Hoppa till huvudinnehåll

Um Anas - den blonda jihadisten

Anna Sundbergs väg in i den militanta islamismen.

Anna Sundberg, är en svensk kvinna som 1994 drabbades av en religiös uppenbarelse i Stadsparken i Lund. Det var den muslimska guden hon mötte och där och då började hennes resa in i jihadistiska kretsar. Vi träffar henne och hon berättar öppet och naket sin historia, som hon också återberättar i boken Älskade terrorist - 16 år med militanta islamister.

Tussilago - ett nypsykedeliskt blomsterband

Tussilago är det andra svenska bandet på årets H2Ö.

Idag kör H2Ö-festivalen i Åbo igång för tredje - och sista - gången. För svenska Tussilago blir det sommarens första festivalspelning och en deletapp på vägen mot bandets värlsderövring.

Musik

Radioteatern

Fördjupningar

Finlandssvenska sommarteatrar skrivs och styrs av män

Yle Kulturs granskning avslöjar ojämlik statistik.

Sommarteatern är en kulturform som förenar folk med olika bakgrund, ålder och kön. Ändå är det männen som skriver manus, regisserar och spelar majoriteten av huvudrollerna. Det visar Yle Kulturs granskning av sex stora finlandssvenska sommarteatrars repertoar under de senaste elva åren.

Kulturpoddar

Sommaren i city

Sommaren i city: En resa tillbaka till ungdomen

Rockbandet BAP är stort i Tyskland och okänt i Finland.

Det finns saker och ting jag kan sakna jättemycket i mitt nya hemland. Och som gör att jag känner mig utanför. Till exempel det här med att dela minnen.

Mode och design

Napoleon den tredjes glaskupor får tiden att stanna

En glasklocka på ett svart runt träfat förför i dag.

I europeiska indredningstidningar ser man dem. Glasklockorna som inhyser en magisk värld i miniatyr. Vaxblommor, förgyllda madonnastatyer och porslinsfigurer i pastellton. Moderna varianter har nått också de skandinaviska hemmen.

Scenkonst

Litteratur

När det bästa som finns är en egen häst

När det bästa som finns är en egen häst.

Idefix, Ramzes, Bianca, Nikita och Blixten. Jag har svårt att minnas alla namnen. Men jag har inga problem med att minnas känslan av att höra till och känna sig värdefull och behövd. Jag var hästtokig i tonåren.

Konst

Lena Holmström skapar konst av skrot

Återvunnet material får ett nytt liv hos Lena.

Att ge gamla uttjänta prylar ett nytt liv är något som Lena Holmström brinner för. Hon förvandlar böcker och tidningar, gamla klockor, vinlådor, metallskrot och målfärgsrester till fantasifulla konstverk och bruksföremål.

Patriks mansgrotta blev ett färgsprakande konstverk

Ung Borgåkonstnär får chansen hos Patrik Sarinko.

När Patrik Sarinko i Borgå äntligen fick sitt eget krypin i hemmet färdigbyggt saknades det färg. Därför tog han till Facebook för att efterlysa en ung, okänd graffitikonstnär. Och färgglatt blir det!

Dokumenterat

Film och tv

Österbottnisk kortfilm vann pris i Tyskland

"Är det för mycket begärt" vann för femminuters kortfilm.

Kortfilmen "Är det för mycket begärt" vann pris i kategorin kortfilmer fem minuter vid International Bavarian short film festivals i Tyskland i fredags. Filmen handlar om hur man söker mening och regissören Andreas Westerberg säger att den har formen av en visuell dikt.

DADA

Dadaism 100 år: Från Zürich till dödsstöten i Paris

Efter första världskriget gick dadaismen på export.

När det första världskriget tog slut skingrades dadaisterna. Konstnärerna exporterade dadaismen till andra länder och metropoler. Men den blev ingenstans särskilt långlivad. 1922 var dadas saga i stort sett allt.

Dadaism 100 år: Allt började i Zürich

1916 grundades Cabaret Voltaire och dadaism.

När det tyska paret Emmy Hennings och Hugo Ball 1916 öppnade det så kallade Cabaret Voltaire i den schweiziska staden Zürich anade de föga att det här skulle vara startskottet för en av de mest inflytelserika konströrelserna i modern tid.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

  • Um Anas - den blonda jihadisten

    Anna Sundbergs väg in i den militanta islamismen.

    Anna Sundberg, är en svensk kvinna som 1994 drabbades av en religiös uppenbarelse i Stadsparken i Lund. Det var den muslimska guden hon mötte och där och då började hennes resa in i jihadistiska kretsar. Vi träffar henne och hon berättar öppet och naket sin historia, som hon också återberättar i boken Älskade terrorist - 16 år med militanta islamister.