Hoppa till huvudinnehåll

Essä: Någonting hände på vägen hem från månen

Månfärderna skulle ju vara början på en era, inte slutet.

Neil Armstrongs "lilla steg för en människa / stora kliv för mänskligheten" visade sig leda rätt in i en betongvägg. "Vi behöver nya gemensamma projekt för mänskligheten", skriver Marcus Rosenlund. "Eller ens en minsta gemensam nämnare."

I dödskallarnas värld – musikcensur från kära mor till fuck you

Låtar som blivit bannlysta.

Idag har det nästan blivit ett självändamål att artister vill provocera med sina texter. För det mesta handlar det om sexuella anspelningar och ibland är det nästan som om de skulle tävla om att överträffa varandra i fräckhet. Samtidigt har censuren tagit sig märkvärdiga uttryck under årens lopp.

Veckans filmer

Scenkonst

Musik

Synvinklar på ett tonsättarliv

Dokumentär om Sebastian Fagerlund på Yle Fem.

Sebastian Fagerlund – riktningar och möten är en dokumentär om en internationellt framgångsrik tonsättares arbete i två års tid. Vi följer med bland annat hur Höstsonaten skapas från första utkast till de första övningarna.

Litteratur

Bokrecension: En poetisk vandring i Berlin

I Thomas Brunells diktsamling intar Berlin en central roll.

I Li Berlin stiger Thomas Brunell ner i stadens olika tidsmässiga, topografiska, historiska och sociala skikt och skriver samtidigt in sin egen historia i den tidsaxel som löper som en osynlig tråd genom diktsamlingen.

Fördjupningar

Dokumenterat

Det finns bara en Richard Clayderman

Underhållningspianisten har stått i rampljuset i 40 år.

I fyra decennier har Richard Clayderman omstöpt musik i den lättlyssnade form som ibland föraktfullt kallats easy listening. Ändå tänker han inte slå av på takten. Med en vinnande attityd och ett väloljat musikmaskineri kommer han att behålla sin position som skönhetsapostel i många år till.

Konst

Graffitins väg från illegal subkultur till konstens finrum

På Kervo konstmuseum pågår en utställning med graffiti.

Att graffiti numera uppfattas som en konstform kan de flesta vara överens om. Men i samband med en utställning för graffiti på Kervo konstmuseum ställer sig också frågan om graffiti alls hör hemma på museum?

Nyligen publicerat - Kultur och nöje