Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Film och tv

Huvudinnehåll

Yles sändning Fest på slottet nådde över tre miljoner finländare

I genomsnitt följde 2,36 miljoner människor med Yles tv-sändning Fest på slottet i år och sändningen nådde 3,14 miljoner finländare.

Den populäraste tidpunkten att titta var klockan 19.50–19.59, då över 2,6 miljoner människor följde med sändningen.

Också Yles andra webbinnehåll brukades flitigt. Spelet Linnan parhaat spelades 72 000 gånger och under kvällen gjordes totalt över 100 000 virtuella besök på slottsbalen som en del av onlinespelet Roblox, jämfört med 23 000 besök i fjol.

Jussi Vatanens Holappa och Almä Pötsis Ansa sitter mitt emot varandra vid ett middagsbord.

Aki Kaurismäkis Höstlöv som faller är årets bästa film enligt Time Magazine

Höstlöv som faller är också Finlands Oscarskandidat.

Ett företagarpar som driver biograf i Hangö, Eeva och Keijo Alanen i trappan som leder upp till bosalongen.

Goda nyheter för biovänner i Hangö – Kino Olympia fortsätter med ny ägare

Fastigheten har ny ägare och får ny företagare i höst.

Filmen Mummola tog hem huvudpriset på tysk filmfestival

Mummola (internationell titel: Family Time) vann det högsta priset, NDR-Filmpreis, på filmfestivalen Nordische Filmtage Lübeck i Tyskland i helgen. Priset är värt 12 500 euro.

Tia Kouvo har skrivit manus och regisserat Mummola. Filmen har tidigare vunnit flera pris, bland annad huvudpriset på en filmfestival i Sydkorea.

Mummola har premiär på de finländska biograferna på fredag. Handlingen kretsar kring det årliga julfirandet och de spänningar som kan uppstå när tre generationer av en familj samlas. Filmen bygger på en tidigare kortfilm av Kouvo, även den hette Mummola.

Källor: Nordische Filmtage Lübeck, STT,

Susan Duinhoven.

Sanomas vd Susan Duinhoven har sagt upp sig

Mediebolaget Sanoma har börjat leta efter en ny vd, eftersom den nuvarande vd:n Susan Duinhoven stiger åt sidan. Hon har meddelat Sanomas styrelse att hon lämnar sitt uppdrag under den första halvan av år 2024.

Under de åtta år som Duinhoven har varit vd har bolaget blivit allt mer internationellt. Sanoma satsar också allt friskare på läromedel.

Nederländaren Duinhoven har jobbat som vd för Sanoma sedan oktober 2015. Hon uppger att hon tänker stanna kvar tills hennes efterträdare är insatt i sina uppgifter.

Sanoma Media består av flera dagstidningar, tidskrifter, tv-kanaler och radiostationer. Till de kändaste produkterna hör tidningen Helsingin Sanomat och tv-kanalen Nelonen. Sanoma Learning producerar läromedel för flera europeiska länder.

Källa: Sanoma

Mörkerfestivalen Mörkö ordnas i Västanfjärd under helgen

Mörkö mörkerfest startar i dag (fredag) i Västanfjärd och pågår fram till lördag. Program ordnas vid Majatalo folkskola, Vårdkasen och Kalkholmen i Västanfjärd.

Mörkerfestivalen firar mörkret istället för att vara en ljusfest. Det blir bland annat berättelser om mord och olyckor, musik, film, rollspel, performance och mörkervandring.

Det är sjätte gången som evenemanget ordnas i Kimitoön.

En man med händerna på glaset syns bakom en sned och dimmig dörr.

Vill du vara med i ny skräckserie för Yle? Sök senast onsdag 1.11!

Vi söker 13–15-åringar till en ny realityserie.

Kvinna och man i en hiss. Kvinnan håller handen på mannens skrev.

Sex dramaserier du inte ska missa på Arenan i höst – fräscht romcom, Solsidan-kärlek och humor från Ukraina

Nu är den bästa tiden att krypa ner i soffan under en filt medan det växlar mellan spöregn och snöfall där ute. Här får du tips på de bästa serierna för höstmyset. Du hittar dem alla på Yle Arenan.

Yle sänder bara högupplöst från 2025

Från och med våren 2025 sänder Yle sina tv-sändningar i högupplöst kvalitet och upphör med de traditionella SD-sändningarna. Yles förvaltningsråd beslutade om tidtabellen vid sitt möte på tisdagen. Ändringen gäller både antenn- och kabel-tv-mottagning.

Även andra finländska tv-aktörer har godkänt tidtabellen och är beredda att följa upp Yles beslut med egna beslut om distributionen av sina tv-kanaler. Samtidigt avstår man från överlappande distribution. Hela branschen har som mål att kunna genomföra övergången enligt en gemensam tidtabell.

Om man tittar på tv med en apparat som inte klarar av HD-kvalitet betyder ändringen att man behöver en ny tv-mottagare. Förnyelsebehovet gäller uppskattningsvis 100 000–150 000 antennhushåll.

Logotyper för Yles HD-kanaler

Yle övergår till högupplösta sändningar våren 2025

Den långa övergångsperioden säkerställer att alla har tillräckligt med tid att förbereda sig.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida