Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Dåtid nu - en kulturhistorisk tidsresa

Huvudinnehåll

Lakejer som bär dignande fat. The top of the season to you from two Chaps Chars med citationstecken storre

Mi Wegelius: Den äckliga och underbara maten

Hur ser din matväg ut i livet? Min är slingrig och slirig.

Närbilder av några gårdar i miniatyrstaden mariehamn på 1920-talet. Fotot taget hösten 2016.

Varför saknar vi våra barndomsmiljöer?

Om betydelsen av att ha kvar sin barndomsmiljö.

Gammal toalett

De menlösas, håglösas och sinnessvagas ödegård

Gården i Malax är som alla mina barndomslekars drömställe.

Den vite shejkens kort

Övergivna bastuns svarta kabinett

Svartkonst, trolleri, humbug och bortglömda skatter.

Memma

"Memmans största ivrare bor i Dickursby"

Stjärngossar

För 200 år sedan kunde man tjäna pengar som stjärngosse. Man kan se det som den tidens studiestöd. Skolorna slutade i mitten på december och djäknarna, de unga skolgossarna passade på att tigga ihop uppehället för kommande termin. Johan Ludvig Runeberg är Finlands äldst kända stjärngosse.

Repslagning

På Kilens hembygdsmuseum i Södra Österbotten tillverkar man rep på samma sätt som man alltid har gjort. Garn av naturfibret sisal Konsten att tillverka rep har varit känd i tusentals år. De äldsta avbildningarna av rep som påträffats är på målningar från grottor i Spanien. De är omkring 17 000 år gamla.

Kilens hembygdsgård

1700-talsmiddag

Fest hade man även på 1700-talet både i slott och koja. Elisabeth besöker Kilens hembygdsmuseum som på beställning ordnar fester i ett 1700-talspörte.

Glasblåsning

Att göra hantverk av glas är inget som man bara kan läsa in sig på. Fast massan är het så svalnar den snabbt. Misslyckas man är det bara att börja om igen. Viola Karvinen i Billnäs har mångårig erfarenhet av att blåsa glas.

Nyfångad torsk

Lutfisk

om lutfisk

El från egen kvarn

Få av oss blir så glada som familjen Sario när det regnar. För dem är regndropparna som pengar på banken eftersom de har ett eget vattenkraftverk. Då familjen Sario såg sig om efter ett större boende för sin familj fick pappa Heikki upp ögonen för det fallfärdiga mejeriet med tillhörande kvarn i Karislojo.

Skattjakt med GPS

Världen är full av en alldeles speciellt sorts skatter som just ingen vet nånting om. För den moderna mänskan behövs en dator, GPS och ett par ordentliga promenadskor för att ge sig ut på skattjakt. Det kallas Geocaching och man kan säga att det är en geografisk skattgömma – en modern version av gömma nyckeln eller skattjakt.

Säljakt

Det är inte sälen man spanar efter utan isen när man är ute på säljakt. Sälhonorna söker sig nämligen till drivis med sina kutar. Elisabeth ger sig ut i Kvarken med ett gäng både unga och gamla säljägare från Replot för att jaga säl. Båten är en hundra år gammal äkta fälbåt.

Lin

Lin är en fantastiskt växt. Den är vacker. Man kan äta den. Man kan måla med den och man kan göra garn av den. Maj-Len Tång Muumäki har en mångårig erfarenhet av att tillverka garn från sitt eget lin. I sitt förråd har hon ett helt berg med rötat lin.

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man tar sig fram på stockar.

Stockflottning

Att flotta stockar kräver mod och skicklighet. Och dagens flottkarlar är inte sämre än då stockflottningen var förenat med svett och allvar. Skillnaden är att nu gör man det av pur lusta och lekfullhet.

Fiske på stenåldersvis

Risto Järvisalo behöver inga moderna prylar för att dra upp stora gäddor. I hans fiskeback hittar man kåda, pinnar av ben, träkvistar och täljsten. Med det tillverkar han likadana fiskeredskap som stenåldersmänskan gjorde. En enkel fiskelina kan man göra av brännässlor. Det är en av världens starkaste fibrer.

Kohorn

På stenåldern var kohorn användbart till allt möjligt och ännu i dag blir det billiga, praktiska och vackra saker. Eller vad sägs om förvaringshorn, dryckeshorn, korvstoppningshorn eller instrument, smycken och skopor.

Stenslunga i Kimo

Om man rör sig i Kimoskogarna i Oravais så kan gärna utrusta sig med harnesk och hjälm.

Postrodd

Postrodden över Kvarken är ett årligt nöjesevenemang som varje år samlar glada nöjesseglare med allmogebåtar. Det som förr var blodigt allvar har blivit ett folknöje. På 1600-talet rodde och seglade björköbor och holmöbor posten över till andra sidan havet i ur och skur.

Tjärbränning i Puro år 2006

Tjärbränning

Tjärbränning med traditionella metoder i Purmo.

Surströmming

Pelle Boström är mannen som har återinfört surströmmingskulturen till Finland. Surströmmingspremiär är det traditionellt den tredje torsdagen i augusti och Elisabeth åker över till Sverige med Pelle för att hämta hem årets bästa surströmmingar. Att frysa mat är ett nytt fenomen i världshistorien.