Hoppa till huvudinnehåll

Pepe Willberg: ”Pojkarna spelade och flickorna skrek”

Pepe Willberg berättar om sin långa musikkarriär.

Den finska artistlegenden Pepe Willberg var med när Beatles ”Twist and shout” kom till Finland på 60-talet. Han berättar hur det förändrade hela musikscenen på en gång. Själv uppträder han nu i programserien Ensam på scenen.

Veckans filmer

Kaffekvarnens musiktips

Fördjupningar

Vackra ägg ledde till det största naturskyddsbrottet i Finland - här är historien om "äggmannen" från Närpes

Spåret ledde från Storbritannien till Närpes.

Hösten 2011 gör finska tullen en husrannsakan hos en 27-årig man i Österbotten. De hittar flera tusen tomma fågelägg, döda djur i frysen och uppstoppade fåglar. Många av dem fridlysta. Det här blir starten på vad man i Finland har kallat det största naturskyddsbrottet i finsk historia och en internationell liga av äggsamlare uppdagas.

Scenkonst

Mozarts dödsmässa version 2.0

Mozart, Tranströmer och Jorma Uotinen – Operaveckor i Vasa.

Mozarts mäktiga requiem, Tranströmers dikter, koreografi och diktrecitation av Jorma Uotinen – Operaveckor i Vasa slår på stort.

Musik

Tuffaste kvinnan i stan – nu har Dolores O’Riordans röst tystnat

Tomas Jansson minns Cranberries-vokalisten.

Vi är många som chockerades av nyheten om Dolores O’Riordans död, men det tog bara ett ögonblick för minnesbilderna från 1990-talet att återvända. De fantastiska sångerna, men framför allt hennes tuffa utstrålning. Hon var frontfigur för en generation i en tid då kvinnliga rockartister självklart tog plats. Det är länge sedan Cranberries och Dolores O’Riordan var rubrikstoff.

Litteratur

Dokumenterat

En annorlunda Martha - Iluta Lace och hennes Marta Sentrs i Lettland kämpar mot människohandel, prostitution och misshandel

Hjälper hon kvinnor eller förstör hon Lettlands rykte?

Kvinnostödcentret Marta Sentrs i Lettland grundades för 17 år sedan av en hårt arbetande idealist. Iluta Lace var då 24 år och fast besluten att bygga upp ett nytt och jämställt Lettland. Martha Sentrs började jobba för de kvinnor som behövde stödtjänster och hjälp mest. Men inte utan motstånd från etablissemanget.

Dagboken idag

Anne Hietanen: En dagbok i fel händer

Skulle du läsa någon annans dagbok?

En skådespelare har hyrt min lägenhet under några månader men är nu utflyttad och jag tillbringar några kvällar med att städa det lilla boet. Allt är i sin ordning, förutom en sak som är mycket fel, hen har lämnat kvar sina dagboksanteckningar i en av mina lådor.

Petter Lindberg: Dagboken är inte längre privat!

Dagboken har blivit ett offentligt visitkort.

Dagboken är inte längre vad den varit. Idag har den privata skriften blivit ett offentligt verktyg att positionera sig i förhållande till sin omvärld. I bloggar och offentliga dagböcker får skribenterna utlopp för både frustration och ilska.

Konst

Radioteatern

Jarl Hemmers samvete

Tvivel och tro efter inbördeskriget 1918.

Jarl Hemmer tacklar i pjäsen "Ljuset i Gehenna" svåra frågor om tro och tvivel under inbördeskriget 1918. Radioteatern satte upp berättelsen som pjäs 1963.

Fokus på den finlandssvenska musiken

Erotisk novell: Värdet av ett kukdon

En novell om sexköp, brott, lust och straff.

Svenska Yles läsare skickade in sina erotiska texter - Emma Pembertons novell handlar om sexköp, lust, brott och straff.

Kulturpoddar

Nyligen publicerat - Kultur och nöje