Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Det är väl ingen konst

Huvudinnehåll

Inramning och vernissage

När är ett konstverk ett färdigt konstverk? Ju djupare man beger sig in i bildkonstens märkliga värld, desto svårare blir det att hitta ett entydigt svar. Ur ett filosofiskt perspektiv är verket färdigt då konstnären kan stiga ur sin arbetsprocess och möta nya, oförutsedda element och berättelser i sitt eget verk.

Porträtt

Målningar med människor i motivet får alltid betraktaren av ett verk att känna igen sig på något sätt. I porträttmålningar söker betraktaren de självklaraste elementen "öga, öga, näsa, mun" för att känna igen ansiktet.

Landskap och perspektiv

Landskap är populära motiv i inredningskonst. Det är härligt att titta ut genom ett "fönster" mot ett landskap, som tar dig ur vardagen för en liten stund.

Abstrakt komposition

Var och en ser bilder på sitt eget sätt. Speciellt bilder med abstrakta motiv väcker olika reaktioner och föreställningar hos betraktaren. Men hur blir ett abstrakt motiv till? Något måste det ju likna - eller? Bildens uttryck har egentligen inget med bildmotivets utseende att göra. Ett bildmotiv kan skapas på olika sätt.

Stilleben - föremål blir former

En tecknad bild kan göras på hurdant underlag som helst och med många olika verktyg. En teckning kan vara allt från att rita i sand till omedvetet klotter. Teckningar av det här slaget är spontana uttryck och bevaras tyvärr inte som konstverk någon längre tid.

Färger och konsten att se

Färger är något av det första man kommer att tänka på när man talar om bildkonst. Färger är material, upplevelse, språk och uttryck. En av de mest grundläggande insikterna när man börjar måla är att färg är materia medan ljus och mörker är rymd/rum.

Om serien

Som med allt kreativt arbete kräver skapandet av ett konstverk förberedelse, både praktiskt och mentalt. Börjar man från noll kan det kännas oöverkomligt att sätta igång. I Strömsös femdelade serie Det är väl ingen konst presenteras både praktiska och mentala knep, under ledning av konstnären Hannah Kaihovirta-Rosvik.