Hoppa till huvudinnehåll

När statsandelarna delas ut blir Grankulla utan: "Orättvist att det som ska vara ett stöd istället blir en kostnad"

Grankulla önskar att det skulle finnas någon gräns.

Under flera års tid har storleken på statsandelarna som betalas ut till Grankulla stadigt minskat, och år 2017 gick kommunen på minus. I Grankulla förstår man att det behövs ett utjämningssystem, men önskar att det kunde finnas någon gräns för hur mycket kommunernas skatteintäkter utjämnas.

Daghemskris i Helsingfors

Domstol sätter stopp för bostäder för tiotusentals invånare i Helsingfors: "Vårt tänkande var nytt och det känns som att alla parter inte var redo för det"

Helsingfors växer men HFD sätter stopp för nya bostäder.

Planerna på att göra om fyra centrala infartsleder till Helsingfors till stadsbulevarder får nej i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Helsingfors vill göra om lederna för att kunna bygga fler bostäder bredvid dem. Staden väntas växa med 7 000 - 8 000 invånare per år men domstolsbeslutet innebär att bostäder för tiotusentals inte kan byggas.

Lyssna på Yle Arenan

Lagstads skola är upplyst natten lång då eleverna spelar Minecraft

Veckoslutet 16-17 november 2018 rör det sig typer i Lagstads skola i Esbo centrum natten lång. Men var inte rädd, det rör sig inte om några inbrottstjuvar. Nej, det är elever som deltar i ett LAN-party som ordnas i samband med Hajbo Epic Night Battle där elever i årskurserna fem och sex tävlar om vem som är bäst på spelet Minecraft. Vår reporter Christoffer Kaski åkte till Lagstads skola för att ta pulsen på lärarna Niclas Paul och Evald Hemström samt en hel drös femmor och sexor.

Om "för många" kör för fort stänger polisen av fartkameran – målet är inte att böterna ökar när Helsingfors får 70 nya plåtpoliser

Finns gräns för hur många fortkörningsfall som kan hanteras.

Den automatiska trafikövervakningen ska öka rejält i Helsingfors. Men syftet är inte att antalet böter ökar. Polisen har en gräns för hur många fortkörningsfall som kan behandlas per polisinrättning per år. Om "för många" kör för fort stänger polisen av fartkameran.

Närbild

Helsingforssvenskan är inte standardsvenska – den finlandssvenskan hittas på annat håll

Var finns den mest neutrala finlandssvenskan?

Det som vi kanske vill kalla för “riktig finlandssvenska” är det som forskare kallar för standardsvenska. Men standardsvenskan är inte Helsingforssvenskan, trots att uppfattningen finns. För att hitta den mest neutrala finlandssvenskan måste vi istället till ett annat ställe i Svenskfinland. Men hur väl känner du de de andra finlandssvenska dialekterna? Testa här!

Musik på dialekt går hem just nu: “Det bästa sättet att uttrycka mig i musikform är på mitt känslospråk”

En del dialektband når också utanför Finlands gränser.

Allt fler musiker och artister väljer att sjunga speciellt på österbottnisk dialekt. Inte minst humorgruppen KAJ från Vörå har gjort succé, samtidigt som exempelvis Vasas flora och fauna når också utanför Finland. Rickard Eklund från Närpes har också valt dialekten som är hans känslospråk - det äkta och råa finns i den, säger han.

Följ oss på sociala medier

Kontaktuppgifter Yle Huvudstadsregionen

Telefon: studion 0600 11 12 13 (vardagar 6.30-9.00),
redaktionen 09-1480 3702 (vardagar 5.00-16.45)
E-post: huvudstadsregionen@yle.fi eller fornamn.efternamn@yle.fi
Postadress: Yle Huvudstadsregionen, PB 5, 00024 Yle

Lyssna på Vega Huvudstadsregionen

Nu på Vega Huvudstadsregionen

Laddar program...

Huvudstadsregionen - radionyheter

Lyssna i efterhand på Arenan
Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen