Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Fransk trädgårdsvisit

Huvudinnehåll

Patrick Blanc - den vertikala trädgården

Patrick Blanc är biolog till utbildningen men lever på att planera växande väggar runt om i världen. Den vertikala trädgården betyder precis det som orden säger: en trädgård som är planterad rakt upp längs en vägg! Blanc har studerat bergsväxter i Asien och använder sin kunskap för att förverkliga sin gröna arkitektur.

De fem sinnenas trädgård

Skynda långsamt! är mottot för den här trädgården i Yvoire på Genèvesjöns södra strand. Jardin des Cinq Sens är en medeltida slottsträdgård som har renoverats till nytta och nöje.

La Bambouseraie - bambuseraljen

Den unika bambuseraljen i södra Frankrike är resultatet av en excentrisk människas djärva projekt för 150 år sen. Här står 700 000 bambustammar av över 100 olika bambuslag och bildar en vidunderligt vacker grön djungel.

De hemliga trädgårdarna

Som tagen ur Tusen och en natt är Jardins Secrets i franska Vaulx. Det började som ett högst privat projekt av en familj som ville ha en vacker gård kring sin bondgård.

La Rambertia alpträdgård

La Rambertia är en unik alpträdgård i västra Schweiz. Den finns på 2000 meters höjd i Rochers-de-Naye strax öster om staden Montreux i de schweiziska alperna.

Botaniska trädgården i Genève

I den botaniska trädgården i Genève har säkert månget internationellt avtal fått sin början. Trädgården ligger granne med det stora FN-palatset och bjuder på en härlig miljö för lugna filosofiska promenader eller diskreta diplomatiska överläggningar.

Den nyfiknas köksträdgård

Le Potager d'une curieuse heter den här trädgården på franska, och att den som har skapat den har varit nyfiken råder det ingen tvekan om. Ägarinnan har samlat ett tusental ätliga växter i sin trädgård, grönsaker, bär, frukter, vilda.

Erik Borjas zen-trädgård

Inbäddad mellan vingårdar och fruktträd ligger Erik Borjas japanskinspirerade zen-trädgård. Skulptören Borja började skapa i grönt för över 30 år sen och har ägnat sig åt balansen mellan vatten, sten och växter sen dess.

Alkemistens trädgård

Alkemistens undersköna trädgård ligger dold bakom hotellet Mas de la Brune i byn Eygalieres en Provence inte långt från Avignon i södra Frankrike.