Hoppa till huvudinnehåll

Vem är hjälte och vem är antihjälte?

Det är inte bara superhjältarna som ses som hjältar.

Det första många tänker på när man nämner hjältar eller antihjältar är säkert superhjältar som Spindelmannen, Stålmannen eller Läderlappen. Men med hjältar kan man också syfta till historiska och mer samtida hjältar inom idrotten, populärkulturen och konsten.

After Eight i Jakobstad är ett kafé där man vet hur ungdomsarbete kombineras med en välbesökt liveklubb – och det funkar

Hur ser Jeppis musikliv ut för en helt finskspråkig?

Hur ser den finlandssvenska musikscenen i Jakobstad och Musikcafé After Eight ut genom ögonen på en helfinsk savolaxare? "Jag hade aldrig hört talas om After Eight, men det är helt tydligt en väldigt meningsfull plats för jakobstadsborna", skriver Tuula Viitaniemi. Vad har du för minnen från After Eight?

I väntan på flygande bilar - framtidsforskaren Karim Jebari berättar hur din framtid kommer att se ut

Teknologin räddar inte världen från undergången.

Hur ser vår framtid ut och inför vilka utmaningar står vi? Framtidsforskningen har länge fokuserat på teknologifrågor, men för att uppnå en dräglig framtid måste vi också ta hänsyn till människans behov av trygghet och bekräftelse. Framtidsforskaren Karim Jebaris recept på en ljusare framtid stavas lyhördhet, medmänsklighet och måttlighet.

Film & tv

Musik

Kiss Kruise - Lasse åkte på världens exklusivaste rockkryssning

Kiss Kruise är alla temakryssningars heliga gral.

Rockbandet Kiss ordnar årligen för de rikaste fansen en exklusiv lyxkryssning i Karibien. Bandet uppträder flera gånger ombord och ordnar otaliga Kiss-relaterade programpunkter. Ombord finns de allra galnaste och mest dedikerade fansen. Men prislappen är väldigt hög. Lasse Grönroos besökte Kiss Kruise VIII.

Fördjupningar

Essä: Det jag skriver är det enda som inte sviker mig

Hannele Mikaela Taivassalo om att skriva för att överleva.

Hannele Mikaela Taivassalo raderar den essä om normalitet hon påbörjat och försöker istället skriva fram en annan. Hon försöker skriva bort både Finland och sorgen och döden, medan hon samtidigt försöker skriva fram en plats som aldrig sviker. Som inte sviker så där som livet gör, i våra desperata försök att överleva.

Essä: Min svartsjuka gör mig skyddslös

Om en svartsjuka som är som gift och vägen ut ur den.

”Min svartsjuka är kontrollerad av min skam, den hugger till när som helst och kastar mig från trygghet till tvivel.” Heidi Hakala skriver om sin känsla av otillräcklighet, den svartsjuka som blir symptomet och försöken att hitta en väg ut ur den.

Essä: Vem vinner på ett krig mellan könen?

Mansrörelsen och feminismen slåss om tolkningsföreträde.

Företrädare för både feminismen och den nya mansrörelsen står för hatfyllda oneliners, och en ovilja att lyssna på motpartens argument. Det är som om någon gärna såg ett krig mellan könen. Tomas Jansson ställer sig frågan vem som kan vinna på det.

Kulturpoddar

Dokumenterat

Litteratur

Scenkonst

Konst och design

Egenland

Nyligen publicerat - Kultur och nöje