Innehåll från Coronavirus: Covid-19 - uppdateringar 21.5 till 31.5
Huvudinnehåll
Uppdateringar från Coronavirus: Covid-19 finns samlade på denna sida. De färskaste uppdateringarna hittar du på första sidan om Coronaviruset.
31.5 klockan 17.29: Nästan en halv miljon smittade i Brasilien
Antalet personer som har smittats av coronaviruset ökar i snabb takt i Brasilien. I nuläget har närmare 500 000 fall bekräftats.
På lördagen konstaterades ett rekordstort antal nya fall – drygt 33 000. Enligt myndigheterna i landet har 956 personer dött på grund av coronaviruset under det senaste dygnet.
Med närmare 29 000 döda är Brasilien nu det land som har fjärde mest coronarelaterade dödsfall i världen. Om man ser till antalet smittade är det bara USA som har fler.
Den politiska ledningen i landet är oenig gällande hur man ska kontrollera smittspridningen. Presidenten Jair Bolsonaro motsätter sig kraftiga begränsningar i rörelsefriheten, eftersom han anser att sådana skulle skada ekonomin för mycket.
Källa: AFP
Danmark: Antalet extremt för tidigt födda barn har sjunkit markant under coronakrisen
Minskningen beror knappast bara på tillfälligheter.
31.5 klockan 12.50: Fyra nya dödsfall i Finland
Ytterligare fyra personer har dött till följd av covid-19 i Finland. Det rapporterar Institutet för hälsa och välfärd. Totalt har nu 320 personer dött på grund av viruset sedan epidemin bröt ut.
31.5 klockan 12.05: 33 nya coronafall
33 nya bekräftade fall av coronasmitta har konstaterats i Finland. Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL finns det nu 6 859 coronafall i vårt land.
Coronarestriktionerna luckras upp på måndag – hur ska det gå för smittoläget? Kanslichef Varhila hoppas på tålamod hos semesterfirare
I Danmark har epidemin inte tagit fart trots uppluckringar.
Grekland ändrar sina inreseregler – karantänsåtgärderna beror på vilken flygplats turisterna kommer från
Också turister från illa drabbade länder välkomnas.
Detta gäller från och med i dag då samhället öppnar upp igen
Restauranger öppnar och sammankomster tillåts.
Utrikesminister Haavisto avråder från att planera utlandssemestrar ännu
Den 14 juni upphör gränsrestriktionerna.
Trump flyttar fram G7-möte och planerar bjuda in fler länder: ''Gruppens sammansättning är förlegad''
Vill ha med bland annat Ryssland och Australien.
Nattvard med ansiktsskydd och handskar då kyrkan öppnar igen - kyrkoherde: “Vi klarar det med gott samspel och vänliga ord”
Karis-Pojo svenska församling ordnar också skriftskolläger.
HS-gallup: Majoriteten av finländarna nöjda med regeringens hantering av coronakrisen
Över 40 procent tror att det värsta ännu är framför.
31.5 klockan 7.44: Över 6 miljoner fall bekräftade världen över
Nu har över 6 miljoner fall av coronavirussmitta bekräftats runtom i världen, visar siffror från Johns Hopkins universitetet.
Flest smittor har konstaterats i Europa – nästan 2,14 miljoner, medan USA är det enskilda landet med flest smittor.
Just nu sprider sig viruset särskilt i Latinamerika, där man konstaterat över 945 000 smittor.
Samtidigt har det globalt rapporterats om över 367 000 coronavirusrelaterade dödsfall.
Siffrorna är riktgivande, eftersom rapporteringen och tillgången till coronatester varierar från land till land.
Källor: AFP, Johns Hopkins-universitetet
Sista dansen för geishan inställd
Azuma Odor är årets höjdpunkt för Tokyos 300 geishor.
30.5 klockan 20.01: Elitidrott återupptas i Storbritannien
Den brittiska regeringen fattade i dag beslutet att elitidrotten i landet får återupptas.
Från och med måndag får proffsidrottsevenemang ordnas igen, men inför tomma läktare.
Först ut lär vara hästkapplöpning den 6 juni i Newcastle. Den brittiska ligafotbollen väntas komma i gång den 17 juni.
Storbritanniens regering tillämpar fortfarande strikta restriktioner för kommande evenemang, till exempel måste varje idrottare coronatestas innan hen tillåts komma in på en stadion.
Ministern för kultur, medier och idrott Oliver Dowden sa i dag att det är upp till varje gren att göra sina egna riskbedömningar, eftersom de enligt Dowden "själva känner sina grenar bäst".
30.5 klockan 19.12: VR börjar sälja munskydd på tågen
VR uppger att de börjar sälja munskydd och desinficeringsmedel på tågen.
Rolf Jansson som är vd för VR Group påpekar ändå att bolaget inte inför något munskyddstvång för resenärerna.
– Nu är linjen att man får använda munskydd. Och när skydden finns till salu på tågen så kan alla som vill använda munskydd göra det, säger Jansson.
VR har låtit göra en enkät bland passagerarna där endast 17 procent uppgav av de anser munskydd var nödvändiga.
I går konstaterade också Social- och hälosvårdsministeriet att nyttan av munskydd, vad gäller att förhindra smittspridning bland befolkningen, visat sig vara ytterst liten.

30.5 klockan 17:09: Förbjudet att klappa aporna på Gibraltar på grund av smittorisk
De så kallade berberaporna på Gibraltar håller till på den höga klippan med utsikt över Gibraltarbukten. De svanslösa aporna utgör Europas enda vilda population av apor och är en världskänd turistattraktion.
Med anledning av coronapandemin har myndigheterna i den brittiska enklaven nu beslutat att förbjuda människor att röra vid aporna, med hot om kraftiga böter. Det är sedan tidigare straffbart att mata berberaporna, eller makakerna på Gibraltar.
- Den här ordern utfärdas för att minimera risken för dem (aporna) att smittas av sjukdomen, att insjukna eller dö. Primater på andra håll har visat sig vara mottagliga för viruset, hette det i ett meddelande från myndigheterna.
Virusspridningen i Gibraltar har varit blygsam, speciellt med tanke på att grannen Spanien drabbats så illa. Territoriet har en befolkning på uppemot 34 000 personer och har bekräftat bara 161 fall av covid-19.
Källa: AFP
Sveriges socialminister Lena Hallengren: Vi har gjort något enastående i en historisk kris
Hallengren intervjuades i Sveriges Television i morse.
30.5 klockan 14.16: Brittiska experter varnar för allt för snabba lättnader
I Storbritannien är experter nu oroade över att Storbritannien lättar på sina coronarestriktioner för snabbt.
På måndag ska grundskolorna öppna för en del åldersgrupper igen och upp till sex personer tillåts träffas utomhus i England. Där har man hittills bara fått träffa en person från ett annat hushåll på två meters avstånd. Liknande lättnader har redan införts eller ska införas också i Skottland, Wales och Nordirland.
Flera vetenskapsmän ur den grupp som den brittiska regeringen konsulterar, skulle vilja se en minskning i antalet nya smittade före större lättnader. Nu bekräftas ungefär 8 000 nya smittade dagligen - bara i England - och där ingår inte de smittade på äldreboenden, exempelvis.
Det påpekade rådgivaren och professorn Peter Hornby i BBC Radio 4.
- Att igen återgå till den situationen där vi förlorade kontrollen, är betydligt värre än en eller två veckor till av restriktioner, sa Hornby.
Över 38 243 avlidna i covid-19 har nu registrerats i Storbritannien. Majoriteten av dödsfallen har inträffat i England. Den brittiska dödssiffran är den nästhögsta i världen, efter USA.
Källor: AP, BBC
30.5 klockan 13.20: Två nya coronadödsfall
Två nya covid-19-dödsfall har registrerats i Finland det senaste dygnet. Totalt har 316 människor avlidit till följd av coronaviruset i vårt land. 71 personer får sjukhusvård, av dem är 11 på intensiven.
30.5 klockan 12.40: 50 nya fall av coronasmitta
Finland har nu 6 826 bekräftade fall av coronasmitta. 50 nya fall har rapporterats sedan i går. Finland har nu 123 fall per 100 000 invånare, säger Institutet för hälsa och välfärd THL. Av de bekräftade fallen finns 4 971 i Nyland.
30.5 klockan 12.00: Merkel tackar nej till G7-möte i USA
Tysklands förbundskansler Angela Merkel tackar nej till G7-mötet i USA som president Donald Trump planerar att stå värd för i slutet av juni.
En talesman för Merkel tackade i dag för inbjudan, men sa att förbundskanslern inte kan gå med på att resa till USA och delta fysiskt i mötet med hänsyn till pandemiläget.
Ursprungligen skulle ledarna för de sju största industriländerna samlas i Camp David 10-12 juni, men mötet ställdes in på grund av virusutbrottet.
För en vecka sedan sade Trump att ett fysiskt möte i Washington skulle ge en fin signal till alla om att man är beredd att återvända till det normala.
Enligt Vita huset är Trump och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson överens på den här punkten och Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt att han kan tänka sig att åka till mötet, förutsatt att smittoläget tilllåter det.
Källor: AFP, AP
30.5 klockan 11.10: Åland fått sitt fjortonde coronafall
Åland har fått sitt fjortonde coronafall, det meddelar Ålands hälso- och sjukvård på sin webbplats.
I tisdags påträffades det trettonde åländska fallet. Före det hade inga nya fall rapporterats sedan den 22 april. Totalt har 1 000 coronaprov tagits på Åland.
Tyskland räddar flygbolaget Lufthansa med miljardpaket
Tyska staten blir största enskilda ägare i Lufthansa.
Över 1 200 nya dödsfall i USA - New York City börjar öppna upp
I USA registrerades 1 225 nya coronarelaterade dödsfall under det senaste dygnet. Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning är det totala antalet avlidna i USA nu 102 832.
Också antalet bekräftat smittade är högst i världen i just USA. Det talet ligger på över 1,7 miljoner.
Om man relaterar det amerikanska dödstalet till folkmängden, så har 316 människor i USA dött i covid-19 per en miljon invånare. Motsvarande tal i Finland var 57 på fredagen.
Antalet nya dödsfall har ändå sjunkit under senare tid i USA och många delstater planerar ytterligare lättnader av virusrestriktionerna.
New York City blir den sista regionen som nu börjar lätta på restriktionerna. Det ska ske den 8 juni och då räknar New Yorks borgmästare Bill de Blasio med att ungefär 400 000 människor ska kunna återvända till sina arbetsplatser.
Källor: AP, Yle, Johns Hopkins
30.5 klockan 9.45: Brasilien går om Spanien mätt i antal dödsfall
I Brasilien finns nu flera coronarelaterade dödsfall än i Spanien.
Nu har har nästan 28 000 personer dött i sviterna av coronaviruset.
Det innebär Brasilien nu har femte mest dödsfall i världen, och näst mest smittor, efter USA.
Källa: AFP
“Grönt från butiken ganska säkert - men att sätta sig där en coronapatient nyss har haft förrättning ökar riskerna” - experterna svarade på era frågor i vår chatt
Radiodoktorn Otto Lindberg och Veronica Rehn-Kivi (SFP) med.
Finländska turister välkomna när Grekland öppnar för turister från 29 länder – svenskar får vänta
Den finländska regeringen avråder från utlandsresor.
29.5 klockan 22.47: Belgien tillåter vissa resor till grannländer
I Belgien blir det från och med i morgon, lördag, tillåtet att ta sig över gränsen till grannländer för att hälsa på familjemedlemmar. Det gäller Frankrike, Luxemburg, Tyskland och Nederländerna.
Det här bekräftar landets inrikesminister Pieter De Crem.
– Resenärerna måste följa försiktighetsreglerna i grannländerna, säger han.
Icke-nödvändiga resor till och från Belgien har varit förbjudna sedan mitten av mars.
Källa: Reuters
USA:s president Trump bryter med WHO och avvecklar särbehandlingen av Hongkong
WHO-pengarna ska i stället gå till andra organisationer.
Grönt ljus för stugresor: regeringen häver sin rekommendation om att undvika inrikesresande med omedelbar verkan
Det gäller att komma ihåg säkerhetsrekommendationerna.
Basinkomst får grönt ljus av Spaniens regering - ges till de mest sårbara för att lätta på krisbördan
Coronakrisen har försvårat läget för redan tidigare utsatta.
Sverige: Skolor och universitet öppnas, smittspridning inom äldreomsorgen hett tema för politikerna, Italiens ambassadör ilsken på Tegnell
Oppositionen kräver att regeringens agerande utreds.
Norge och Danmark öppnar upp gränsen mellan länderna, Finland och Sverige finns inte med på listan över välkomna nationaliteter
Tillåtet med fritidsresor för danskar och norrmän från 15.6.
Social- och hälsovårdsministeriets utredning: Ansiktsskydd skyddar inte mot coronaviruset och dämpar inte virusspridningen
Ministeriets utredning är klar.
Riksdagen klubbade igenom lagen om att öppna restaurangerna – från och med måndagen får finländarna sitta på uteserveringar
Lagförslagets snabba tidtabell har väckt kritik.
Företagarna ser redan små ljusglimtar i tillvaron
Fler tror sig klara coronakrisen utan stöd.
29.5 klockan 12.45: Sydkorea stänger skolor igen
Sydkorea går in för nya restriktioner i skolorna i storstadsområdet kring huvudstaden Seoul efter att coronavirusepidemin tagit fart igen.
Endast en tredjedel av eleverna får delta i fysisk undervisning, resten får distansundervisning. Restriktionerna gäller också daghem.
Sydkorea har hittills lyckats stoppa coronaviruset genom effektiv testning och spårning.
29.5 klockan 10.50: Elitidrotten kör igång 14 juni i Sverige - men utan publik
Från och med den 14 juni kommer idrott utan publik att vara tillåtet.
- Beskedet att tillåta idrott utan publik ska inte ses som att vi rullar tillbaka rekommendationerna, säger Sveriges kultur- och idrottsminister Amanda Lind.
Beslutet gäller all idrott, oberoende nivå och för både dam- och herrsidan, uppger regeringen. Idrotten ska ske utomhus och enligt restriktioner för offentliga tillställningar.
Expressen rapporterade redan i går att Allsvenskan troligtvis startar i mitten av juni.
Källa: SVT, Expressen
Justitieminister Henriksson: Åk till sommarstugan med gott samvete
Det har kommit motstridiga signaler om resor i hemlandet.
29.5 klockan 10.30: 4 706 döda i covid-19 i Indien - landet fortsätter lätta på restriktionerna
Antalet dödsfall relaterade till coronaviruset ökar i Indien. Landet har nu passerat Kina med 175 nya dödsfall under det senaste dygnet. Enligt de officiella siffrorna har nu 4 706 personer dött av coronaviruset i Indien.
Ändå fortsätter landet att lätta på restriktionerna i ett försök att minska på krisens påverkan på ekonomin. Inrikesminister Amit Shah uppgav att diskussioner om att ytterligare lätta på restriktionerna ska hållas på fredag.
Hälsoministeriet i Indien meddelar att nästan 166 000 personer har insjuknat i covid-19.
Källa: STT, AFP
Företagen vill ha stöd - största delen av Finnveras lånegarantier blev oanvända
Staten höjde Finnveras lånegaranti till 12 miljarder
29.5 klockan 9.45: Många har nätshoppat för första gången under coronakrisen
Mer än hälften av finländarna har under den gångna våren köpt varor via nätet för första gången, visar en färsk enkät av Kantar och Columbia Road.
En femtedel av de omkring tusen som svarade på enkäten hade köpt kläder via nätet för första gången. Nästan nittio procent av dem tänkte göra det på nytt efter epidemin.
Också livsmedel, restaurangmat, hygien och skönhetsartiklar och elektronik var populära nätuppköp.
Näthandeln syns också hos Posten. På grund av rusningen i paketleveranser har bolaget bland annat öppnat tillfälliga avhämtningslokaler för paket.
Uutissuomalainen: Majoriteten av finländarna tänker ta vaccin mot coronavirus
Folk över 70 mest villiga att ta vaccinet.
Coronarestriktioner ska följas också i festyran - polis och ungdomsarbetare patrullerar i Östnyland
Skolavslutning kommande veckoslut.
29.5 klockan 4.50 Fler bekräftade fall i Brasilien än tidigare
Brasilien rapporterade igår 26 000 nya bekräftade coronafall. Det är fler än någon dag tidigare.
Sammanlagt har Brasilien ungefär 440 000 bekräftade fall, fler fall har bara bekräftats i USA.
Igår rapporterades över tusen dödsfall. Totalt har Brasilien nu nästan 27 000 dödsfall orsakade av coronaviruset.
28.5 klockan 22.16: Världens äldsta martatonlopp ställs in
Årets upplaga av Boston Marathon ställs in. Det är första gången i maratonloppets 124-åriga historia som det händer.
Maratonloppet skulle ursprungligen ha ordnats i april, men sköts upp till september på grund av coronapandemin. Nu meddelar arrangörerna att det ställs in.
Boston Marathon är ett av de populäraste maratonloppen som ordnas och lockar varje år över 30 000 löpare.
Källa: Reuters
28.5 klockan 20.27: Norge slopar karantänkrav för nordbor på arbetsresa
Från och med början av juni behöver inte längre finländare, svenskar, danskar och islänningar som reser till Norge i arbetssyfte vara i karantän vid ankomst.
Det här görs eftersom det är viktigt för näringslivet, säger landets näringslivsminister.
Regeln gäller endast nordbor på arbetsresa. Norrmän som återvänder hem och utlänningar som kommer till Norge måste fortsättningsvis isolera sig i 10 dagar.
Källa: AFP, NRK
28.5 klockan 20.19: Turkiet lättar på restriktioner
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan meddelar att Turkiet lättar på restriktioner i fråga om inrikesresor.
Restauranger, kaféer, parker och sportinrättningar öppnar 1 juni.
Källa: Reuters
Estland slopar karantän för finländare och flera andra – svenskar och danskar måste fortfarande isolera sig vid ankomst
Personer från Norge och Island bör inte heller isolera sig.
28.5 klockan 17.46: WHO: Skär inte ner på de offentliga utgifterna till vården
WHO varnar för dystra konsekvenser om europeiska regeringar väljer att skära ner på de offentliga utgifterna till hälsovården under den nuvarande ekonomiska krisen som coronaviruset bidragit till.
– Vi är oroliga för att länder svarar på krisen på samma sätt som de svarade på lågkonjunkturen för 10 år sedan – genom att skära ner på de offentliga utgifterna till vården, säger WHO:s regionala direktör för Europa Hans Kluge.
Om man skär ner på utgifterna leder det till att många människor inte får den vård de behöver, befarar WHO. Det är inte bara liv som sätts i fara, utan nedskärningen kan till och med vara kontraproduktiv, tror WHO.
Källa: AFP
28.5 klockan 17.31: Kosonen vill diskutera begränsningen om 500 personer på nytt
Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) skriver i ett mejl till tidningen Helsingin Sanomat att hon önskar att regeringen diskuterar begränsningen om 500 personer på evenemang och tillställningar på nytt.
Kosonen är själv villig att ge vika för regeln när det gäller vissa utomhusevenemang.
– Man kunde enligt min mening utvärdera regeln för till exempel utomhusarenor där publikens säkerhet och rörelse samt tillräckliga hygiennivå kan garanteras, säger hon.
Enligt nuvarande regler är evenemang och tillställningar med över 500 personer förbjudna under juni och juli.
Källa: HS
Brittisk polis: Cummings kan ha brutit mot virusregler – litet grann
Ger ingen anledning till några åtgärder.
28.5 klockan 14.37: Förlust för både SAS och Norwegian
De nordiska flygbolagen SAS och Norwegian visar som väntat miljonförluster under senaste kvartal.
SAS gick 350 miljoner euro på förlust under perioden februari-april, jämfört med motsvarande period i fjol.
Norwegian går för sin del 300 miljoner euro på minus under årets första kvartal, jämfört med året innan.
Den norska staten har ekonomiskt stött Norwegian.
Källa: STT
Restriktioner gällande resor i hemlandet hävs sannolikt
Motstridiga uttalanden om rekommendationer förtydligas.
28.5 klockan 13.40 Över 90 procent av de avlidna i Sverige var 70-plussare
Drygt 90 procent av alla som har dött i covid-19 i Sverige var 70 år eller äldre. 49 procent av dem bodde på äldreboenden och 25 procent hade hemtjänst.
Det visare den svenska socialstyrelsens senaste siffror.
Den högsta dödssiffran finns i åldersgruppen 85 år och äldre, 1 973 personer den 25 maj, då socialstyrelsens dödssiffra ännu låg på 3 964.
Lägst andel döda finns i gruppen under 50 år. Totalt hade 42 personer i den gruppen avlidit den 25 maj, varav 28 män och 14 kvinnor. I alla åldersgrupper är andelen män högre än andelen kvinnor.
Antalet rapporterade avlidna i covid-19 i Sverige är idag 4 220. 95 nya dödsfall har registrerats sen igår.
Källa: SVT/TT
Minskad kol- och torvanvändning ledde till färre utsläpp
Ökade utsläpp inom jordbruket.
28.5 klockan 11.35 Fortsatt dystra coronasiffror i Ryssland
Ryssland rapporterade 174 nya dödsfall i covid-19 under det senaste dygnet. Antalet nya dödsfall per dygn har fortsatt att stiga under de senaste dagarna. 174 är en rekordhög siffra för Ryssland, men samma siffra noterades också i förrgår.
Nu har 4 142 personer bekräftats ha avlidit i covid-19 i Ryssland, men den verkliga siffran misstänks vara betydligt högre än så. Antalet bekräftat smittade har stigit till 379 051.
Huvudstaden Moskva är värst drabbad, men enligt borgmästaren Sergej Sobjanin har antalet coronapatienter ändå sjunkit betydligt och man kommer att lätta på virusrestriktionerna ytterligare.
Från och med måndagen ska fler butiker och serviceföretag få öppna igen och promenader och träning utomhus tillåtas, förutsatt att man bär ansiktsmask.
Källor: Tass, Reuters
28.5 klockan 11.30 Statsrådet på Twitter: Anvisningar om resor ses över inför sommaren
Enligt Statsrådet jobbar ministerierna för tillfället med anvisningarna som gäller resandet under sommaren. Mera information kommer inom de närmaste dagarna.
Tidigare idag sade Kirsi Varhila, kanslichef på social- och hälsovårdsministeriet under en presskonferens att rekommendationen för tillfället är att finländare ska undvika fritidsresor både i hemlandet och utomlands.
Epidemin avtar både i Finland och flera europeiska länder - Svenska Yle rapporterade live från ministeriets och THL:s pressträff
Covid-19 och sjukvårdens bärkraft är på tapeten.
28.5 klockan 8.08: Coronafallen ökar igen i Sydkorea
Sydkorea har bekräftat 79 nya coronafall under det senaste dygnet.
Det är det största antalet smittade på nästan två månader, vilket ses som ett bakslag för landets framgångsrika försök att få kontroll över epidemin. Ökningen har också väckt oro om en andra smittovåg. Antalet smittade ökade nu för tredje dagen.
Flest fall har påträffats i huvudstaden Seoul.
Sydkorea har bekräftat drygt 11 000 coronafall och 269 dödsoffer relaterade till covid-19.
Källor: AFP, Reuters
Utbredda uteserveringar gillas – men krögare är besviken på tröga besked
Några dagar kvar, men fortfarande inga besked.
Covid-19 har nu krävt över 100 000 dödsoffer i USA - alla delstater har ändå beslutat att lätta på restriktioner
Över 1 400 dödsoffer under det senaste dygnet.
Slut på distansträningar för Borgå simmare - simhallen öppnar snart igen för dem
Då simbanorna öppnar gäller nya direktiv i simhallen.
Snart är sommaren här - hotellen i Västnyland går på sparlåga, men kan öppna upp snabbt
Företagen hade önskat mer information inför sommaren.
28.5 klockan 5.22: Över 25 000 döda i covid-19 i Brasilien
I Brasilien har nu över 25 000 människor dött i coronaviruset, uppger landets hälsoministerium. Under det senaste dygnet har över 1 100 dödsfall rapporterats.
Antalet personer som har bekräftats smittade av viruset ligger nu på 411 821, enligt ministeriet. Experter menar ändå att antalet smittade antagligen är mycket högre eftersom Brasilien inte testar tillräckligt med personer.
Källa: Reuters, AFP
29.5 klockan 12.00: 33 nya coronafall
33 nya fall av coronasmitta har konstaterats i Finland, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL. Totalt har 6 776 coronafall konstaterats i Finland. Enligt gårdagens siffror har 313 personer avlidit av covid-19. 83 personer får sjukhusvård.
27.5 klockan 17.20: Niinistö och Putin behandlade coronaläget per telefon
Presidenterna diskuterade coronavirussituationen i de båda länderna. Dessutom diskuterades de två ländernas samarbete kring bland annat ekonomi och miljö.
Niinistö konstaterade att behovet att upprätthålla goda relationer till stormakter under de senaste månaderna har vuxit under de senaste månaderna.
Samtalet fördes på Finlands initiativ.
Låg statsskuld, högsta sysselsättningsgraden och lättare coronarestriktioner – ändå drabbas Sveriges ekonomi hårt av coronaviruset
Den svenska ekonomin är starkt beroende av industriexport.
“Dagispersonal och vårdyrken står högt i kurs nu! Din pojkväns sommarjobbssökande optimalt tajmat” - expertpanel svarade på era frågor om hur Finland tar sig upp ur coronaträsket
Sommarjobb, turism och nationalekonomi stod på menyn.
Coronatiden har fått finländare att läsa mera – var fjärde har läst mer än normalt i vår
Böcker ger en trygghetskänsla.
27.5 klockan 10.35: Slut på subventionerade hemresor för finländare i utlandet
Utrikesministeriet ordnar inte längre subventionerade hemresor för finländare i utlandet. På grund av coronapandemin ordnades det hemresor både för finländare och andra europeiska medborgare i samarbete av Utrikesministeriet och Finnair.
Totalt ordnades 16 flygningar och nästan 3 300 resenärer återvände till Finland eller via Finland till sina hemländer i Europa. Totalt kostade flygningarna finska staten ungefär 355 000 euro.
27.5 klockan 7.48: Simhallarna öppnar nästa vecka
Nästa vecka får simhallar och friluftsbad öppna sina dörrar igen. Några allmänna anvisningar finns inte så kommunerna bestämmer själva vilka regler som anläggningarna ska följa, skriver STT.
Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) är risken väldigt liten för smitta eftersom forskning visar att coronaviruset inte smittar i bassängvatten.
Däremot har många meddelat att basturna kommer hållas stängda, eftersom man vill trygga att säkerhetsavståndet hålls.
27.5 klockan 7.01: Sorgetid i Spanien
Spanien inleder i dag en tio dagar lång sorgetid för att hedra coronapandemins offer.
Alla offentliga byggnader kommer att sänka sina flaggor till halvstång i dag.
Spanien är ett av de värst drabbade länderna i coronapandemin. Över 27 100 personer i landet har dött efter att ha smittats av coronaviruset.
EU-kommissionen presenterar astronomiskt coronapaket: ”Här kommer vi att tänja på EU:s grundfördrag”
Finlands lånegarantier kan växa till 20 miljarder.
26.5 klockan 22.10: Coronarestriktionnerna förlängs i Tyskland
Tyskland förlänger sina coronarestriktioner fram till 29 juni.
Från och med 6 juni är det tillåtet för upp till tio personer att träffas på allmänna platser, men Tysklands regering uppmanar ändå tyskarna att undvika onödiga kontakter och utöva social distansering.
Tidigare restriktionslättnader har genomförts lyckat, och landet verkar ha klarat sig undan nya stora epidemiutbrott.
Förbundskansler Angela Merkel föreslog ursprungligen att förlänga reglerna om att hålla ett avstånd på 1,5 meter tills 5 juli, men eftersom landets delstater drabbats olika väckte förslaget motstånd.
Bland annat delstaterna Thüringen och Sachsen meddelade redan tidigare att man häver restriktionerna från och med 6 juni - trots att det står i strid med regeringens direktiv.
Hittills har 8 302 personer dött till följd av covid-19 i Tyskland.
Källor: AFP, Reuters
26.5 klockan 21.20: Ungerns undantagslag föreslås upphävas i juni
Ungerns regering föreslår att landets hårt kritiserade undantagslag upphävs den 20 juni.
Ett lagförslag om upphävandet ska enligt regeringen överlämnas till parlamentet senare i dag.
Undantagslagen stiftades för att hjälpa premiärminister Viktor Orbán att bekämpa coronaepidemin.
Lagen gav Orbán stora maktbefogenheter och möjliggjorde hårda fängelsestraff för dem som spred falsk information om pandemin.
Sedan dess har flera personer som kritiserat Orbán på sociala medier gripits.
Lagen innehöll inte heller någon tidsgräns för när Orbán skulle återlämna makten till parlamentet.
Källor: AFP, Reuters
Lännen Media: Finland planerar att utöka antalet utländska säsongsarbetare med flera tusen
Kvoten väntas fördubblas, från 4 500 till 9 000 arbetare.
Helsinki Cup kommer att arrangeras i sommar – antalet lag begränsas
Turneringen spelas mellan 6 och 11 juli.
Åbo Akademi fortsätter med distansstudier i höst, men första årets studerande får närundervisning: "Studiernas inledningsfas betyder mycket för välmåendet"
Åtminstone period ett sker på distans för övriga studenter.
Trots press på uppluckringar håller myndigheten fast vid sina riktlinjer: Sveriges 70-plussare ska fortsättningsvis undvika sociala kontakter
Sedan slutet av mars har alla äldre uppmanats stanna hemma.

26.5 klockan 14:15: THL:s nya digitala karta visar var människor rapporterat mest om coronasymptom
Institutet för hälsa och välfärd THL har öppnat en ny digital karta som visar i vilka kommuner människor gjort flest anmälningar om allvarliga coronasymptom i tjänsten Omaolo.
Målet är att ge myndigheterna en bättre helhetsuppfattning om var människor med tecken på coronasmitta befinner sig geografiskt.
- Anmälningarna kan ge en prognos för antalet framtida coronafall och behovet av vård, berättar THL:s sakkunnigläkare Sanna Isosomppi.
Uppgifter på enskilda personer kan inte identifieras, inte heller kommuner med mindre än fem anmälningar.
Kartan finns på svenska på adressen thl.fi/symptomkartan. Den uppdateras varje dag klockan 12.
26.5 klockan 14.10: Tyskland häver kanske avrådan från att resa till andra EU-länder
Tyskland överväger att häva sin reseavrådan till EU-länder. Om coronaläget det tillåter kommer tyskarna från och med mitten av juni att kunna semestra i drygt 30 europeiska länder.
Avrådan ska hävas för EU:s medlemsländer samt Storbritannien, Island, Norge Schweiz och Liechtenstein.
I morgon ska förbundskansler Angela Merkel träffa Tysklands 16 förbundstatsledare för att diskutera hur restriktionerna ska lyftas och åtgärder för att hjälpa den tyska ekonomin.
26.5 klockan 14.05: Fyra nya coronadödsfall
Ytterligare 4 personer har dött i covid-19 i Finland. Den totala dödssiffran i vårt land är 312. 95 personer vårdas för närvarande på sjukhus för coronasmitta. 11 coronapatienter får intensivvård.
Per 100 000 invånare har Finland nu 120 fall av coronasmitta.
Ingen covid-19 på serviceboendet i Karlebyregionen
Soite ger ingen information om vilket boende det handlar om.
26.5 klockan 12.20: 29 nya coronafall
Finland har nu 6 628 bekräftade fall av coronasmitta, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL. Det är 29 fall fler än i går.
Minister Harakka: Kollektivtrafiken kan få 100 miljoner euro i stöd
Många trafikföretag har förlorat 90 procent av sina kunder.
26.5 klockan 6.42: Marin hoppas att beredskapslagen inte behöver användas efter juni
Statsminister Sanna Marin (SDP) hoppas att beredskapslagen inte ska behöva förlängas efter juni.
På grund av undantagstillståndet har det varit möjligt för regeringen att lägga sig i finländarnas grundrättigheter. Till exempel har uppsägningstiden för vårdare förlängts och semestrar har begränsats.
Enligt Marin kommer beredskapslagen att tas ur bruk genast då det är möjligt.
Marin säger till STT att det i nuläget ser ut som att det är möjligt att fortsätta luckra upp restriktionerna. Antalet bekräftade coronafall minskar stadigt och belastningen på sjukvården minskar.
”Livet går vidare och man måste anpassa sig” – coronaviruset slår hårt också mot den tyska ekonomin
Finlandssvensk företagare söker nya vägar ur krisen.
26.5 klockan 5.59: Två personer smittade på minkfarmer i Nederländerna
Nederländerna har bekräftat att två personer har smittats av coronaviruset på minkfarmer i Eindhoven.
Personerna arbetade på olika minkfarmer och de har uppenbarligen smittats av minkar.
Det första coronafallet påträffades förra veckan då man samtidigt konstaterade att minkar på två farmer i södra Nederländerna bar på coronaviruset.
Jordbruksministeriet har nu beordrat att alla minkfarmar isoleras och att alla som arbetar på dem skall testas.
Ministeriet försäkrar att det inte finns anledning för allmänheten att oroa sig att viruset sprids vidare från farmerna.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden ute i offentligheten för första gången på två månader
Biden verkar ha ett klart försprång inför presidentvalet.
Läkare och vårdare självklara på självständighetsfesten, om det blir en sådan - president Niinistö svarade på folkets frågor om coronakrisen
Niinistö var rädd för att Finland skulle bli som Italien.
Snart öppnar restaurangerna – men grundlagsutskottet kräver fortfarande ändringar i regeringens begränsningar
Bland annat hur länge restaurangernas begränsningar gäller.
Maximalt 200 besökare på utebaden i Åbo - resten får snällt vänta på sin tur
Simanläggningarna öppnar 1.6.2020 efter coronarestriktioner.
25.5 klockan 15.08: Över 4 000 döda i Sverige
I Sverige har man nu bekräftat över 4 000 dödsfall till följd av covid-19. 31 personer har dött under det senaste dygnet, rapporterar Folkhälsomyndigheterna.
Sverige har nu över 33 800 bekräftade fall av viruset.
Sveriges dödssiffror hör till de största om man jämför fall med befolkningsmängd.
25.5 klockan 13.02: Coronarestriktioner i fängelserna hävs från och med juni
De begränsningar som gäller till följd av coronaepidemin i fängelserna upphävs gradvis från och med 1 juni.
I det första skedet lindras begränsningarna som gällt aktiviteter och funktioner. De intagna får tillgång till gym, sportsalar, bastur och bibliotek igen i såväl slutna som öppna anstalter.
Beslut om de intagnas träffar med barn kommer att fattas under midsommarveckan. Alla besök har varit indragna sedan 13 mars. Fysiska besök har ersatts med virtuella möten.
Permissioner beviljas i enlighet med nuvarande praxis, vilket innebär att permission endast kan fås av synnerligen viktiga skäl, såsom en nära anhörigs begravning eller allvarliga hälsomässiga skäl som gäller en nära anhörig till den intagne.
25.5 klockan 12.53: Skyddsutrustning för 100 miljoner euro ska köpas
Social- och hälsovårdsministeriet har gjort ett anskaffningsförslag av skyddsutrustning åt Försörjningsberedskapscentralen FBC. 100 miljoner euro har reserverats för anskaffningen.
Ministeriet föreslår att FBC också förhandlar med finländska tillverkare eftersom man på det sättet kan säkerställa den inhemska tillgängligheten och produktionen.
Anskaffningsförslaget gäller följande utrustning: kirurgiska mun- och nässkydd, andningsskydd, nitrilhandskar, skyddsjackor och förkläden.
Tanken är att göra beställningarna under juni–augusti. Skyddsutrustningen förvaras vid Försörjningsberedskapscentralen. Mängden skyddsutrustning som beställs baseras på den nuvarande förbrukningen.
25.5 klockan 12.02: 20 nya bekräftade fall i Finland, ett dödsfall
Finland har nu 6 599 bekräftade fall av covid-19. Det är en ökning med 20 fall jämfört med i går, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL.
En person har dött i viruset under det senaste dygnet. Under söndagen rapporterade THL om samma antal döda efter två dagar utan dödsfall. Nu har sammanlagt 308 personer dött i viruset i Finland.
104 personer får vård på sjukhus. Det här är en minskning på två personer jämfört med i går. 18 personer ligger på intensiven, vilket är en minskning på en person jämfört med i går.
Byxor som sprack, hjärtliga gliringar och magiskt inspel – stjärnorna bjöd på sig själva och samlade in 20 miljoner under välgörenhetstävling i golf
Tom Brady hade oflyt med sina textiler.
Etlas prognos: Bruttonationalprodukten krymper med åtta procent, hotell- och restaurangbranschen dyker med 30 procent
Nästa år ökar däremot BNP med fyra procent.
25.5 klockan 10.42: Nödläget i Tokyo hävs
Det rådande nödläget i Tokyo och fyra andra prefekturer kommer att hävas efter att en exepertpanel visade grönt ljus.
Regeringen kommer att häva alla undantagsregler som har rått i de största städerna Tokyo och Osaka i över en och en halv månad.
I resten av Japan har de landsomfattande restriktionerna redan hävts.
Myndigheterna varnar invånare i Tokyo och på Japans nordligaste ö Hokkaido att det ännu måste vara extra försiktiga. På söndagen bekräftades ett tiotal nya coronafall i Tokyo och Hokkaido.
Källa: Reuters
25.5 klockan 7.52: Stängda restauranger i USA leder till aggressiva råttor
I och med att många restauranger i USA har tvingats stänga har råttorna svårt att hitta mat. Det har gjort råttorna aggressiva, skriver The Washington Post.
När råttorna inte hittar överbliven mat i restaurangers soptunnor blir de aggressiva, varnar USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC.
Sedan coronapandemin tog fart har antalet anmälningar om råttor i bostadsområden och råttor som äter upp varandra ökat.
Också distansjobbet kombinerat med råttproblemet medför risker. Råttor som har gnagat på bildäck och -motorer har blivit dyra för bilägare och i vissa fall till och med orsakat bränder.
CDC rekommenderar att alla försäkrar sig om att hemmets soptunnor har lock på och att man gömmer undan exempelvis fågelmat.
Källa: The Washington Post
Rädda Barnen: Coronapandemin försämrar barnens välmående – läget är värst i mindre bemedlade familjer
Vart fjärde barn upplever sitt välbefinnande som dåligt.
Trump förbjuder resenärer från Brasilien där coronaläget är näst värst efter USA
Handel påverkas inte av inreseförbudet enligt Vita huset.
Distansundervisningen fick tummen upp i Närpes: "Har fått mycket nyttigt material inför hösten"
Drygt 800 svarade på enkät om distansundervisningen.
”Jag känner ingen som skulle vara missnöjd” – korttidsarbete ger tyska företag och deras anställda säkerhet i coronakrisen
Miljontals tyskar får delar av lönen från staten.
24.5 klockan 23.55: Tonfallet mellan Kina och USA trappas upp
Kinas utrikesminister Wang Yi anklagade på söndagen USA för att sprida konspirationer och lögner om coronaviruset. Han menar att USA har infekterats av ett "politiskt virus" som får vissa politiker att om och om igen attackera Kina.
En representant för Vita huset liknade på söndagen Kinas agerande vid coronautbrottet med Sovjetunionens vid Chernobylolyckan. USA menar att Kina försökt hemlighålla utbrottet. Också president Donald Trump har riktat kritik mot Kina angående coronaviruset.
Det finns flera olika spänningar mellan länderna menar Wang, bland annat coronaviruset, situationen i Hong kong och andra frågor. Enligt ministern skuffas länderna nu till randen av ett nytt kallt krig.
Källa: STT, AFP, BBC, Reuters
24.5 klockan 22.12: Storbritanniens premiärminister backar topprådgivare efter resa under coronarestriktionerna
Premiärministerns närmsta rådgivaren Dominic Cummings är i blåsväder efter att ha brutit mot regeringens coronarestriktioner två gånger.
Nu visar premiärminister Boris Johnson sitt stöd för Cummings beslut att åka iväg med sin fru och son till släktingar Durham. Det här efter att Cumming meddelat att han självisolerar sig efter att ha uppvisat symtom på covid-19.
Enligt Johnson har Cummings agerat lagenligt och som en ansvarsfull förälder.
Cummings agerande har väckt kritik i Storbritannien. Både personer från partiet Tory och Labour har krävt att rådgivaren avgår.
Källor: BBC, STT, AFP
Yles enkät visar att en tredjedel tror att finländska folket tar sig starkare ur coronakrisen
En femtedel tror att vi kommer bli mer splittrade.
Polisen förbryllad över droganvändningen i Finland som skiljer sig från övriga Norden – vi har utrett hur coronaviruset påverkat brottsstatistiken
Droganvändningen ökar. Brottsanmälningarna minskar.
Sydeuropeiska länder öppnar gränserna – Cypern ger grönt ljus åt vissa europeer medan svenskar, britter och italienare inte är välkomna
Bland de länder som öppnar upp finns Italien och Grekland.
24.5 klockan 12.12: 11 nya fall av covid-19 i Finland och ett nytt dödsfall
Finland har nu 6 579 bekräftade fall av covid-19. Det är en ökning med 11 fall under det senaste dygnet.
I går rapporterade THL om 31 nya fall och i fredags var samma siffra 44.
24.5 klockan 12.04: I Ryssland har 153 personer dött till följd av coronaviruset under det senaste dygnet
I Ryssland har dte under det senaste dygnet dött 153 människor till följd av coronaviruset. Det är näst högsta antalet döda under ett dygn i Ryssland hittils.
Enligt landets hälsomyndigheter bekräftades igår 8 599 nya fall av covid-19 i Ryssland. Det är något färre än för två dagar sedan.
Totalt har 344 481 personer smittats av coronaviruset i Ryssland.
Källa: Reuters
24.5 klockan 10.57: Coronakrisen har ökat mängden avfall
Coronakrisen ändrar på människors vanor och det syns bland annat i sophanteringen. I huvudstadsregionen har det under januari till april i år samlats in omkring 4 000 ton mer avfall än undet samma tid i fjol.
Kartong- och platsavfall e de som har ökat mest. I April ökade mängden kartongavfall med 20 procent jämfört med i fjol.
Juho Nuutinen som är ansvarig för soptransporterna på samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster säger att den ökade näthandeln är en av orsakerna till att avfallsmängderna ökat.
Källa: STT
24.5 klockan 8.49: I New York sjönk antalet döda till under hundra
I New York dog 84 personer till följd av coronaviruset under det senaste dygnet. Det är det lägsta antalet döda sedan slutet av mars när epidemin tog fart i delstaten.
Också antalet nya fall av covid-19 och personer som har tagits in på sjukhus har sjunkit, sade guvernör Andrew Cuomo på lördag.
I början av april när epidemin var som värst i delstaten dog uppemot 800 personer dagligen till följd av viruset.
Källa: AFP
Spårningsapp för coronaviruset har laddats ned till sex miljoner mobiltelefoner i Australien
"Appen har en viktig roll i kampen mot viruset."
24.5 klockan 7.04: Begränsningarna i rörelsefriheten fortsätter i Buenos Aires
I Argentinas huvudstad Buenos Aires fortsätter begränsningarna i rörelsefriheten fram till den 7 juni, meddelade landets president Alberto Fernandez på lördagen.
Begränsningarna i rörelsefriheten infördes i mitten av mars och skulle ta slut i dag. På andra håll i Argentina har begränsningarna luckrats upp redan tidigare.
Antalet smittade i covid-19 i Buenos Aires har stigit under de senaste dagarna.
Enligt världshälsoorganisationen WHO är Sydamerika nu coronapandemins nya epicentrum.
Källa: Reuters
Covid-19 är inte unik - digerdöden, spanska sjukan, kolera - många sjukdomar har ändrat samhällen i grunden genom mänsklighetens historia
"Vi lär oss inte av historien och våra misstag."
24.5 klockan 6.35: Över 1 100 dödsfall i USA på ett dygn
Under det senaste dygnet har totalt 1 127 coronarelaterade dödsfall registrerats i USA. Enligt Johns Hopkins universitetets siffror har totalt har drygt 97 000 personer dött i coronaviruset i USA.
I USA har man bekräftat över 1,6 miljoner fall av coronasmitta, vilket är betydligt fler än i något annat land.
Källa: AFP
24.5. klockan 20.42: USA väntas stoppa inresor från Brasilien
USA kommer troligen att tillfälligt stoppa inresor från Brasilien till USA, säger nationella säkerhetsrådgivaren Robert O'Brien som talade i programmet Face the Nation på tv-kanalen CBS.
Åtgärden beror enligt O'Brien på läget i Brasilien. Han säger att Vita huset vill skydda USA:s befolkning.
President Donald Trump sade nyligen att han överväger ett reseförbud.
Reseförbudet kommer inte att beröra amerikanska medborgare, personer med permanent uppehållstillstånd i USA och nära släktingar till amerikanska medborgare.
Coronaepidemin har krävt 22 000 människors liv i Brasilien. Antalet bekräftade fall uppgår till cirka 350 000.
23.5 klockan 21.35: Finska munskydd börjar säljas i mataffärer
Munskydd tillverkade i Finland kommer till salu i mataffärerna. På S-gruppen och Kesko berättar man att inhemska munskydd kommer att finnas till salu om några veckor. Priset på skydden - som är för engångsbruk - kommer att vara ungefär en euro.
Ett ansiktsskydd av tyg eller ett engångsskydd skyddar inte användaren själv men kan tjäna som skydd för omgivningen mot droppar som flyger omkring då man hostar eller nyser.
Källa: Yle Uutiset
23.5 klo 19.55: Första dödsfallet relaterat till coronavirus på Gazaremsan
Det första dödsfallet i covid-19 har skett på den överbefolkade Gazaremsan, berättar palestinska myndigheter.
Under de senaste dagarna har antalet smittade fördubblats till 55, då över tusen palestinier som var strandsatta i Egypten tilläts återvända till Gaza. Coronasmitta hade konstaterats hos över 30 av de återvändande, de har alla isolerats.
FN har varnat för att ett coronavirusutbrott i Gaza kan bli katastrofalt. Två miljoner människor bor på det 360 kvadratkilometer stora området.
Källor: STT, AFP, Reuters, AP
23.5 klockan 16.31: Nästan 4 000 döda i Sverige
67 personer har dött i covid-19 i Sverige under det senaste dygnet. Det innebär att totalt 3 922 personer dött i sviterna av coronaviruset i landet.
Sverige har bekräftat över 33 000 smittade. Antalet personer som har vårdats på intensivavdelningar har också ökat något.
Under epidemin i Sverige har nu totalt över 1 900 allvarligt sjuka patienter fått intensivvård.
(Nyhetsuppdateringen korrigerades 25.5 klockan 18.23. Det stod först felaktigt att 1 900 patienter vårdas på intensivavdelning, men det handlar alltså om det totala antalet patienter på intensivavdelning under epidemins gång).
23.5 klockan 16.29: Spanien öppnar upp för utländska turister i juli, demonstrationer i Madrid
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez meddelar att landet öppnar gränserna för utländska resenärer i juli.
Tusentals högeranhängare har protesterat mot regeringens coronastrategi bland annat i huvudstaden Madrid. Demonstranterna körde i bilar genom Madrid på uppmaning av ytterhögerpartiet Vox, som är tredje störst i parlamentet. Vox anklagar regeringen för alltför stränga coronadirektiv och kräver att den bör avgå.
Över 28 000 insjuknade har avlidit medan man har bekräftat över 230 000 coronafall i Spanien.
Källa: AFP, Reuters
Glädjebesked från Spanien: La Liga får grönt ljus och startar om i juni
Spanske premiärministern har gett tummen upp för spel.
Skyttedrottningen Linda Sällström om att sportvärlden står stilla: “Liv står på spel och jämfört med det är idrott mindre viktigt"
Vardagen går fortfarande ut på fotboll för Linda Sällström.
"Sparsamma kvartetten" tar upp kampen mot planerna på en gemensam EU-fond - "lån i stället för bidrag till drabbade länder"
Sverige, Danmark, Österrike, Holland motsätter sig EU-fond.
23.5 klockan 12.11: 31 nya fall av covid-19 i Finland, inga nya dödsfall
Finland har nu 6 568 bekräftade fall av covid-19. Det är en ökning med 31 fall under det senaste dygnet.
I går rapporterade THL om 44 nya fall och i torsdags var samma siffra 50.
För andra dagen i rad har ingen dött i coronaviruset.
Statsrådet ville inte göra coronagruppens dokument tillgängliga för alla – professor: "Den här typen av dokument ska nå offentligheten enligt lag"
Koordinationsgruppen har skött stora händelser under krisen.
Hon visste att ett nytt virus kommer när som helst - planerna fanns klara och coronan kunde bekämpas effektivt
Hälsoministern i indiska Kerala hyllas för sin insats.
Hertz ansöker om företagssanering – pandemin har slagit hårt på biluthyrningsföretaget
Verksamheten i Europa fortsätter som vanligt.
Sommaren blir utmanande för krögare: ”Man får vara glad om man får ihop till de fasta utgifterna”
Restriktioner gör sommaren utmanande för barer.
23.5 klockan 8.00: USA öppnar gränserna för proffsidrottare
USA tillåter igen proffsidrottare att resa in i landet, meddelade ministern för inre säkerhet Chad Wolf på fredagen. Det att gränserna öppnas gäller proffsidrottare som reser för att delta i idrottsevenemang.
– Amerikanerna behöver sin idrott. Det är dags att öppna upp ekonomin och det är dags för proffsidrottarna att återgå till arbetet, sade Wolf.
De öppna gränserna gäller också bland annat för idrottarnas personal och make eller maka.
Största delen av proffsidrotten i USA har lagts på is som en del av coronavirusrestriktionerna.
Totalt har det konstaterats 1,6 miljoner fall av covid-19 i USA.
Källa: Reuters
23.5 klockan 5.58: Storbritannien försätter resenärer i karantän
Resenärer som anländer till Storbritannien försätts i två veckors karantän från och med den 8 juni.
Karantänen gäller också för brittiska medborgare som återvänder hem efter en utlandsresa. Bland annat har flygbolag och politiker kritiserat beslutet.
Karantäntvånget gäller inte resenärer från Irland, chaufförer för godstransport, vårdpersonal eller lantbrukets säsongsarbetare.
Källa: Yle, Reuters
Så här angriper coronaviruset kroppen – forskare förstår hela tiden mer om det, och om hur immunförsvaret reagerar på viruset
Mer kunskap leder till bättre vård.
23.5 klockan 5.28: Vaccin testas på över 100 000 amerikaner från och med juli
I USA kommer de första vaccinen att testas redan i juli. De mest lovande vaccinerna kommer att testas på över 100 000 frivilliga.
Målet är att utveckla ett vaccin mot coronaviruset ännu under det här året, i normala fall kan det ta upp till tio år att utveckla ett vaccin.
För att möjliggöra en så framställning av vaccin som möjligt, har de ledande vaccinstillverkarna kommit överens om att de delar med sig av nyttig information till kokurenterna under processens gång.
I normala fall ingår många olika testfaser i utvecklandet av vacciner. I och med coronaviruset har många av faserna slagits ihop för att försnabba processen.
Källa: Reuters
22.5 klockan 23.15: Trump kräver att religiösa byggnader öppnas
USA:s president Donald Trump kräver att kyrkor och andra religiösa byggnader öppnar under veckoslutet.
- I dag identifierar jag religiösa byggnader - kyrkor, synagogor och moskéer - som essentiella platser som bidrar med essentiell service, sade Trump på en presskonferens under fredagen enligt AFP.
Trump vill att guvernörer runtom i landet öppnar religiösa rum. Presidenten sade att han är beredd att öppna kyrkorna mot guvernörernas vilja, men ifall han har de befogenheterna är oklart, skriver AP.
Att öppna kyrkorna i USA kan öka spridningen av coronaviruset ifall det inte görs på ett säkert sätt. På mors dag exponerades 180 personer för coronaviruset i norra Kalifornien efter att en kyrka höll gudstjänst mot guvernörens restriktioner. En person som befann sig i kyrkan bekräftades senare smittad av covid-19.
Källor: AFP, AP
22.5 klockan 21.10: Island öppnar nattklubbar, barer och gym
Antalet nya coronafall fortsätter minska på Island och landet börjar sakta gå tillbaka till det normala. Nästa vecka öppnar nattklubbar och barer igen, men med restriktionen att dörrarna ska vara stängda klockan 11 på kvällen.
Gymmen får också öppna nästa vecka. Det blir även möjligt att ordna sammankomster för upp till 200 personer.
Island började lätta på sina restriktioner i början av maj. Då öppnade skolor, universitet, frisörer och museum. Enligt isländska myndigheter ökade inte antalet smittade i samband med att man lättade på restriktionerna.
I mitten av juni planerar landet att öppna sina gränser.
Island har 1 803 bekräftade fall. Under maj månad har bara fem fall tillkommit i statistiken.
Källa: AFP
De flesta coronapatienter som får intensivvård är överviktiga, enligt ny rapport
Bara var tionde patient klassas som normalviktig.
Segling bästa hobbyn i coronatider? NJK:s juniorer inledde säsongen i april när många andra hobbyer ännu låg nere
NJK:s juniorer har seglat sedan mitten av april.
22.5 klockan 18.20: Över 100 000 coronasmittade i Afrika
Enligt AFP har Afrika nu över 100 000 bekräftade fall av coronavirus. Drygt 3 000 av de smittade har dött. De flesta dödsfallen relaterade till coronaviruset finns i norra Afrika.
Det är ändå oklart hur tillförlitliga siffrorna är och experter misstänker att bristande testkapacitet gör att man underskattar pandemins framfart i Afrika.
Europa har över 1 974 500 bekräftade coronavirusfall och över 171 000 döda. USA har närmare 1 577 800 fall och nästan 97 000 dödsfall relaterade till coronaviruset.
Källa: AFP
Supercyklon och coronavirus samtidigt - pandemin försvårar hjälpinsatserna i Bangladesh och östra Indien
Skyddsutrymmen användes som karantänsbunkrar innan stormen.
22.5 klockan 16.15 Coronasmitta konstaterad på daghem i Vanda – 25 exponerade barn och 5 anställda i karantän
På daghemmet Touhula i Korso har ett fall av coronasmitta bekräftats hos ett barn. 25 barn och fem arbetstagare har exponerats och därmed försatts i karantän.
Exponeringen skedde den 19:e maj.
Sammanlagt finns 48 barn och nio anställda vid daghemmet Touhula i Korso.
Enligt myndigheternas direktiv håller daghemmet öppet trots smittan. I ett pressmeddelande skriver Touhula att än så länge har inga andra fall upptäckts på daghemmet.
Åbo hoppas att många vill sitta utomhus i sommar - vill göra det enklare att öppna uteserveringar
Utomhus får restauranger ha lika många kunder som tidigare.
Niinistö om stängda gränser mot Sverige: Vi kan inte riskera de finländska framgångarna i kampen mot viruset
Geopolitik och världsekonomi oroar efter pandemin.
22.5 klockan 14.48: Antalet döda till följd av coronaviruset oförändrat i Finland
De bekräftade coronavirusfallen i Finland har ökat med 44 och är på fredagen sammanlagt 6 537.
Antalet döda är oförändrat jämfört med dagen innan. Coronaviruset har krävt 306 människors liv i Finland.
Antalet personer som vårdas på intensivvårdsavdelning minskade med en till 21.
22.5 klockan 13.45 Rekordmånga döda i Ryssland - bnp krymper med minst 5 %
Ryssland registrerade 150 dödsfall på grund av coronaviruset under det senaste dygnet. Det är ett nytt dagligt rekord, trots att det officiella dödstalet anses vara kraftigt i underkant.
Samtidigt bekräftades över 8 800 nya coronafall. Totalt har Ryssland bekräftat 326 000 coronafall, vilket är näst högst i världen efter USA.
Regeringen befarar att ekonomin backar med nästan 10 procent under årets andra kvartal. På årsbasis tror man att Rysslands bruttonationalprodukt krymper med minst fem procent i år.
22.5 Klockan 13.40: Hälsovården i Jemen har kollapsat enligt FN
FN slår larm om att hälsovården i utfattiga och krigshärjade Jemen har kollapsat till följd av coronapandemin.
Biståndsorganisationer opererar nu utgående från att viruset sprider sig okontrollerat över hela landet, varnar FN:s humanitära byrå Ocha.
Läget är extremt alarmerande eftersom biståndsarbetare inte kan ta hand om alla som behöver hjälp och man inte har någon klar överblick över coronaläget.
Hälsovårdare är tvungna att avvisa patienter som söker vård på grund av den akuta bristen på läkemedel och medicinsk utrustning, så som skyddsdräkter.
Ytterligare en elev i Sipoonjoen koulu i Sibbo smittad av coronaviruset: "Beredskapen är bra och situationen är lugn"
Elever från tre skolor i Sibbo försatta i karantän.
Borgå ska satsa allt mer på smittspårning: “Vi har sett en ökning under de senaste veckorna”
Att antalet fall ökar var väntat.
22.5 klockan 12.10: 44 nya bekräftade fall av coronasmitta i Finland
Färska siffror från Institutet för hälsa och välfärd THL visar att det nu finns 6 537 bekräftade fall av coronavirussmitta i Finland. Det är en ökning på 44 fall från i går.
Majoriteten av de nya smittorna, 36 fall, konstaterades inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
22.5 klockan 10.52: Nytt fall av coronasmitta vid skola i Sibbo
Ytterligare ett fall av coronasmitta har påträffats vid skolan Sipoonjoen koulu i Sibbo. Det handlar om en elev vid skolan.
Dessutom har 15 elever och några lärare vid skolan exponerats för viruset. De har som en försiktighetsåtgärd försatts i karantän.
Den berörda eleven hör inte till samma undervisningsgrupp som den elev som den 19.5 konstaterades ha blivit smittad. Då konstaterades att knappt 20 elever och några lärare vid skolan hade för viruset och de försattes i karantän.
Sipoonjoen koulu finns i Nickby och har cirka 330 elever i årskurserna 7-9.
Källa: Sibbo kommun
Juniorturneringen Kokkola Cup ställs in
På Wasa Footballcup tänker man annorlunda.
22.5 klockan 10.02: Dödssiffran i Brasilien fördubblad på elva dagar
I Brasilien har antalet döda i covid-19 passerat 20 000 personer.
Dödstalet är det sjätte högsta i världen och har fördubblats på bara elva dagar, visar brasilianska hälsoministeriets siffor.
På det senaste dygnet har nästan 1 200 människor avlidit.
Den officiella siffran vad gäller antalet smittade är över 310 000.
Smittosiffran är den tredje högsta i världen, efter USA och Ryssland. Men experter menar att den verkliga siffran kan vara åtskilligt högre.
President Jair Bolsonaro fortsatte i går att mana till lättade restriktioner. Enligt honom är det viktigare att hålla Brasiliens ekonomi i gång. Han har kommit på kant med flera av de olika delstaternas guvernörer.
Källa: Reuters, AFP
Kinas kommunistparti vill utmärka sig i viruskrisen
Folkkongressen ordnades två månader senare än normalt.
De säkerhetspolitiska Gullrandadiskussionerna hålls på söndag – årets tema coronapandemins inverkan på världen och våra värderingar
Ordnas för åttonde gången, men i år inte på Gullranda.
Museerna hoppas att besökarna hittar tillbaka: "Trygghet är en samarbetsfråga"
I juni öppnar museer runt om i landet.
"Affärsvärlden kommer att resa allt mindre" - coronakrisen har tvingat fram fungerande digitala lösningar
Företag har tagit stora digitala hopp framåt.
Inställda resor ett stort problem för passagerare - kundernas rättigheter måste respekteras trots coronakrisen, påminner konsumentorganisation
Konsumentorganisationerna jobbar för högtryck just nu.
22.5 klockan 5.15: 170 000 döda i coronavirus i Europa
Coronapandemin har nu krävt över 170 000 liv i Europa, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Siffrorna bygger på nationella hälsomyndigheters och Världshälsoorganisationen WHO:s uppgifter.
Europa är än så länge den hårdast drabbde kontinenten med nästan 2 miljoner bekräftade fall.
Flest liv, över 35 000, har pandemin krävt i Storbritannien.
Italien med 32 000 och Frankrike med 28 000 döda har förlorat andra och tredje flest invånare i pandemin i Europa.
22.5 klockan 5.35: Bostadmarknaden påverkas av coronaepidemin
Coronakrisen har stora följder för bostadsmarknaden, visar Hypoteksföreningens nyaste översikt.
I mars månad minskade bostadsaffärerna i hela Finland. Under april och maj beräknas affärerna minska med mer än en tredjedel.
Hypoteksföreningen bedömer att priserna i år kommer att sjunka med två procent i hela landet, och med omkring en halv procent i huvudstadsregionen.
Också nybyggandet minskar.
Reserestriktionerna har gjort att Airbnb-verksamheten i praktiken har upphört helt.
Det kan innebära att fler små lägenheter bjuds ut till salu eller står att hyra.
22.5 klockan 5.54: Antalet döda i corona i Italien kan vara mycket fler än rapporterat
I Italien befaras antalet döda i coronaepidemin vara upp till 19 000 fler än rapporterat, tror landets socialskyddsmyndigheter.
Myndigheterna har kommit fram till siffran genom att jämföra dödligheten i medeltal de senaste åren med dödligheten under epidemin.
Dödligheten har överskridit medeltalet med 47 000 dödsfall men bara en del av dem kopplas till viruset.
En del av dödsfallen kan också bero på att sjuka inte fick den vård de borde ha fått då sjukhusen var överrumplade av coronafall.
21.5 klockan 23.28: Tjetjeniens ledare på sjukhus – misstänks vara coronasmittad
Ramzan Kadyrov, president i den ryska delrepubliken Tjetjenien, fördes till sjukhus på torsdagen med symptom som tyder på att han kan vara coronasmittad.
Kadyrov har fört till Moskva och hans tillstånd uppges vara stabilt.
Myndigheter i den tjetjenska huvudstaden Groznyj eller ryska Moskva har inte bekräftat smittomisstankarna eller i övrigt kommenterat nyheten.
Källa: AFP
Coronasmittat barn på daghem i Borgå
Ett bekräftat fall på daghemmet Touhula Horisontti.
Kabinpersonal kritiserar Finnair – bolaget använder utländsk arbetskraft trots att det finns permitterad personal i Finland
Rådande avtal tvingar bolaget att hyra arbetskraft.
21.5 klockan 16.15: Över 170 000 coronadödsfall i Europa
Coronapandemin har nu krävt över 170 000 liv i Europa, rapporterar AFP.
Siffrorna bygger på nationella hälsomyndigheters och Världshälsoorganisationen WHO:s uppgifter.
Europa är än så länge den hårdast drabbade kontinenten med nästan 2 miljoner bekräftade fall.
Flest liv, över 35 000, har pandemin krävt i Storbritannien.
Italien med 32 000 och Frankrike med 28 000 dödsfall har förlorat andra och tredje flest invånare i pandemin i Europa.
21.5 klockan 16.12: 39 miljoner människor har förlorat jobbet i USA
I USA har ytterligare 2,4 miljoner människor anmält sig som arbetslösa.
Det betyder att nästan 39 miljoner människor har förlorat sina jobb sedan coronapandemin började.
Över 2,2 miljoner har också sökt stöd genom ett nytt stödprogram för ensamföretagare och freelancers.
Den amerikanska ekonomin väntas krympa med 38 procent mellan april och juni jämfört med samma kvartal i fjol.
Det är den värsta ekonomiska nedgången på ett kvartal i USA någonsin.
21.5 klockan 15.45: Två nya coronadödsfall i Finland
Ytterligare två personer har dött till följd av coronaviruset, meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Det totala antalet coronarelaterade dödsfall i Finland ligger nu på 306.
För tillfället får 22 coronapatienter intensivvård.
IHS Markit: Det värsta kan vara över för Euroområdets ekonomi – men återhämtningen blir knappast snabb
Den ekonomiska nedgången nådde botten i april.
21.5 klockan 12.35: EU uppmanar flygresenärer och kabinpersonal att bära ansiktsskydd
EU har presenterat riktlinjer för trygga flygresor under coronapandemin.
Både passagerare och kabinpersonal uppmanas att bära ansiktsskydd. I mån av möjlighet ska fysiska avstånd upprätthållas mellan människor ombord.
Råden finns i ett dokument som EU:s byrå för luftfartssäkerhet EASA och smittskyddsmyndigheten ECDC utfärdade i går.
Båda EU-organen vill att alla passagerare tar på sig ansiktsskydd när de anländer till flygplatsen, byter dem var fjärde timme och inte tar dem av sig förrän de nått sitt mål.
I kabinen borde varannan sittplats per rad eller varannan rad vara tom.
EASA:s chef Patrick Ky uppmanar flygbolag och flygplatser att verkställa unionens rekommendationer.
Den kritiska debatten om coronaåtgärderna kommer att dröja, i Sverige och i resten av Norden
Kristid leder till konsensuspolitik.
21.5 klockan 12.05: 50 nya coronafall i Finland
Antalet fall av coronaviruset har ökat med 50 det senaste dygnet, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Det sammanlagda antalet coronafall i Finland uppgår nu till 6 493.
21.5 klockan 11.44: Brist på skyddsutrustning och personal inom lantbruket
Coronapandemin har påverkat en stor del av lantbruks- och trädgårdsföretagen. I en enkät som lantbruksproducenternas centralförbund MTK har utfört tillsammans med sina partnerorganisationer säger 60 procent av gårdarna att virusutbrottet har påverkat dem.
Mest handlar det om problem vad gäller tillgång till ansiktsskydd och skyddshandskar samt brist på säsongsarbetare.
Däremot har det inte varit svårt att skaffa frön, konstgödsel eller djurfoder. Inte heller handeln med lantbruksprodukter har drabbats. Bara 13 procent av deltagarna i enkäten sa att efterfrågan hade minskat.
Enkäten besvarades förra veckan av 765 lantbruks- och trädgårdsföretag runt om i landet.
21.5 klockan 10.53: Dystra utsikter för cateringbranschen
För cateringbranschen ser sommaren ytterst dyster ut på grund av coronarestriktionerna.
Enligt uppgifter som STT har samlat in har nästan alla beställningar till cateringföretagen inhiberats till följd av förbudet mot större sammankomster.
Fler än 50 personer får inte samlas, och det påverkar både studentfester, bröllop och andra traditionella sommarfester.
Företaget Linnoituksen Pitopalvelu i Villmanstrand uppger att dess intäkter rasat med 90 procent.
Inom branschen fruktar man en våg av konkurser den närmaste tiden.
21.5 klockan 10.50: Nordbor kan resa till Danmark om de har sommarbostad eller partner i landet
Danmark fortsätter att stegvis öppna samhällsfunktionerna. Efter mer än tio timmars förhandlingar enades partierna i Folketinget sent på onsdagskvällen om den så kallade fas två i återöppnandet.
Danmarks gränser ska fortsättningsvis vara stängda. Men från och med måndag kan personer från de nordiska länderna och Tyskland resa in i landet om de har sommarbostad där eller en dansk partner.
Också museer, teatrar, biografer och zoologiska trädgårdar ska kunna öppna.
På onsdag ska gymnasieelever och högskolestudenter kunna återvända, strax innan sommarlovet börjar.
Danmark har registrerat över 11 000 fall av coronasmitta och 554 dödsfall, men de senaste veckorna har uppgången planat ut.
21.5 klockan 10.27: EU:s smittskyddschef: Europa måste förbereda sig på en andra våg
En andra coronavirusvåg är mycket sannolik, säger Andrea Ammon, chef för EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, till tidningen the Guardian.
Enligt Ammon är det bara en fråga om hur stor den andra vågen blir och när den slår till. Ammon påminner också om att trots många länder nu lättar på restriktionerna är coronaepidemin ännu inte över.
- Jag vill inte måla upp en domedagsbild, men jag tycker vi måste vara realistiska. Nu är inte läge för att slappna av, säger Ammon till tidningen.
Inställda utlandsresor och evenemang byts ut mot stugliv och små utflykter – ni berättade om era planer för sommaren: "Man får göra det bästa av situationen"
Coronasommaren väcker blandade känslor.
Visst kan man läsa eller jobba i trädgården, men hela situationen känns lite utmattande: "svårt att känna sig begränsad"
Har bara träffat nära och kära ett fåtal gånger.
21.5 klockan 6.46: Över fem miljoner har smittats av coronaviruset
Antalet rapporterade coronavirusfall har nu överstigit fem miljoner globalt, uppger nyhetsbyrån Reuters.
Världshälsoorganisationen WHO uppgav på onsdagen att man under det föregående dygnet rapporterat över 106 000 fall globalt, vilket enligt WHO är den största dagliga ökningen sedan pandemin började.
Flera länder har effektiverat testningen under den senaste tiden och det här kan vara en orsak till ökningen.
Enligt WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus är organisationen särskilt orolig för ökningen av fall i fattiga länder. Han påminner också om att kampen mot viruset inte är över.
Vi har ännu en lång väg att gå med den här pandemin.
Antalet bekräftade fall har stigit kraftigt i Latinamerika, som nu gått om USA och Europa i dagliga bekräftade fall. Av de kring 91 000 fall som rapporterades förra veckan var kring en tredjedel i Latinamerika. En stor del av de här fallen är i Brasilien som nu är det land med flest bekräftade fall efter USA och Ryssland.
Källor: Reuters, AFP