Hoppa till huvudinnehåll

Catharina Zühlke: Eternity

Catharina Zühlke deltar i UMK - Tävlingen för ny musik med låten Eternity. Musik och text: Marcia Sondeijker, Roel Rats, Josefin Myrberg, Henrik Tala. Finlands representant i Eurovision Song Contest 2020 väljs under UMK-finalen 7.3.

Sansa: Lover View

Sansa deltar i UMK - Tävlingen för ny musik med låten Lover View. Finlands representant i Eurovision Song Contest 2020 väljs under UMK-finalen, som äger rum i Tammerfors i Mediapolis tv-studio lördag 7.3. Tävlingen sänds direkt i Yle TV1, på Yle Arenan och i Yle X3M. #UMK20

Tika: I Let My Heart Break

Tika deltar i UMK - Tävlingen för ny musik 2020 med låten I Let My Heart Break. Finlands representant i Eurovision Song Contest 2020 väljs under UMK-finalen, som äger rum i Tammerfors i Mediapolis tv-studio lördag 7.3. Tävlingen sänds direkt i Yle TV1, på Yle Arenan och i Yle X3M.

Anna Lillkung: Alla vill vi vinna Eurovision Song Contest – även om vi skrattar åt showen

Vem bryr sig om ESC? Alla!

Under Eurovision Song Contest struntar vi i om låttexterna är rationella, om de sjungs på rätt engelska eller ens på ett språk som existerar, och om sången klingar rent. Vi struntar ganska långt i om showerna är seriösa, absolut löjliga eller stereotypa och politiskt inkorrekta, skriver Anna Lillkung i sin kolumn.

De Eurovisa 2019

“Eurovision Song Contest är smörgåsbordet som bjuder på allt från fantastiska läckerheter till magsjuka” - De Eurovisa analyserar årets Eurovisionslåtar

Island bjuder på något vi aldrig tidigare skådat.

Eurovisionsfantasten Christoffer Strandberg uppskattar egendomliga och välgjorda låtar men förbryllas, likt Eurovisionsproffsen Eva Frantz och Johan Lindroos, av Islands bidrag. Premiäravsnittet av De Eurovisa bjuder på en färggrann mix av allt från folkmusik i modern tappning till anti-kapitalistisk BDSM-techno.

En stor, melankolisk låt med gospelkör står på önskelistan om X Factor-vinnaren Tika Sevón Liljegren fick representera Finland i Eurovisionen

Tika medverkar i det tredje avsnittet av De Eurovisa.

Tika Sevón Liljegren tog tittarna med storm när hon med sin positiva habitus och sina gyllene stämband erövrade det finska folket i samband med talangtävlingen X-Factor i fjol. Nu är hon aktuell med sin debutsingel och som en av gästerna i årets upplaga av De Eurovisa.

“Jag satt i duschen under iskallt vatten och försökte ta mig ur berättelsen” - Maïmouna lider av Stendhals syndrom och får panikattacker av starka konstupplevelser

Vilka känslor väcker årets Eurovisionslåtar?

Maïmouna Jagne-Soreau är den musikaliska och språkbegåvade fransyskan som av en slump hamnade i Finland. Hon har gått från att hata allt vad Eurovision Song Contest heter till att älska spektaklet. Nu är hon med och analyserar en del av årets Eurovisionsbidrag i De Eurovisa.

Kompositören Andrea Eklund: “En tråkig låt med dålig text kan räddas med bra ackord och ett snyggt arrangemang”

Eklund analyserar sju av årets ESC-bidrag i De Eurovisa.

För den mångsidiga kompositören, musikern och sångaren Andrea Eklund är kombinationen av ackord det avgörande då hon lyssnar till eller skapar musik. Själv trivs hon bäst i gränslandet där olika musikstilar möts. Nu är hon aktuell som en av gästerna i tv-programmet De Eurovisa.

“En bra Eurovisionslåt ska ha en refräng större än livet och inget onödigt pjasande” - Kjell Simosas har följt med spektaklet sedan barnsben

De Eurovisa analyserar bland andra Finlands bidrag.

Kjell Simosas är musikjournalist och solist i hardcore punk-bandet Bob Malmström, som utmärker sig med sin tunga musikstil. Han är inte i första hand en person man förknippar med Eurovision Song Contest, ändå har han följt med spektaklet sedan han var liten. “Jag har ingen skam i kroppen - jag medger gärna att gillar det här”.

Sångaren och skådespelaren Markus Lytts bytte teaterscenen mot kundservice för att få omväxling: “När man känner så måste man göra konsten rättvisa och vara borta ett tag”

Lytts medverkar i det sjätte avsnittet av De Eurovisa.

Markus Lytts är den mångsysslande skådespelaren, musikern, sångaren och sångpedagogen som tagit tjänstledigt från Wasa Teater, givit sig in i en ny bransch och fått flera lediga kvällar och mera tid för familjen. Nu medverkar han också i det sjätte programmet av årets upplaga av De Eurovisa.

De Eurovisa 2018

Finland i Eurovisionen 50

Nyligen publicerat - Eurovision