Hoppa till huvudinnehåll

Det vi känner inombords ser vi i hans tavlor - Mikki Paajanen sprider kultur och kärlek i Södra Österbotten

Mikki lyser som en sol över Jurva.

När konstnären Mikki Paajanen går genom byn säger han hej på dej åt alla han möter. Folks ansikten lyser upp och han delar generöst med sig av sin energi och glädje. Han kommer med friska fläktar från den stora världen och hans konst lämnar ingen oberörd. Kurikka stad har nu tagit vara på Mikkis egenart och anställt honom för många olika kulturuppdrag. Han tar emot utländska gäster, han samarbetar med både beslutsfattare och företagare och utöver det aktiverar han långtidsarbetslösa.

Sprickor i det inre - för bildkonstnären Magdalena Åberg föds skapandet ur saknaden efter en sorg som inte ägde rum i barndomen

En essä om bl.a. likheten mellan läkekonst och konst.

Jag stod i tamburen hos min mormor och morfar när jag insåg att bara mamma tog på sig ytterkläder. Bara mamma skulle på begravningen. Varken min lillasyster, mormor, morfar – eller jag, inte heller jag! – skulle med. Jag var åtta och ett halvt. Jag var fullständigt förbluffad, bestört – men sa knappast ett ord

Veckans filmpremiärer

Litteratur

Tuomioja ångrar hatprat - men nyutgivna politiska dagboken är inte snäll med "ointelligenta" partikamrater

Erkki Tuomioja (SDP) har nått år 2002 i politisk dagbok.

Vad gör en politiker som också är historiker? Skriver dagböcker förstås, så ärligt som möjligt. Därmed blir det också elakt ibland. Som i socialdemokraten Erkki Tuomiojas fjärde del av de politiska dagböckerna. Huvudfigur är Paavo Lipponen. Men Tuomioja ger också sin ärliga syn på många andra finländska påverkare. Dessutom ges en insyn i politiskt vardagsspel som sällan når offentligheten.

Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

Hela skolan vänds upp och ner av en våldtäkt efter en fest.

Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Scenkonst

Teater: Sex från helvetet

Sex och våld i en osalig röra.

Föreställningen The Porn Horror Musical är k-18 så den här recensionen läser du på egen risk. Det bjuds på hockeyfrilla, gummipenis, kroppsvätskor, karaoke och knivvåld.

Vegatoppen

Musik

Kulturpoddar

Bland Hollywoodstjärnor, påvar och generaler - adelsmannen Carl von Haartman levde jetsetliv för 100 år sedan

Goggi överlevde 4 krig, 2 flygkrascher och ett självmord.

Carl von Haartman överlevde fyra krig, två flygplanskrascher, en arkebusering och ett självmord. Vem var denna adelsman som alltid befann sig i händelsernas centrum och som under sitt långa liv hann pröva på yrken som soldat, flygpionjär, militär expert i Hollywood, filmregissör, skådespelare och affärsman?

Dokumenterat

Den dansande begravningsentreprenören - Anna-Greta Sandell har inte tid att gå i pension

"Om semester inte går att äta klarar jag mig utan."

Är det inte de allra vanligaste människorna som är de mest intressanta? Grannen som packar sin bil om morgnarna, tanten som ser så vänlig ut på bussen? Är det inte andras helt hopplöst vanliga liv som intresserar oss människor mest? Lotta Green har träffat en människa som hon trodde var vanlig. Men det var hon förstås inte alls.

Fördjupningar

Essä: Jag tycker inte om tanken att försvaret av nationen är något jag kan lämna i händer på någon annan

För Marcus Prest är landsförsvar en ansvarsfråga.

"Jag tycker heller inte om tanken att försvaret av nationen är något jag kan lämna i händerna på någon annan, inte så länge jag själv kan bidra", skriver Marcus Prest i sin essä om att tillhöra ett frivilligförband, om försvaret som ansvar och inte romantisk tradition. Och om det motbjudande i våldet.

Konst och design

Gynekologen fick en målning av Albert Edelfelts fru - den okända Edelfelten dök upp i ett dödsbo: "Den sista pusselbiten faller på plats"

Målningen har tillhört samma familj sedan den målades 1888.

Helanders auktionshus säljer en målning av Albert Edelfelt från år 1888 - för första gången i målningens historia. Det är en oljemålning med motivet Kaukola ås som har tillhört samma släkt sedan den blev färdig.

Film & tv

Magdalena Åberg målar bort barndomens tabubelagda tystnad

Ett konstnärsporträtt av målaren Magdalena Åberg

En farfar som var fältskär och räddade liv vid fronten, men inte klarade av livet i det civila efteråt, utan blev missbrukare och dog ung. En pappa som också var missbrukare och dog ung. Det här var samtalsämnen som inte vidrördes i Magdalena Åbergs barndom.

Pjäsen Daniel Hjort har kallats Finlands Hamlet – författaren Josef Julius Wecksell levde hela sitt vuxna liv på mentalsjukhus

Daniel Hjort är det stora finlandssvenska dramat.

Pjäsen Daniel Hjort räknas ofta som det största finlandssvenska dramat. Vid succépremiären 1862 insjuknade dock den 24-åriga författaren Josef Julius Wecksell psykiskt. Han kom att tillbringa resten av sitt liv på Lappvikens sjukhus. Carl Mesterton filmatiserade Daniel Hjort på Åbo slott 100 år efter premiären.

Tove Jansson läser Pappan och havet

Muminfamiljen befinner sig på en ö långt ute i havet.

"En obestämd eftermiddag i slutet av augusti gick en pappa omkring i sin trädgård och kände sig onödig". För att muminpappan skall få känna sig nödvändig igen flyttar muminfamiljen ut till en liten ö med en stor fyr. Tove Jansson läser hela Pappan och havet.

Finlandssvenska sketcher om kärlek och erotik visas nu på Yle Arenan - Pontus Dammert och Sue Lemström roas och överraskas av det över 40 år gamla programmet

En halvtimme sketcher.

Humor är ofta en färskvara som hör hemma i en viss tid och ett visst sammanhang. Men den här halvtimmen finlandssvenska sketcher känns förhållandevis pigg, även om det kan finnas ögonblick då det lönar sig att stänga ögonen (och kanske också öronen). Men titta själv!

Egenland

Nyligen publicerat - Kultur och nöje