Hoppa till huvudinnehåll

Jazzorkestern UMO jagar mecenater: "Vi ska hela tiden hitta kapital externt"

UMO är i ekonomisk kris p g a minskat statligt stöd.

UMO lider av stora ekonomiska problem på grund av minskade statsbidrag. Nu har man startat en omfattande kampanj för att hitta mecenater som kunde rädda verksamheten för den här unika jazzorkestern som är känd över hela världen. Kulturfondens blivande direktör Sören Lillkung utesluter inte en möjlighet att stöda verksamheten.

Konstnärer ställer ut hemma - vill sänka tröskeln för besökarna

Antonia Hamberg öppnar sitt hem för alla.

Antonia Hamberg bodde tre år i New York och därifrån tog hon med sig en ”just-do-it-mentalitet”. Så när Hamberg kom på att hon vill ordna konstutställning i sitt hem kavlade hon upp ärmarna och bjöd in skulptören Emma Helle och bildkonstnärerna Eeva Peura och Fanny Tavastila.

Veckans filmer

Egenland

Litteratur

Hugo Bergroth-priset går i år till Janina Orlov

Översätter

Årets Hugo Bergroth-pris tilldelas översättaren och universitetslektorn, filosofie doktor Janina Orlov. I prismotiveringen framhålls att Orlovs översättningar har visat sig ha precis de skönlitterära och språkliga kvaliteter som har gjort originalverken lästa och berömda.

Bokrecension: Dikter om sorgens olika schatteringar

Matilda Södergran är aktuell med ny diktsamling.

För några år sedan listade Svenska Dagbladet de tjugo viktigaste unga poeterna som skriver på svenska. En av dem var finlandssvenska Matilda Södergran som i vår är aktuell med sin femte diktsamling, Överlevorna, som skildrar en smärtsam sorgeprocess.

Dokumenterat

Radioteatern

Dödens väntrum på Sveaborg har öppet hus hela sommaren

Radioteaterns pjäs berättar fånglägrets grymma historia.

När Radioteatern skapade den interaktiva pjäsen Sveaborg 1918: Röster ur dödens väntrum i våras var det tänkt att den skulle pågå fram till mitten av maj. Men nu kom det glädjande beskedet att pjäsen på Sveaborg förlängs till slutet av juli.

Scenkonst

Musik

Fördjupningar

På Arenan och på teven

Tv-serien Roseanne vill förändra det politiska debattklimatet i Trumps USA - för det fanns en tid då en sitcom faktiskt kunde göra det

Men är samhället för djupt polariserat för dialog?

Minns någon den chauvinistiska och rasistiska tv-karaktären Archie Bunker? På 70-talet öppnade han upp för viktiga samhällsdiskussioner. Oscar Winberg är doktorand i historia och jämför dagens försök att föra politisk diskussion i situationskomedi-soffan med hur det var på president Nixons tid. Är samhället för djupt polariserat idag för att en dialog ens ska vara möjlig?

Konst och design

Ett okänt kapitel i finländsk historia: Så levde (och dog) de första finska jägarsoldaterna i Tyskland. Del 1

I tre år drillades de i den tyska armén. Sedan var de redo.

Vad de finska jägarna gjorde när de kom till Vasa för att delta i det finska inbördeskriget vet de flesta. Men vad gjorde de innan? Vad gjorde de i Tyskland där de utbildades till soldater? Hur levde de och vad tänkte de? Läs den fascinerande historien om de finska pojkarna i Lockstedter Lager nära Hamburg.

Ett okänt kapitel i finländsk historia: Så levde (och dog) de första finska jägarsoldaterna i Tyskland. Del 3

Livet i Lockstedter Lager fram till flytten till Lettland.

Efter över ett år i Tyskland skickades de finska pojkarna som legosoldater till fronten i Baltikum. Innan det drillades de i Lockstedter Lager nära Hamburg. De upplevde både roliga stunder men också stor sorg och ond bråd död. De som överlevde både Tyskland och Baltikum hamnade sedan i ännu ett krig: det finska inbördeskriget.

Kulturpoddar

Vem var den finske äventyraren som lurade naziledaren Heinrich Himmler och hela världen?

Yrjö von Grönhagen spelade sitt liv med glans.

I början av 30-talet drömde Yrjö von Grönhagen om att bli filmstjärna i Paris, men när framgångarna uteblev började han fotvandra mot Finland. Av en händelse hamnade han i Berlin, träffade naziledaren Heinrich Himmler och fick av honom i uppdrag att leta efter de ariska rötterna i Karelen. Vem var den finske mannen som blev vän med en av Tredje rikets mäktigaste män? Vem var Yrjö von Grönhagen?

Behandlingshemmet

Hetsätning är den vanligaste ätstörningen bland finländare, men det är fortfarande den ätstörning man minst talar om. Den förknippas starkt med skam. Anne Hietanen behandlades för över 20 år sedan för hetsätning på ett behandlingshem i Sverige. Det här är hennes berättelse om sjukdomen och...

Nyligen publicerat - Kultur och nöje