Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Coronavirus: Covid-19 - uppdateringar 1.6 till 10.6

Huvudinnehåll

Uppdateringar från Coronavirus: Covid-19 finns samlade på denna sida. De färskaste uppdateringarna hittar du på första sidan om Coronaviruset.

10.6 klockan 13.43: Inga nya dödsfall under senaste dygnet

Ingen har dött i coronaviruset under det senaste dygnet i Finland, berättar Institutet för hälsa och välfärd THL. Totalt 324 personer har dött i viruset i Finland hittills.

28 insjuknade får vård på sjukhus för tillfället. Av dem får fyra intensivvård.

10.6 klockan 12.34: HUS: Uppluckrandet av restriktioner har inte lett till fler smittade

Enligt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, där flest coronafall bekräftats, har uppluckrandet av coronarestriktionerna hittills inte bidragit till fler fall av covid-19.

Överläkare Markku Mäkijärvi säger att HUS inte har några smittokedjor att rapportera om, utan fortsätter räkna nya enskilda fall.

I dag rapporterade Institutet för hälsa och välfärd THL om 15 nya bekräftade fall av covid-19. Sammanlagt 7 040 personer har bekräftats smittade i Finland.

10.6 klockan 12.26: OECD varnar för värre ekonomiska konsekvenser i och med en andra våg

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) varnar för dystra ekonomiska konsekvenser om en andra våg av coronaviruset inte går att kontrollera.

OECD förutspår att coronakrisen kommer leda till att den globala ekonomin sjunker med 6 procent i år. Om en andra våg slår till, försvåras situationen och då beräknar man att nedgången är 7,6 procent.

För Finlands del räknar organisationen med en nedgång på 7,9 procent i år – 9,2 procent i samband med en andra våg av viruset.

I Euroområdet beräknas nedgången gå från 9,5 procent till 11,5 procent i och med en andra våg.

Eiffeltornet och i förgrunden en staty - iförd ansiktsmask - på Trocadero Plaza.

10.6 klockan 7.38: Eiffeltornet ska öppnas igen - men besökare måste bära ansiktsmask

Ett av Europas absolut mest kända landmärken - Eiffeltornet - har hållit stängt på grund av coronapandemin sen den 13 mars. Tornet har inte varit stängt så här länge sen andra världskriget.

Den 25 juni öppnas tornet för besökare igen. Men antalet besökare kommer att begränsas och över 11-åringar måste bära ansiktsmask.

Hissarna kommer inte att vara tillgängliga, åtminstone till en början, eftersom de är trånga. Det är alltså trapporna som gäller och den översta avstatsen hålls stängd tillsvidare. I normala fall besöks Eiffeltornet av ungefär sju miljoner människor per år, ungefär tre fjärdelar av dem brukar vara utländska turister.

Källor: AFP, BBC

10.6 klockan 6.46: Brasiliens regering tvingas publicera fullständig coronastatistik igen

Ett beslut från högsta domstolen i Brasilien tvingar president Jair Bolsonaros regering att igen börja publicera det totala antalet avlidna i covid-19.

I fredags meddelade regeringen att man i fortsättningen bara uppger antalet på dem som avlidit under det senaste dygnet. Det skulle "bättre reflektera den verkliga situationen". Beslutet fick hård kritik.

Redan sent på tisdagen följde hälsomyndigheterna domstolens beslut. Då rapporterades 1 272 avlidna under det senaste dygnet och en total dödssiffra på 38 406. Bara USA och Storbritannien har högre officiella dödstal än Brasilien.

Källor: AP, Reuters

9.6 klockan 14.35: Biografer och filmfestivaler får en miljon i coronastöd

Biografer och filmfestivaler som drabbats hårt av coronakrisen får ett stöd på en miljon euro av Finlands filmstiftelse.

74 företag eller föreningar beviljades stöd. En del av företagen har verksamhet i flera biografer. Bland de företag som fick stöd finns Bio Rex Cinemas och Savon kinot.

Filmfestivalerna Espoo Ciné, Night Visions och Sodankyläs filmfestival beviljades också stöd.

Källa: STT

9.6 klockan 06.26: Coronakrisen har fått finländare att bli mer kritiska till euron

51 procent av finländarna anser att vi har mer nytta än skada av euron under det nuvarande ekonomiska läget. Det framkommer i en undersökning av Näringslivets delegation (EVA).

19 procent anser däremot att euron utgör mer skada än nytta.

Andelen personer som anser att euron är fördelaktig har minskat med 9 procentenheter sedan hösten.

9.6 klockan 05.41: Forskargrupp: Begränsningarna i rörlighet räddade över 3 miljoner liv i Europa

Enligt en forskargrupp vid Imperial College London har de strikta rörlighetsbegränsningarna bidragit till över 3 miljoner färre dödsfall.

I gruppens utredning ingick elva länder – bland dem Danmark, Norge, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien.

Enligt gruppen har rekommendationer om att undvika kontakt med andra och stängning av restauranger hjälpt.

Forskargruppen konstaterar samtidigt att coronapandemin bara börjat.

Källa: BBC, Yle

8.6 klockan 20.21: WHO uppger att situationen förvärras

Världshälsoorganisationen WHO uppger att den globala coronavirussituationen håller på att förvärras.

Enligt generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus förbättras situationen i Europa, men ur ett globalt perspektiv går man mot en sämre riktning.

8.6 klockan 16.19: Indien börjar öppna upp – har inte råd att hålla stängt längre

Indien har börjat lätta på sina coronarestriktioner, trots en rekordökning av nya coronafall under det senaste dygnet.

Efter tio veckor av nedstängning fick restauranger, shoppingcenter, tempel och andra offentliga platser öppna i dag i de flesta av landets delstater.

Öppnandet av landet sker främst av ekonomiska skäl, själva coronaepidemin i landet är lång ifrån över. Virustoppen väntas passera först i juli.

Under det senaste dygnet har närmare 10 000 nya coronafall bekräftats.

Drygt 7000 personer har dött i covid-19 i Indien, men mörkertalet misstänks vara stort.

Källa: AFP

8.6 klockan 12.58: Flygbolag rasar över nya karantänsbestämmelser i Storbritannien

Storbritannien kräver från och med i dag att inresande ska försätta sig i två veckors karantän när de kommer till landet.

Reglerna gäller både för invånare och turister, med vissa undantag.

Syftet är att försöka förhindra en andra coronasmittovåg från utlandet.

Den här åtgärden har väckt stora protester inom flygbranschen och British Airways, EasyJet och Ryanair har inlett gemensamma rättsliga åtgärder mot den brittiska regeringen.

Enligt flygbolagen är de nya karantänsreglerna både oproportionerliga och orättvisa.

Källor: STT

8.6 kl 8:20: Kuba säger sig ha virusläget under kontroll

President Miguel Díaz-Canel säger att Kuba har virusutbrottet under kontroll. För åttonde dagen i följd har inga dödsfall i covid-19 registrerats. De aktiva fallen uppges vara 200.

Kuba med 11,3 miljoner invånare har registrerat knappt 2 200 fall av smitta och 83 virusrelaterade dödsfall.

Landets gränser och skolor är stängda och kollektivtrafiken inställd. Under den kommande veckan väntas vissa lättnader i restriktionerna. Ekonomi är beroende av turism.

Källa: AFP

8.6 kl. 7:05: Nya Zeeland fritt från corona

Nya Zeeland har inte ett enda aktivt fall av covid-19 efter att den sista coronapatienten friskförklarats, uppgav hälsomyndigheterna idag. Det är 17 dagar sedan man registrerade något nytt fall av smitta.

De sista virusrestriktionerna hävs i morgon, bortsett från inreserestriktioner.

Landet har fått beröm för sitt sätt att hantera coronapandemin. Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning har 22 personer avlidit av sjukdomen där.

Källor: AFP, Reuters, AP

Skottland och Nordirland har inte registrerat covid-19-dödsfall under de senaste 24 timmarna

Skottland och Nordirland har inte fått rapporter om ett enda covid-19-dödsfall under de senaste 24 timmarna. - Det är dock skäl att inte lägga in all för stor betydelse i detta eftersom det under veckoslutet tenderar att rapporteras om färre dödsfall. Efter veckoslutet kommer det sannolikt att registreras flera nya dödsfall, konstaterar Skottlands hälsominister Jeane Freeman.

7.6 klockan 15.38: Coronapandemin har krävt över 400 000 dödsoffer

Globalt har det i skrivande stund rapporterats 400 225 avlidna i covid-19, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning. Antalet bekräftat coronasmittade i världen närmar sig sju miljoner (6 920 214 enligt Johns Hopkins).

USA ligger högst upp i statistiken, både vad gäller bekräftat smittade och döda, med snart två miljoner smittade och 109 802 avlidna just nu.

Delstaten New York har drabbats värst i USA med över 30 000 som bekräftats avlidna i covid-19. Där har ändå det dagliga antalet nya dödsfall sjunkit brant från omkring 1 000 i början av april till under 100 nu. Däremot är smittkurvan stigande exempelvis i Kalifornien.

Källor: AFP, BBC, Washington Post, Yle

7.6. kl. 12:31: De nya fallen ökade med 17, ett nytt dödsfall i Finland

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 17 nya fall av coronavirussmitta under det senaste dygnet.

Totalt har det konstaterats 6 981 fall av coronavirussmitta i Finland.

Antalet dödsfall har stigit med ett, siffran för personer som avlidit till följd av coronaviruset är nu 323.

7.6 klockan 9.29: Brasilien raderar data om corona

Brasiliens hälsodepartement har raderat flera månaders statistik över antalet döda och smittade i coronaviruset från sin hemsida, skriver nyhetsbyråerna AP och Reuters.

I fredags stängdes hemsidan ner helt och hållet, och när den på lördagen kom tillbaka visades inte längre det totala antalet döda och smittade i landet – bara statistik för de senaste 24 timmarna.

Kritiker menar att det är ett försök att dölja smittans omfattning i landet men president Jair Bolsonaro försvarar tilltaget.

”Det kumulativa datamaterialet reflekterar inte landets tillstånd”, skriver han på Twitter.

7.6 kl. 8:40: Coronaviruset sprids snabbt i Mexiko

I Mexiko har 3 593 nya fall av coronavirussmitta inrapporterats under det senaste dygnet. Inalles har 113 619 fall av smitta konstaterats i landet.

Enligt hälsovårdsmyndigheterna dog 341 personer av covid-19 på ett dygn.
Nu har 13 511 personer dött av viruset i Mexiko.

Källa: Reuters

6.6 klockan 14.24: Antalet coronasmittade i världen ökar snabbare än någonsin

Nya fall av covid-19 i världen ökar snabbare än tidigare, rapporterar CNN på basis av uppgifter från Johns Hopkins-universitetet.

Under senare tid har antalet nya smittade som registrerats världen över överstigit 100 000 så gott som varje dag. I onsdags rapporterades 130 400 nya fall. Enligt CNN kan ökningen delvis bero på utökad testning, men inte helt och hållet.

Antalet bekräftade fall i världen överstiger nu sex miljoner, enligt John Hopkins-universitetet är antalet 6 757 439 i skrivande stund.

Medan smittkurvan sjunker i Europa stiger den brant i flera länder i Latinamerika, i Mellanöstern (exempelvis i Irak och Libyen) I Indien i en del afrikanska länder (exempelvis Uganda och Moçambique).

Källor: STT, CNN

6.6 klockan 12.05: 23 nya coronavirusfall i Finland – inget nytt dödsfall

I Finland har nu totalt 6 964 fall av covid-19 bekräftats, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL. Det är en ökning med 23 fall sedan dygnet innan.

Inga nya dödsfall har rapporterats under det senaste dygnet. Hittills har 322 personer dött till följd av coronaviruset, enligt THL:s uppgifter.

6.6 klockan 11.27: Sverige gick om Kina i dödsstatistiken

Sverige har nu passerat Kina vad gäller antalet bekräftade avlidna i covid-19. Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning är den officiella dödssiffran i Sverige nu 4 639, medan 4 638 har rapporterats avlidna i Kina.

Det betyder att Sverige ligger på 17:onde plats i världen i den här dystra statistiken. Högst upp finns USA med sina 109 143 dödsfall, Storbritannien är på andra plats med 40 344 döda och Brasilien på tredje plats med 34 021 avlidna i covid-19, i skrivande stund.

Källa: Johns Hopkins

6.6 klockan 11.16: The Guardian: Uppemot 600 vårdanställda i USA har dött av covid-19

Brittiska The Guardian har, i samarbete med den amerikanska vårdpublikationen Kaiser Health News, lanserat ett projekt som de kallar "Lost on the Frontline" (förlorade i främsta ledet). Där samlar de uppgifter om anställda inom vården som avlidit av covid-19 och om de utmaningar som viruspandemin för med sig för vårdanställda.

Man har hittills samlat uppgifter om 586 sjuksköterskor, läkare, ambulanssjukvårdare, men också exempelvis städare och sjukhusvaktmästare, som dött i covid-19 i USA. Uppgifterna är insamlade från deras anhöriga, kolleger och fackföreningar.

I samband med projektet har The Guardian och Kaiser Health News också publicerat de första 100 porträtten, berättelserna om de vårdarbetare som mist livet i virusutbrottet.

Källa: The Guardian

6.6. kl. 6.40: Coronaviruset sprids med fart i Brasilien

Hälsovårdsmyndigheter i Brasilien uppger att 1 005 personer dött av coronaviruset under det senaste dygnet. Inalles har 35 026 personer dött av viruset, vilket är tredje mest i världen efter USA och Storbritannien.

Under det senaste dygnet ökade antalet nya fall av smitta med 30 840. Siffran är uppe i 645 771 totalt.

Källa: Reuters

5.6 klockan 00.00: WHO uppdaterade riktlinjer - rekommenderar munskydd

I dag uppdaterade Världshälsoorganisationen WHO sina riktlinjer, och rekommenderar nu också allmän användning av munskydd.

WHO anser att regeringar borde uppmuntra till skyddsanvändning speciellt i regioner med utbredd smitta, och i situationer med större trängsel, där det är svårt att hålla avstånd.

Hit hör till exempel affärer, kollektivtrafiken och andra trånga miljöer.

5.6 klockan 19.55: 2,5 miljoner nya jobb i USA

I USA har arbetslösheten oväntat sjunkit under maj månad, visar ny statistik från USA:s arbetsmarknadsministerium.

Under coronakrisen har landet förlorat miljontals jobb, men under maj månad skapades 2,5 miljoner nya jobb.

Det innebär att arbetslösheten sjönk från 14,7 till 13,3 procent.

Förbättringen ska bero på en begränsad uppluckring av landets coronarestriktioner.

Källa: AFP

5.6 klockan 14.30: Inget coronadödsfall under det senaste dygnet

Inte ett enda coronarelaterat dödsfall har registrerats i Finland under det senaste dygnet, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd. Totala antalet döda i Finland är 322.

Under det senaste dygnet registrerades 30 nya fall av covid-19 i Finland. Totalt har 6 941 personer smittats.

5.6 klockan 6.04: Dödssiffran i Brasilien slår nya rekord

Brasilien registrerade ytterligare 1 437 avlidna i covid-19 under det senaste dygnet. I tre dagar i följd har Brasilien slagit sitt dystra rekord från dagen innan vad gäller dödssiffran.

Nu har Brasilien över 34 000 dödsfall och därmed har landet passerat det hårt drabbade Italien i dödstal och ligger trea efter USA och Storbritannien i den statistiken. Över 600 000 människor i Brasilien har bekräftats smittade och det är den nästhögsta siffran i världen, efter USA.

I två kvällar i följd har hälsoministeriet i Brasilien skjutit upp publiceringen av de senaste coronasiffrorna till efter kvällsnyheterna. Den sena nyhetssändningen på tv har stor publik. Landets president Jair Bolsonaro har fått hård kritik för sin hantering av coronakrisen.

Källor: Reuters, AP

4.6 klockan 23.53: 44 nya coronadödsfall i Frankrike

I Frankrike har 44 nya coronarelaterade dödsfall konstaterats under det senaste dygnet. Totalt har 29 065 personer dött i landet sedan epidemin bröt ut.

Personer som dött på vårdhem ingår inte i statistiken, utan meddelas skilt under nästa vecka.

För tillfället får 1 163 personer intensivvård. Siffran är något lägre än i går, då 1 210 personer vårdades på intensiven.

Källa: AFP

4.6 klockan 23.46: Munskyddstvång i brittisk kollektivtrafik

Storbritannien har infört ett munskyddstvång i landets kollektivtrafik, berättade trafikminister Grant Shapps. Munskydd blir obligatoriska från och med 15.6.

– Vi måste ta till alla åtgärder som förebygger coronaviruset på bussar, tåg, flygplan och färjor. Vi tror ändå att största delen tar på sig munskydd frivilligt, sa Shapps.

Ifall man inte bär munskydd kan man nekas tillträde till fortskaffningsmedlet, och personen kan delges böter.

Att bära munskydd är inte obligatoriskt för barn och personer med andningssvårigheter.

I Skottland, Wales och Nordirland är munskydd endast en rekommendation, eftersom deras regionstyrelser själva får fatta beslut om restriktioner som gäller trafiken.

Källa: AFP

4.6 klockan 16.20: George Floyd hade coronasmitta

Den svarta amerikanen George Floyd som dödades under ett polisingripande bar på coronaviruset, enligt obduktionsrapporten som citeras i flera amerikanska medier.

Rättsläkarna utförde coronatest på Floyds kvarlevor efter hans död.

Virussmittan har dock ingenting att göra med dödsorsaken. Floyd kvävdes till döds då en polisman höll sitt knä mot Floyds strupe i flera minuter då Floyd låg på marken utan att göra motstånd.

Polisen har tidigare framhållit att Floyd hade högt blodtryck, ett hjärtfel och att det fanns spår av narkotika i hans kropp. Människorättsaktivister i USA misstänker att polisen försökte lägga dödsorsaken på annat än det våldsamma ingripandet mot Floyd.

4.6 klockan 14.30: Frankrike ställer in Bastiljparaden

Då Frankrike firar sin nationaldag den 14 juli blir det ingen traditionsenlig militärparad i år. Ända sen första världskriget har Frankrike firat Bastiljdagen med en militärparad från Triumfbågen till Place de la Concorde.

Enligt ett uttalande från president Emmanuel Macrons kansli kommer man i stället att hålla en mindre militär ceremoni vid Place De la Concorde, med 2 500 inbjudna gäster som ska följa regler för social distansering.

Man kommer ändå att ordna den traditionella flyguppvisningen, men hela ceremonin ska, åtminstone delvis, fokusera på kampen mot coronaepidemin och bli en hyllning till sjukvårdspersonalen.

Källa: AFP

4.6 klockan 11.06: Nya dystra rekord i Brasilien och Mexiko

När Europa nu lättar på virusrestriktioner är Syd-och Centralamerika på väg in i allt djupare krisläge.

Brasilien registrerade nytt dagligt rekord i antalet dödsfall igen då man bekräftade 1 349 nya avlidna i covid-19 under det senastet dygnet. Med 32 548 registrerade dödsfall ligger Brasilien fyra i den statistiken efter USA, Storbritannien och Italien.

I Mexiko rapporterade myndigheterna för första gången över 1 000 nya dödsfall under det senaste dygnet. 11 729 människor i Mexiko har registrerats avlidna i covid-19 och där pekar kurvan kraftigt uppåt.

Också i exempelvis Chile och Peru är oron stor för smittspridningen.

Källa: AFP

Tragisk årsdag upprör Hongkongbor – blodbad får inte uppmärksammas

Coronaviruset ställer till det för minnesstund av massakern.

Indien plågas av både cyklon och pandemi

Cyklonen Nisarga närmar sig jättestaden Bombay.

Tyskland lättar på sina strikta reserestriktioner

I stället införs reseråd för enskilda nationer.

Kina avvisar påståenden om fördröjd virusrapportering till WHO

Kina avvisar rapporter om att landet skulle ha dröjt med att dela med sig av informationen kring coronaviruset. till världshälsoorganisationen WHO.

Det handlar om falsk information, sade en talesman för det kinesiska utrikesministeriet i dag då han besvarade en fråga som nyhetsbyrån AP ställde.

AP hänvisade till rapporter om att WHO varit frustrerat över de avsevärda fördröjningar som förekom i rapporteringen då sjukdomen covid-19 bröt ut i januari i Kina.

3.6 klockan 16.12: Gränsrestriktioner och reserekommendationer tas upp nästa vecka

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) meddelar att regeringen i dag diskuterat frågan om att häva en del restriktioner vid landets gränser.

Också rekommendationerna för utlandsresor diskuterades,

Regeringen återkommer till restriktionerna och rekommendationerna nästa vecka, skriver Ohisalo på Twitter.

3.6 klockan 15.37: Ett nytt dödsfall med anledning av coronaviruset

Coronaviruset har krävt ytterligare ett dödsfall, visar de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd THL. I Finland har nu sammanlagt 321 personer avlidit av coronaviruset.

Antalet bekräftade coronafall har stigit med 24 till 6 911.

Antalet personer som vårdas på sjukhus har minskat med 11 till 51. Antalet personer som vårdas på intensiven har minskat med två till sammanlagt 7.

Källa: THL

3.6. klockan 12:49: Välfärdsutvecklingen borde följas upp, föreslår arbetsgrupp

Statistikcentralen borde kontinuerligt följa upp välfärdsutvecklingen i Finland, till stöd för beslutsfattandet, anser en arbetsgrupp under ledning av ärkebiskop Kari Mäkinen.

Det behövs också nationella kriterier för hur välfärden och jämställdheten ska kunna bedömas, anser arbetsgruppen som tillsatts för att stärka välfärden och jämlikheten i eftervården av coronaepidemin.

En övergripande välfärd för alla befolkningsgrupper är avgörande för samhällets sociala och ekonomiska hållbarhet, framhåller arbetsgruppen i ett pressmeddelande.

3.6. klockan 11.10: Regeringen dryftar stängda gränser och ansiktsskydd

Statsminister Sanna Marins regering möts i Ständerhuset i Helsingfors i dag för att diskutera gränsfrågor och en utredning om ansiktsskydd. Mötet inleds klockan 12.30.

3.6 klockan 06.46: Över tre miljoner har återhämtat sig från viruset

Färsk statistik visar nu att över 3 miljoner människor världen över har återhämtat sig efter att ha insjuknat i covid-19.

Närmare 6,5 miljoner personer har bekräftats smittade. Av dem är 3 miljoner fall aktiva i dagens läge.

Över 380 000 personer har dött i viruset ur ett globalt perspektiv.

Källa: AFP, Worldometer, Johns Hopkins universitet

3.6 klockan 05.32: Coronaviruset har krävt över 31 000 dödsoffer i Brasilien

Under det senaste dygnet registrerades 1 200 nya dödsfall och Brasilien blev därmed det fjärde landet i världen med över 30 000 avlidna.

De övriga länderna är USA, Storbritannien och Italien.

Man har bekräftat över 550 000 coronafall i Brasilien, vilket är näst mest i världen efter USA.

Coronaviruset sprids nu snabbt över hela Sydamerika och världsdelen börjar bli pandemins epicentrum tillsammans med USA.

2.6 klockan 15.00: Två nya coronafall

Bara 2 nya bekräftade fall av coronasmitta rapporteras i Finland det senaste dygnet. Totalt har 6 887 fall av coronasmitta konstaterats i vårt land, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL.

Personal vid det berömda caféet "Les deux Magots" förbereder öppningen uteserveringen då Frankrike lättar på sina virusrestriktioner.

2.6 klockan 9.09: Frankrike öppnar sina efterlängtade kaféer och restauranger

Frankrike lättar ytterligare på coronarestriktionerna i dag. Nu får de, för den franska kulturen så viktiga, kaféerna, barerna och restaurangerna öppna igen. De första öppnade vid midnatt.

Men i Paris, som drabbats värst av viruset, är det bara uteserveringarna som öppnar tillsvidare. Staden har gett specialtillstånd för restauranger att utvidga sina uteserveringar och på en del gator har trafiken stängts av helt. På bilden ovan förbereder det berömda kaféet "Les deux Magots" i Paris öppningen.

Vad gäller skolorna så öppnar de nu stegvis och från och med i dag är det också fritt fram att besöka badstränderna.

Grupper på fler än 10 personer ska inte samlas offentligt och i den franska kollektivtrafiken är ansiktsmasker obligatoriska.

Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning har 28 836 personer i Frankrike rapporterats avlidna i covid-19 så här långt.

Källa: AFP

2.6 klockan 05.45: 16 fotbollsspelare smittade i brasilianskt lag

Fotbollslaget Vasco da Gama i Brasilien bekräftar att 16 av 43 spelare bekräftats smittade av coronaviruset.

Nyheten kommer endast en dag innan det Rio de Janeiro-baserade laget skulle börja träna i lagets utrymmen på nytt.

Laget är ett av få lag i landet som tänkt inleda träningar trots det svåra läget i landet.

Källa: AFP

2.6 klockan 05.38: Över 10 000 döda i Mexiko

Dödssiffran i Mexiko fortsätter att stiga. Enligt landets myndigheter har 237 personer dött under det senaste dygnet efter att ha insjuknat i covid-19.

Det gör att dödssiffran nu är över 10 000.

Mexiko har närmare 93 500 bekräftade fall av viruset.

Källa: Reuters

1.6 klockan 16.15: THL korrigerade söndagens dödssiffra

Coronaepidemin har nu krävt 318 dödsoffer i Finland.

På söndagen uppgavs ursprungligen att 320 personer dött på grund av coronaviruset, men THL korrigerade siffran nedåt på måndagen. Söndagens korrigerade siffra är 317.

Antalet personer som vårdas på sjukhus uppgår till 68, vilket är oförändrat jämfört med söndagen. Antalet personer som intensivvårdas på grund av coronaviruset har sjunkit med en till 9.

Källor: THL, Yle Uutiset