Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Egenland

Huvudinnehåll

Egenland på finska

Kaikki artikkelimme löytyvät suomeksi.

Programavsnitt på Arenan

Flyg över Finland

Stig på Egenlands avkopplande flyg över Finland, från Hangö till Utsjoki, från Märket till Ilomants. Känner du igen platserna uppfrån? Ordna en tävling i hemmasoffan, vem har fågelperspektiv och vem tittar på världen genom ett periskop?

Villa Mehu, enstöringskonstnärens arv

Mitt i skogen byggde Elis Sinistö sitt drömhem. Den dansande konstnären är död, men hans närvaro går ännu att ana. Villa Mehu ligger på privat mark i Kyrkslätt, men med tillstånd kan man göra ett besök.

Skidan slinter på kärret i Pudasjärvi

På konstnären Kari Tykkyläinen årliga klacksko- och blomklänningskärringskidning står klafsande, krypande och befriande skratt på agendan. Det är en schyst tävling så ingen lämnas i kärret och nästan alla vinner.

En speciell specialaffär i Helsingfors

När punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät lade av grundande medlemmarna en butik. Pertin Valinta presenterar outsider-konst och säljer diverse grejer. I den egenartade affären kan man råka på konstnären Kalevi Helvetti.

Samiskt hantverk i Enare och Utsjoki

Det samiska hantverkets språk är ordlöst. Finlands äldsta samiska förening Sámi Duodji rf arbetar för handarbetet och hantverkarna. Egenland bekantade sig med föreningens butik i Enare och med en vävkurs i Utsjoki.