Hoppa till huvudinnehåll

Oh, la la - vilken Oscarsgala det blir i år!

Bra år för Norden och La La Land.

Nu är det klart vilka filmer och stjärnor som tävlar om årets gyllene statyetter. Överraskningarna är inte så många - men visst är det roligt att två nordiska filmer finns med i täten och att Mel Gibson plötsligt gör comeback.

På gång

Grattis Lasse Pöysti 90 år!

Tove och vännerna 1970

Vi besöker Tove Jansson

Här besöker vi Tove Jansson i hennes ateljehem tillsammans med vänner till henne. Lasse Pöysti sjunger Mumintrollets visa, Tove ritar och gänget diskuterar.

Veckans filmer

Ewan McGregor och Ben Affleck skjuter över målet

Allt fler skådespelare väljer att regissera. Ofta sig själva

Robert Redford har gjort det. Clint Eastwood likaså. Lyckats ta steget från att spela till att regissera. Och just nu är Ben Affleck och Ewan McGregor aktuella med filmer de både regisserar och spelar huvudrollen i.

Litteratur

Utan mobil i 90 dagar – är det möjligt?

Kan en 15-åring leva utan sin mobil i tre månader.

I ungdomsromanen Noll koll måste 15-åriga Hannes tillbringa sommarlovet långt ute på landet hos farmor. Och inte nog med det: han får inte ta med sig sin mobil eller sin dator. Tre månader utloggad och nerkopplad – blir Hannes vansinnig eller avkopplad?

Charlies änglar – om flickorna kring mörkrets hjärta

Varför är vi besatta av Charles Manson och hans flickor?

Den idag 82-årige Charles Manson är en rubrikernas man. I fem decennier har vi fått ta del av alla detaljer kring de bestialiska morden som Manson beordrade sina anhängare att utföra i augusti 1969. Men varför är vi så fascinerade av berättelsen om Manson och framför allt av flickorna i hans innersta krets?

Fördjupningar

Hon är regissören bakom uppmärksammad film om sen abort

Anne Zohra Berrached är tysk films nyaste stora reginamn.

34-åriga Anne Zohra Berrached är tysk films nya stora reginamn. Tomas Jansson träffade henne redan för fyra år sedan när han som första utländska journalist ville prata om hennes första filmskolefilm. Nu är hon Finlandsaktuell med 24 veckor, om en sen abort och hur den påverkar en parrelation.

Musik

Scenkonst

Tjajkovskijs inre demoner

Blixtrande om kompositören Tjajkovskijs vånda.

Boris Eifmans helaftonsbalett om kompositören Tajkovskijs liv är en fullträff på Nationalbaletten. Tjajkovskijs kamp med sin psykiska ohälsa blottar en mörk hemlighet.

Klockrike mår bra som nomadteater

Klockriketeatern har funnit sin plats även utan egen scen.

Klockriketeatern har landat på fötter efter flytten från Dianascenen. Enligt teaterchef Dan Henriksson har tjugofemåringen många järn i elden för år 2017.

Så här ser Lola uppochner ut för dem som var med

Lola uppochner med två Arcadapraktikanters ögon.

Unga tjejer och äldre män, gubbar med många egoistiska viljor. Så beskriver Rosa Woldhek och Johnny Aspelin karaktärerna i Lola uppochner. Själva har de som praktikanter varit med om inspelningarna av den finlandssvenska tv-serien, ett arbete som de karakteriserar som lärorikt, roligt, tungt, ja lite av allting…

Radioteatern öppnar arkivet

Yle öppnar sina arkiv och Radioteatern kan nu bjuda på en hel del dramaproduktioner på Arenan. Bland dem finns Julafton av Bo Carpelan från 1983 och Muminpappans äventyr, en dramaserie i fyra delar som baserar sig på Muminpappans bravader och Muminpappans memoarer. Höstens stora satsning på Lappvikens sjukhus hittar du också här.

Dokumenterat

Filosofi

Lasso

De värsta spårkfelen

Vilka språkfel irriterar dig mest?

Vi älskar att irritera oss på språkfel. Finns det något bättre än att notera att inte ens journalister, ja att framförallt journalister, klantar sig och fumlar iväg med fel pronomen eller kanske till och med drar till med ett slag- eller stavfel redan i rubriken?

Kulturpoddar

Konst

Terrorrattacken i Paris blev ett konstfoto

Fotografen Ann Pelanne ställer ut i Paris-salongen.

Den finländska fotokonstnären Ann Pelanne har för andra gången blivit vald till Salon d´Automne, Höstsalongen i Paris, som i år går av stapeln 13 - 16 oktober. Hennes konstverk föddes under terrorrattacken i november i fjol, då hon råkade vara i Paris.

Mode och design

Hur jag kom över min rädsla för antikaffärer

Pia-Maria Lehtola i Ritva Blomqvists klosterlika affär.

För tio år sedan filmade vi en intervju med keramikkonstnären Caroline Slotte för tv-programmet Stilbyrån. Miljön var en antikaffär där ägarinnan skänkte söndriga porslinstallrikar åt konstnären. När jag kom över tröskeln till Ritva Blomqvists antikaffär på Högbergsgatan i Helsingfors försvann min rädsla för fina antikaffärer.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Oh, la la - vilken Oscarsgala det blir i år!

  Bra år för Norden och La La Land.

  Nu är det klart vilka filmer och stjärnor som tävlar om årets gyllene statyetter. Överraskningarna är inte så många - men visst är det roligt att två nordiska filmer finns med i täten och att Mel Gibson plötsligt gör comeback.

 • Årets trendfärg Greenery botar den urbana människans naturlängtan

  De färger vi ser i år bygger på forskning om världsläget.

  De färger som dyker upp i början på året under Formex-inredningsmässan i Stockholm och Maison et Objet i Paris är inte bara slumpmässigt valda. Den starka illgröna tonen till exempel har en djupare betydelse än att enbart pigga upp efter vintermörkret.

 • Äventyr kräver rejäla doningar

  Kolla in äventyraren Patrick "Pata" Degermans prylgrotta!

  Ska du åka till Antarktis, Grönland eller Tonga så behöver du prylar. Massvis med prylar. Och det ska vara rejäla doningar! Följ med på en exklusiv visit i upptäcktsresanden Patrick "Pata" Degermans förråd i Helsingfors.