Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Coronavirus: Covid-19 - uppdateringar 21.5 till 31.5

Huvudinnehåll

Uppdateringar från Coronavirus: Covid-19 finns samlade på denna sida. De färskaste uppdateringarna hittar du på första sidan om Coronaviruset.

31.5 klockan 17.29: Nästan en halv miljon smittade i Brasilien

Antalet personer som har smittats av coronaviruset ökar i snabb takt i Brasilien. I nuläget har närmare 500 000 fall bekräftats.

På lördagen konstaterades ett rekordstort antal nya fall – drygt 33 000. Enligt myndigheterna i landet har 956 personer dött på grund av coronaviruset under det senaste dygnet.

Med närmare 29 000 döda är Brasilien nu det land som har fjärde mest coronarelaterade dödsfall i världen. Om man ser till antalet smittade är det bara USA som har fler.

Den politiska ledningen i landet är oenig gällande hur man ska kontrollera smittspridningen. Presidenten Jair Bolsonaro motsätter sig kraftiga begränsningar i rörelsefriheten, eftersom han anser att sådana skulle skada ekonomin för mycket.

Källa: AFP

31.5 klockan 12.50: Fyra nya dödsfall i Finland

Ytterligare fyra personer har dött till följd av covid-19 i Finland. Det rapporterar Institutet för hälsa och välfärd. Totalt har nu 320 personer dött på grund av viruset sedan epidemin bröt ut.

31.5 klockan 12.05: 33 nya coronafall

33 nya bekräftade fall av coronasmitta har konstaterats i Finland. Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL finns det nu 6 859 coronafall i vårt land.

31.5 klockan 7.44: Över 6 miljoner fall bekräftade världen över

Nu har över 6 miljoner fall av coronavirussmitta bekräftats runtom i världen, visar siffror från Johns Hopkins universitetet.

Flest smittor har konstaterats i Europa – nästan 2,14 miljoner, medan USA är det enskilda landet med flest smittor.

Just nu sprider sig viruset särskilt i Latinamerika, där man konstaterat över 945 000 smittor.

Samtidigt har det globalt rapporterats om över 367 000 coronavirusrelaterade dödsfall.

Siffrorna är riktgivande, eftersom rapporteringen och tillgången till coronatester varierar från land till land.

Källor: AFP, Johns Hopkins-universitetet

Sista dansen för geishan inställd

Azuma Odor är årets höjdpunkt för Tokyos 300 geishor.

30.5 klockan 20.01: Elitidrott återupptas i Storbritannien

Den brittiska regeringen fattade i dag beslutet att elitidrotten i landet får återupptas.

Från och med måndag får proffsidrottsevenemang ordnas igen, men inför tomma läktare.

Först ut lär vara hästkapplöpning den 6 juni i Newcastle. Den brittiska ligafotbollen väntas komma i gång den 17 juni.

Storbritanniens regering tillämpar fortfarande strikta restriktioner för kommande evenemang, till exempel måste varje idrottare coronatestas innan hen tillåts komma in på en stadion.

Ministern för kultur, medier och idrott Oliver Dowden sa i dag att det är upp till varje gren att göra sina egna riskbedömningar, eftersom de enligt Dowden "själva känner sina grenar bäst".

30.5 klockan 19.12: VR börjar sälja munskydd på tågen

VR uppger att de börjar sälja munskydd och desinficeringsmedel på tågen.

Rolf Jansson som är vd för VR Group påpekar ändå att bolaget inte inför något munskyddstvång för resenärerna.

– Nu är linjen att man får använda munskydd. Och när skydden finns till salu på tågen så kan alla som vill använda munskydd göra det, säger Jansson.

VR har låtit göra en enkät bland passagerarna där endast 17 procent uppgav av de anser munskydd var nödvändiga.

I går konstaterade också Social- och hälosvårdsministeriet att nyttan av munskydd, vad gäller att förhindra smittspridning bland befolkningen, visat sig vara ytterst liten.

En apa har klättrat upp på ett räcke vid en utsiktsplats med utsikt över Gibraltarbukten. Arkivbild från juli 2017.

30.5 klockan 17:09: Förbjudet att klappa aporna på Gibraltar på grund av smittorisk

De så kallade berberaporna på Gibraltar håller till på den höga klippan med utsikt över Gibraltarbukten. De svanslösa aporna utgör Europas enda vilda population av apor och är en världskänd turistattraktion.

Med anledning av coronapandemin har myndigheterna i den brittiska enklaven nu beslutat att förbjuda människor att röra vid aporna, med hot om kraftiga böter. Det är sedan tidigare straffbart att mata berberaporna, eller makakerna på Gibraltar.

- Den här ordern utfärdas för att minimera risken för dem (aporna) att smittas av sjukdomen, att insjukna eller dö. Primater på andra håll har visat sig vara mottagliga för viruset, hette det i ett meddelande från myndigheterna.

Virusspridningen i Gibraltar har varit blygsam, speciellt med tanke på att grannen Spanien drabbats så illa. Territoriet har en befolkning på uppemot 34 000 personer och har bekräftat bara 161 fall av covid-19.

Källa: AFP

30.5 klockan 14.16: Brittiska experter varnar för allt för snabba lättnader

I Storbritannien är experter nu oroade över att Storbritannien lättar på sina coronarestriktioner för snabbt.

På måndag ska grundskolorna öppna för en del åldersgrupper igen och upp till sex personer tillåts träffas utomhus i England. Där har man hittills bara fått träffa en person från ett annat hushåll på två meters avstånd. Liknande lättnader har redan införts eller ska införas också i Skottland, Wales och Nordirland.

Flera vetenskapsmän ur den grupp som den brittiska regeringen konsulterar, skulle vilja se en minskning i antalet nya smittade före större lättnader. Nu bekräftas ungefär 8 000 nya smittade dagligen - bara i England - och där ingår inte de smittade på äldreboenden, exempelvis.

Det påpekade rådgivaren och professorn Peter Hornby i BBC Radio 4.

- Att igen återgå till den situationen där vi förlorade kontrollen, är betydligt värre än en eller två veckor till av restriktioner, sa Hornby.

Över 38 243 avlidna i covid-19 har nu registrerats i Storbritannien. Majoriteten av dödsfallen har inträffat i England. Den brittiska dödssiffran är den nästhögsta i världen, efter USA.

Källor: AP, BBC

30.5 klockan 13.20: Två nya coronadödsfall

Två nya covid-19-dödsfall har registrerats i Finland det senaste dygnet. Totalt har 316 människor avlidit till följd av coronaviruset i vårt land. 71 personer får sjukhusvård, av dem är 11 på intensiven.

30.5 klockan 12.40: 50 nya fall av coronasmitta

Finland har nu 6 826 bekräftade fall av coronasmitta. 50 nya fall har rapporterats sedan i går. Finland har nu 123 fall per 100 000 invånare, säger Institutet för hälsa och välfärd THL. Av de bekräftade fallen finns 4 971 i Nyland.

30.5 klockan 12.00: Merkel tackar nej till G7-möte i USA

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tackar nej till G7-mötet i USA som president Donald Trump planerar att stå värd för i slutet av juni.

En talesman för Merkel tackade i dag för inbjudan, men sa att förbundskanslern inte kan gå med på att resa till USA och delta fysiskt i mötet med hänsyn till pandemiläget.

Ursprungligen skulle ledarna för de sju största industriländerna samlas i Camp David 10-12 juni, men mötet ställdes in på grund av virusutbrottet.

För en vecka sedan sade Trump att ett fysiskt möte i Washington skulle ge en fin signal till alla om att man är beredd att återvända till det normala.

Enligt Vita huset är Trump och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson överens på den här punkten och Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt att han kan tänka sig att åka till mötet, förutsatt att smittoläget tilllåter det.

Källor: AFP, AP

30.5 klockan 11.10: Åland fått sitt fjortonde coronafall

Åland har fått sitt fjortonde coronafall, det meddelar Ålands hälso- och sjukvård på sin webbplats.

I tisdags påträffades det trettonde åländska fallet. Före det hade inga nya fall rapporterats sedan den 22 april. Totalt har 1 000 coronaprov tagits på Åland.


Över 1 200 nya dödsfall i USA - New York City börjar öppna upp

I USA registrerades 1 225 nya coronarelaterade dödsfall under det senaste dygnet. Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning är det totala antalet avlidna i USA nu 102 832.

Också antalet bekräftat smittade är högst i världen i just USA. Det talet ligger på över 1,7 miljoner.

Om man relaterar det amerikanska dödstalet till folkmängden, så har 316 människor i USA dött i covid-19 per en miljon invånare. Motsvarande tal i Finland var 57 på fredagen.

Antalet nya dödsfall har ändå sjunkit under senare tid i USA och många delstater planerar ytterligare lättnader av virusrestriktionerna.

New York City blir den sista regionen som nu börjar lätta på restriktionerna. Det ska ske den 8 juni och då räknar New Yorks borgmästare Bill de Blasio med att ungefär 400 000 människor ska kunna återvända till sina arbetsplatser.

Källor: AP, Yle, Johns Hopkins

30.5 klockan 9.45: Brasilien går om Spanien mätt i antal dödsfall

I Brasilien finns nu flera coronarelaterade dödsfall än i Spanien.

Nu har har nästan 28 000 personer dött i sviterna av coronaviruset.

Det innebär Brasilien nu har femte mest dödsfall i världen, och näst mest smittor, efter USA.

Källa: AFP

29.5 klockan 22.47: Belgien tillåter vissa resor till grannländer

I Belgien blir det från och med i morgon, lördag, tillåtet att ta sig över gränsen till grannländer för att hälsa på familjemedlemmar. Det gäller Frankrike, Luxemburg, Tyskland och Nederländerna.

Det här bekräftar landets inrikesminister Pieter De Crem.

– Resenärerna måste följa försiktighetsreglerna i grannländerna, säger han.

Icke-nödvändiga resor till och från Belgien har varit förbjudna sedan mitten av mars.

Källa: Reuters

29.5 klockan 12.45: Sydkorea stänger skolor igen

Sydkorea går in för nya restriktioner i skolorna i storstadsområdet kring huvudstaden Seoul efter att coronavirusepidemin tagit fart igen.

Endast en tredjedel av eleverna får delta i fysisk undervisning, resten får distansundervisning. Restriktionerna gäller också daghem.

Sydkorea har hittills lyckats stoppa coronaviruset genom effektiv testning och spårning.

29.5 klockan 10.50: Elitidrotten kör igång 14 juni i Sverige - men utan publik

Från och med den 14 juni kommer idrott utan publik att vara tillåtet.

- Beskedet att tillåta idrott utan publik ska inte ses som att vi rullar tillbaka rekommendationerna, säger Sveriges kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Beslutet gäller all idrott, oberoende nivå och för både dam- och herrsidan, uppger regeringen. Idrotten ska ske utomhus och enligt restriktioner för offentliga tillställningar.

Expressen rapporterade redan i går att Allsvenskan troligtvis startar i mitten av juni.

Källa: SVT, Expressen

29.5 klockan 10.30: 4 706 döda i covid-19 i Indien - landet fortsätter lätta på restriktionerna

Antalet dödsfall relaterade till coronaviruset ökar i Indien. Landet har nu passerat Kina med 175 nya dödsfall under det senaste dygnet. Enligt de officiella siffrorna har nu 4 706 personer dött av coronaviruset i Indien.

Ändå fortsätter landet att lätta på restriktionerna i ett försök att minska på krisens påverkan på ekonomin. Inrikesminister Amit Shah uppgav att diskussioner om att ytterligare lätta på restriktionerna ska hållas på fredag.

Hälsoministeriet i Indien meddelar att nästan 166 000 personer har insjuknat i covid-19.

Källa: STT, AFP

29.5 klockan 9.45: Många har nätshoppat för första gången under coronakrisen

Mer än hälften av finländarna har under den gångna våren köpt varor via nätet för första gången, visar en färsk enkät av Kantar och Columbia Road.

En femtedel av de omkring tusen som svarade på enkäten hade köpt kläder via nätet för första gången. Nästan nittio procent av dem tänkte göra det på nytt efter epidemin.

Också livsmedel, restaurangmat, hygien och skönhetsartiklar och elektronik var populära nätuppköp.

Näthandeln syns också hos Posten. På grund av rusningen i paketleveranser har bolaget bland annat öppnat tillfälliga avhämtningslokaler för paket.

29.5 klockan 4.50 Fler bekräftade fall i Brasilien än tidigare

Brasilien rapporterade igår 26 000 nya bekräftade coronafall. Det är fler än någon dag tidigare.

Sammanlagt har Brasilien ungefär 440 000 bekräftade fall, fler fall har bara bekräftats i USA.

Igår rapporterades över tusen dödsfall. Totalt har Brasilien nu nästan 27 000 dödsfall orsakade av coronaviruset.

28.5 klockan 22.16: Världens äldsta martatonlopp ställs in

Årets upplaga av Boston Marathon ställs in. Det är första gången i maratonloppets 124-åriga historia som det händer.

Maratonloppet skulle ursprungligen ha ordnats i april, men sköts upp till september på grund av coronapandemin. Nu meddelar arrangörerna att det ställs in.

Boston Marathon är ett av de populäraste maratonloppen som ordnas och lockar varje år över 30 000 löpare.

Källa: Reuters

28.5 klockan 20.27: Norge slopar karantänkrav för nordbor på arbetsresa

Från och med början av juni behöver inte längre finländare, svenskar, danskar och islänningar som reser till Norge i arbetssyfte vara i karantän vid ankomst.

Det här görs eftersom det är viktigt för näringslivet, säger landets näringslivsminister.

Regeln gäller endast nordbor på arbetsresa. Norrmän som återvänder hem och utlänningar som kommer till Norge måste fortsättningsvis isolera sig i 10 dagar.

Källa: AFP, NRK

28.5 klockan 20.19: Turkiet lättar på restriktioner

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan meddelar att Turkiet lättar på restriktioner i fråga om inrikesresor.

Restauranger, kaféer, parker och sportinrättningar öppnar 1 juni.

Källa: Reuters

28.5 klockan 17.46: WHO: Skär inte ner på de offentliga utgifterna till vården

WHO varnar för dystra konsekvenser om europeiska regeringar väljer att skära ner på de offentliga utgifterna till hälsovården under den nuvarande ekonomiska krisen som coronaviruset bidragit till.

– Vi är oroliga för att länder svarar på krisen på samma sätt som de svarade på lågkonjunkturen för 10 år sedan – genom att skära ner på de offentliga utgifterna till vården, säger WHO:s regionala direktör för Europa Hans Kluge.

Om man skär ner på utgifterna leder det till att många människor inte får den vård de behöver, befarar WHO. Det är inte bara liv som sätts i fara, utan nedskärningen kan till och med vara kontraproduktiv, tror WHO.

Källa: AFP

28.5 klockan 17.31: Kosonen vill diskutera begränsningen om 500 personer på nytt

Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) skriver i ett mejl till tidningen Helsingin Sanomat att hon önskar att regeringen diskuterar begränsningen om 500 personer på evenemang och tillställningar på nytt.

Kosonen är själv villig att ge vika för regeln när det gäller vissa utomhusevenemang.

– Man kunde enligt min mening utvärdera regeln för till exempel utomhusarenor där publikens säkerhet och rörelse samt tillräckliga hygiennivå kan garanteras, säger hon.

Enligt nuvarande regler är evenemang och tillställningar med över 500 personer förbjudna under juni och juli.

Källa: HS

28.5 klockan 14.37: Förlust för både SAS och Norwegian

De nordiska flygbolagen SAS och Norwegian visar som väntat miljonförluster under senaste kvartal.

SAS gick 350 miljoner euro på förlust under perioden februari-april, jämfört med motsvarande period i fjol.

Norwegian går för sin del 300 miljoner euro på minus under årets första kvartal, jämfört med året innan.

Den norska staten har ekonomiskt stött Norwegian.

Källa: STT

28.5 klockan 13.40 Över 90 procent av de avlidna i Sverige var 70-plussare

Drygt 90 procent av alla som har dött i covid-19 i Sverige var 70 år eller äldre. 49 procent av dem bodde på äldreboenden och 25 procent hade hemtjänst.

Det visare den svenska socialstyrelsens senaste siffror.

Den högsta dödssiffran finns i åldersgruppen 85 år och äldre, 1 973 personer den 25 maj, då socialstyrelsens dödssiffra ännu låg på 3 964.

Lägst andel döda finns i gruppen under 50 år. Totalt hade 42 personer i den gruppen avlidit den 25 maj, varav 28 män och 14 kvinnor. I alla åldersgrupper är andelen män högre än andelen kvinnor.

Antalet rapporterade avlidna i covid-19 i Sverige är idag 4 220. 95 nya dödsfall har registrerats sen igår.

Källa: SVT/TT


28.5 klockan 11.35 Fortsatt dystra coronasiffror i Ryssland

Ryssland rapporterade 174 nya dödsfall i covid-19 under det senaste dygnet. Antalet nya dödsfall per dygn har fortsatt att stiga under de senaste dagarna. 174 är en rekordhög siffra för Ryssland, men samma siffra noterades också i förrgår.

Nu har 4 142 personer bekräftats ha avlidit i covid-19 i Ryssland, men den verkliga siffran misstänks vara betydligt högre än så. Antalet bekräftat smittade har stigit till 379 051.

Huvudstaden Moskva är värst drabbad, men enligt borgmästaren Sergej Sobjanin har antalet coronapatienter ändå sjunkit betydligt och man kommer att lätta på virusrestriktionerna ytterligare.

Från och med måndagen ska fler butiker och serviceföretag få öppna igen och promenader och träning utomhus tillåtas, förutsatt att man bär ansiktsmask.

Källor: Tass, Reuters

28.5 klockan 11.30 Statsrådet på Twitter: Anvisningar om resor ses över inför sommaren

Enligt Statsrådet jobbar ministerierna för tillfället med anvisningarna som gäller resandet under sommaren. Mera information kommer inom de närmaste dagarna.

Tidigare idag sade Kirsi Varhila, kanslichef på social- och hälsovårdsministeriet under en presskonferens att rekommendationen för tillfället är att finländare ska undvika fritidsresor både i hemlandet och utomlands.

28.5 klockan 8.08: Coronafallen ökar igen i Sydkorea

Sydkorea har bekräftat 79 nya coronafall under det senaste dygnet.

Det är det största antalet smittade på nästan två månader, vilket ses som ett bakslag för landets framgångsrika försök att få kontroll över epidemin. Ökningen har också väckt oro om en andra smittovåg. Antalet smittade ökade nu för tredje dagen.

Flest fall har påträffats i huvudstaden Seoul.

Sydkorea har bekräftat drygt 11 000 coronafall och 269 dödsoffer relaterade till covid-19.

Källor: AFP, Reuters

28.5 klockan 5.22: Över 25 000 döda i covid-19 i Brasilien

I Brasilien har nu över 25 000 människor dött i coronaviruset, uppger landets hälsoministerium. Under det senaste dygnet har över 1 100 dödsfall rapporterats.

Antalet personer som har bekräftats smittade av viruset ligger nu på 411 821, enligt ministeriet. Experter menar ändå att antalet smittade antagligen är mycket högre eftersom Brasilien inte testar tillräckligt med personer.

Källa: Reuters, AFP

29.5 klockan 12.00: 33 nya coronafall

33 nya fall av coronasmitta har konstaterats i Finland, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL. Totalt har 6 776 coronafall konstaterats i Finland. Enligt gårdagens siffror har 313 personer avlidit av covid-19. 83 personer får sjukhusvård.

27.5 klockan 17.20: Niinistö och Putin behandlade coronaläget per telefon

Presidenterna diskuterade coronavirussituationen i de båda länderna. Dessutom diskuterades de två ländernas samarbete kring bland annat ekonomi och miljö.

Niinistö konstaterade att behovet att upprätthålla goda relationer till stormakter under de senaste månaderna har vuxit under de senaste månaderna.

Samtalet fördes på Finlands initiativ.

27.5 klockan 10.35: Slut på subventionerade hemresor för finländare i utlandet

Utrikesministeriet ordnar inte längre subventionerade hemresor för finländare i utlandet. På grund av coronapandemin ordnades det hemresor både för finländare och andra europeiska medborgare i samarbete av Utrikesministeriet och Finnair.

Totalt ordnades 16 flygningar och nästan 3 300 resenärer återvände till Finland eller via Finland till sina hemländer i Europa. Totalt kostade flygningarna finska staten ungefär 355 000 euro.

27.5 klockan 7.48: Simhallarna öppnar nästa vecka

Nästa vecka får simhallar och friluftsbad öppna sina dörrar igen. Några allmänna anvisningar finns inte så kommunerna bestämmer själva vilka regler som anläggningarna ska följa, skriver STT.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) är risken väldigt liten för smitta eftersom forskning visar att coronaviruset inte smittar i bassängvatten.

Däremot har många meddelat att basturna kommer hållas stängda, eftersom man vill trygga att säkerhetsavståndet hålls.

27.5 klockan 7.01: Sorgetid i Spanien

Spanien inleder i dag en tio dagar lång sorgetid för att hedra coronapandemins offer.

Alla offentliga byggnader kommer att sänka sina flaggor till halvstång i dag.

Spanien är ett av de värst drabbade länderna i coronapandemin. Över 27 100 personer i landet har dött efter att ha smittats av coronaviruset.

26.5 klockan 22.10: Coronarestriktionnerna förlängs i Tyskland

Tyskland förlänger sina coronarestriktioner fram till 29 juni.

Från och med 6 juni är det tillåtet för upp till tio personer att träffas på allmänna platser, men Tysklands regering uppmanar ändå tyskarna att undvika onödiga kontakter och utöva social distansering.

Tidigare restriktionslättnader har genomförts lyckat, och landet verkar ha klarat sig undan nya stora epidemiutbrott.

Förbundskansler Angela Merkel föreslog ursprungligen att förlänga reglerna om att hålla ett avstånd på 1,5 meter tills 5 juli, men eftersom landets delstater drabbats olika väckte förslaget motstånd.

Bland annat delstaterna Thüringen och Sachsen meddelade redan tidigare att man häver restriktionerna från och med 6 juni - trots att det står i strid med regeringens direktiv.

Hittills har 8 302 personer dött till följd av covid-19 i Tyskland.

Källor: AFP, Reuters

26.5 klockan 21.20: Ungerns undantagslag föreslås upphävas i juni

Ungerns regering föreslår att landets hårt kritiserade undantagslag upphävs den 20 juni.

Ett lagförslag om upphävandet ska enligt regeringen överlämnas till parlamentet senare i dag.

Undantagslagen stiftades för att hjälpa premiärminister Viktor Orbán att bekämpa coronaepidemin.

Lagen gav Orbán stora maktbefogenheter och möjliggjorde hårda fängelsestraff för dem som spred falsk information om pandemin.

Sedan dess har flera personer som kritiserat Orbán på sociala medier gripits.

Lagen innehöll inte heller någon tidsgräns för när Orbán skulle återlämna makten till parlamentet.

Källor: AFP, Reuters

Bild på mobilapplikation

26.5 klockan 14:15: THL:s nya digitala karta visar var människor rapporterat mest om coronasymptom

Institutet för hälsa och välfärd THL har öppnat en ny digital karta som visar i vilka kommuner människor gjort flest anmälningar om allvarliga coronasymptom i tjänsten Omaolo.

Målet är att ge myndigheterna en bättre helhetsuppfattning om var människor med tecken på coronasmitta befinner sig geografiskt.

- Anmälningarna kan ge en prognos för antalet framtida coronafall och behovet av vård, berättar THL:s sakkunnigläkare Sanna Isosomppi.

Uppgifter på enskilda personer kan inte identifieras, inte heller kommuner med mindre än fem anmälningar.

Kartan finns på svenska på adressen thl.fi/symptomkartan. Den uppdateras varje dag klockan 12.

26.5 klockan 14.10: Tyskland häver kanske avrådan från att resa till andra EU-länder

Tyskland överväger att häva sin reseavrådan till EU-länder. Om coronaläget det tillåter kommer tyskarna från och med mitten av juni att kunna semestra i drygt 30 europeiska länder.

Avrådan ska hävas för EU:s medlemsländer samt Storbritannien, Island, Norge Schweiz och Liechtenstein.

I morgon ska förbundskansler Angela Merkel träffa Tysklands 16 förbundstatsledare för att diskutera hur restriktionerna ska lyftas och åtgärder för att hjälpa den tyska ekonomin.

26.5 klockan 14.05: Fyra nya coronadödsfall

Ytterligare 4 personer har dött i covid-19 i Finland. Den totala dödssiffran i vårt land är 312. 95 personer vårdas för närvarande på sjukhus för coronasmitta. 11 coronapatienter får intensivvård.
Per 100 000 invånare har Finland nu 120 fall av coronasmitta.

Ingen covid-19 på serviceboendet i Karlebyregionen

Soite ger ingen information om vilket boende det handlar om.

26.5 klockan 12.20: 29 nya coronafall

Finland har nu 6 628 bekräftade fall av coronasmitta, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL. Det är 29 fall fler än i går.

26.5 klockan 6.42: Marin hoppas att beredskapslagen inte behöver användas efter juni

Statsminister Sanna Marin (SDP) hoppas att beredskapslagen inte ska behöva förlängas efter juni.

På grund av undantagstillståndet har det varit möjligt för regeringen att lägga sig i finländarnas grundrättigheter. Till exempel har uppsägningstiden för vårdare förlängts och semestrar har begränsats.

Enligt Marin kommer beredskapslagen att tas ur bruk genast då det är möjligt.

Marin säger till STT att det i nuläget ser ut som att det är möjligt att fortsätta luckra upp restriktionerna. Antalet bekräftade coronafall minskar stadigt och belastningen på sjukvården minskar.

26.5 klockan 5.59: Två personer smittade på minkfarmer i Nederländerna

Nederländerna har bekräftat att två personer har smittats av coronaviruset på minkfarmer i Eindhoven.

Personerna arbetade på olika minkfarmer och de har uppenbarligen smittats av minkar.

Det första coronafallet påträffades förra veckan då man samtidigt konstaterade att minkar på två farmer i södra Nederländerna bar på coronaviruset.

Jordbruksministeriet har nu beordrat att alla minkfarmar isoleras och att alla som arbetar på dem skall testas.

Ministeriet försäkrar att det inte finns anledning för allmänheten att oroa sig att viruset sprids vidare från farmerna.

25.5 klockan 15.08: Över 4 000 döda i Sverige

I Sverige har man nu bekräftat över 4 000 dödsfall till följd av covid-19. 31 personer har dött under det senaste dygnet, rapporterar Folkhälsomyndigheterna.

Sverige har nu över 33 800 bekräftade fall av viruset.

Sveriges dödssiffror hör till de största om man jämför fall med befolkningsmängd.

25.5 klockan 13.02: Coronarestriktioner i fängelserna hävs från och med juni

De begränsningar som gäller till följd av coronaepidemin i fängelserna upphävs gradvis från och med 1 juni.

I det första skedet lindras begränsningarna som gällt aktiviteter och funktioner. De intagna får tillgång till gym, sportsalar, bastur och bibliotek igen i såväl slutna som öppna anstalter.

Beslut om de intagnas träffar med barn kommer att fattas under midsommarveckan. Alla besök har varit indragna sedan 13 mars. Fysiska besök har ersatts med virtuella möten.

Permissioner beviljas i enlighet med nuvarande praxis, vilket innebär att permission endast kan fås av synnerligen viktiga skäl, såsom en nära anhörigs begravning eller allvarliga hälsomässiga skäl som gäller en nära anhörig till den intagne.

25.5 klockan 12.53: Skyddsutrustning för 100 miljoner euro ska köpas

Social- och hälsovårdsministeriet har gjort ett anskaffningsförslag av skyddsutrustning åt Försörjningsberedskapscentralen FBC. 100 miljoner euro har reserverats för anskaffningen.

Ministeriet föreslår att FBC också förhandlar med finländska tillverkare eftersom man på det sättet kan säkerställa den inhemska tillgängligheten och produktionen.

Anskaffningsförslaget gäller följande utrustning: kirurgiska mun- och nässkydd, andningsskydd, nitrilhandskar, skyddsjackor och förkläden.

Tanken är att göra beställningarna under juni–augusti. Skyddsutrustningen förvaras vid Försörjningsberedskapscentralen. Mängden skyddsutrustning som beställs baseras på den nuvarande förbrukningen.

25.5 klockan 12.02: 20 nya bekräftade fall i Finland, ett dödsfall

Finland har nu 6 599 bekräftade fall av covid-19. Det är en ökning med 20 fall jämfört med i går, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL.

En person har dött i viruset under det senaste dygnet. Under söndagen rapporterade THL om samma antal döda efter två dagar utan dödsfall. Nu har sammanlagt 308 personer dött i viruset i Finland.

104 personer får vård på sjukhus. Det här är en minskning på två personer jämfört med i går. 18 personer ligger på intensiven, vilket är en minskning på en person jämfört med i går.

25.5 klockan 10.42: Nödläget i Tokyo hävs

Det rådande nödläget i Tokyo och fyra andra prefekturer kommer att hävas efter att en exepertpanel visade grönt ljus.

Regeringen kommer att häva alla undantagsregler som har rått i de största städerna Tokyo och Osaka i över en och en halv månad.

I resten av Japan har de landsomfattande restriktionerna redan hävts.

Myndigheterna varnar invånare i Tokyo och på Japans nordligaste ö Hokkaido att det ännu måste vara extra försiktiga. På söndagen bekräftades ett tiotal nya coronafall i Tokyo och Hokkaido.

Källa: Reuters

25.5 klockan 7.52: Stängda restauranger i USA leder till aggressiva råttor

I och med att många restauranger i USA har tvingats stänga har råttorna svårt att hitta mat. Det har gjort råttorna aggressiva, skriver The Washington Post.

När råttorna inte hittar överbliven mat i restaurangers soptunnor blir de aggressiva, varnar USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC.

Sedan coronapandemin tog fart har antalet anmälningar om råttor i bostadsområden och råttor som äter upp varandra ökat.

Också distansjobbet kombinerat med råttproblemet medför risker. Råttor som har gnagat på bildäck och -motorer har blivit dyra för bilägare och i vissa fall till och med orsakat bränder.

CDC rekommenderar att alla försäkrar sig om att hemmets soptunnor har lock på och att man gömmer undan exempelvis fågelmat.

Källa: The Washington Post

24.5 klockan 23.55: Tonfallet mellan Kina och USA trappas upp

Kinas utrikesminister Wang Yi anklagade på söndagen USA för att sprida konspirationer och lögner om coronaviruset. Han menar att USA har infekterats av ett "politiskt virus" som får vissa politiker att om och om igen attackera Kina.

En representant för Vita huset liknade på söndagen Kinas agerande vid coronautbrottet med Sovjetunionens vid Chernobylolyckan. USA menar att Kina försökt hemlighålla utbrottet. Också president Donald Trump har riktat kritik mot Kina angående coronaviruset.

Det finns flera olika spänningar mellan länderna menar Wang, bland annat coronaviruset, situationen i Hong kong och andra frågor. Enligt ministern skuffas länderna nu till randen av ett nytt kallt krig.

Källa: STT, AFP, BBC, Reuters

24.5 klockan 22.12: Storbritanniens premiärminister backar topprådgivare efter resa under coronarestriktionerna

Premiärministerns närmsta rådgivaren Dominic Cummings är i blåsväder efter att ha brutit mot regeringens coronarestriktioner två gånger.

Nu visar premiärminister Boris Johnson sitt stöd för Cummings beslut att åka iväg med sin fru och son till släktingar Durham. Det här efter att Cumming meddelat att han självisolerar sig efter att ha uppvisat symtom på covid-19.

Enligt Johnson har Cummings agerat lagenligt och som en ansvarsfull förälder.

Cummings agerande har väckt kritik i Storbritannien. Både personer från partiet Tory och Labour har krävt att rådgivaren avgår.

Källor: BBC, STT, AFP

24.5 klockan 12.12: 11 nya fall av covid-19 i Finland och ett nytt dödsfall

Finland har nu 6 579 bekräftade fall av covid-19. Det är en ökning med 11 fall under det senaste dygnet.

I går rapporterade THL om 31 nya fall och i fredags var samma siffra 44.

24.5 klockan 12.04: I Ryssland har 153 personer dött till följd av coronaviruset under det senaste dygnet

I Ryssland har dte under det senaste dygnet dött 153 människor till följd av coronaviruset. Det är näst högsta antalet döda under ett dygn i Ryssland hittils.

Enligt landets hälsomyndigheter bekräftades igår 8 599 nya fall av covid-19 i Ryssland. Det är något färre än för två dagar sedan.

Totalt har 344 481 personer smittats av coronaviruset i Ryssland.

Källa: Reuters

24.5 klockan 10.57: Coronakrisen har ökat mängden avfall

Coronakrisen ändrar på människors vanor och det syns bland annat i sophanteringen. I huvudstadsregionen har det under januari till april i år samlats in omkring 4 000 ton mer avfall än undet samma tid i fjol.

Kartong- och platsavfall e de som har ökat mest. I April ökade mängden kartongavfall med 20 procent jämfört med i fjol.

Juho Nuutinen som är ansvarig för soptransporterna på samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster säger att den ökade näthandeln är en av orsakerna till att avfallsmängderna ökat.

Källa: STT

24.5 klockan 8.49: I New York sjönk antalet döda till under hundra

I New York dog 84 personer till följd av coronaviruset under det senaste dygnet. Det är det lägsta antalet döda sedan slutet av mars när epidemin tog fart i delstaten.

Också antalet nya fall av covid-19 och personer som har tagits in på sjukhus har sjunkit, sade guvernör Andrew Cuomo på lördag.

I början av april när epidemin var som värst i delstaten dog uppemot 800 personer dagligen till följd av viruset.

Källa: AFP

24.5 klockan 7.04: Begränsningarna i rörelsefriheten fortsätter i Buenos Aires

I Argentinas huvudstad Buenos Aires fortsätter begränsningarna i rörelsefriheten fram till den 7 juni, meddelade landets president Alberto Fernandez på lördagen.

Begränsningarna i rörelsefriheten infördes i mitten av mars och skulle ta slut i dag. På andra håll i Argentina har begränsningarna luckrats upp redan tidigare.

Antalet smittade i covid-19 i Buenos Aires har stigit under de senaste dagarna.

Enligt världshälsoorganisationen WHO är Sydamerika nu coronapandemins nya epicentrum.

Källa: Reuters

24.5 klockan 6.35: Över 1 100 dödsfall i USA på ett dygn

Under det senaste dygnet har totalt 1 127 coronarelaterade dödsfall registrerats i USA. Enligt Johns Hopkins universitetets siffror har totalt har drygt 97 000 personer dött i coronaviruset i USA.

I USA har man bekräftat över 1,6 miljoner fall av coronasmitta, vilket är betydligt fler än i något annat land.

Källa: AFP

24.5. klockan 20.42: USA väntas stoppa inresor från Brasilien

USA kommer troligen att tillfälligt stoppa inresor från Brasilien till USA, säger nationella säkerhetsrådgivaren Robert O'Brien som talade i programmet Face the Nation på tv-kanalen CBS.

Åtgärden beror enligt O'Brien på läget i Brasilien. Han säger att Vita huset vill skydda USA:s befolkning.

President Donald Trump sade nyligen att han överväger ett reseförbud.

Reseförbudet kommer inte att beröra amerikanska medborgare, personer med permanent uppehållstillstånd i USA och nära släktingar till amerikanska medborgare.

Coronaepidemin har krävt 22 000 människors liv i Brasilien. Antalet bekräftade fall uppgår till cirka 350 000.

23.5 klockan 21.35: Finska munskydd börjar säljas i mataffärer

Munskydd tillverkade i Finland kommer till salu i mataffärerna. På S-gruppen och Kesko berättar man att inhemska munskydd kommer att finnas till salu om några veckor. Priset på skydden - som är för engångsbruk - kommer att vara ungefär en euro.

Ett ansiktsskydd av tyg eller ett engångsskydd skyddar inte användaren själv men kan tjäna som skydd för omgivningen mot droppar som flyger omkring då man hostar eller nyser.

Källa: Yle Uutiset

23.5 klo 19.55: Första dödsfallet relaterat till coronavirus på Gazaremsan

Det första dödsfallet i covid-19 har skett på den överbefolkade Gazaremsan, berättar palestinska myndigheter.

Under de senaste dagarna har antalet smittade fördubblats till 55, då över tusen palestinier som var strandsatta i Egypten tilläts återvända till Gaza. Coronasmitta hade konstaterats hos över 30 av de återvändande, de har alla isolerats.

FN har varnat för att ett coronavirusutbrott i Gaza kan bli katastrofalt. Två miljoner människor bor på det 360 kvadratkilometer stora området.

Källor: STT, AFP, Reuters, AP

23.5 klockan 16.31: Nästan 4 000 döda i Sverige

67 personer har dött i covid-19 i Sverige under det senaste dygnet. Det innebär att totalt 3 922 personer dött i sviterna av coronaviruset i landet.

Sverige har bekräftat över 33 000 smittade. Antalet personer som har vårdats på intensivavdelningar har också ökat något.

Under epidemin i Sverige har nu totalt över 1 900 allvarligt sjuka patienter fått intensivvård.

(Nyhetsuppdateringen korrigerades 25.5 klockan 18.23. Det stod först felaktigt att 1 900 patienter vårdas på intensivavdelning, men det handlar alltså om det totala antalet patienter på intensivavdelning under epidemins gång).

23.5 klockan 16.29: Spanien öppnar upp för utländska turister i juli, demonstrationer i Madrid

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez meddelar att landet öppnar gränserna för utländska resenärer i juli.

Tusentals högeranhängare har protesterat mot regeringens coronastrategi bland annat i huvudstaden Madrid. Demonstranterna körde i bilar genom Madrid på uppmaning av ytterhögerpartiet Vox, som är tredje störst i parlamentet. Vox anklagar regeringen för alltför stränga coronadirektiv och kräver att den bör avgå.

Över 28 000 insjuknade har avlidit medan man har bekräftat över 230 000 coronafall i Spanien.

Källa: AFP, Reuters

23.5 klockan 12.11: 31 nya fall av covid-19 i Finland, inga nya dödsfall

Finland har nu 6 568 bekräftade fall av covid-19. Det är en ökning med 31 fall under det senaste dygnet.

I går rapporterade THL om 44 nya fall och i torsdags var samma siffra 50.

För andra dagen i rad har ingen dött i coronaviruset.

23.5 klockan 8.00: USA öppnar gränserna för proffsidrottare

USA tillåter igen proffsidrottare att resa in i landet, meddelade ministern för inre säkerhet Chad Wolf på fredagen. Det att gränserna öppnas gäller proffsidrottare som reser för att delta i idrottsevenemang.

– Amerikanerna behöver sin idrott. Det är dags att öppna upp ekonomin och det är dags för proffsidrottarna att återgå till arbetet, sade Wolf.

De öppna gränserna gäller också bland annat för idrottarnas personal och make eller maka.

Största delen av proffsidrotten i USA har lagts på is som en del av coronavirusrestriktionerna.

Totalt har det konstaterats 1,6 miljoner fall av covid-19 i USA.

Källa: Reuters

23.5 klockan 5.58: Storbritannien försätter resenärer i karantän

Resenärer som anländer till Storbritannien försätts i två veckors karantän från och med den 8 juni.

Karantänen gäller också för brittiska medborgare som återvänder hem efter en utlandsresa. Bland annat har flygbolag och politiker kritiserat beslutet.

Karantäntvånget gäller inte resenärer från Irland, chaufförer för godstransport, vårdpersonal eller lantbrukets säsongsarbetare.

Källa: Yle, Reuters

23.5 klockan 5.28: Vaccin testas på över 100 000 amerikaner från och med juli

I USA kommer de första vaccinen att testas redan i juli. De mest lovande vaccinerna kommer att testas på över 100 000 frivilliga.

Målet är att utveckla ett vaccin mot coronaviruset ännu under det här året, i normala fall kan det ta upp till tio år att utveckla ett vaccin.

För att möjliggöra en så framställning av vaccin som möjligt, har de ledande vaccinstillverkarna kommit överens om att de delar med sig av nyttig information till kokurenterna under processens gång.

I normala fall ingår många olika testfaser i utvecklandet av vacciner. I och med coronaviruset har många av faserna slagits ihop för att försnabba processen.

Källa: Reuters

22.5 klockan 23.15: Trump kräver att religiösa byggnader öppnas

USA:s president Donald Trump kräver att kyrkor och andra religiösa byggnader öppnar under veckoslutet.

- I dag identifierar jag religiösa byggnader - kyrkor, synagogor och moskéer - som essentiella platser som bidrar med essentiell service, sade Trump på en presskonferens under fredagen enligt AFP.

Trump vill att guvernörer runtom i landet öppnar religiösa rum. Presidenten sade att han är beredd att öppna kyrkorna mot guvernörernas vilja, men ifall han har de befogenheterna är oklart, skriver AP.

Att öppna kyrkorna i USA kan öka spridningen av coronaviruset ifall det inte görs på ett säkert sätt. På mors dag exponerades 180 personer för coronaviruset i norra Kalifornien efter att en kyrka höll gudstjänst mot guvernörens restriktioner. En person som befann sig i kyrkan bekräftades senare smittad av covid-19.

Källor: AFP, AP

22.5 klockan 21.10: Island öppnar nattklubbar, barer och gym

Antalet nya coronafall fortsätter minska på Island och landet börjar sakta gå tillbaka till det normala. Nästa vecka öppnar nattklubbar och barer igen, men med restriktionen att dörrarna ska vara stängda klockan 11 på kvällen.

Gymmen får också öppna nästa vecka. Det blir även möjligt att ordna sammankomster för upp till 200 personer.

Island började lätta på sina restriktioner i början av maj. Då öppnade skolor, universitet, frisörer och museum. Enligt isländska myndigheter ökade inte antalet smittade i samband med att man lättade på restriktionerna.

I mitten av juni planerar landet att öppna sina gränser.

Island har 1 803 bekräftade fall. Under maj månad har bara fem fall tillkommit i statistiken.

Källa: AFP

22.5 klockan 18.20: Över 100 000 coronasmittade i Afrika

Enligt AFP har Afrika nu över 100 000 bekräftade fall av coronavirus. Drygt 3 000 av de smittade har dött. De flesta dödsfallen relaterade till coronaviruset finns i norra Afrika.

Det är ändå oklart hur tillförlitliga siffrorna är och experter misstänker att bristande testkapacitet gör att man underskattar pandemins framfart i Afrika.

Europa har över 1 974 500 bekräftade coronavirusfall och över 171 000 döda. USA har närmare 1 577 800 fall och nästan 97 000 dödsfall relaterade till coronaviruset.

Källa: AFP

22.5 klockan 16.15 Coronasmitta konstaterad på daghem i Vanda – 25 exponerade barn och 5 anställda i karantän

På daghemmet Touhula i Korso har ett fall av coronasmitta bekräftats hos ett barn. 25 barn och fem arbetstagare har exponerats och därmed försatts i karantän.

Exponeringen skedde den 19:e maj.

Sammanlagt finns 48 barn och nio anställda vid daghemmet Touhula i Korso.

Enligt myndigheternas direktiv håller daghemmet öppet trots smittan. I ett pressmeddelande skriver Touhula att än så länge har inga andra fall upptäckts på daghemmet.

22.5 klockan 14.48: Antalet döda till följd av coronaviruset oförändrat i Finland

De bekräftade coronavirusfallen i Finland har ökat med 44 och är på fredagen sammanlagt 6 537.

Antalet döda är oförändrat jämfört med dagen innan. Coronaviruset har krävt 306 människors liv i Finland.

Antalet personer som vårdas på intensivvårdsavdelning minskade med en till 21.

22.5 klockan 13.45 Rekordmånga döda i Ryssland - bnp krymper med minst 5 %

Ryssland registrerade 150 dödsfall på grund av coronaviruset under det senaste dygnet. Det är ett nytt dagligt rekord, trots att det officiella dödstalet anses vara kraftigt i underkant.

Samtidigt bekräftades över 8 800 nya coronafall. Totalt har Ryssland bekräftat 326 000 coronafall, vilket är näst högst i världen efter USA.

Regeringen befarar att ekonomin backar med nästan 10 procent under årets andra kvartal. På årsbasis tror man att Rysslands bruttonationalprodukt krymper med minst fem procent i år.

22.5 Klockan 13.40: Hälsovården i Jemen har kollapsat enligt FN

FN slår larm om att hälsovården i utfattiga och krigshärjade Jemen har kollapsat till följd av coronapandemin.

Biståndsorganisationer opererar nu utgående från att viruset sprider sig okontrollerat över hela landet, varnar FN:s humanitära byrå Ocha.

Läget är extremt alarmerande eftersom biståndsarbetare inte kan ta hand om alla som behöver hjälp och man inte har någon klar överblick över coronaläget.

Hälsovårdare är tvungna att avvisa patienter som söker vård på grund av den akuta bristen på läkemedel och medicinsk utrustning, så som skyddsdräkter.

22.5 klockan 12.10: 44 nya bekräftade fall av coronasmitta i Finland

Färska siffror från Institutet för hälsa och välfärd THL visar att det nu finns 6 537 bekräftade fall av coronavirussmitta i Finland. Det är en ökning på 44 fall från i går.

Majoriteten av de nya smittorna, 36 fall, konstaterades inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

22.5 klockan 10.52: Nytt fall av coronasmitta vid skola i Sibbo

Ytterligare ett fall av coronasmitta har påträffats vid skolan Sipoonjoen koulu i Sibbo. Det handlar om en elev vid skolan.

Dessutom har 15 elever och några lärare vid skolan exponerats för viruset. De har som en försiktighetsåtgärd försatts i karantän.

Den berörda eleven hör inte till samma undervisningsgrupp som den elev som den 19.5 konstaterades ha blivit smittad. Då konstaterades att knappt 20 elever och några lärare vid skolan hade för viruset och de försattes i karantän.

Sipoonjoen koulu finns i Nickby och har cirka 330 elever i årskurserna 7-9.

Källa: Sibbo kommun

22.5 klockan 10.02: Dödssiffran i Brasilien fördubblad på elva dagar

I Brasilien har antalet döda i covid-19 passerat 20 000 personer.

Dödstalet är det sjätte högsta i världen och har fördubblats på bara elva dagar, visar brasilianska hälsoministeriets siffor.

På det senaste dygnet har nästan 1 200 människor avlidit.

Den officiella siffran vad gäller antalet smittade är över 310 000.

Smittosiffran är den tredje högsta i världen, efter USA och Ryssland. Men experter menar att den verkliga siffran kan vara åtskilligt högre.

President Jair Bolsonaro fortsatte i går att mana till lättade restriktioner. Enligt honom är det viktigare att hålla Brasiliens ekonomi i gång. Han har kommit på kant med flera av de olika delstaternas guvernörer.

Källa: Reuters, AFP

Kinas kommunistparti vill utmärka sig i viruskrisen

Folkkongressen ordnades två månader senare än normalt.

22.5 klockan 5.15: 170 000 döda i coronavirus i Europa

Coronapandemin har nu krävt över 170 000 liv i Europa, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Siffrorna bygger på nationella hälsomyndigheters och Världshälsoorganisationen WHO:s uppgifter.

Europa är än så länge den hårdast drabbde kontinenten med nästan 2 miljoner bekräftade fall.

Flest liv, över 35 000, har pandemin krävt i Storbritannien.

Italien med 32 000 och Frankrike med 28 000 döda har förlorat andra och tredje flest invånare i pandemin i Europa.

22.5 klockan 5.35: Bostadmarknaden påverkas av coronaepidemin

Coronakrisen har stora följder för bostadsmarknaden, visar Hypoteksföreningens nyaste översikt.

I mars månad minskade bostadsaffärerna i hela Finland. Under april och maj beräknas affärerna minska med mer än en tredjedel.

Hypoteksföreningen bedömer att priserna i år kommer att sjunka med två procent i hela landet, och med omkring en halv procent i huvudstadsregionen.

Också nybyggandet minskar.

Reserestriktionerna har gjort att Airbnb-verksamheten i praktiken har upphört helt.
Det kan innebära att fler små lägenheter bjuds ut till salu eller står att hyra.

22.5 klockan 5.54: Antalet döda i corona i Italien kan vara mycket fler än rapporterat

I Italien befaras antalet döda i coronaepidemin vara upp till 19 000 fler än rapporterat, tror landets socialskyddsmyndigheter.

Myndigheterna har kommit fram till siffran genom att jämföra dödligheten i medeltal de senaste åren med dödligheten under epidemin.

Dödligheten har överskridit medeltalet med 47 000 dödsfall men bara en del av dem kopplas till viruset.

En del av dödsfallen kan också bero på att sjuka inte fick den vård de borde ha fått då sjukhusen var överrumplade av coronafall.

21.5 klockan 23.28: Tjetjeniens ledare på sjukhus – misstänks vara coronasmittad

Ramzan Kadyrov, president i den ryska delrepubliken Tjetjenien, fördes till sjukhus på torsdagen med symptom som tyder på att han kan vara coronasmittad.

Kadyrov har fört till Moskva och hans tillstånd uppges vara stabilt.

Myndigheter i den tjetjenska huvudstaden Groznyj eller ryska Moskva har inte bekräftat smittomisstankarna eller i övrigt kommenterat nyheten.

Källa: AFP

Coronasmittat barn på daghem i Borgå

Ett bekräftat fall på daghemmet Touhula Horisontti.

21.5 klockan 16.15: Över 170 000 coronadödsfall i Europa

Coronapandemin har nu krävt över 170 000 liv i Europa, rapporterar AFP.

Siffrorna bygger på nationella hälsomyndigheters och Världshälsoorganisationen WHO:s uppgifter.

Europa är än så länge den hårdast drabbade kontinenten med nästan 2 miljoner bekräftade fall.

Flest liv, över 35 000, har pandemin krävt i Storbritannien.

Italien med 32 000 och Frankrike med 28 000 dödsfall har förlorat andra och tredje flest invånare i pandemin i Europa.

21.5 klockan 16.12: 39 miljoner människor har förlorat jobbet i USA

I USA har ytterligare 2,4 miljoner människor anmält sig som arbetslösa.

Det betyder att nästan 39 miljoner människor har förlorat sina jobb sedan coronapandemin började.

Över 2,2 miljoner har också sökt stöd genom ett nytt stödprogram för ensamföretagare och freelancers.

Den amerikanska ekonomin väntas krympa med 38 procent mellan april och juni jämfört med samma kvartal i fjol.

Det är den värsta ekonomiska nedgången på ett kvartal i USA någonsin.

21.5 klockan 15.45: Två nya coronadödsfall i Finland

Ytterligare två personer har dött till följd av coronaviruset, meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Det totala antalet coronarelaterade dödsfall i Finland ligger nu på 306.

För tillfället får 22 coronapatienter intensivvård.

21.5 klockan 12.35: EU uppmanar flygresenärer och kabinpersonal att bära ansiktsskydd

EU har presenterat riktlinjer för trygga flygresor under coronapandemin.

Både passagerare och kabinpersonal uppmanas att bära ansiktsskydd. I mån av möjlighet ska fysiska avstånd upprätthållas mellan människor ombord.

Råden finns i ett dokument som EU:s byrå för luftfartssäkerhet EASA och smittskyddsmyndigheten ECDC utfärdade i går.

Båda EU-organen vill att alla passagerare tar på sig ansiktsskydd när de anländer till flygplatsen, byter dem var fjärde timme och inte tar dem av sig förrän de nått sitt mål.

I kabinen borde varannan sittplats per rad eller varannan rad vara tom.

EASA:s chef Patrick Ky uppmanar flygbolag och flygplatser att verkställa unionens rekommendationer.

21.5 klockan 12.05: 50 nya coronafall i Finland

Antalet fall av coronaviruset har ökat med 50 det senaste dygnet, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Det sammanlagda antalet coronafall i Finland uppgår nu till 6 493.

21.5 klockan 11.44: Brist på skyddsutrustning och personal inom lantbruket

Coronapandemin har påverkat en stor del av lantbruks- och trädgårdsföretagen. I en enkät som lantbruksproducenternas centralförbund MTK har utfört tillsammans med sina partnerorganisationer säger 60 procent av gårdarna att virusutbrottet har påverkat dem.

Mest handlar det om problem vad gäller tillgång till ansiktsskydd och skyddshandskar samt brist på säsongsarbetare.

Däremot har det inte varit svårt att skaffa frön, konstgödsel eller djurfoder. Inte heller handeln med lantbruksprodukter har drabbats. Bara 13 procent av deltagarna i enkäten sa att efterfrågan hade minskat.

Enkäten besvarades förra veckan av 765 lantbruks- och trädgårdsföretag runt om i landet.

21.5 klockan 10.53: Dystra utsikter för cateringbranschen

För cateringbranschen ser sommaren ytterst dyster ut på grund av coronarestriktionerna.

Enligt uppgifter som STT har samlat in har nästan alla beställningar till cateringföretagen inhiberats till följd av förbudet mot större sammankomster.

Fler än 50 personer får inte samlas, och det påverkar både studentfester, bröllop och andra traditionella sommarfester.

Företaget Linnoituksen Pitopalvelu i Villmanstrand uppger att dess intäkter rasat med 90 procent.

Inom branschen fruktar man en våg av konkurser den närmaste tiden.

21.5 klockan 10.50: Nordbor kan resa till Danmark om de har sommarbostad eller partner i landet

Danmark fortsätter att stegvis öppna samhällsfunktionerna. Efter mer än tio timmars förhandlingar enades partierna i Folketinget sent på onsdagskvällen om den så kallade fas två i återöppnandet.

Danmarks gränser ska fortsättningsvis vara stängda. Men från och med måndag kan personer från de nordiska länderna och Tyskland resa in i landet om de har sommarbostad där eller en dansk partner.

Också museer, teatrar, biografer och zoologiska trädgårdar ska kunna öppna.

På onsdag ska gymnasieelever och högskolestudenter kunna återvända, strax innan sommarlovet börjar.

Danmark har registrerat över 11 000 fall av coronasmitta och 554 dödsfall, men de senaste veckorna har uppgången planat ut.

21.5 klockan 10.27: EU:s smittskyddschef: Europa måste förbereda sig på en andra våg

En andra coronavirusvåg är mycket sannolik, säger Andrea Ammon, chef för EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, till tidningen the Guardian.

Enligt Ammon är det bara en fråga om hur stor den andra vågen blir och när den slår till. Ammon påminner också om att trots många länder nu lättar på restriktionerna är coronaepidemin ännu inte över.

- Jag vill inte måla upp en domedagsbild, men jag tycker vi måste vara realistiska. Nu är inte läge för att slappna av, säger Ammon till tidningen.

21.5 klockan 6.46: Över fem miljoner har smittats av coronaviruset

Antalet rapporterade coronavirusfall har nu överstigit fem miljoner globalt, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Världshälsoorganisationen WHO uppgav på onsdagen att man under det föregående dygnet rapporterat över 106 000 fall globalt, vilket enligt WHO är den största dagliga ökningen sedan pandemin började.

Flera länder har effektiverat testningen under den senaste tiden och det här kan vara en orsak till ökningen.

Enligt WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus är organisationen särskilt orolig för ökningen av fall i fattiga länder. Han påminner också om att kampen mot viruset inte är över.

Vi har ännu en lång väg att gå med den här pandemin.

Antalet bekräftade fall har stigit kraftigt i Latinamerika, som nu gått om USA och Europa i dagliga bekräftade fall. Av de kring 91 000 fall som rapporterades förra veckan var kring en tredjedel i Latinamerika. En stor del av de här fallen är i Brasilien som nu är det land med flest bekräftade fall efter USA och Ryssland.

Källor: Reuters, AFP