Hoppa till huvudinnehåll

Dokumentär avslöjar yogastjärnan Bikram Choudhurys maktmissbruk – finska instruktörer som gått hans utbildning tycker man ska skilja på yogan och personen Bikram

Instruktörer vill försvara yogan som skakas av skandal.

Susanna Arvonen blev stormförtjust i Bikram Choudhurys yoga för femton år sedan och befann sig på guruns utbildning i Los Angeles när tidiga anklagelser mot honom uppdagades. En färsk dokumentär avslöjar den mörka sidan av Choudhurys framgångshistoria.

Vill du göra en treminuters audiodokumentär?

Delta i Shortdoxtävlingen för 3 minuters audiodokumentärer.

Dags att delta i tävlingen Shortdox 2020. Den samnordiska tävlingen söker igen personliga, spännande, roliga, underliga audioberättelser som är högst 3 minuter långa. Tävlingen är öppen för alla.

Kulturquiz: Vad hände på 10-talet?

Honey Boo Boo, havremjölk och Harvey. Minns du?

Det var mattrender, poddar, döda musiker och tv-serier. Det var ett intensivt decennium. Minns du vad som hände på tiotalet, och när?

Veckans filmpremiärer

Film & tv

Fördjupningar

Essä: “Inte har frun anledning att sörja till döds bara för att sonen stupade för fosterlandet” - hur den finländske hjälten blev en politisk spelbricka

Hjältedöden som del av politisk martyrkultur.

Hur bär man erfarenheten av sin sons, sitt barns, död i krig? Med värdighet? Lugnt, ohysteriskt? Genom berättelsen om hjälten som föll för fosterlandet skulle de finländska familjerna orka bära sin sorg. Men hjältedöden har också blivit del av nationens politiska minne.

Vegatoppen

Musik

Sara Zacharias: Jag ville aldrig sjunga och jag ville aldrig bli en artist

Sara Zachrias stretade länge emot att bli artist.

Det var aldrig meningen att Sara Zacharias skulle sjunga en endaste ton men en låda med gamla rullband på vinden ändrade på allt. Den innehöll tidigare outgivna låtar som hennes pappa Ted Gärdestad hade spelat in före sin död 1997. Men hon ville inte kasta sig in i artistlivets krångliga värld utan jobbar fortfarande som socionom. Känslan är mycket märklig.

Scenkonst

Teater: Tänk om ingen längre skulle behöva dö?

Infinito utspelar sig i odödligheten.

Infinito på Sirius Teatern utspelar sig i en skir och obestämd framtid där människorna lever i ett tillstånd av odödlighet. Den ljusa scenbilden manar fram en överjordisk trädgård, varken inne eller ute. De tre gestalterna på scenen verkar ha stannat upp i sina egna fantasier och tankar.

Teater: Glimrande julsaga om gemenskap och glädje på Unga Teatern

Julen är i fara när tomten försvinner.

Jultomten har själv blivit trött och ledsen av hur människor bara tänker på sig själva. Julklappstillverkningen står stilla. Men nissarna och Tomtemor tar ett drastiskt beslut för att rädda julen. Unga Teaterns föreställning Jultomten som försvann är en spännande, sympatisk och härligt varm julsaga.

Litteratur

Matilda Gustavsson gav en röst åt kvinnorna Kulturprofilen förgripit sig på – "Jag var så rädd att de inte skulle bli trodda"

Boken om fallet, Klubben, är redan bästsäljare i Sverige.

– Man orkar inte bära insikten om att man blivit våldtagen och man är beredd att gå ganska långt för att normalisera det, säger Matilda Gustavsson om kvinnorna som gick tillbaka för att träffa mannen som förgripit sig på dem. När hon gav dem en röst i boken Klubben kände hon ibland att hon ville försköna deras historia.

Hur kommer det sig att så många finlandssvenska författare vill skriva om sig själva i dag? Förläggare och författare diskuterar finlandssvensk autofiktion

Varför skriver så många författare om sig själva?

Hur kommer det sig att så många finlandssvenska författare vill skriva om sig själva? På vilket sätt beskrivs jaget i den finlandssvenska litteraturen? Marit Lindqvist samtalar med Anna Friman, Sara Ehnholm Hielm och Hannele Mikaela Taivassalo.

Varför ser vi nästan bara vita barn i våra barnböcker och varför är det problematiskt? Helsingfors Bokmässa ger tips på barnböcker med bredare representation

Känner alla igen sig i vår barnlitteratur?

Känner alla igen sig i vår barnlitteratur? Många Många icke-vita barn riskerar att exkluderas i sin finländska skol- eller dagismiljö. Kia Svaetichin diskuterar tillsammans med Milena Parland, författare och verksamhetsledare på Ad Astra och Saba Holm, ungdomsinformatör på Luckan och barnboksbibliotekarie Tobias Larsson.

Helsingfors Bokmässa: Författaren Henna Johansdotter samtalar med Anna Dönsberg om dystopier – Hela samtalet kan du se här

Johansdotter inspireras av Frankenstein och Hungerspelen.

Henna Johansdotters roman Glasvaggan är en dystopi om en framtid där så kallade glasbarn jagas av militanta Humaner. Hur speglar den dystopiska litteraturen vår oro inför framtiden?

Helsingfors Bokmässa: Sanna Tahvanainen och Markus Leikola diskuterar hur de skapat fiktion av kända människors liv

Hur skriver man fiktion om en känd person?

Hur skapar man fiktion av verkliga livsöden? Vad händer med dessa människor när de porträtteras i skönlitteraturen? Hur förhåller man sig till sanningen när man skriver om människor som funnits på riktigt? Det här frågorna ställer Petter Lindberg till författarna Sanna Tahvanainen och Markus Leikola.

Konst och design

Dokumenterat

”Det klack till i hjärtat när jag såg hur Alfred Nobel beställt kostnadsförslag för en babystol” – Ingrid Carlberg har fått tillgång till arkivmaterial som visar en både kärlekstörstande och jagad man

Alfred Nobels dröm att vara författare, stor vetenskapsman.

Alfred Nobel var en extremt emotionell, romantisk diktare. I vilken hög grad han var det, hör till det som har överraskat författaren och journalisten Ingrid Carlberg. Hennes biografi över Nobel är den första oberoende levnadsteckningen sedan arkiven blivit mer tillgängliga och Nobelstiftelsens bevakning av hans äreminne har släppt.

Det svartaste som kan hända en förälder – en barnläkare och en dokumentärfilmare berättar om upplevelsen att förlora ett barn

Beskriver sorgen när ens barn dör.

År 2016 får författaren, journalisten och dokumentärfilmaren Lasse Berg och hans fru Ingrid ett meddelande om sin yngsta dotter som kommer att dela in livet i ett före och efter. Några år tidigare upplever barnläkaren Lina Schollin Ask och hennes man en fasans natt när deras dotter Ingrid dör. Både Lasse och Lina har nu kommit ut med varsin bok om sina upplevelser.

Kulturpoddar

Då spriten flödade i Finland trots totalförbud - berättelsen om spritkungen Hjalmar Mäkeläs uppgång och fall

Under förbudstiden gjorde många pengar på spritsmugglingen.

I slutet av 1920-talet flyttar en färgstark person till Korpo i Åbolands skärgård. Han är från Åbotrakten och talar enbart finska. Trots att han är dålig på att räkna blir han stenrik. Sin rikedom har han förbudslagen, som stiftades år 1919, att tacka för. Men hans liv slutar tragiskt.

Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

Hela skolan vänds upp och ner av en våldtäkt efter en fest.

Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Egenland

Nyligen publicerat - Kultur och nöje