Hoppa till huvudinnehåll

”Jag tänker ha skägg men jag tänker inte vara man” – för Mathias Uutela har identiteten som icke-binär blivit ännu viktigare än hens homosexualitet

Mathias, icke-binär studerande från Karleby i Helsingfors.

Mathias Uutela känner att hens sexualitet som homosexuell och hens könsidentitet krockar lite. Detta med att vara någonting annat än en man eller en kvinna, det vill säga icke-binär, kanske är något som inte är så begripligt för alla homosexuella heller och någonting de ens respekterar, säger hen.

Get on eller Alice, var med och välj den bästa partylåten från 70-talet

Vilka 70-tals låtar gillar du?

De som växte upp på 70-talet kan idag skatta sig lyckliga över alla de fina låtar som utkom. Då var de musikaliska gränserna ännu var helt öppna. Under en och samma discokväll kunde du höra tungt gung med Led Zeppelin, refränger som fastnar med Smokie och stora känslosvall med Barry Manilow. Och de gamla hitlåtarna från den tiden lever än idag och mår riktigt bra.

Film & tv

Fördjupningar

Essä: Skammen bakom slagen

"Hon skrek rätt ut som om hon stod i en fasansfull mardröm."

"Hon skrek rätt ut, bara skrek och skrek som om hon stod mitt i den mest fasansfulla mardröm man kan föreställa sig", skriver Johanna Holmström i en essä om skam, familjevåld och det svåra i att bryta sig ur ett destruktivt förhållande.

Musik

Scenkonst

Kulturpoddar

”Jag tänker ha skägg men jag tänker inte vara man” - ny poddserie med sex regnbågsmänniskor

Transpersoner i ny serie på Arenan.

Vilka är de, regnbågsmänniskorna som går i Prideparaden? Och vad kämpar de med i sina liv? I porträttserien Regnbågsmänniskor har vi träffat sex personer, alla olika, men också med en del likartade frågeställningar som de brottas med. Här finns skräcken för att komma ut som transvestit, önskan att ses som en hen istället för en han eller hon, rädslan för homofobi, kampen inför och frågorna efter könsoperationen. Men framförallt längtan efter att själv få definiera vem man är! Och längtan efter att bli respekterad för den man är.

Går vi sönder av skam? – Ny podd om de skamkänslor som ni ville höra om

Ensamhet, duktighet och missbruk – hur bli fri från skammen?

Etniskt ursprung, livsdrömmar som går i kras och ett missbruk som hotar familjens lycka – vi skäms över så mycket idag men hjälp finns också att få. Han kunde stanna för att tanka och medan familjen satt kvar i bilen så gick Mattias in på bensinstationen för att spela. Länge höll han sitt spelmissbruk hemligt, men då han förlorade tiotusentals euro och satt sin familj på spel kom kraschen.

Dokumenterat

”Jag är transvestit, jag förstod i det ögonblicket att det var gåtan i mitt liv. Och det var ju förfärligt” – författaren Fredrik Ekelund har kommit ut som transvestit

Fredrik Ekelund om skräcken att komma ut som transvestit.

En första brytpunkt i sitt liv upplevde författaren Fredrik Ekelund redan som tolvåring när han under ett klarblått himlavalv i skidspåret plötsligt genomborrades av känslan att en avgrund öppnade sig framför honom. Senare, i sextioårsåldern utanför ett skyltfönster med en docka i en viss, vacker position drabbas han av insikten att han är en transvestit.

“Ingen kan förstå hur skör du gör mig” - Pernilla skriver brev till sin kroniska lungsjukdom som hon haft i 14 år - utan någon definitiv diagnos

Pernilla har levt med blödande lungor i 14 år.

Som 19-åring blev Pernilla Bergman intagen på sjukhus. Hennes hjärtsäck var inflammerad och fylld med vätska. Hon fick en kortisonkur och friskförklarades – i alla fall i läkarnas protokoll. Men för Pernilla var det bara början till ett nytt liv med en objuden gäst.

Litteratur

“Barnlitteraturen kan inte bara handla om vita barn – för Finlands bästa”

Hur göra med koloniala värderingar i Pippi Långstrump?

Det tog 500 år för romerna att få en egen sagobok, och många barn med utländsk bakgrund riskerar att exkluderas i sin finländska skol- eller dagismiljö. Under en workshop i Åbo diskuterades hur den barnlitteratur som används av dagisar och bibliotek i Finland kunde göras mer representativ för landets befolkning.

Konst och design

Mystisk huvudlös staty vid en av Helsingfors livligaste platser – uppges tillhöra stadens konstmuseum, som aldrig har hört talas om den

Många har sett statyn, men ursprunget är okänt.

Uppe på ett berg mellan tågspåren som går norrut från Böle station i Helsingfors står en mystisk huvudlös staty. Enligt skylten vid statyn tillhör den stadens konstmuseum, men där har man aldrig hört talas om den. Området där statyn står tillhör Senatfastigheter, som nu uppger att den borde tas ner av säkerhetsskäl.

Ångest trendar i Helsingfors

Kulturprojekt försöker förklara rädslans anatomi.

En utställning och en föreställning i Helsingfors försöker förklara rädslans anatomi. Varför är vi rädda? Vad händer med oss när vi är rädda? Hur kan vi bekämpa rädslan?

Egenland

På Arenan och på teven

Barnsoldaten - pojken som blev bestulen på sin barndom

Barnsoldatens osannolika väg mot ett bättre liv.

I sitt hemland har han stridit i det beryktade RUF och blivit tvingad att begå krigsbrott. Det är svårt att få det att gå ihop med den 17-årige pojke som jag träffade år 2011 på ett café i Uleåborg. Till Finland kom han som flykting och fick snabbt uppehållstillstånd.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje