Hoppa till huvudinnehåll

Film & tv

När kokainet blev till choklad - toppgitarristen Jukka Tolonen knivhögg sin flickvän och blev frälst

Från gudabenådad gitarrist ner i knarkträsket

Drogerna höll honom i ett järngrepp under långa perioder och det var först då han hamnade i fängelse som Jukka Tolonens liv tog fart på nytt. Men före det hade han nästan dödat sin flickvän. I dag är han övertygad om att det var bönerna i fängelset som gjorde att hon klarade livhanken. Senast jag träffade den före detta toppgitarristen var han en tragisk uppenbarelse.

Språkkolumnen: När man är själv är man ensam

Många väljer att försöka dölja den ofrivilliga ensamheten.

Ordet ensam har blivit tabu i Sverige, skrev Fredrik Lindström redan för tio år sedan i en artikel i Språktidningen, 10/2008. Och trenden har hållit i sig. Ordet själv tycks bli allt vanligare, på bekostnad av ordet ensam. Själv i meningarna “jag bor själv” och “jag går på bio själv” är för många språkbrukare det naturliga ordvalet. Orden ensam och själv har närmat sig varandra genom en så kallad betydelseglidning.

Dokumenterat

En kulturmans uppgång och fall - Kulturprofilen Jean-Claude Arnaults många år av sexuella övergrepp

Tafsade på kronprinsessan Victoria.

I nära 30 år frotterade sig “Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault med den rikssvenska kultur- och vetenskapseliten. Hösten 2017 förändrades allt. I ett reportage i Dagens Nyheter anklagades Jean-Claude Arnault av 18 kvinnor för olika sexuella övergrepp. Förra veckan dömde Stockholms tingsrätt honom till 2 års fängelse för våldtäkt. Men vem är han? Det här är historien bakom historien. Berättelsen om Jean-Claude Arnaults uppgång och fall.

Musik

Scenkonst

Fördjupningar

Konst och design

På Arenan och på teven

Radioteatern

Nyligen publicerat - Kultur och nöje