Hoppa till huvudinnehåll

Stiftelsen Bensows daghem blev aktiebolag – för att stiftelsen ska slippa betala skatt: "Beskattas avkastningen begränsas möjligheten att bedriva barnskyddsverksamhet"

Stiftelsen ses som allmännyttig och är skattefri igen.

Stiftelsen Bensows daghem Lilla och Stora Lyan är numera aktiebolag och heter Lyan Ab. Bakom arrangemanget ligger skatteplanering och att stiftelsen vill ses som allmännyttig och därmed slippa skatt. Den misslyckade daghemsrenoveringen har man nu lagt helt bakom sig. Stiftelsen har dragit tillbaka skadeståndskraven på närmare en miljon euro från rätten.

Titta och lyssna på Yle Arenan

Andreas Koivisto fick pris för popularisering av arkeologi och Vandas historia

Koivisto har tilldelats Björn Kurtén-priset.

Arkeolog Andreas Koivisto från Vanda stadsmuseum jobbar mycket med skolbarn och försöker lära Vandaborna att se och förstå sin närmiljös historia. Koivisto har tilldelats Björn Kurtén-priset för popularisering av arkeologi och Vandabygdens historia. Han var också på plats då man för en vecka...

Granibacken fyller 85 år

Granibacken fyller 85 år den 14.1.2019 - och det ska firas med pompa och ståt. Yle Huvudstadsregionens reporter Christoffer Kaski åkte dit för att träffa Alexandra Niiranen och Olivia Schoultz från Grankulla IFK Alpine som driver en skidskola i backen.

"Både tidtabellen och budgeten är realistiska", sade Spårjokerns projektchef 2016 – står nu klart att banan försenas med tre år och blir över 90 miljoner euro dyrare

Projektchefen säger sig ha varit för optimistisk tidigare.

Snabbspårvägen Spårjokern beräknas nu bli över 90 miljoner euro dyrare än planerat och antas bli färdig i juni 2024, tre år senare än den tidigare planen. Snabbspårvägen ska gå mellan Esbo och Helsingfors. Projektchefen kallade sommaren 2016 både dåvarande tidtabell och budget realistiska, men kryper nu till korset och erkänner att han då var för optimistisk.

Krisen inom hemvården

Närvårdare talar ut om varför de inte vill jobba inom hemvården: "Det är stressigt och inget för mig" och "Har hört en massa skräckhistorier så känns inte särskilt lockande"

Lärare: Mediernas bild av hemvården avskräcker studerande.

Ensamt. Hektiskt. Jobb med barn lockar mer. Det är några orsaker till att personer som studerat närvård vid Prakticum i Helsingfors inte söker sig till hemvården. Lärare Yvonn Welander som undervisar i hemvård vid Prakticum säger att mediernas bild av hemvården avskräcker studerande.

Vad borde göras för att rekrytera fler svenskspråkiga inom hemvården i Helsingfors? Politiker vill höja språktillägget, Postens hemtjänster betalar ändå inget språktillägg

Biträdande borgmästare: Nu är situationen inte bra.

Höjning av språktillägget. Det är det mest konkreta som politiker i social- och hälsovårdsnämnden i Helsingfors kommer med då de får frågan om hur de kroniska rekryteringsproblemen inom den svenskspråkiga hemvården ska lösas. Staden betalar nu ett språktillägg medan Postens hemtjänster inte gör det.

Posten klarar inte av att ge hemvård på svenska i Helsingfors trots att staden kräver det – tredjedel av besöken hos svenskspråkiga sker nu på finska

"En bekant fick oftast hemvård på finska."

Posten klarar inte av att ge hemvård på svenska trots att Helsingfors stad förutsätter det. Nu uppges en tredjedel av hemvårdsbesöken hos svenskspråkiga ske på finska. Staden har också själv stora svårigheter med att rekrytera svenskspråkiga vårdare. Enligt den ansvariga chefen är en lösning att ge allt mer hemvård på distans via en pekplatta.

"Elevens familj ville inte att skolan gör en grej av sexmeddelandena från läraren" – rektorn polisanmälde inte och är nu åtalad för tjänstebrott

Rektorn är åtalad för brott mot tjänsteplikt.

Utbildningsverkets jurist och några lärare vid Hoplaxskolan i Helsingfors hördes i tingsrätten på fredagen i rättegången mot skolans tidigare rektor. Rektorn är åtalad för brott mot tjänsteplikt eftersom hon inte polisanmälde en lärare som sexchattade med en elev. Elevens mamma ansåg enligt ett vittnesmål att skolan inte ska göra någon grej av meddelandena om kvällskåthet.

Nästan omöjligt att få skadestånd av Helsingfors stad om du halkar och slår dig – också cyklist som föll i fruset hästbajs fick nej

Helsingfors förkastar största delen av krav på skadestånd.

Det är nästan omöjligt att få skadestånd av Helsingfors stad om du halkar och slår dig på stadens gator. Det här visar Yle Huvudstadsregionens granskning av stadens beslut om skadestånd under 2018. När det gäller skador på bilar är staden en aning mer generös och går oftare den sökande till mötes.

Närbild

Följ oss på sociala medier

Kontaktuppgifter Yle Huvudstadsregionen

Telefon: studion 0600 11 12 13 (vardagar 6.30-9.00),
redaktionen 09-1480 3702 (vardagar 5.00-16.45)
E-post: huvudstadsregionen@yle.fi eller fornamn.efternamn@yle.fi
Postadress: Yle Huvudstadsregionen, PB 5, 00024 Yle

Lyssna på Vega Huvudstadsregionen

Nu på Vega Huvudstadsregionen

Laddar program...

Huvudstadsregionen - radionyheter

Lyssna i efterhand på Arenan
Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen