Hoppa till huvudinnehåll

Leva och bo i skärgården

Service

Service dras in i skärgården

I skärgården dras allt mer service in. I Svenska Yles öppna granskning #FixaSkärgården har vi fått flera tips om indragningen av postkontor, bankkontor, båtturer, busslinjer, bryggor, hälsovård och förtursskyltar.

Dålig service skrämmer bort båtfolket

Var ska man duscha och gå på toa, varför är det stenar i farleden och finns det någon hamn där gästbåtar får ta i land? Det frågar sig båtägarna Anna-Pia Svarvar och Pia Jansson som anser att det brister i servicen i den österbottniska skärgården. Båtfolket drar då istället till Sverige.

Inga nya båtplatser i framtidens Östersundom

Naturskyddsområden hindrar byggandet av nya småbåtshamnar i Helsinfors del av Östersundom, som i framtiden väntas ha 60-70 000 invånare. Generalplanen för den nya "trädgårdsartade småhusstaden" utformas som bäst gemensamt av Helsingfors, Vanda och Sibbo. Däremot ser man stort potential för ett rekreationsområde i Granö i Sibbo.

Skärgårdspolitik

Nylander: Jättestora problem med skärgårdspolitiken

Skärgårdsdelegationens ordförande Mikaela Nylander säger att det varit svårt att försvara skärgårdens intressen på sistone. Ett politiskt bakslag var statsandelsreformen som blev dyr för många skärgårdskommuner. Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att slutresultatet kunde ha blivit betydligt värre.

Raseborg går miste om skärgårdspengar

Skärgårdstillägget till kommuner med skärgårdsdel försvinner från och med nästa år. Det handlar om pengar som kommunen har fått - helt enkelt på den grunden att man har skärgård. För Raseborgs del är det frågan om cirka 900 000 euro per år.

Havet

Syrefattig havsbotten i Lovisa och Borgå

I Hästholmsfjärden och i Hudöfjärden utanför Lovisa har syrehalterna varit låga redan i flera år. Under de senaste åren har låga syrehalterna också syns i mätningar utanför Pernå i vattnen kring Påssalö och i Emsalösundet i Borgå.

Blåstångens sista kamp

Många gläds över att blåstången ökat vid stugstränderna de senaste åren - det betyder ju rent vatten. Det gör det vanligtvis, men att dra sig upp till grunda strandvatten är i själva verket blåstångens kamp för att överleva.

Alger

Ät mera fisk för ett friskare hav

Ät mera fisk och kasta inte ens en droppe tvättmedel i havet. Det är marinbiolog Markku Helves tips till dem som vill göra något för att rädda Östersjön. Mängden blågröna alger i Helsingforsvattnet är ungefär lika stor som tidigare somrar.

Videon är inte längre tillgänglig

Mycket alger i de sydvästra havsområdena

Det finns nu rikligt med blågrönalger i havet. Omfattande blomningar av blågrönalger har observerats i södra Skärgårdshavet, västra Finska viken och norra delen av Östersjöns huvudbassäng. Vi har besökt Utö utanför Pargas där det finns ytterst rikligt med alger just nu - se videoklipp!

Pumpa avfallsvatten i hamnen är pop

I dagsläget är det lagligt för kryssningsfartyg att pumpa ut sitt avfallsvatten direkt i havet. Det tar slut 2016, då ett förbud som alla östersjöländer förbundit sig till träder i kraft. I Helsingfors har man redan sett en ökning i mängden avfallsvatten som pumpas i hamnen.

Sophantering i skärgården

Ingen avfallsbåt i Västnyland

Skärgårdsbor vill att Västnyland tar exempel av östra Nyland vad gäller avfallshanteringen i skärgården. Där finns nämligen en båt som kommer efter problemavfall, i vissa fall ända från holmen. En sådan båt är kanske på kommande, säger avfallsbolaget Rosk’n roll.

Ingå hamn ägs av två personer

Ingå hamn är den enda privatägda allmänna, kommersiella hamnen i Finland. Idag är den privatare än någonsin. Sedan i juni har Inkoo Shipping en enda ägare.

Om #Fixaskärgården

Koskinen & Sjöholm: Varför granska skärgården?

Vi känner alla till idyllen. Solen som får fjärden att glittra, vågornas kluck mot bryggan och den disiga horisonten som suger till sig blicken. Men vet vi vad som händer under ytan? Vi vill veta hur det syns i din vardag att Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Vi vill höra hur stramare ekonomi påverkar infrastruktur och service. Tipsa oss - så granskar vi.

Om oss

#FixaSkärgården har reportrar i Österbotten, Åboland, Västnyland, Östnyland och Huvudstads­regionen. 21-25.7 rapporterar vi på webben, i radio och tv.