlagda antalet bekräftade coronafall i hela världen har överstigit 4 miljoner, visar statistikfrån John Hophins-universitetet. Enligt universitetet har minst 278 000 personer dött i sjukdomen som viruset orsakar.

Eftersom alla fall av viruset inte bekräftas med testning är de verkliga siffrorna antagligen ännu högre.

USA har det land som har flest bekräftade smittofall, över 1,3 miljoner. I Europa har man totalt bekräftat 1,7 miljoner fall.

Åtminstone 1,4 miljoner människor har blivit friska igen.

Källa: STT

9.5 klockan 21.23: Professor: Stockholm kan uppnå flockimmunitet om en månad

Det är möjligt att flockimmunitet mot coronavirus i Stockholm kan uppnås redan om en månad. Det tror matematikprofessorn vid Stockholms universitet Tom Britton.

I en intervju i Svenska Dagbladet tror Britton att viruset kan sluta spridas i Stockholmsområdet redan om en månad.

Enligt en matatematisk modell kan det räcka för flockimmunitet om 40 procent av stockholmarna har haft viruset. Tidigare har man räknat med flockimmunitet efter 60 procent insjunknade. Stats-epidemiologen Anders Tegnell anser att Brittons beräkningar väl kan stämma.

Källor: STT, SvD

9.5 klockan 21.10: Finländarna distansar ivrigt

Finländarna verkar att höra till dem i Europa som flitigast har gått över till att jobba på distans, visar en enkät vid den europeiska utvecklingsfonden Eurofound.

Omkring 60 procent av de finländare som svarade på enkäten säger att de har gått över till att jobba på distans under coronakrisen.

I Luxemburg, Holland och Belgien svarade också över 50 procent att de jobbar på distans. Medeltalet låg vid 37 procent. Enkäten gjordes på nätet och besvarades av 85-tusen personer på olika håll i Europa.

9.5 klockan 19.47: Air France börjar mäta passagerares feber

Flygbolaget Air France börjar mäta sina passagerares feber från nästa vecka, samtidigt som Frankrike avstår från en del av sina resebegränsningar. Air France förutsätter också att både passagerare och kabinpersonalen använder ansiktsskydd.

Flygbolaget kan neka personer att komma in i deras plan om hen har en kroppstemperatur över 38 grader. I så fall omdirigeras passageraren till ett senare plan - utan extra kostnad.

I Frankrike öppnas skolorna gradvis från måndag, också vissa företag tillåts fortsätta sin verksamhet.

Soldaterna i den vitryska militärparaden höll inga säkerhetsavstånd till varandra.

Stor trängsel då Vitryssland firade segerdagen coronakrisen till trots

Vitryssland rapporterade 933 nya fall av covid-19 under det senaste dygnet. Antalet bekräftat smittade är nu uppe i 21 000. 121 personer i Vitryssland har avlidit i covid-19 enligt officiella siffror. Landet har ungefär 9 miljoner invånare.

Trots att antalet smittade ökar i Vitryssland så firades segerdagen där idag helt enligt tidigare planer. I huvudstaden Minsk ställdes inte militärparaden in som man gjorde i Moskva.

Ungefär 3 000 soldater deltog i paraden och kring 11 000 människor hade samlats för att titta på den, enligt CNN som hänvisar till den statliga vitryska nyhetsbyrån.

På bilderna från paraden syntes en del ansiktsmasker men varken soldater eller publik såg ut att hålla extra avstånd till varandra.

Källor: AP, Yle

9.5 klockan 12.30 142 nya coronafall i Finland

Institutet för hälsa och välfärd THL uppger att sammanlagt 5 880 coronavirusfall har bekräftats i Finland. Fallen är 142 fler än i går.

Källa: THL

Militärhelikoptrar över Kreml under flyguppvisningen på segerdagen 9.5. En soldat i mask i förgrunden.

9.5 klockan 12.25 Över 10 000 nya fall i Ryssland också under det senaste dygnet

Ryska myndigheter har registrerat 10 817 nya fall av covid-19 i landet under det senaste dygnet. Dygnet innan var antalet 10 699. Nu uppgår antalet bekräftat smittade till 198 676.

104 människor uppges ha avlidit i covid-19 under det senaste dygnet och det betyder att det officiella dödstalet i Ryssland nu ligger på 1 827.

Ryssland firar segerdagen idag, men på grund av coronakrisen blev man tvungen att ställa in planerat storstilat firande av 75-årsdagen för Nazitysklands kapitulation. Också militärparaden ställdes in, men flyguppvisningen över Moskva genomfördes.

President Vladimir Putin höll ett tal vid Den okände soldatens grav vid Kremlmuren i ett rätt litet sällskap, men talet sändes i tv.

- Vi vet att vi är oövervinneliga när vi står enade, sade Putin under talet. Han nämnde inte coronaviruset i sitt tal, men antydde kopplingar mellan dagens utmaningar och Rysslands strid mot Nazityskland.

Källor: Reuters, Tass

9.5 klockan 11.30 Kinas president är mycket oroad över situationen i Nordkorea

Kina erbjuder hjälp till Nordkorea för att bekämpa coronaepidemin. Det rapporterar statlig kinesisk tv. I ett brev till Nordkoreas ledare Kim Jong-un ska Kinas president Xi Jinping ha uttryckt att han är mycket oroad över situationen i Nordkorea och den nordkoreanska befolkningens hälsa. Xi ska ha erbjudit Kinas stöd och samtidigt sagt sig vara glad över att de nordkoreanska ansträngningarna att kontrollera spridningen gett positiva resultat.

Officiellt har Nordkorea inte bekräftat ett enda fall av covid-19, men experter i grannländerna är övertygade om att viruset har spridits i landet.

Kim Jong-un syntes inte till i offentligheten på närmare tre veckor från den 11 april och framåt. Sydkoreas underrättelsetjänst har misstänkt att han höll sig undan i rädsla för viruset. I morse rapporterades att Kim skickat ett brev till Rysslands president Vladimir Putin för att gratulera honom på segerdagen. Det brevet och andra diplomatiska ansträngningar från Nordkoreas sida tolkas som att Nordkorea söker ekonomisk hjälp nu under epidemin.

Källor: Reuters, AP

9.5 klockan 11.13: Storbritannien inför karantän för resenärer

Britterna inväntar nya regler gällande karantänåtgärder.

Premiärminister Boris Johnson väntas i morgon meddela om krav på två veckors karantän för alla som reser till Storbritannien, rapporterar tidningen The Times. Kravet gäller inte resenärer från Irland och inte heller till exempel lastbilschaufförer och andra som jobbar med frakt.

Den nya regeln lär gälla från och med juni. Målet är att förhindra en andra våg av coronaviruset.

Folk som anländer till Storbritannien måste ange var de kommer att befinna sig på under karantänen.

Myndigheterna kommer att göra stickprovskontroller och de som bryter mot karantänen straffas med böter på 1 000 pund, skriver The Times.

Storbritannien har hittills inte haft krav på karantän för resenärer och har inte stängt sina gränser.

9.5 klockan 8.59: Tallink får lån på 100 miljoner

Rederiet Tallink får 100 miljoner i lån av estniska staten på grund av coronakrisen.

Bolagets passagerarmängder sjönk i april med 96 procent, och fraktmängderna med nästan 15 procent.

Lånet ska betalas tillbaka inom tre år.

9.5 klockan 8.07: Uutissuomalainen: Finländarnas förtroende för beslutsfattarna sjönk i april

Finländarnas förtroende för myndigheterna och landets högsta beslutsfattare i fråga om coronakrisen sjönk i april, visar en enkät av mediegruppen Uutissuomalainen.

I april sjönk andelen personer som uppgav att de hade starkt förtroende för regeringen med över tio procentenheter, till kring 40 procent.

Majoriteten av personerna som svarade på enkäten ansåg Institutet för Hälsa och välfärd THL vara den mest tillförlitliga källan för information om coronaviruset.

IRO Research gjorde undersökningen i tre omgångar under mars och april. Varje gång intervjuades tusen personer. Felmarginalen är 3,2 procentenheter åt båda hållen.

9.5 klockan 7.46: Li Andersson i HS: Mer resurser för specialundervisningen

Undervisningsminister Li Andersson lovar mer resurser för skolornas special- och stödundervisning samt till studiehandledning.

Övergången till distansundervisning på grund av coronaepidemin har lett till ett ökat behov av stöd bland många skolelever, skriver Andersson i en insändare i Helsingin Sanomat i dag.

Enligt henne hotar sådana klyftor i skolframgången som har att göra med sociala orsaker - så som barnens bakgrund - att öka under långa perioder av distansundervisning.

Närundervisningen i skolorna fortsätter igen nästa veckas torsdag.

9.5 klockn 7.17: Eva: Finländarnas EU-positivitet fick sig en törn under coronakrisen

En undersökning från Näringslivets delegation Eva visar att finländarnas inställning till Europeiska unionen blivit aningen negativare under coronakrisen.

53 procent av finländarna förhåller sig nu positivt till EU-medlemskapet, det är sju procentenheter färre än på hösten. 20 procent förhåller sig negativt till medlemskapet.

Forskningschef Ilkka Haavisto från Eva bedömer att den naturliga förklaringen till förändringen är coronakrisen. EU-ländernas samarbete har varit skakigt exempelvis i fråga om stängning av gränserna och anskaffning av skyddsutrustning.

9.5 klockan 6.14: WHO tar fram coronaapp

Världshälsoorganisationen WHO tänker lansera en applikation som ska hjälpa folk i länder med bristfällig hälsovård med att ta reda på om de möjligtvis har smittats av coronaviruset.

Applikationen ber användarna svara på frågor gällande symptom och föreslår vilka åtgärder man bör vidta.

Den bakomliggande teknologin kommer att offentliggöras så att olika länder kan göra sina egna versioner av appen.

Tanken är att applikationen ska kunna laddas ner från appbutikerna senare den här månaden.

9.5 klockan 05.53: Antalet coronafall ökade med över 10 000 i Brasilien

I Brasilien har antalet coronafall stigit med över 10 000 på ett dygn. Det sammanlagda antalet fall i landet beräknas nu ligga på 145 328.

Samtidigt närmar sig dödsfallen i Brasilien 10 000. I nuläget har 9 897 dödsfall bekräftats. Det senaste dygnet har dödssiffran vuxit med 751.

Källa: Reuters

8.5 klockan 21.43: EU-kommissionen rekommenderar att reserestriktionerna förlängs

EU-kommissionen rekommenderade under fredagen medlemsländerna att förlänga restriktionerna som gäller resor. Det skulle i praktiken innebära att man inte skulle tillåta andra resor än de allra nödvändigaste inom EU:s område fram till 15.6.

För att säkerställa samhällenas funktion bör medlemsländerna inte tillämpa restriktionerna på vissa kategorier av resenärer med en nödvändig funktion eller ett nödvändigt behov, uppger kommissionen i ett pressmeddelande.

Nödvändig personal som läkare, sjuksköterskor, vårdpersonal, forskare och experter som hjälper till i kampen mot coronaviruset samt personer som transporterar varor, gränsarbetare och säsongsarbetare ska få fortsätta att resa in i EU, fortsätter pressmeddelandet.

8.5 klockan 21.35: Över 30 000 döda i Italien

I Italien har över 30 000 personer dött till följd av coronaviruset, uppger landets myndigheter. Under det senaste dygnet har dryga 240 nya dödsfall rapporterats.

Italien har efter Spanien drabbats näst värst i Europa.

Källa: STT

8.5 klockan 16.30: Lufthansa fördubblar antalet flyg i luften

Efter att största delen av flygtrafiken har stått stilla sätter det tyska flygbolaget Lufthansa och dess dotterbolag in åttio flygplan i trafik i juni.

I och med att Tyskland och flera andra länder lättar allt mer på sina coronarestriktioner har det uppstått ett sug efter resor igen. Tyskarna vill resa och besöka vänner och familj igen, och Lufthansa säger sig vilja svara på den efterfrågan.

Lufthansa har haft åttio flyg i bruk de senaste veckorna, så nu fördubblas det antalet. Det betyder ändå att nästan fyra femtedelar av Lufthansas flotta fortsättningsvis hålls kvar på marken.

Källa: Reuters

8.5 klockan 15.45: Väldigt få har antikroppar mot coronaviruset

Väldigt få finländare har antikroppar mot coronaviruset, visar pågående forskning vid Institutet för hälsa och välfärd.

Enligt undersökningsresultatet verkar regeringens epidemimodeller vara baserade på en för optimistisk uppskattning om virusets spridning.

Bara 2,4 procent av de 1 146 testade hade antikroppar mot coronaviruset i blodet. Endast tre personer hade neutraliserade antikroppar i blodet, vilket är det säkraste tecknet på att personen varit smittad av Covid-19.

Testerma har tagits under veckorna 16-18 och största delen av de testade var från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

8.5 klockan 14.55: HS: Jylhä häver munskyddsaffär och kräver Försörjningsberedskapscentralen på nästan 3 miljoner euro

Företagaren Tiina Jylhäs bolag häver munskyddsaffären med Försörjningsberedskapscentralen, skriver Helsingin Sanomat.

Jylhä kräver den statliga centralen på knappt tre miljoner euro, för förlorad vinst.

Försörjningsberedskapscentralen beställde skyddsmasker till ett värde av 10 miljoner euro av Jylhä och företagaren Onni Sarmaste.

Jylhä har en bakgrund med ekonomisk brottslighet och Saramaste har stora skulder som utmäts.

Det uppdagades en lång rad problem med beställningen och maskerna. Försörjningsberedskapscentralen har själv krävt att affären ska hävas.

Källa: Helsingin Sanomat

8.5 klockan 13.46: THL: Nästan 90 procent av de avlidna över 70 år

Fram till i går hade 255 personer dött av coronaviruset i Finland. Institutet för hälsa och välfärd THL har närmare information om 211 av fallen. Av dem var 88 procent över 70 år och medianåldern är 84 år, meddelar THL.

Antalet personer i arbetsför ålder som dött av viruset är mycket lågt och inga barn eller unga har avlidit av smittan.

Ca 96 procent av de avlidna hade en eller flera grundsjukdomar. De vanligaste var hjärtsjukdomar och diabetes.

Coronavirusepidemin har inte ökat dödligheten i Finland. Under perioden januari-mars dog ca 14 000 personer i Finland, vilket enligt Statistikcentralen är något färre än året innan.

8.5 klockan 13.26: Studentexaminander får skriva om prov delvis gratis

Studentexaminander som blev tvungna att avlägga flera prov i studentexamen under en och samma vecka får skriva om enskilda prov delvis gratis.

Det gäller de studerande som måste ändra sina planer på grund av de åtgärder som vidtogs på grund av coronaviruset, meddelar Undervisnings- och kulturministeriet.

Provdagarna för realämnena i studentexamen våren 2020 tidigarelades med en vecka. Avsikten var att se till att så många examinander som möjligt kunde avlägga examen. Det innebar ändå att tiden för att förbereda sig inför provet förkortades för en del elever.

Elever som betalat en provspecifik avgift våren 2020 och skriver om proven i realämnen, det andra inhemska språket, matematik eller långa främmande språk behöver inte betala en ny avgift om de tar om provet.

8.5 klockan 13.10: Vietnam kan öppna för internationell flygtrafik

I Vietnam ber landets luftfartsmyndighet om tillstånd av regeringen för att få inleda internationell flygtrafik stegvis igen från och med den första juni. Till att börja med skulle det innebära att främst utländska experter och investerare skulle få flyga till landet.

Sedan slutet av mars har det varit förbjudet för utlänningar att komma till Vietnam och alla internationella flyg har ställts in, för att hålla ner antalet coronafall.

Vietnam har klarat sig rätt lindrigt undan coronapandemin med endast några hundratal smittade och noll döda. Därför antas landet också kunna återhämta sig ekonomiskt betydligt snabbare än de flesta andra länder.

Källa: Reuters

8.5 klockan 13.06: Viruset sprider sig snabbt i Ryssland

I Ryssland har antalet nya, bekräftade coronavirusfall överstigit 10 000 för sjätte dagen i följd.

Hittills finns det nästan 190 000 bekräftade fall och över 1 700 personer har dött i Ryssland, och viruset sprider sig snabbt just nu.

Särskilt huvudstaden Moskva är utsatt och borgmästaren har meddelat att nedstängningen i staden förlängs till slutet av maj. Samtidigt infördes ett krav på att man måste ha munskydd och handskar på sig om man vill använda kollektivtrafiken i Moskva, kravet träder i kraft på tisdag.

Källa: AFP

8.5 klockan 12.04: Restaurangerna får 123 miljoner euro

Regeringen har godkänt förslaget om stödet till restaurangerna. Riksdagen behandlar förslaget nästa vecka.

Abretsminister Tuula Haatainen (SDP) berättade om regeringens stödpaket redan i onsdags, men ännu i går var man tvungen att göra justeringar i paketet och kunde därmed inte godkänna det i stadsrådets plenum i går.

Restaurangerna får ett stöd på 123 miljoner euro. Stödet är tudelat: den första delen handlar om att kompensera restaurangerna för deras fasta kostnader, den andra om att få restaurangerna att återanställa personal.

8.5 klockan 11.42: Nattklubbar blev smitthohärdar i Sydkorea

I Sydkorea stiger oron för att nattklubbar ska ge cornaepidemin ny fart.

Den senaste veckan har antalet nya fall i landet hållits under 10 per dag. Sydkorea har lyckats tygla spridningen av viruset och därför har en del restriktioner tagits bort.

Men i dag rapporteras om 15 personer som tros ha smittats i samband med besök på nattklubbar och myndigheterna befarar att antalet kommer att stiga.

Det sydkoreanska smittskyddsinstitutets chef Jeong Eun-Kyeong efterlyser strängare restriktioner för nattklubbar och uppmanar festfolket att hålla sig borta från klubbarna tillsvidare.

8.5 klockan 11.38: Rekordstort tapp i tysk export

Tyskland har upplevt den värsta tillbakagången i exporten sedan landet återförenades år 1990.

Enligt den tyska statistikcentralen Destatis sjönk exporten med nästan tolv procent i mars, jämfört med månaden innan. Det är ett betydligt större tapp än analytiker har förutspått.

Coronakrisen har drabbat såväl exporten som importen i Tyskland, både för att landet införde stränga restriktioner och för att viktiga handelspartner som Italien och Kina har drabbats hårt av krisen.

8.5 klockan 9.37: Australien luckrar upp restriktionerna i tre skeden

Australien börjar luckra upp sina coronarestriktioner. Det sker i tre skeden och delstaterna och territorierna får själva fatta beslut om när de går in i de olika skedena.

I det första skedet får caféer och restauranger öppna, men för högst 10 kunder åt gången. Hittills har de enbart fått sälja hämtmat.

I det andra skedet öppnar gym, biografer och museer. De får ta in högst 20 personer i taget.

I det tredje skedet får människor återgå till sina arbetsplatser. Dessutom blir resor mellan olika delstater och samlingar på 100 personer tillåtna.

Under de senaste dagarna har Australien haft färre än 20 bekräftade coronafall per dag. Totalt har över 6 900 personer smittats och 97 personer avlidit av coronaviruset.

8.5 kl. 8.22: Röda Korset prisar lärarna

Röda Korset uppmärksammar lärarnas insatser under coronakrisen.

Den årliga utmärkelsen Humanitär handräckning ges i år till grundskolelärarna som har utvecklat nya sätt att möta sina elever för att trygga deras rättigheter till inlärning - också i undantagsförhållanden.

Röda Korset vill uppmuntra lärarna att också lyfta fram epidemins långvariga inverknan på barns och ungdomars välmående.

8.5 kl. 7.40: Samtalen till kristelefoner ökar - många oroliga för corona

Coronaläget syns också i ett ökat antal samtal till olika kristelefoner.

Föreningen för psykisk hälsa i Finland Mieli uppger att antalet samtal under perioden januari till april ökade med 46 procent, jämfört med motsvarande period i fjol.

I år kom det nästan 83 000 samtal mellan januari och april.

Krisarbetarna hann svara på knappt 30 000 samtal. Orsaken till samtalen var ofta oro över coronaviruset och relationsproblem.

Mieli har kristelefoner på både finska, svenska och arabiska.

7.5 klockan 21.58 Norge lättar så småningom på restriktioner

I Norge kommer det mesta av samhällsfunktionerna att öppna senast i mitten av juni, enligt statsminister Erna Solberg.

De flesta skolor öppnar igen på måndag, och på torsdag tillåts evenemang med upp till 50 deltagare.

Enligt Solberg är ändå en förutsättning för återöppningen att smittan hålls under kontroll.

Det är inte ännu bestämt när resor in i eller ut från Norge blir möjliga igen.

7.5 klockan 20.50 Stora delar av Danmark öppnar

Stora delar av Danmark kommer att öppna igen, uppger statsminister Mette Fredriksen på en presskonferens i dag.

Restauranger, kaféer och parker får öppna upp och skolorna ska komma igång.

Det ska också spelas fotboll.

Mellan 11:e maj och 18:e maj ska ovannämnda få återuppta sin verksamhet.

– Jag vill tacka danskarna. Det är på grund av vår gemensamma insats som vi nu kan börja öppna upp landet igen, säger Fredriksen.

Danmark har varit stängt sedan 11:e mars.

7.5 klockan 17.20 WHO: Nedstängningen på grund av cornapandemin har fått familjevåldet att tillta runtom i Europa.

Världshälsoorganisationen WHO har kartlagt samtalstrafiken till nödcentraler i de olika länderna.

Nödsamtalen från kvinnor som misshandlades av sin partner hade i april ökat med upp till 60 procent från förra året.

Veckor av begränsningar i rörelsefriheten har gjort att allt fler känner stress och ångest, samtidigt som förbrukningen av alkohol och droger ökar.

Enligt Hans Kluge, som är chef för WHO i Europa, kan efterverkningarna av pandemin märkas i åratal framöver.

Källor: Reuters, AFP

7.5 klockan 12.25: 100 nya coronafall i Finland – 29 i Helsingfors

Institutet för hälsa och välfärd THL uppger att sammanlagt 5 673 coronavirusfall har bekräftats i Finland. Fallen är 100 fler än i går. I går rapporterades 161 nya fall.

Flest fall har bekräftats i Helsingfors, där det nu rapporterats om 2 089 fall. Antalet fall ökade med 29 fall jämför med i går på onsdagen.

Efter Helsingfors finns flest fall i Esbo och Vanda.

THL uppgav i går att 252 personer hittills dött i covid-19. De uppdaterade siffrorna för torsdagen väntas komma senare.

Källor: THL, STT

7.5 klockan 11.14: Eckerö Line börjar sälja resor igen

Eckerö Line har öppnat biljettförsäljningen till fartygen m/s Finlandia och m/s Finbo Cargo för arbetsresor igen.

– Att öppna den nödvändiga arbetsresetrafiken är ett steg i rätt riktning för en säker återgång till normal trafik med våra grannländer. För tillfället trafikerar våra fartyg enligt en undantagstidtabell till och med den 18:e juni, säger Taru Keronen, vd för Eckerö Line i ett pressmeddelande.

Fritidsresor rekommenderas inte för tillfället och utrikesministeriets reseinstruktioner kommer fortsättningsvis att följas.

7.5 klockan 11.06: Utredningen om ansiktsskydd färdig redan i maj, rapporterar MTV

Utredningen om ansiktsskydd som inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) berättade om i måndags under regeringens presskonferens fortskrider snabbare än väntat.

Enligt uppgifter till MTV Uutiset försöker man få färdigt utredningen redan i maj. Tidigare sa Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila att utredningen tidigast väntas bli färdig i slutet av juni.

Varhila bekräftade på torsdagsmorgonen för MTV att tidtabellen nu förändrats.

– Vi försöker få det färdigt i maj eftersom slutrapporten som Martti Hetemäkis exitgrupp håller på med blir färdig då och det finns skäl att behandla frågan i samband med det, sa hon till MTV.

I Finland finns tillsvidare inget beslut om att det är obligatoriskt att använda ansiktsskydd eller munskydd när man rör sig på offentliga platser.

Källa: STT, MTV Uutiset

7.5 klockan 11.00: En del bolag uppvisar positiva delårsresultat trots coronakrisen

Verkstadskoncernen Metso fick in mer beställningar i början av året; i januari-mars ökade orderingången med 5 procent jämfört med året innan, till drygt en miljard euro.

Däremot minskade vinsten till 73 miljoner euro, jämfört med 100 miljoner för ett år sedan.

Köttföretaget HKScan har i sin tur gjort mindre förlust: från en rörelseförlust på 10 miljoner euro i fjol, minskade förlusten i januari-mars till 3,9 miljoner euro.

Köttjätten förväntar sig att detaljhandeln och efterfrågan på kött kommer att hållas på god nivå under de kommande månaderna.

Också näthandeln inom dagligvaruhandeln och hemleveranser direkt till konsumenterna har ökat betydligt i coronatider, uppger HKScan.

Även hyresbolaget Kojamo rapporterar om förbättrade utsikter. Bolagets vinst ökade i januari-mars till 52 miljoner euro, vilket är 30 procent mer än året innan.

Skogsbäck.

7.5 klockan 10.52: Forststyrelsen öppnar stugor och gårdar i juni

Forststyrelsens Naturtjänster öppnar sina kulturgårdar samt reserverings-, hyres- och ödestugor från och med den 1 juni. Beslutet följer statsrådets beslut om att öppna offentliga platser.

Säkerheten vid kundserviceställena försäkras genom begränsade kundmängder, säkerhetsavstånd och hygienanvisningar, uppger Forststyrelsen i ett pressmeddelande. Begränsningarna på sammankomster beaktas i arrangemangen.

Besluten specificeras ännu under maj när tilläggsanvisningar från regeringen kommer.

I nationalparkerna och övriga naturobjekt får man arrangera guidningar och evenemang för högst 50 personer. Eld- och rastplatserna är öppna som normalt. Vid kulturgårdarna hålls guidningarna i princip utomhus och med inomhusutrymmen bekantar man sig självständigt.

Forststyrelsen uppger också att coronatiden har fört med sig negativa följder för naturen då finländarna i stora mängder tagit sig ut i naturen.

– Nu behöver vi ännu mer ansvarighet och att etikett i friluftslivet följs, säger naturtjänstdirektör Timo Tanninen i pressmeddelandet.

7.5 klockan 9.05: Inköpen med kort minskade mest i Nyland, enligt Nordea

Nyland har drabbats hårdare privatekonomiskt av coronaepidemin än övriga Finland, visar Nordeas kortdata.

Bankkoncernen uppger att konsumtionen minskat mer i Nyland än i övriga Finland, men att folk nu börjat konsumera mer igen. Nordeas färskaste uppgifter är från vecka 17.

Nordeas chefsekonom Tuuli Koivu säger i ett pressmeddelande att kortbetalningarna inom detaljhandeln och på restauranger och frisörsalonger minskade 5 procent mer än i övriga delar av landet.

Nordea uppger att konsumtionen nu har ökat i synnerhet inom detaljhandeln, hälsobranschen och inom bränsleförsäljningen.

Nordeas marknadsandel är cirka en tredjedel i Finland, enligt banken.

6.5 klockan 22.42 WHO: Tillfrisknade personer som uppvisar positivt resultat för coronasmitta är inte nya fall

Enligt Välrdshälsoorganisationen WHO betyder inte positiva resultat för personer som tillfrisknat från coronaviruset att de smittats på nytt.

Enligt ny forskning kan det handla om att döda celler lossnar från lungorna efter att personer tillfrisknat.

Förra månaden rapporterade Sydkorea att ett hundratal personer som tillfrisknat senare testats positivt för coronaviruset igen.

Det här har väckt oro bland forskare eftersom det skulle betyda att man kan smittas på nytt efter att man en gång haft viruset.

WHO säger att det inte finns uppgifter ifall kroppen utvecklar immunitet mot viruset och hur länge immuniteten i så fall varar.

6.5 klockan 21.50 Spanien förlänger undantagstillståndet

Beslutet fattades idag i parlamentet efter att premiärminister Pedro Sánchez lyckats samla tillräckligt med stöd.

Landet ska nu förlänga undantagstillståndet med två veckor från och med söndag.

Det här ger regeringen fortsatt kontroll över medborgarnas rörelsemönster samtidigt som landet så småningom ska lätta på de tuffa restriktioner som införts.

Enligt Spanien har över 25 000 personer avlidit i sviterna av coronaviruset.

6.5 klockan 21.42 Storbritannien börjar kanske lätta på restriktioner redan nästa vecka

Det meddelar premiärminister Boris Johnsson idag.

Enligt Johnsson kommer han med ett uttalande på söndag med riktlinjerna för hur landet ska kunna öppnas.

Samtidigt lovar premiärministern att det i slutet av maj ska genomföras 200 000 tester per dag.

För tillfället har Storbritannien som mål att kunna utföra 100 000 tester per dag. Men idag är den fjärde dagen i rad som landet inte lyckas nå sitt mål.

Ytterligare 649 människor har dött i sviterna av coronaviruset och totalt har nu 30 076 personer dött i Storbritannien.

Över 200 000 personer har bekräftats smittade.

6.5 klockan 16.01: Ett "mindre barn" kan ha dött i covid-19 i Sverige

I Sverige börjar antalet avlidna i covid-19 nu närma sig 3 000. 2 941 människor i Sverige har dött till följd av viruset. Där ingår 87 nya dödsfall sen igår.

Under dagens presskonferens presenterade de svenska hälsomyndigheterna ny statistik om de äldre smittade och avlidna. Där framgick att ungefär 90 procent av de avlidna var 70 år eller äldre, åtminstone ännu i slutet av april.

Under det senaste dygnet har det, för första gången, dykt upp ett mindre barn i den svenska dödsstatistiken, men det är inte ännu helt säkerställt att barnet dött av covid-19. Enligt statsepidemolog Anders Tegnell utreds fallet fortfarande.

Antalet bekräftade smittade i Sverige är uppe i nästan 24 000, närmare bestämt 23 918.

Källor: Aftonbladet, Sveriges radio

Ryssland planerar öppna upp – trots att coronakrisen förvärras

President Putin förväntas redogöra för detaljerna ikväll.

6.5 klockan 13.50: De baltiska länderna skapar en "resebubbla" sinsemellan

Estland, Lettland och Litauen öppnar sina landgränser för varandras medborgare från och med den 15 maj.

Det gäller alltså också fritidsresor och utan några karantäner. Enligt nyhetsbyrån Reuters beskrivning skapar de baltiska länderna nu en "resebubbla" inom EU och det är den första av sitt slag.

Finland har tidigare beslutat att tillsammans med grannländerna Estland och Sverige tillåta arbetskraftspendling mellan länderna från och med den 14 maj, men man avråder fortfarande från fritidsresor.

Litauens premiärminister Saulius Skvernlis uppger på Facebook att de baltiska länderna har lyckats begränsa virusspridningen och att man litar på varandras hälsovårdssystem.

Källa: Reuters

6.5 klockan 12.35: EU-kommissionen beräknar att Finlands ekonomi sjunker med över 6 procent i år

EU beräknar att euroområdets ekonomi minskar med 7,75 procent i år och ökar med 6,25 procent nästa år.

EU beräknar i sin prognos att Finlands ekonomi minskar med 6,3 procent i år och att ekonomin ökar med 3,7 procent nästa år.

EU uppger att den ekonomiska chocken är symmetrisk inom EU-området eftersom coronaviruspandemin påverkar alla medlemsländer. Däremot kan ändå minskningen i ekonomin variera stort mellan länderna.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen liput liehuvat.

6.5 klockan 12.15 161 nya fall av coronavirus i Finland

I Finland har 161 nya fall av coronavirus bekräftats under det senaste dygnet, enligt Institutet för hälsa och välfärd THL:s senaste siffror. Totalt har 5 573 personer bekräftats vara smittade.

6.5 klockan 11.38: OP bedömer att hushållen har kommit över den första chocken och konsumerar nu mer än i mars

Banken OP uppger att hushållens konsumtion minskade med cirka en femtedel i mitten av mars jämfört med månaderna innan. Nu verkar konsumtionen ändå ha kommit igång på nytt, enligt banken.

OP baserar sin bedömning på data som banken får då kunderna använder sitt bankkort någonstans.

Enligt den data som banken har fått förändrades hushållens konsumtionsbeteende märkbart i mitten av mars. Matinköpens andel steg då till cirka 45 procent, då samma andel tidigare under året varit runt 33 procent. Också inköp relaterade till att fixa i hemmet ökade, enligt banken, medan restauranginköp och konsumtion av tjänster minskade.

– Nu köper folk bland annat mer elektronik och produkter från järnhandlar än i mars, säger OP:s chefsekonom Reijo Heiskanen i ett pressmeddelande.

Konsumtionen kan variera mycket och den data man får av hur kunder använder sitt betalkort är därför svår att tolka, konstaterar OP.

OP:s marknadsandel av bankverksamheten är enligt bolaget kring 40 procent.

6.5 klockan 11.31: Över 10 000 nya bekräftade fall i Ryssland – igen

Smittkurvan är fortsatt brant i Ryssland. Landet har registrerat 10 559 nya bekräftade fall av covid-19 under det senaste dygnet. Långt över hälften av dem fortfarande i huvudstaden Moskva och regionen runt staden.

Det är fjärde dygnet i följd som antalet nya coronafall överskrider 10 000. Det totala antalet bekräftade fall i Ryssland ligger nu på nästan 166 000.

Under det senaste dygnet har Ryssland registrerat 86 nya avlidna i covid-19. Det officiella antalet dödsfall är nu 1 537, men det verkliga dödstalet misstänks vara betydligt högre än så.

Källor: Reuters, Tass

6.5 klockan 10.58: Researrangören Aurinkomatkat avbokar en del resor fram till oktober

Alla resepaket avbokas fram till augusti och en del av resebolaget Aurinkomatkats resor ställs in fram till oktober i år, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Tidigare har bolaget ställt in resor fram till juli.

De resor som ställs in ända fram till oktober gäller följande destinationer: Korfu, Kos, Lefkas, Parga, Santorini och Thassos i Grekland och Kalabrien i Italien.

– Vi är färdiga att ordna resorna på nytt om situationen förändras och det återigen är tryggt att åka till destinationerna, säger Timo Kousa, vd för Aurinkomatkat i pressmeddelandet.

6.5 kl. 5.45: Totalt 1,2 miljoner coronafall i USA

Över 2 300 coronasmittade har avlidit i USA under det senaste dygnet.

Det innebär att minst 71 000 insjuknade nu har dött i USA, där man har bekräftat över 1,2 miljoner coronafall.

Vita huset meddelar samtidigt att man upplöser corona-arbetsgruppen som har letts av vicepresident Mike Pence.

Gruppen upphör med sitt arbete trots att pandemin ingalunda är över i USA.

Vita huset säger att man i stället koncentrerar sig på pandemins eftervård och ekonomiska följder.

6.5. kl. 5.37: 80 procent av företagen nöjda med regeringens coronabeslut

Nästan 80 procent av företagen anser att regeringen har lyckats bra i den allmänna kampen mot coronaviruset. Det här framgår av en enkät gjord av handelskamrarna.

Däremot tycker en majoritet, närmare bestämt 55 procent av företagen att regeringen skött de ekonomiska utmaningarna som krisen medför ganska eller väldigt dåligt.

Handelskamrarnas enkät genomfördes i början av maj och ungefär 2 500 företag deltog i den.

5.5 klockan 22.17: Storbritannien har nu flest dödsfall i Europa

Storbritannien har registrerat flest coronarelaterade dödsfall i Europa, enligt Johns Hopkins University. Över 29 000 personer har dött i coronaviruset i Storbritannien.

Det betyder att Storbritannien går om Italien och Spanien som också drabbats mycket hårt av viruset. USA har fortsättningsvis flest coronarelaterade dödsfall i världen med över 70 000 döda.

5.5 klockan 22.11: Kända namn ordnar virtuell skolavslutning i USA

I USA kommer en virtuell skolavslutning att hållas för alla som går ut gymnasiet och universitet eller högskola i år.

Den virtuella avslutningen leds av USA:s före detta president Barack Obama och gästas bland annat av artisten Lady Gaga, bandet BTS och basketspelaren LeBron James.

Avslutningen kallas “Graduate Together” och sänds den 16 maj på flera tv-kanaler. På Youtube kommer ett annat evenemang att hållas: “Dear Class of 2020”. Det virtuella evenemanget leds av före detta första damen Michelle Obama.

Evenemanget på Youtube gästas bland annat av Nobelpristagaren Malala Yousafzai.

Källa: Reuters

5.5 klockan 19.44: Inga nya coronafall i Nya Zeeland, diskussion om resor till Australien förs

I Nya Zeeland har man inte konstaterat nya coronavirusfall på två dagar. Landet planerar ändå inte att öppna upp gränserna på länge, enligt BBC.

Landets statsminister uppger att man kunde tänka sig att öppna gränserna för dem som reser till eller från Australien. Turismen är en av Nya Zeelands främsta inkomstkällor.

Bland landets 5 miljoner invånare har 5 000 fall av coronavirtus bekräftats - bara 20 personer har dött.

5.5 klockan 16.59: Viking Line utökar sin trafik

Viking Line öppnar upp passagerartrafiken för nödvändig trafik från och med 14 maj. Med nödvändig trafik menas arbetsresor och andra resor som definieras som nödvändiga av myndigheterna.

Fyra av sju fartyg mellan Finland och Sverige, Åland och Estland trafikerar. Resandet mellan fastlandet Finland och Åland fungerar som normalt.
Viking Line trafikerar inte mellan Helsingfors och Stockholm, endast Åbo–Stockholm till och med 31 maj.

- Vi är glada över att man nu väljer att delvis avveckla resebegränsningarna. Vi ser fram emot att få återuppta vår normala trafik med förhoppning att detta kan ske redan till sommarens högsäsong, säger verkställande direktör Jan Hanses.

5.5 klockan 16.50: 1 700 fler döda i New York på äldreboenden och vårdhem

Delstaten New York i USA meddelar nu att ytterligare 1 700 personer dött i covid-19 på äldreboenden och vårdhem. Den här siffran har inte bokförts tidigare.

New York har fått kritik för hur man hanterat coronaviruset på äldreboenden och vårdhem. Över 4 800 personer som bor i delstatens äldreboenden har dött sedan första mars på grund av coronaviruset.

Det är ändå inte säkert om den här siffran är den rätta, eftersom invånare vid äldreboenden som flyttats till sjukhus före de avlidit inte finns med i bokföringen.

Källa: AP

5.5 klockan 15.30: Sex nya dödsfall i Finland

Ytterligare sex personer har dött till följd av covid-19. För tillfället vårdas 48 personer på intensiven.

Dödssiffran i Finland är nu 246 och 5 412 personer har konstaterats vara smittade av coronaviruset.

5.5 klockan 15.17: Smittspridningen i Tyskland fortsätter mattas av

Enligt chefen för Robert Koch-institutet, Tysklands motsvarighet till THL, ligger Tysklands R0-tal nu på 0,71.

Det betyder att varje smittad smittar 0,71 fler personer, vilket alltså betyder att antalet smittade på sikt minskar.

– Talen för de överförda infektionerna fortsätter att sjunka. Det är väldigt goda nyheter, säger institutchefen Lothar Wieler.

Enligt Wieler förutspås inga värre brister uppstå i sjukvården tack vare de låga talen. Han lovordar det nuvarande läget som en bedrift.

– Vi har kämpat och åstadkommit en stor framgång. Fortsätter vi på samma sätt kan vi hålla siffrorna låga, men att hålla avstånd har nu blivit vardag.

Källa: ARD

5.5 klockan 12.22: Fler än 10 000 nya fall i Ryssland

Ryssland fortsätter att uppvisa de mest drastiska coronasiffrorna i Europa.

Jämfört med i går har antalet nya smittade ökat med 10 102. Det totala antalet bekräftade fall i Ryssland ligger nu på drygt 155 000.

Det senaste dygnet uppges 95 personer ha dött i covid-19. Rysslands totala antal döda ligger nu på 1 451.

Rysslands premiärminister Michail Misjustin får själv för tillfället vård för covid-19.

Hans talesperson Boris Belyakov uppger att Misjustin mår bra, får vård som planerat och håller regelbunden kontakt med kollegor per telefon.

Källor: Reuters, Tass

5.5 klockan 12.05: 85 nya fall av coronavirus i Finland

I Finland har 85 nya fall av coronavirus bekräftats under det senaste dygnet, enligt Institutet för hälsa och välfärd THL:s senaste siffror. Totalt har 5 412 personer bekräftats vara smittade.

Av totalt 5 412 fall har 4 787 fall bekräftats vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

5.5 klockan 11.21: Få coronafall uppdagas i screening på flygplatsen

Endast nio fall av coronasmitta har upptäckts med hjälp av den screening som inleddes på Helsingfors-Vanda flygplats den 27 mars.

Enligt uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd THL har alla knappt 9 000 flygresenärer som anlänt till Finland fyllt i formuläret om eventuella symtom.

204 personer uppgav att de led av symtom som tydde på luftvägsinfektion. Alla de här uppmanades att testa sig för coronavirus.

Hittills har kring 45 procent av alla bekräftade coronafall i Finland registrerats genom att en läkare meddelat om fallet till smittoregistret. Av de här fallen är 20 procent kopplade till resande.

I kring sju procent av fallen sägs smittan härstamma från Österrike, tre procent från Italien och två procent från Spanien.

Källa: THL

Gymnasierna får börja med närundervisning – beslut fattas i dag

Regeringen önskar ändå att de flesta fortsätter på distans.

5.5 klockan 9.02: WHO m.fl: Coronaviruset härstammar inte från laboratorium i Wuhan

Den amerikanska utrikesministerns Mike Pompeos påståenden om att coronaviruset kan ha sitt ursprung i ett kinesiskt laboratorium avvisas även av USA:s allierade.

Bland andra Frankrike, Australien och Storbritannien säger att det inte finns några bevis på att viruset skulle ha kommit från ett laboratorium i Wuhan.

Det samma säger värdshälsoorganisationen WHO, som klagar på att USA inte har lagt fram några bevis för sin teori.

- Ur vår synpunkt är det här rena spekulationer, säger WHO som fortfarande tror att viruset överfördes från djur till mänskor på ett viltlivstorg i Wuhan.

Enligt WHO tyder allt på att viruset inte kunde ha tillverkats i ett laboratorium.

Även president Donald Trumps ansedda medicinska rådgivare Anthony Fauci säger att allt tyder på att viruset kom från ett viltlivstorg och inte från ett laboratorium.

5.5 klockan 7.41: Över 3 000 coronasmittade kommer att dö per dag i USA, enligt beräkningar

Omkring 3 000 insjuknade kommer att dö per dag i USA i början av juni, enligt Vita husets egna, interna beräkningar.

Det amerikanska smittskyddsinstitutets prognos som har skickats Vita huset förutspår att antalet smittade och döda kommer att öka kraftigt då delstaterna öppar sina samhällen i maj.

Över hälften av USA:s delstater har redan beslutat att lätta på restriktioner.

Smittskydsinstitutet CDC tror att omkring 200 000 amerikaner kommer att smittas varje dag i slutet av maj, jämfört med nuvarande omkring 25 000 nya fall per dag.

Det innebär att omkring 3 000 personer kommer att dö varje dag i början av juni.

Både New York Times och Washington Post har fått tag på den hemliga rapporten, som inte ännu har godkänts officiellt av Vita huset.

I Shanghai börjar allting återgå till vad det varit

Feberkontroller och munskydd gäller fortfarande.

5.5 klockan 6.25: Skandalomsusade Carnival Cruise Line börjar köra igen i augusti

Ett av världens största kryssningsrederier, Carnival Cruise Line tänker återuppta en del av sina kryssningar redan i början av augusti.

Åtta fartyg inleder då kryssningar från Florida och Texas, trots risken för att pandemin inte är över i USA ännu i augusti.

Carnivals rykte har skamfilats eftersom flera av rederiets fartyg drabbades av coronaepidemier då de var ute till havs.

Tidningen The Guardian har räknat ut att minst 1 500 människor smittades på rederiets fartyg och att tiotals av dem avled.

Bland andra Australien har inlett en brottsutredning om händelserna på rederiets fartyg.

5.5 klockan 5.22: 250 000 döda i världen i corona - tusen på ett dygn i USA

USA har registrerat drygt tusen dödsfall på grund av corona under det senaste dygnet.

Det är det lägsta antalet dödsoffer på en månad, men det kan ha orsakats av att dödsoffren delvis registrerades under veckoslutet då rapporteringen inte är lika heltäckande som på vardagar.

Åtminstone 69 000 smittade har avlidit i USA, vilket är överlägset flest i världen.

Totalt har coronapandemin nu krävt över 250 000 dödsoffer världen över. Europa är värst drabbat med omkring 145 000 avlidna.

5.5 klockan 5.10: Inga resor än mellan Australien och Nya Zeeland

Nya Zeeland och Australien har inte lyckats komma överens om att återupprätta flygförbindelser mellan länderna.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern förhandlade med Australiens regering i natt, men inga beslut om att öppna gränserna fattades än.

Bägge länder har effektivt lyckats minska smittspridningen och Nya Zeeland har inte bekräftat ett enda coronafall under de två senaste dagarna.

Australien har bekräftat 6 800 coronafall och 96 dödsfall medan Nya Zeeland har registrerat drygt 1 100 coronafall och 20 dödsoffer.

Båda länderna är i princip positivt inställda till att återuppta reseförbindelser mellan länderna.

- Jag hoppas att vi når en punkt då våra gränser kan slappna av och vi kan ha ett fenomenalt ekonomiskt samarbete, säger Jacinda Ardern.

4.5 klockan 21.50: Över 7 miljarder till coronaforskning i massiv insamling

7,4 miljarder euro har samlats in under en penninginsamling för coronavirusforskning under måndagen. Pengarna går till utveckling av ett vaccin mot covid-19 och vård och diagnostisering.

Europeiska unionen organiserade det virtuella evenemanget tillsammans med bland annat Storbritannien, Norge och Saudiarabien. EU donerade en miljard euro.

Till länderna som bidrog hör också bland annat Japan, Kanada och Sydafrika. Också privatpersoner bidrog, till exempel artisten Madonna som donerade en miljon euro. Bill och Melinda Gates stiftelse bidrog också.

USA, som har flest bekräftade fall av covid-19, deltog och bidrog inte, vilket flera uttryckte besvikelse över – bland annat president Emmanuel Macron och Norges statsminister Erna Solberg.

Källa: Reuters

4.5 klockan 18.32: Regeringens förhandlingar avslutade, presskonferens klockan 19.30

Regeringen har nu avslutat sina förhandlingar i Ständerhuset i Helsingfors. Regeringen väntas meddela om planerna för coronarestriktionerna under en presskonferens cirka klockan 19.30 i kväll.

4.5 klockan 18.30: Sjukhus i Stockholm granskas efter klagomål

Inspektionen för vård och omsorg kommer att granska alla akutsjukhus med intensivvårdsavdelningar i Stockholmsregionen, skriver SVT.

Det här efter att flera läkare slagit larm om allt för tuffa prioriteringar inom intensivvården under coronaepidemin. SVT har bland annat rapporterat om hur äldre patienter valts bort.

Tidigare gällde granskningen endast Karolinska universitetssjukhuset, men nu har alltså granskningen breddats till alla sjukhus med intensivvård i regionen Stockholm.

Källa: SVT

4.5 klockan 16.42: Var femte kan vara symtomfri enligt tysk undersökning

Enligt en färsk undersökning som utförts i Tyskland kan var femte person som smittats av coronaviruset vara symtomfri. Lite över 900 personer testades i området Gangelt och 22 procent av dem hade inga symtom på viruset.

Gangelt, som ligger i västra Tyskland, är ett av de områden som drabbats värst i landet. Forskare uppskattar att upp till 15 procent av invånarna i Gangelt kan ha smittats av coronaviruset.

Enligt forskarna kan minst tio gånger fler tyskar vara smittade än den statistik som finns i nuläget.

Källa: AFP, STT

Torra, röda och kliande – händerna lider i coronatider

Handtvätt torkar ut, men är nödvändig i kampen mot virus.

4.5 klockan 14.59: THL: Tio nya dödsfall i corona

240 personer har avlidit av coronaviruset i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL. Det är en ökning med tio personer sedan i går.

För tillfället får 49 personer intensivvård.

4.5 klockan 12.11: THL: 73 nya coronafall i Finland

Nu finns 5 327 bekräftade coronafall i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL. Antalet har ökat med 73 sedan i går.

Chatta med våra experter om coronarestriktionerna - vad kan vi lära oss av andra länder? Start kl 12.30

I väntan på corona-epidemins andra våg lättar regeringarna runtom i Europa på restriktionerna. I dagens chatt som följer direkt på Slaget efter tolv i Yle Vega kan du chatta med våra experter om vad vi kan lära oss av resten av världen. Med i dagens chatt är bland andra infektionsläkaren Peter Klemets, Yles medarbetare Christin Sandberg i Italien, Johnny Sjöblom i Tyskland och Gustaf Antell i Estland. Chatten är öppen kl. 12.30 - 13.30 på chat.yle.fi/svenska.

4.5 klockan 11.51: Japan förlänger undantagstillstånd

Japan har förlängt det rådande undantagstillståndet till slutet av maj på grund av coronapandemin.

Japan har bekräftat över 15 000 coronafall och över 500 insjuknade har avlidit.

Läget har förvärrats på sistone i och omkring Tokyo och regeringen anser att det är för tidigt att lätta på restriktioner så som man gör på många andra håll i världen.

- Antalet nya smittade har minskat men tyvärr har det inte minskat så mycket som vi har satt som mål, förklarade premiärminister Shinzo Abe.

- Vårt hälsovårdssystem är fortfarande under hårt tryck och vi behöver allmänhetens samarbete, sa Abe.

Undantagstillståndet gäller i sju prefekturer.

Regeringen överväger samtidigt att lätta på en del restriktioner beroende på läget i landets olika prefekturer.

Parker, museer och en del andra offentliga platser får öppna igen förutsatt att de vidtar åtgärder mot smittpsridning.

Skolorna förblir däremot stängda tills vidare.

Japans parlament antog förra veckan ett ekonomiskt stimulanspaket på nära tusen miljarder euro.

4.5 klockan 10.34: Regeringen sitter i möte – Henriksson: Det finns ljus i tunneln

Kring klockan tio på förmiddagen samlades regeringen igen för att diskutera om att lätta på coronarestriktionerna. En del av ministrarna gav några kommentarer på väg in till Ständerhuset i Helsingfors.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Grön) understryker att finländarna behöver hålla fysisk distans även framöver.

– Vi skulle kunna ordna samhället till ett 2-meterssamhälle även i fortsättningen, så att vi senare kan återgå till det normala.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att läget just nu ser förhållandevis bra ut och de aktuella diskussionerna förmodligen kan avslutas i dag.

– Det finns ljus i tunneln, men det är ett virus som påverkar hela världen och det kan komma tillbaka i någon form.

Statsminister Sanna Marin (SDP) förklarar de utdragna diskussionerna med att det är en stor helhet som är på bordet och regeringen diskuterar om alla restriktioner, inklusive reservplaner.

– Jag vill också understryka att eftersom vi inte känner till allt så måste vi vara beredda på att vi kanske måste göra korrigeringar senare.

4.5 klockan 9.01: Noll nya smittade i Nya Zeeland

Nya Zeeland har hyllats för sin strategi för att stoppa virusspridningen. Landet stängde sina gränser och tog i bruk strikta restriktioner snart efter att man upptäckt de första fallen.

Under det senaste dygnet har man inte upptäckt ett enda nytt fall av covid-19 i Nya Zeeland. Det är första gången sedan mitten av mars.

Chefen för Nya Zeelands folkhälsomyndighet, Ashley Bloomfield, sa att noll nya smittade ger anledning att fira och är en symbol för landets ansträngningar. Samtidigt uppmanade han tilll fortsatt vaksamhet och varnade för att man först mot slutet av veckan kommer att se om det ändå dyker upp nya fall.

Nya Zeeland har bekräftat nästan 1 500 smittade och 20 avlidna i covid-19.

Källor: AP, AFP

Finnairin kone toi Kiinasta tilattuja suojavarusteita Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

4.5 klockan 7.55: Finnairs vd: Det kan ta två–tre år innan passagerarmängderna är tillbaka på samma nivå som 2019

På Finnair förväntar man sig att flygtrafiken börjar återhämta sig sakta från och med juli, beroende på hur reserestriktionerna avvecklas.

Det sa bolagets vd Topi Manner i tv-programmet Yles morgon.

Enligt Manners bedömning kommer det att ta två till tre år innan Finnair har lika många passagerare som år 2019.

En stor del av bolagets personal på cirka 6 000 personer är permitterad på grund av coronakrisen. Manner sa att Finnair kommer att behöva mer permitteringar under sommaren och hösten, men bolaget har för tillfället inga planer på uppsägningar.

4.5 klockan 5.05: Frankrike lättar på reserestriktioner

Personer som reser in i Frankrike från EU, Schengenområdet eller Storbritannien kommer inte att sättas i karantän. Det meddelar det franska presidentkansliet.

På lördagen förlängde den franska regeringen hälsonödläget fram till den 24 juli och uppgav samtidigt att alla som reser in i landet sätts i två veckors karantän. Men nu avgränsades alltså den regeln. Ytterligare preciseringar väntas senare i veckan, exempelvis vad gäller de EU-medborgare som reser in i Frankrike från länder utanför EU, Schengen eller Storbritannien.

Också i Frankrike - precis som i Spanien och Italien - har den dagliga coronarelaterade dödssiffran sjunkit under senare tid. Det totala dödstalet där närmar sig nu 25 000.

Den 11 maj planerar Frankrike att börja öppna skolor och exempelvis låta människor resa inom en 100 kilometers radie utan skriftliga motiveringar.

Källa: AFP

3.5 klockan 22.30: Invånare i New York trotsade coronaregler i sommarvädret – 51 böter delades ut

Över 50 invånare i New York bötfälldes för att de bröt mot reglerna om social distansering då de samlades på stränderna och parkerna i staden för att njuta av det sommarvarma helgvädret, uppgav polisen på söndagen.

Dermot Shea vid New York-polisen uppgav att polisen hade skrivit ut 51 böter på lördagen. De flesta av fallen handlade om att folk bröt mot reglerna om social distansering.

Staden varit nedstängd sedan mitten av mars och invånarna får gå ut för att motionera om de håller två meter avstånd till andra personer och använder ansiktsskydd när de rör sig bland andra mänskor. Ifall man bryter mot de här reglerna kan man i New York få upp till 1 000 dollar i böter.

I helgen trotsade en del invånare reglerna och trängdes bland annat i Central Park på Manhattan och på stranden Rockaway Beach i stadsdelen Queens.

I staden rapporterades 280 nya dödsfall på grund av covid-19 under det senaste dygnet, dagen innan var dödstalet lite högre då 299 personer dog.

Källa: AFP

3.5 klockan 22.05: USA:s utrikesminister: Det finns bevis för att viruset kommer från ett laboratorium i Wuhan

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att det finns "stora bevis" för att coronaviruset skulle ha sitt ursprung i ett laboratorium i Wuhan i Kina. Pompeo sade det i en intervju för tv-kanalen ABC.

– Det finns stora bevis för att allt började där, sa Pompeo.

Pompeos uttalande går emot vad USA:s underrättelsetjänst konstaterade tidigare i veckan. Underrättelsetjänsten dementerade snabbt uppgifter om att coronaviruset skulle vara skapat av människor eller genmodifierat då sådana påståenden började cirkulera bland Trumpsupportrar och aktivister som motsätter sig Kina.

Pompeo gick ändå inte med på att spekulera huruvida viruset har skapats avsiktligt. Däremot kritiserade han Kina för hur landet handskats med epidemin.

Forskare bedömer att viruset hoppat från djur till mänskor i Kina och att det eventuellt skett vid ett torg där kött från olika exotiska vilda djur säljs.

Källa: AFP, Reuters

3.5 klockan 21.00: Lägsta coronasiffrorna i Italien sedan restriktionerna infördes - också i Spanien har den dagliga dödssiffran sjunkit

Från Italien rapporteras i dag de lägsta dagliga dödstalen och antalet nya coronasmittade sedan restriktioner infördes i landet.

Sedan i går har 174 nya dödsfall bekräftats. Så låg har siffran senast varit den 10 mars. Antalet nya smittade, knappt 1 400, har heller inte varit så lågt sedan första veckan i mars.

Restriktionerna i Italien luckras delvis upp i morgon, så italienarna kommer att få besöka parker och sina anhöriga för första gången på nio veckor.

I Spanien har den dagliga dödssiffran för covid-19 också sjunkit till sin lägsta nivå sedan mitten av mars.

Premiärminister Pedro Sánchez säger att 164 människor har dött det senaste dygnet. Under de föregående dagarna har dödsfallen legat vid närmare 300.

Källa: AFP

3.5 klockan 15.32: Iranier ska inte längre behöva ty sig till drive-in-moskéer

Iran planerar att öppna moskéer igen i stora delar av landet. Det ska gälla områden där myndigheterna uppskattar virusspridningen som svag. Det meddelade Irans president Hassan Rouhani i dag.

Rouhani uppmanade alla att respektera avstånds- och hygienregler och varnade för eventuella bakslag.

Sedan i mars, och också nu under den första veckan av fastemånaden ramadan, har iranierna fått nöja sig med drive-in-varianter av religiösa ceremonier vid storskärmar på parkeringsplatser.

De iranska myndigheterna har delat upp landet i zoner beroende på smittorisk och överväger att också öppna skolorna i så kallade lågriskområden i mitten av maj.

Det iranska hälsoministeriet uppgav i dag att man registrerat 47 avlidna i covid-19 under det senaste dygnet och den officiella iranska dödssiffran steg till 6 203. Det bekräftade antalet smittade är 97 434.

Myndigheter och experter både inom Iran och i omvärlden misstänker den iranska ledningen för kraftig underrapportering vad gäller smittspridningen och dödsfallen i landet.

Källor: AFP, Reuters

3.5 klockan 13.57: 10 nya dödsfall i Finland

Under det senaste dygnet har ytterligare 10 människor avlidit av corona-viruset, visar de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd THL.

Det innebär att 230 människor nu har avlidit i covid-19 i Finland.

De laboratorie-bekräftade fallen av corona-smitta har under det senaste dygnet ökat med 78 stycken - och är nu 5 254 fall

3.5 klockan 12.17: Ryssland har flest nya fall i Europa

I Ryssland har man idag registrerat över 10 600 nya fall av coronasmitta.

Det är den största uppgången på en dag under den tid som pandemin pågått. Totalt har nu nästan 135 000 ryssar smittats av viruset.

Ryssland är för närvarande det land i Europa där flest nya fall bekräftas.

Under det senaste dygnet rapporterades om att 58 människor avlidit på grund av covid-19, och det totala antalet dödsoffer är 1 280.

Den officiella dödssiffran är fortfarande avsevärt lägre jämfört med till exempel Italien, Spanien eller USA.

3.5 klockan 12.00: 77 nya fall av coronasmitta

Finland har nu 5 254 bekräftade fall av coronasmitta, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL. Det är 78 fler än i går. THL:s statistik på coronapatienter som avlidit publiceras senare i dag.

3.5 klockan 11.06: Smittan sprids okontrollerat på fängelser i USA

Coronaviruset sprids med fart på fängelserna i USA, men det är extremt svårt att få en helhetsbild av läget.

Värst torde läget vara på fängelset Marion i Ohio, där 80 procent av de 2 500 internerna har smittats.

Sammanlagt 2,3 miljoner människor sitter i fängelse i USA, fler än någon annanstans. Många anläggningar är fullbelagda, det finns ingen möjlighet att isolera sjuka fångar, coronatest görs helt godtyckligt och det finns ingen systematisk insamling av information.

På åtminstone två anstalter har fångar gjort uppror, och enligt AFP har fångvaktare börjat säga upp sig eftersom jobbet blivit för farligt.

3.5 klockan 8.58: Kineserna reser inom landet igen

I Kina har inrikesturismen på nytt fått fart när coronaepidemin har börjat mattas av. Kineserna reste flitigt till andra städer under förstamajhelgen, som är en av landets viktigaste turistsäsonger.

Enligt The Guardian gjorde kineserna i fredags 50 procent fler besök utanför sin hemstad än under den förra allmänna helgdagen i början av april.

Kina rapporterade igår om bara två nya fall av coronasmitta. Några dödsfall har det inte rapporterats om på fem dagar.

Källa: The Guardian

3.5 klockan 7.34: Regeringen funderar på begränsningar i dag

Regeringen träffas idag för att tillsammans med experter diskutera de begränsningar som coronapandemin har föranlett.

Samtalen på Ständerhuset i Helsingfors börjar vid tiotiden på förmiddagen, och de torde pågå ända in på kvällen. Enligt förhandsuppgifter diskuteras bland annat om museer och bibliotek kunde öppnas åtminstone delvis.

STT citerar regeringskällor, enligt vilka man sannolikt också dryftar förbudet mot folksamlingar på mer än tio personer.

Hittills har regeringen beslutat att grundskolorna och daghemmen ska öppna på nytt den 14 maj.

3.5 klockan 7.27: Iran rapporterar om lägsta antalet nya coronafall på nästan två månader

Iran rapporterar om det minsta antalet nya bekräftade fall av coronavirus sedan den 9 mars. Den senaste siffran över nya bekräftade fall är 802.

Iran har hittills över 96 000 fall, men det gäller endast de fall som är bekräftade och experter antar att den verkliga siffran är betydligt högre.

Under det senaste dygnet rapporterades om 65 nya dödsfall. Den dagliga siffran har sjunkit sakta i nästan en månad, från 158 döda den 4 april. Knappt 6 200 personer i Iran dött på grund av coronaviruset.

Källa: Worldometers.info

2.5 klockan 22.34: Dödstalet i Frankrike lägst på fem veckor

Antalet dödfall till följd av covid-19 i Frankrike var 166 på lördag, enligt landets hälsovårds-ministerium. Siffran är den lägsta på mer än fem veckor.

Sammanlagt har 24 760 personer dött i covid-19 i Frankrike sedan den 1 mars. Landet är således det fjärde värst drabbade i Europa.

Senast som det dagliga dödstalet var under 166 i Frankrike var den 22 mars då endast dödsfallen som skedde på sjukhus rapporterades.

Den nuvarande siffran innefattar också personer som dött hemma eller på äldreboenden.

Frankrikes regering har beslutat att lätta på landets strikta coronarestriktiner från och med den 11 maj, men restriktionerna lättas långsammare i hårt drabbade områden som till exempel Paris.

Källa: AFP

2.5 klockan 20.09: Remdesivir för coronavård kan godkännas av EU inom kort

Läkemedlet remdesivir kan snart godkännas inom EU för att behandla sjukdomen covid-19 som coronaviruset orsakar, uppger Läkemedelsverket för TV4 Nyheterna i Sverige.

I USA har den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i går godkänt att remdesivir används på allvarligt sjuka covid-19-patienter. Det efter en studie som visat hoppfulla resultat i kampen mot coronaviruset.

Remdesivir togs fram i kampen mot ebola.

Källa: TV4 Nyheterna

2.5 klockan 19.40 (uppdaterades klockan 21.24): Dödstalet högst i Italien sedan 21 april

I Italien har 474 dödfall rapporterats i dag på lördag. Dödstalet är det högsta sedan den 21 april.

Enligt italienska medier beror de ökade dödsfallen i statistiken på att 282 coronadödsfall som skett utanför sjukhusen nu tillagts i statistiken.

Enligt nyhetsbyrån Ansa har dödsfallen skett i Lombardiet.


Hittills har 28 710 personer dött i covid-19 i Italien. Dödstalet är det andra högsta i världen efter USA. Per en miljon invånare har 475 personer dött i Italien, i Finland är samma siffra nu på lördag 40.

Källa: AFP, STT

Glädje och trängsel då spanjorerna fick motionera igen

Strandpromenad i Barcelona fylldes tidigt på morgonen.

2.5 klockan 14.54 Nästan 10 000 nya smittade i Ryssland under det senaste dygnet

I Ryssland är smittkurvan fortsatt brant. Också i dag slog antalet nya smittade rekord, med 9 643 bekräftat smittade under det senaste dygnet. Det betyder att Ryssland nu har 124 054 bekräftade coronafall. - Över hälften av dem i Moskva.

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin sa idag att runt två procent av invånarna i huvudstaden uppskattas bära på viruset. Den beräkningen bygger på "screening tester av olika befolkningsgrupper" sa Sobjanin.

Moskva har officiellt 12,7 miljoner invånare. Om Sobjanins uppgifter stämmer så skulle alltså det egentliga antalet smittade i Moskva vara mycket högre än det bekräftade antalet på drygt 62 600 coronafall i Moskva hittills.

Sobjanin varnade också för att kulmen inte ännu är nådd vad gäller smittspridningen, men enligt honom har staden lyckats sakta ned den genom de hårda restriktionerna.

Antalet avlidna i covid-19 i Ryssland steg officiellt med 57 under det senaste dygnet och är nu uppe i 1 222.

Källor: Reuters, AFP

2.5 klockan 13.55: Coronaviruset har krävt 220 dödsoffer i Finland

Coronaviruset har krävt två nya dödsoffer i Finland. Dödssiffran är nu uppe i 220, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL. Antale bekräftade fall av coronasmitta är 5 176. Det är 125 fler än i går. 52 personer får intensivvård för covid-19.

2.5 klockan 12.19: Över 100 nya coronavirusfall i Finland

Antalet nya, bekräftade fall av coronavirus är 125 stycken, meddelar THL. Det betyder att det totala antalet uppgår till 5 176.

Över 93 000 personer har testats för coronasmitta.

THL meddelar senare om de senaste siffrorna om antalet döda. I går steg det totala antalet döda till 218.

2.5 klockan 10.10: Sveriges skogsindustri befarar stora förluster

I Sverige har skogsindustrin fått stora problem till följd av coronautbrottet.

De utländska skogsarbetare som skulle komma för att plantera träd kan inte ta sig till Sverige. Mellan 300 och 400 miljoner trädplantor skulle ha satts ut i år och i normala fall skulle planterandet just nu vara i full gång.

Nu är plantor värda hundratals miljoner euro i fara, rapporterar SVT. Enligt Fredrik Klang, skogsbrukschef på Sveaskog, måste plantorna sättas ut i år, annars klarar de sig inte.

Sveaskog vill se undantag i inreseförbudet så att utländska arbetare kan släppas in.

Källa: SVT

2.5 klockan 7.42: Knappt 1 900 nya dödsfall i USA

USA är det land där flest personer har dött på grund av coronaviruset och nu är den totala dödssiffran uppe i nästan 66 000.

Under det senaste dygnet rapporterades om 1 897 nya dödsfall.

Siffran är lägre än snittet för de två senaste veckorna, men USA har också tidigare haft några enstaka dagar då anmärkningsvärt få nya dödsfall har rapporterats.

Källa: Worldometers.info

2.5 klockan 7.36: Endast ett nytt coronavirusfall i Kina

Kinas officiella siffror angående nya coronavirusfall är låga. Under fredagen konstaterades endast ett nytt fall, då var ursprunget till smittan i ett annat land.

Under torsdagen konstaterades 12 nya fall, hälften av smittorna kom från ett annat land.

Enligt kinesiska myndigheter har landet nu knappt 83 000 bekräftade fall av smitta och drygt 4 600 personer har dött på grund av coronaviruset.

Coronaviruset började sprida sig från den kinesiska storstaden Wuhan i slutet av år 2019.

Källa: Reuters

1.5 klockan 23.49: Remdesivir får användas på coronapatienter i USA

USA:s president Donald Trump sa på fredag att USA:s livsmedels- och läkemedelsverk FDA har gett läkemedelsföretaget Gilead Sciences tillstånd att använda det experimentella antivirala läkemedlet remdesivir på covid-19-patienter.

Gileads vd Daniel O'Day beskrev utvecklingen som ett viktigt första steg i kampen mot viruset.

Bolaget ska donera 1,5 miljoner injektionsflaskor av medicinet för att hjälpa patienter som insjuknat i covid-19.

Vicepresidenten Mike Pence sa att injektionsflaskorna ska börja distribueras till sjukhusen på måndag.

Källa: Reuters

1.5 klockan 21.29: Nästan 100 coronafall på förläggning för asylsökande i Esbo

Sammanlagt 95 coronavirusfall har bekräftats vid Luonas flyktingförläggning i Knektbron i Esbo. En stor del av fallen har kommit fram då flera har testasts samtidigt. Sammanlagt har hela personalen och hälften av de som bor på i förläggningen testats.

72 coronafall bekräftades då 207 testades och de övriga fallen har bekräftats tidigare och en del av de som insjuknat har redan blivit friska.
Två coronafall har bekräftats vid Lounas flyktingflräggning i Vanda.

Källa: STT

1.5 klockan 16.45: Miljoner barn riskerar missa sina vaccinationer på grund av coronapandemin

FN varnar för att miljoner barn i världen riskerar att missa livsviktiga vaccinationer på grund av leveransproblem i coronapandemins spår.

Virusutbrottet stoppat största delen av flygtrafiken och nu befarar FN:s barnfond Unicef att livsviktiga vaccin tar slut i tiotals länder.

Unicef vädjar till regeringar, den privata sektorn och till flygbolagen om att se till att frigöra fraktutrymme för vaccin.

Källor: Reuters, BBC

Blogg: Sjukskötarvardag i Vasa - “På avdelningen och hela sjukhuset råder besöksförbud. Det känns underligt för oss som är vana att ha besök av anhöriga”

Malin Solstrand jobbar som sjukskötare på Centralsjukhuset i Vasa. Här bloggar hon om sitt arbete i coronatider.

1.5 klockan 14.25: 56 nya fall av coronasmitta i Finland, 7 nya dödsoffer

Finland har nu 5 051 bekräftade fall av coronasmitta. Det är 56 fler än i går. 147 människor får sjukhusvård för covid-19, av dem får 48 intensivvård.
218 människor har dött av coronaviruset i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL.
Dödssiffran har ökat med 7 på ett dygn.

1.5 klockan 14.15: Spanska ekonomin förutspås krympa med över 9 procent

Spaniens bruttonationalprodukt förutspås krympa med 9,2 procent i år, sade Spaniens finansminister Nadia Calvino på en presskonferens i dag.

Ännu i februari före virusutbrottet trodde man att den spanska ekonomin skulle växa med 1,6 procent i år.

Spaniens budgetunderskott befaras öka till 10,34 procent av BNP:n och arbetslösheten stiga från 13,8 till 19 procent.

En afghansk flicka i ett flyktingläger i huvudstaden Kabul hämtar vatten från en tankbil.

1.5 klockan 12.32: Mer än sju miljoner barn i Afghanistan hotas av "hungerpandemin"

En tredjedel av befolkningen i Afghanistan hotas av undernäring på grund av coronaepidemin, bland dem finns 7,3 miljoner barn. Den varningen kommer från hjälporganisationen Rädda barnen.

I Afghanistan har prisen på basvaror som vetemjöl och matolja stigit med 23 procent och mer i epidemins spår, bland annat för att matleveranser försvårats av stängda gränser och coronarestriktioner.

En stor del av landets arbetskraft verkar inom den inofficiella sektorn och saknar alla skyddsnät. Många daglönare har förlorat sina arbetsmöjligheter och många barnarbetare har också förlorat sina inkomster.

Rädda barnen vädjar om en snabb internationell insats för att hjälpa de hungrande afghanerna. Organisationen är en av många som menar att Afghanistan tillhör de länder där pandemins värsta konsekvens inte blir smittspridningen utan hungern. FN har också varnat för en "hungerpandemi".

Källor: savethechildren.net, BBC

1.5 klockan 12.29: Över 5 000 bekräftade fall av coronavirus i Finland

THL meddelar att 56 nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Finland.

Det betyder att det totala antalet är uppe i 5 051.

Siffran är en tydlig minskning jämfört med de senaste dagarna, men det förekommer ibland fördröjningar i rapporteringen.

THL meddelar om nya dödsfall senare under dagen. Fram till i går hade totalt 211 personer i Finland dött på grund av coronaviruset.

1.5 klockan 11.45: Rekordmånga nya coronafall i Ryssland igen

Ryssland rapporterar att antalet bekräftade coronafall stigit med 7 933 under det senaste dygnet. Precis som dygnet innan så var det här en ny rekordsiffra.

Knappt hälften av de nya coronafallen registrerades i huvudstaden Moskva, men smittspridningen har också börjat ta fart på andra håll i landet.

Antalet bekräftat smittade i Ryssland är nu uppe i 114 431 och med 96 avlidna under det senaste dygnet så ligger den officiella dödssiffran på 1 169.

Flera av demonstranterna i Lansing var beväpnade då de samlades utanför delstatsparlamentet i Lansing och senare trängde sig in i byggnaden.

1.5 klockan 11.24: Beväpnade demonstranter trängde sig in i delstatskongressen i Michigan

Hundratals demonstranter samlades på torsdagen utanför delstatsparlamentet i Lansing, Michigan för att protestera mot coronarestriktionerna.

En del av dem trängde sig senare in i kongressbyggnaden och några tog sig också upp på åhörarläktaren i salen där delstatssenatorer var samlade. Polisen tvingades ingripa, men ingen verkar ha skadats i tumultet.

Det är enligt lag tillåtet att bära vapen i byggnaden.

Det här var den andra stora protesten mot coronarestriktionerna i Michigan och mot den demokratiska delstatsguvernören Gretchen Whitmer.

Gruppen Michigan United for Liberty som organiserat demonstrationerna anser att medborgarnas rätt att arbeta, samlas och resa fritt skyddas av konstitutionen. Så sent som på onsdagen beslöt en domstol i Michigan att guvernör Whitmers coronadirektiv inte strider mot grundlagen.

I samband med den tidigare demonstrationen i Lansing ställde sig president Donald Trump på demonstranternas sida genom att twittra "Befria Michigan". Enligt opinionsmätningar stöds restriktionerna ändå av de flesta invånarna i delstaten.

Källor: AFP, New York Times

1.5 klockan 10.53: Ryanair planerar göra sig av med 3 000 anställda

Det irländska lågprisflygbolaget Ryanair planerar varsla 3 000 anställda på grund av den pågående coronaepidemin. I en kommuniké från Ryanair framgår att virusutbrottet innebär att över 99 procent av bolagets flygningar är inställda åtminstone fram till juli.

Ryanair har också inlett förhandlingar med Boeing om färre leveranser av nya flygplan i två år framöver.

Chefen för Ryanair, Michael O'Leary säger sig tro att det tar minst två år innan efterfrågan på flygresor återhämtar sig och prisnivån på flygbiljetter återgår till 2019 års nivå.

Källor: Reuters, Dagens Industri

1.5 klockan 9.14: Dödssiffran i världen över 230 000

Drygt 233 400 personer världen över rapporteras ha dött på grund av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Det uppger Johns Hopkins-universitetet i sin sammanställning.

USA har flest dödsfall, nästan 64 000. Flera länder i Europa ligger kring 25 000 dödsfall, det gäller Italien, Storbritannien, Italien och Frankrike.

Omkring 3,3 miljoner har bekräftats smittade och över en miljon har tillfrisknat. De verkliga siffrorna tros ändå vara betydligt högre eftersom många smittade inte testats, många uppvisar dessutom mycket lindriga symptom.

1.5 klockan 9.04: Dödsfallen i USA närmar sig 64 000

Johns Hopkins -universitetet, som följer med sjukdomsläget globalt, konstaterar att vårdmyndigheterna i USA har rapporterat om över 2 050 dödsfall under det senaste dygnet.

Den höga siffran till trots verkar det som om trenden sakta håller på att avta om man jämför med siffrorna från de två senaste veckorna.

Det sammanlagda antalet dödsfall i USA är nästan 64 000, fler än i något annat land. Delstaten New York är värst drabbad med över en tredjedel av de amerikanska dödsfallen.