Hoppa till huvudinnehåll

Daghemskris i Helsingfors

Helsingfors daghem lider fortfarande av personalbrist – forskare: "På lång sikt kan det innebära sämre skolresultat för barnen"

Bristen på arbetskraft tär på såväl barn som personal.

Ett tjugotal barnträdgårdslärare och barnskötare saknas för tillfället på daghem runt omkring i Helsingfors. Det här tär på både barn och personal. Forskare inom barnpedagogik efterlyser förändringar i såväl barnträdgårdslärarnas utbildning som yrke.

"I de värsta stunderna har vi varit 2 vuxna med 63 barn" - barnträdgårdsläraren Heidi har sett många farliga situationer på dagiset

Akut personalbrist på ett daghem på Drumsö i Helsingfors.

Det finns alltför få barnträdgårdslärare och barnskötare i Helsingfors. På den kompletterande dagvården i anslutning till Drumsö förskola är endast sex av nio tjänster tillsatta, samtidigt som flera anställda sjukskrivit sig. Det är en tidsfråga innan något allvarligt händer, menar platsansvariga barnträdgårdsläraren Heidi Westerholm.

Elsa lyfte snabblån för 15 000 euro på bara ett år: "Det finns dagar då det känns att du inte mera orkar vara - just du"

"Marknadsföringen är aggressiv och att få lån för enkelt".

"Elsa" från Kuopio, 22 år, plågades länge och kände skuldkänslor över sina snabblån. Knapp uppväxt och brist på allt ledde till maniska inköp på kort tid i nya hemstaden Helsingfors. Det gick alltid att få mer lån, från olika håll, säger hon och svär över reklamerna som ännu kommer till mobilen och dimper in i postlådan.

Lyssna på Yle Arenan

Dyk efter 1600-talsvrak utanför Porkala udd

En ny vrakpark har öppnats i Kyrkslätt.

I Kyrkslätt, närmare bestämt Porkala udd har en ny vrakpark under vatten öppnat. Det är en grupp frivilliga från Finlands marinekologiska sällskap och dykarföreningen Nousu som har ansvarat för parkbygget. Framför Porkala udd ligger vraken av tiotals båtar, de äldsta från ungefär 1600-talet. I...

Skolfarfar slöjdar i Mårtensdals skola i Vanda

Vi träffar skolfarfar Göran Westerholm som hjälper elever.

Redan i så många år att han inte själv ens kommer ihåg har Göran Westerholm fungerat som en medfostrare, eller skolfarfar som han kallas bland eleverna, i Mårtensdals skola i Vanda. Reporter Christoffer Kaski träffade honom under en slöjdtimme tillsammans med rektor Per Wiander och...

Kamomillafolk lever rövare i Fallåkers familjepjäs

Vi besökte Fallåker teater i Esbo, som sätter upp familjepjäsen Folk och rövare i Kamomilla stad. Reporter Hedvig Sandell träffade regissör Tom Rejström och skådespelarna Danielle Engström, som också är projektansvarig, Isabelle Gustafsson och Lars M. Huldén.

Följ oss på sociala medier

Kontaktuppgifter Yle Huvudstadsregionen

Telefon: studion 0600 11 12 13 (vardagar 6.30-9.00),
redaktionen 09-1480 3702 (vardagar 5.00-16.45)
E-post: huvudstadsregionen@yle.fi eller fornamn.efternamn@yle.fi
Postadress: Yle Huvudstadsregionen, PB 5, 00024 Yle

Lyssna på Vega Huvudstadsregionen

Nu på Vega Huvudstadsregionen

Laddar program...

Huvudstadsregionen - radionyheter

Lyssna i efterhand på Arenan
Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen