Hoppa till huvudinnehåll

Vem var den finske äventyraren som lurade naziledaren Heinrich Himmler och hela världen?

Yrjö von Grönhagen spelade sitt liv med glans.

I början av 30-talet drömde Yrjö von Grönhagen om att bli filmstjärna i Paris, men när framgångarna uteblev började han fotvandra mot Finland. Av en händelse hamnade han i Berlin, träffade naziledaren Heinrich Himmler och fick av honom i uppdrag att leta efter de ariska rötterna i Karelen. Vem var den finske mannen som blev vän med en av Tredje rikets mäktigaste män? Vem var Yrjö von Grönhagen?

Scenkonst

Veckans filmer

Musik

Studentkören förenar stämmor och generationer: ”Ensam är det inte många som får chansen att stå på de stora scenerna”

Finlands äldsta kör Akademen firar 180 år av verksamhet.

Gula studentmössor på rad i Kajsaniemi. Den bilden vill aktiva akademensångare komma ifrån. Akademiska sångföreningen fyller 180 år, men är ung till sinnet. Yle Huvudstadsregionen följde med sångarna på träningsläger i helgen och fick svar på varför det är så roligt att sjunga i kör.

Frida Andersson: ”Det värsta man kan få är ett nej”

Frida Andersson är artisten som vet vad hon vill.

Den företagsamma artisten Frida Andersson är en tuff businesskvinna som på egen hand släppt flera album, turnerat i Kina och samarbetat med Bo Kaspers Orkester. Sånt händer inte av sig själv. Nu uppträder hon i programserien Ensam på scenen.

Thomas G:son är låtskrivarkung i Melodifestivalen men det var dansbandsmusiken som blev hans räddning

Thomas G:son är Melloking.

Som kompositör kan man kalla honom för Mr. Melodifestival. Sedan 1999 har han haft hela 51 låtar med i tävlingen och med Euphoria så vann Sverige ESC 2012. I år var han också aktuell i Finland med låten Domino för Saara Aalto Från början var han en utmärkt heavy-gitarrist och den imagen har han ännu kvar då han flimrar förbi i det s.k. "green-room" på Melodifestivalen.

Litteratur

Dokumenterat

Det var kvinnornas värld han litade på - Raoul J. Granqvist har skrivit en bok om sin österbottniske far och manlig tystnad

Männens värld är obegriplig.

När Raoul J. Granqvist växte upp var männens värld fylld av regler och bestraffningssystem, kvinnornas av magiska berättelser och känslor. Raoul J. Granqvist valde kvinnornas värld. Men i boken "Min österbottniske far" försökte Granqvist komma underfund med vem pappan var. Boken kom att handla om mycket mer än hans far.

Kärleksbombad i 25 år – Mariette Lindstein leddes av en psykopat i scientologikyrkan

Sektledaren höll henne fången i lyxiga högkvarteret.

Författaren Mariette Lindstein minns ännu hur ärofullt det kändes att bli befordrad till scientologikyrkans högkvarter i Kaliforniens öken. Hon möttes av uniformerade vakter och ett stängsel, men innanför öppnade sig ett område fashionabelt som i en dröm. Mariette Lindstein har skrivit en thrillertrilogi utgående från sina erfarenheter.

På Arenan och på teven

En essäfilm om den ouppfyllda regissörsdrömmen

Viktor Granö icensätter sina ungdomadrömmar.

Redan som tolvåring visste Viktor Granö att han kommer att bli en stor filmregissör. Essäfilmen Theseuskomplexet berättar berättelsen om en ouppfylld dröm, och om sonens fåfänga strävan efter faderns godkännande.

Fördjupningar

Konst och design

I 200 år har träsnideriet levt vidare i Jurva – men nu slåss konsten för sin framtid

Konstnärer kämpar för att kunskapen inte ska försvinna.

Orten Jurva i södra Österbotten har en lång historia av träsniderikonst. I 200 år har man tillverkat möbler och i hundra år har man utbildat både hantverkare och konstnärer i dekorativ träsnideri. För fyra år sedan stängdes skolan av utbildningspolitiska orsaker. Konstnärer på orten kämpar nu för att kunskapen inte ska försvinna.

Ett okänt kapitel i finländsk historia: Så levde (och dog) de första finska jägarsoldaterna i Tyskland. Del 1

I tre år drillades de i den tyska armén. Sedan var de redo.

Vad de finska jägarna gjorde när de kom till Vasa för att delta i det finska inbördeskriget vet de flesta. Men vad gjorde de innan? Vad gjorde de i Tyskland där de utbildades till soldater? Hur levde de och vad tänkte de? Läs den fascinerande historien om de finska pojkarna i Lockstedter Lager nära Hamburg.

Ett okänt kapitel i finländsk historia: Så levde (och dog) de första finska jägarsoldaterna i Tyskland. Del 3

Livet i Lockstedter Lager fram till flytten till Lettland.

Efter över ett år i Tyskland skickades de finska pojkarna som legosoldater till fronten i Baltikum. Innan det drillades de i Lockstedter Lager nära Hamburg. De upplevde både roliga stunder men också stor sorg och ond bråd död. De som överlevde både Tyskland och Baltikum hamnade sedan i ännu ett krig: det finska inbördeskriget.

Radioteatern

"Nu får jag aldrig mera se min pia!" - Kerstin Eklundhs memoarer skildrar krigstida bröllop och ett splittrat Ryssland

Riko Eklundh läser sin farmors memoarer från 1918.

För nästan tjugo år sedan satt skådespelaren Riko Eklundh i sitt hem i Tölö och läste in sin farmors, Kerstin Eklundhs, minnesanteckningar för Radioteatern. Nu är det dags för fortsättningen på hennes livsberättelse, hur hon gifte sig mitt i inbördeskriget, åkte till Petersburg under revolutionen och riskerade livet för att få gå på opera.

Kulturpoddar

Behandlingshemmet

Hetsätning är den vanligaste ätstörningen bland finländare, men det är fortfarande den ätstörning man minst talar om. Den förknippas starkt med skam. Anne Hietanen behandlades för över 20 år sedan för hetsätning på ett behandlingshem i Sverige. Det här är hennes berättelse om sjukdomen och...

Oscarsgalan 2018

Efterfest med Oscarspodden 2018

Hör Svenska Yles Oscarsnillen diskutera 90:e Oscarsgalan.

Vann rätt film? Hur skötte sig värden Jimmy Kimmel? Vilka var de stora snackisarna? Lyssna på Oscarspodden och du har koll.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje