Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Hus med skruv

Huvudinnehåll

Grindar

Alla som har läst Emil i Lönneberga vet att förr i världen fanns det många grindar. Men grindarna är äldre än så.

Rastis – huset där regnbågen bor

Stilrent, stramt och enkelt är ord som dyker upp då man tänker på finländsk arkitektur, men konstnären Jan-Erik Andersson har en annan uppfattning om hur det ska vara. Då han fick uppdraget att tänka till om inredningen i Rastis som inrymmer Nordsjö lågstadieskola utgick han från en saga.

Hinderslöst boende i Pargas

Är man rullstolsbunden är det många saker i en vanlig inredning som kan kännas jobbiga. En liten tröskel kan vara oöverstiglig och normala badrum har inte tillräckligt med svängrum.

Japan i Pukkila

Finlandsfödda Riitta Oikawa har inrett sin lägenhet helt i japansk stil. Största delen av året bor hon i Japan men då hon kommer till Finland är det Pukkila som gäller trots att hon ursprungligen är helsingforsare.

Trend och tradition

Som på landet men ändå i stan – så kan man beskriva familjen Hedmans bostad. Ett stenkast från torget i Jakobstad hittade Peter Hedman o hans familj drömhuset - ett 170 år gammalt huskomplex i empirestil.

Barackboende med orientalisk inspiration

Det vi andra betalar i boendekostnader per månad betalar Karina Fjällström i Umeå under ett helt år. Hon har inrett en arbetsbarack som sitt hem och tack vare att hon lever så billigt räcker tre månaders lön året om.

Kumminhus - ett annorlunda boende för kor

Det är ju inte helt lätt att fråga en ko hur hon skulle vilja bo, men konstnären/ arkitektduon Jan-Erik Andersson och Erkki Pitkäranta har utgått från vad kor gillar då de fick uppdraget av paret Koljonen att bygga ett ekologiskt fähus för 40 kor i Östermark. Andersson/Pitkäranta är kända för sina fantasifulla byggnader och här har de utgått från en doftkombination av ost, mjölk och kummin.

Traditionellt boende i Tuckor i Vörå

Tiden står still känns det som då man åker ut till Hanna och Kyösti Kakkos Sommarbo i Tuckor i Vörå. 8 km till närmaste granne, inget kommunalt vatten eller elektricitet.

Växthusboende

Axel och Rosemary Axelsson arbetar som bäst för att förverkliga drömmen om att bo i Medelhavsklimat året om. Inuti ett nio meter högt växthus står en timrad stuga.

Sekelskiftesvillor i skärgårdsidyll

Den nordiska sommarstugekulturen kom i gång på allvar i slutet av 1800-talet. I farlederna runt Strömsö finns flera sommarvillor som har rötterna hundra år tillbaka i tiden.

Finsk nationalromantik möter orienten

Ralf Forsström har aldrig låtit tanken begränsa sig. Föräldrarnas sommartorp i Kajanaland har han förvandlat till ett nationalromantiskt träslott.

Husuppfinnare Olavi Mänttäri

Den här gången har Elisabeth gett sig ut i de finska skogarna och där hittar hon byggnadskonstens McGyver. För somliga kan det vara ett livslångt projekt att bygga ett hus, men Olavi Mänttäri i Tarvaala (ca.

Vindsvåning i Helsingfors

Att skaffa en rymlig bostad i centrum av Helsingfors till ett ekonomiskt pris är nästan en utopi. Huset där Janne Riionheimo bor är byggt 1915 för arbetarna vid Statens Järnvägar och har massor av små lägenheter.

Att bo i en tågstation

År 1888 åkte det första ångloket på järnvägsbanan mellan Helsingfors och Borgå. Invid Borgå å byggdes ett helt järnvägssamhälle upp bestående av stinsar och lokförare, städerskor, kassörer och stationspersonal.

Ett fantasifullt boende

Mitt på ön Strömma i Kimito kan man gå in genom en grind och passera en passkontroll till en värld som inte är geografiskt begränsad men som tillhör ett folk som Tiiti Mendelin är en del av. Tiiti är konstnär och har en ateljé på Strömma och det är på hennes bakgård man hittar en del av Vendilandet som tillhör det moderna Vendifolket.

Grönvik gård i Korsholm

"Om vi skulle ha gjort som byggexperter rådde oss skulle huset antagligen ha rasat ihop." Så här säger Peter Hästbacka som med varsam hand har restaurerat den tvåhundra år gamla herrgården som hörde till Grönvik glasbruk och senare släkten von Troil.

Kulturhistoriskt på Sveaborg

Det är som att ha sommarstuga mitt i stan, säger Tiina Virolainen om att bo mitt i kulturhistorien på Sveaborg. Trots allt är det de positiva sidorna som uppväger.

Jugendhus i Billnäs

Tomten är bra – men huset är rivningsfärdigt. I det skicket köpte Jari och Anette det gamla jugendhuset från 1913 i Billnäs.

Ekobyn i Singsby, Vasa

I folkmun kallas den ”ekobyn” - en grupp gårdar som finns i Singsby utanför Vasa. Det ekologiska i sammanhanget är att byns invånare alla har ett gemensamt ideal om att vara så naturvänliga som möjligt.

Traditionellt torvtakshus

Allt startade från en bild från ett vykort och lusten att bygga ett hus. Meningen var först att det skulle bli en sommarstuga, men med tiden kom bygget att bli ett hus för året-om-boende.

Det smarta hemmet

Vill man ha full kontroll över sitt hus kan man göra som Patrik och Linda Pada i Helsingby. Ett fiffigt datasystem styr varje knapp i huset.

Hem på hög höjd

200 trappor hem har familjen Kuosmanen i Nilsiä att gå i. Ner är det väl ingen match.

Bo på vatten

Att bo på båt är inte särskilt exotiskt på sommaren. Däremot får man leta efter dem som bor i en båt på vintern.