Hoppa till huvudinnehåll

Veckans filmer

Pianisten som älskas av diktatorer

Ljuv musik för någon, rena tortyren för någon annan.

Musiken har ett egenvärde i sin skönhet. Men därtill har musiken använts för att tvinga eller leda oss till ett önskvärt beteende. Det har handlat om så vitt skilda syften som att få oss att känna trygghet i hissar, (där av namnet hissmusik) konsumera mera eller rentav få oss att strida tapprare.

Scenkonst

Barkerteatern ger en tids- och arbetsresa där dans kombineras med smalfilm

Föreställningen Labour har premiär fredag den 22 september.

Den finska identiteten är uppbyggd på arbete. I Barkerteaterns föreställning Labour får man en arbetsresa från tiden innan industrialiseringen till nuet. En tidsresa där dans kombineras med smalfilm och experimentell film.

Teaterrecension: Fullt ös i skogen när Finland firar 100 år

Koivu ja tähti är en brokig kavalkad över vårt land.

Nationalteaterns jubileumsuppsättning Koivu ja tähti bjuder på en mångfasetterad mosaik över Finland. En tokrolig, mytisk men också allvarlig bild av nationen målas upp i rasande takt. Tre teatertimmar flyger fram i historiska och samtida tecken, skriver Svenska Yles recensent Maria Lindh-Hindsberg.

Musik

Litteratur

Kan alla ha tur i kärlek?

Ingrid Tollgerdt-Andersson är aktuell med bok om relationer.

Då man står där på kyrktrappan eller i samboskapets flyttdamm är ambitionen förstås ett lyckligt slut. Vissa relationer har dock bättre förutsättningar än andra, säger Ingrid Tollgerdt-Andersson, aktuell med boken Relationer - himmel eller helvete.

Fördjupningar

Dokumenterat

Det finns bara en Richard Clayderman

Underhållningspianisten har stått i rampljuset i 40 år.

I fyra decennier har Richard Clayderman omstöpt musik i den lättlyssnade form som ibland föraktfullt kallats easy listening. Ändå tänker han inte slå av på takten. Med en vinnande attityd och ett väloljat musikmaskineri kommer han att behålla sin position som skönhetsapostel i många år till.

Kulturpoddar

Konst

Graffitins väg från illegal subkultur till konstens finrum

På Kervo konstmuseum pågår en utställning med graffiti.

Att graffiti numera uppfattas som en konstform kan de flesta vara överens om. Men i samband med en utställning för graffiti på Kervo konstmuseum ställer sig också frågan om graffiti alls hör hemma på museum?

Hundra år av former

Följ Yle Vegas serie om finländsk design.

En del föredrar runda kurvor, andra igen kantiga och räta linjer. Vi talar om finländska formgivare och finländsk design. Antikexpert Bernt Morelius presenterar finländare som gjort hundraåriga Finland känt för sina innovativa möbler, lampor, konstglas och vardagsporslin.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje