Hoppa till huvudinnehåll

Barnsoldaten - pojken som blev bestulen på sin barndom

Barnsoldatens osannolika väg mot ett bättre liv.

I sitt hemland har han stridit i det beryktade RUF och blivit tvingad att begå krigsbrott. Det är svårt att få det att gå ihop med den 17-årige pojke som jag träffade år 2011 på ett café i Uleåborg. Till Finland kom han som flykting och fick snabbt uppehållstillstånd.

Essä: Skammen bakom slagen

"Hon skrek rätt ut som om hon stod i en fasansfull mardröm".

"Hon skrek rätt ut, bara skrek och skrek som om hon stod mitt i den mest fasansfulla mardröm du kan föreställa sig", skiver Johanna Holmström i en essä om skam, familjevåld och det svåra i att bryta sig ur ett destruktivt förhållande.

Donna Zuckerberg: “Hatiska män motarbetas bäst genom att de mister sin plattform”

Klassiker används för att motivera kvinnohat på nätet.

Vad har antika klassiker gemensamt med kvinnofientliga och rasistiska nätdiskussioner? De förra används ofta som argument i de senare, har klassikerforskaren Donna Zuckerberg upptäckt. Enligt henne är det oroväckande eftersom klassikerna ofta citeras fel och ger intellektuell trovärdighet åt rasism och kvinnohat.

Går vi sönder av skam? – Ny podd om de skamkänslor som ni ville höra om

Ensamhet, duktighet och missbruk – hur bli fri från skammen?

Etniskt ursprung, livsdrömmar som går i kras och ett missbruk som hotar familjens lycka – vi skäms över så mycket idag men hjälp finns också att få. Han kunde stanna för att tanka och medan familjen satt kvar i bilen så gick Mattias in på bensinstationen för att spela. Länge höll han sitt spelmissbruk hemligt, men då han förlorade tiotusentals euro och satt sin familj på spel kom kraschen.

Film & tv

Musik

Countrytest: Vilken var Country Express första singel och vem har Dolly Parton som gudmor?

Ladda upp inför den stora countrykvällen på Vega den 14 nov.

Det är fråga om låtar där sorgen och misären bär stor hatt. Countrymusiken i alla dess former och genrer lämnar ingen oberörd. Därför vill vi höra din historia som på något sätt anknyter till en låt eller en händelse. Men först kan du testa dina kunskaper inför den stora countrykvällen i Yle Vega 14/11 med start kl 17.30.

Därför sjunger vi till snapsen: "Genom att sjunga snapsvisor skapas en gemenskap där samma värderingar, ofta även samma bakgrund och liknande minnen råder"

Snapsvisan viktig för finlandssvenskheten, säger forskare.

Genom att sjunga snapsvisor skapas en gemenskap där samma värderingar, ofta även samma bakgrund och liknande minnen råder. Så här säger Ros-Mari Djupsund, som skriver sin doktorsavhandling om hur finlandssvenskhet konstrueras via sång. Numera behöver man inte ens snapsa för att vara med och sjunga, det viktigaste är själva sammanhanget, att man sjunger tillsammans, konstaterar hon.

Låtskrivaren Patric Sarin har skrivit musik på både svenska och finska: "Finlandssvensk musik saknar den finska självmordsmelankolin"

Skillnader finns, men också likheter.

Vad är typiskt för den finlandssvenska musiken? Patric Sarin är låtskrivare och har skrivit musik till både finska och finlandssvenska artister. Han menar att man kan se stora skillnader mellan finlandssvensk och finsk musik. Artisten Mattias Björkas från Vasas flora och fauna håller däremot inte helt med.

Scenkonst

Teaterrecension: Tydligt på gränsen till det övertydliga – i Maria Brauns äktenskap på Lilla Teatern är den strama stiliseringen både en dygd och en börda

Cilla Back står för scenversionen av Fassbinders film.

Regissören Cilla Backs styrka har alltid varit förmågan att avslöja och förvandla mänskliga drivkrafter och maktförhållanden till slagkraftiga bilder. Dem finns det gott om också i den här uppsättningen men samtidigt har Fassbinders mångbottnade samhällsallegori krympt till en rätt schematiskt tecknad skiss.

Teaterrecension: Marat/Sade eller revolution i Mumindalen?

Tre finlandssvenska teatrar går i kamp med utmanande pjäs.

Peter Weiss moderna pjäsklassiker är som en kameleont, varje epok har drabbats av resonemanget men tolkningarna har växlat i takt med tidsandan. Så vem drar det längsta strået i dag – libertinen eller jakobinen? Klockriketeatern, Sirius Teatern och Teater Mestola söker ett svar.

Kulturpoddar

Ocensurerat om ofrivilligt singelskap och att vara gränslöst het - bokpoddarna Hietanen & Henrikson fortsätter sin korrespondens

Hietanen & Henrikson har känt sig som läckra biffar...

Svenska Yles bokpoddare Ida Henrikson och Anne Hietanen funderar på om de raljerat för mycket om ofrivilligt singelskap fastän ingendera har erfarenhet av den saken, snarare tvärtom. Bägge erkänner att de snarare känt/känner sig som läckra biffar som alla vill smaka på.

När Finland var fem före att bli fascistiskt - ny podd om Lapporörelsens skjutsning av president Ståhlberg

Extremhögern kidnappade president Ståhlberg.

Det var ett våldets och orons år i Finland. Den högerradikala Lapporörelsen var stark och samlade 12.000 personer till en demonstration som synligt togs emot av Finlands statsledning i Helsingfors.. Det som kunde ha lett till en statskupp och diktatur, fick ett abrupt slut då man gjorde misstaget att kidnappa Finlands första president. Lapporörelsens hatretorik har återuppstått i dagens diskussionsklimat.

Dokumenterat

Litteratur

Konst och design

Fördjupningar

“Kärleken har ingenting med biologi att göra” – berättelsen om fyra tvångsomhändertagna flickor som blev systrar

Tvinga inte dina barn att träffa sina biologiska föräldrar

Johanna blev tvångsomhändertagen bara några dagar gammal, Heidi likaså. Linda föddes med svåra alkoholskador och låg först månader på sjukhus. Teresa var två månader hos sin biologiska mamma innan hon blev borttagen, och då var det bråttom. De fyra tjejerna kommer från olika biologiska föräldrar men har vuxit upp som systrar i samma fosterhem i Pargas.

Du får inte dö på länge än, Gösta Ågren!

Kulturredaktören Peter Lüttge hyllar en stor författare.

Vem finns kvar, när Gösta Ågren inte längre finns? Vem skildrar dagens Österbotten, som det är? Här och nu? Och vem skriver om livets höst med så fina färger? Kulturredaktören Peter Lüttge hyllar en av våra största författare med anledning av hans nyaste bok Ritten mot nuet.

På Arenan och på teven

Nyligen publicerat - Kultur och nöje