Hoppa till huvudinnehåll

Sex slutsatser av #tadetpåallvar

Under den gångna veckan har Svenska Yle publicerat långt över hundra berättelser om mobbning som ni har skickat in till #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen. Vi har också lyft fram mobbning i tiotals artiklar och flera av våra radio- och tv-program. Här är sex slutsatser av vår öppna granskning.

"Kiva Skola" garanterar ingenting

Staten betalade miljoner för antimobbningsprogrammet Kiva Skola. Trots det saknas exakta uppgifter om i hur hög grad programmet används i skolorna. Så många som var fjärde skola som uppger sig vara en Kiva skola kanske inte använder programmet aktivt.

Föräldrar

Mobbare

Berättelse 91: Jag skäms för vad jag gjorde

Jag mobbade för att jag själv mådde dåligt. Jag är medveten om att hon kanske aldrig kan förlåta, att vi gav henne sår som kanske aldrig läks. Så här skriver Edit till #tadetpåallvar: Det var i högstadiet allt gick fel. I den nya klassen intog jag snabbt rollen som den "tuffa" flickan. Jag syntes och tog plats, ofta på andras bekostnad. I klassen gick också en lite tyst och blyg flicka.

Lagen

Videon är inte längre tillgänglig

Polisen rycker ut mot mobbning varje vecka

Polisen rycker nästan dagligen ut till finländska skolor. Den vanligaste orsaken är mobbning. I skolorna talar man om mobbning medan polisen talar hot, misshandel och ärekränkning. Tom blev mobbad från skolstarten. Hans föräldrar gjorde en polisanmälan efter en grov attack på honom. Polisen konstaterade att det var frågan om misshandel. Gärningsmännen var nio år.

Otydlig lag drabbar mobbade

Om skolan inte klarar av att få slut på mobbningen är den drabbade rätt ensam. Den finländska lagen är vag och pekar inte ut någon ansvarig för att mobbningen ska sluta. Den myndighet som övervakar skolorna är frustrerad över bristande befogenheter.

Skolbesök och barnskydd då mobbning polisanmäls

Bland de polisdistrikt som täcker Svenskfinland är det varje år tiotals mobbningsfall som polisanmäls. Merparten av fallen läggs ändå ner då gärningsmännen är under 15 år. Svenska Yles granskning visar att polisen mera går in för åtgärder som skolbesök och att kontakta barnskyddet.

#TaDetPåAllvar

Slagen på grund av min hudfärg

Oscar blev mobbad och misshandlad på grund av sin hudfärg. Skolan var inte till någon hjälp. I dag är Oscar själv lärare och mån om att eleverna ska må bra. Läs Oscars berättelse och lyssna på hans intervju.

Ingen tog Anna-Karin på allvar

Hon är lång, blond och hennes vackra leende avslöjar inga ledsamma minnen från barndomen. Ändå finns de där. Och när Anna-Karin börjar prata om den jobbiga tiden bleknar leendet. Fortfarande finns det dagar då hon inte kan vistas utomhus.

Sjuk av kränkningar och utfrysning

Småningom började Astrid tro mobbarnas ord om att hon var ful, fet och oönskad. Mobbningen ledde Astrid rakt in självdestruktivitet och anorexi. I dag är hon 23 år och studierna har gett henne ett andningshål och nya krafter. Läs berättelsen som Astrid skickade in och hör intervjun med henne.

Nätmobbarna följer dig överallt

Nätmobbning tar sig i uttryck på många olika sätt, men den är oftast sammankopplad till traditionell mobbning. Överkonstapel Mikael Appel jobbar som nätpolis och säger att det är allas skyldighet att lite följa med vad som händer i andras liv.

Sexualiserad mobbning

Skolan

Fixa mobbningen | #tadetpåallvar 12-18.5

Har du blivit mobbad? Ångrar du att du har mobbat? Såg du på utan att säga något? Eller har du gamla mobbningsminnen?

Varje vecka blir 50 000 unga i högstadier, gymnasier och yrkesskolor mobbade och majoriteten av dem som är med om mobbning säger att ingen ingriper.

Vår öppna granskning #tadetpåallvar I Fixa mobbningen utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

Vi vill lägga fokus på hur mobbning påverkar oss och granska vad samhället kunde göra bättre för att stoppa mobbningen. Skicka in din berättelse om hur mobbning har påverkat dig och diskutera med #tadetpåallvar.

Vi rapporterar 12-18 maj.

#TaDetPåAllvar engagerar

Kampanjen #TaDetPåAllvar visar en sida av Svenskfinland som vi sällan talar om. Det har kommit in massvis med historier, och budskapet om att vi ska ta mobbningen på allvar har engagerat oss alla. Här är ett axplock av era reaktioner.

ÖN:s chefredaktör: Ingrip i tid

Mobbningens rötter står oftast att finna i en situation där någon/några upplever att de gynnas genom att förtrycka någon annan. Det är här det förebyggande arbetet måste komma in, bums då de första tecknen på mobbning kan observeras, skriver Stefan Holmström i en ledare i tidningen Östra Nyland.

Bloggare

Maria Frände: Dags att sluta blunda för mobbningen

Det är ju ett faktum att mobbning förekommer överallt, både i skolor och på arbetsplatser, och detta är därför ett oerhört viktigt initiativ. Det är dags att sluta blunda för mobbningen, skriver Maria Frände på sin blogg Tidstjuven.

Jessica Edström: Min historia kring mobbning

Hur du väljer att tackla mobbning och annan skit du får ÄR upp till dej själv och helt individuellt, skriver Jessica Edström på Svenskfinlands Blondaste Blogg. Hon berättar också om hur det var att bli utsedd till Årets Fjortis i sin högstadieskola.

Rofa Blauberg på HBL.fi: Jag – en mobbare?

Det här är ett sammanträffande, jag lovar, men samtidigt som Ylekampanjen #tadetpåallvar sprider sig som en löpeld i sociala medier tänker även jag blogga om mobbning. Inte för att åka snålskjuts utan för att även jag har en berättelse jag vill dela med mig och för att just idag är dagen jag hade tänkt göra det, skriver Rofa Blauberg i en blogg på HBL.

"Jag blev mobbad framför ögonen på läraren"

[youtube:1oTCOIiO_zU] Amanda Liinamaa videobloggar och berättar att hon själv har blivit mobbad framför ögonen på en lärare. I sin blogg Glastricket uppmanar hon alla att delta i #tadetpåallvar.

Berättelser från Yle

Malin Valtonen: De förbannade rosa byxorna

För att kunna berätta min historia var jag tvungen att mentalt förflytta mig omkring 15 år tillbaka i tiden. Det är inte lätt eftersom jag jobbat hårt på att förtränga allt det jobbiga. Men i barndomshemmet, längst in i garderoben, ligger mina dagböcker från lågstadiet som väcker allt till liv igen.

Pia Abrahamsson: Hormärket!

Då jag gick på tvåan i folkskolan flyttade vi till Lovisa från Björneborg. Jag hade varit Pia A för det fanns en annan Pia i klassen. Jag hade börjat skolan då jag var sex år och en vecka gammal ( ung?) för att jag var så brådmogen. Jag trodde jag var speciell.