Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Från uthus till gårdshus - Strömsö

Huvudinnehåll

Jim och Johan vandrar i Kristinestad

Kristinestad & Kopiering

Kopiering i arkitekturen

Gårdshuset - bygger trappa

Gårdshuset bygger en trappa framför nya öppningen mot ”Liderbackan”. Vi gör en enkel trappa av flatjärn och trälister.

Värmekamera

Gårdshuset tar reda på hur en värmekamera fungerar. Det bästa och synligaste resultatet får man då temperaturskillnaden är stor.

Gårdshuset - hanterar ved

Gårdshuset kör ihop ved, hanterar ved och pratar ved. När man håller på med ved är det viktigt att man har lång framförhållning och hanterar den rätt.

Yle Areena logo.

Mura kakelugn och eldningstips

I ett hörn i det stora egnahemshuset står en handslagen kakelugn från den senare hälften av 1800-talet. Huset i Vassor bebos av Susann Rabb och Juha Tuorila.

Konditionsgranskning

En vanlig uppfattning är att ett 1980-tals hus är relativt nytt trots att det faktiskt är drygt 30 år gammalt. Under en så lång tid hinner det hända en hel del.

Volymhus

Gårdshuset besöker en husfabrik i Vörå som tillverkar både elementhus och volymhus. .

Gårdshuset - bygger rökugn

Gårdshuset bygger en enkel rökugn av en vanlig plåttunna. Sedan röker de abborre i den.

Gårdshuset - monterar spännpapp

Vi ville piffa upp Gårdshusets loft. Vi ville absolut använda tapet som vi varit med och tryckt hos en tapetmakare i Stockholm.

Byggnadsinspektör i Tammerfors

Gårdshuset gjorde en stadsvandring i Tammerfors med byggnadsinspektör Eija Muttonen-Mattila. Hon valde ut några platser av speciellt intresse.

Gårdshuset - bygger terass

Gårdshuset fick en ny verkstadsterass som harmonierar med huset. Den är på lämplig höjd i förhållande till fasaden, funktionell och inbjudande.

Den elektroniska hustomten

Hemma hos familjen Rönnlund träffade Gårdshuset en modern elektronisk hustomte som hjälper till att hålla koll på elkonsumtionen och lite annat. .

Handtryckta tapeter

Birgit Burström och Mats Quarfort har under 30 år samlat ihop ett av Sveriges största arkiv av gamla tapeter. Det handlar om en samling på över 40 tusen olika tapetmönster, även en del finländska.

Gårdshuset - besöker fyrön Märket

Magiska kobbe, mitt ut i Ålands Hav.

Brandtest

I Novias utrymmen på Brändö (Vasa) finns ett laboratorium som heter Technobothnia. Där gör man tester för att ta reda på vilka egenskaper olika material har.

Sedlar med byggnadskonst

Om man tittar lite närmare på sina sedlar, så kan man lära sej ett och annat om Europas arkitektoniska historia. På sedlarna visas arkitektoniska stilar från olika tidsperioder i Europa.

Gårdshuset - koka slamfärg (rödmylla)

Ytterväggarna på Gårdshuset på Strömsö från 1800-talet var i behov av ny ytbehandlig. Rödmylla skulle det bli, dels för att rödmyllefärgen är traditionell och passar på vårt gårdshus, dels för att slamfärgen är skonsam mot trä.

Gårdshuset - hemma hos Eddie och Andrea

Vägen ut till Andrea, Eddie och Lindvi slingrar sig fram genom många småa byar, kulturlandskap, gårdsgrupper med röda bostadshus, bodar och uthus på båda sidorna om vägen, det är fint…men ganska långt borta från staden…att bo såhär är ett val helt enkelt, här är naturen nära och dom egna reviren stora. På gården finns förutom karaktärs byggnaden ett stort uthus, lillstuga, väderkvarn och några påbörjade stockvarv av ett litet hus som skall bli Eddies smedja.

Uthuset - detaljer och hönor

Uthuset - detaljer och hönor

Detaljerna är som pricken över i. Utrymmet känns klart då detaljerna kommer på plats.

Uthusets golv

Uthusets golv

Ytbehandling av ett golv kan utföras enligt många olika metoder, allt ifrån komplicerat till enkelt. Vi valde det senare alternativet.

Uthusets fönster

Fanns redan ett hål i gaveln.

Uthusets trappa och staket

Uthusets trappa och staket

Om man har en stabil vacker trappa så behövs ingen ny. Om man trots allt skulle välja en ny trappa fick man nog nöta på i hundra år för att åstadkomma den fina patina som den gamla trappan har.

Uthusets loftgolv

Rakt under takläckaget fann vi fuktskador på de balkar som bär upp loftgolvet. På fackspråk heter de mellanbjälklagsbalkar.

Uthusets taks isolering

Uthuset - takets isolering

Vi vill ha ett utrymme där vi kan vara tidigt på våren och sent på hösten. Kanske någon enstaka gång på vintern, men bara kanske.

Uthuset på Strömsö

Uthuset på Strömsö

Under årens lopp har vi lyckats få in en hel del bråte i uthuset på Strömsö. Möbler, produkter och byggnadsmaterial i en salig röra.