Hoppa till huvudinnehåll

Mio Lindman: Finsk missunnsamhet gör oss slutna

Varför är det så viktigt att ingen kommer lätt undan?

Varför är undertonen så ilsken när man pratar om exempelvis basinkomst eller arbetslösas förmåner i Finland? Varför ses det som viktigast att "ingen ska komma för lätt undan"? Filosofen Mio Lindman funderar på jargongen i samhällsdebatten.

Quiz: Visa hur väl du känner till Helsingfors stadsdelar - visst är du bäst på stan?

Utmana dina nära och kära - visa vem som vet bäst!

Helsingfors är indelat i olika områden på två sätt, i stadsdelar och distrikt. Distrikten är bra att ha ur en administrativ synvinkel, men det är stadsdelarna som folk minns. Visst låter det naturligare att säga att man bor i Berghäll än att säga att man bor i det mellersta stordistriktet? Men känner du till stadsdelarna? Vi bjuder på stadsdelsquiz- nu kan du äntligen visa vad du kan!

Veckans filmer

Glöm prestationen och lita på magkänslan - så här lär du dig titta på konst

Museiarbetaren och kritikern ger tips för konstbesöket.

Vi är troligen många som uppskattar att det finns konst i världen, men som samtidigt ofta känner oss dumma och obildade när vi går på museum. Frukta ej, nu är det dags att lära sig titta på konst. Dagens tips innehåller bland annat “tänk som ett barn” och “tillåt dig att fastna i detaljer”.

Radioteatern

Att göra riktigt bra radioteater

Solveig Mattsson om hemligheten med prisbelönta hörspel.

Mellan 1990 och 2004 kammade Radioteatern hem otaliga internationella radioteaterpris. Vad var hemligheten bakom framgångarna? Camilla Thelestam träffar Radioteaterns dåvarande regissör Solveig Mattsson.

Musik

"Jag tror att jag behärskar låtskrivarformeln"

Yle Vega presenterar artisten Mikael Wiehe i sex program.

- Under de trettio senaste åren har jag skrivit flest bra låtar. Jag säger inte att jag har skrivit de bästa. Men en och annan av de 500 jag gjort har blivit populära, säger Mikael Wiehe.

Scenkonst

Disk och kreativitet blandas på m/s Sälö

Praktiskt möter kreativt då Skärgårdsteatern turnerar.

Det praktiska möter det kreativa då Skärgårdsteatern har inlett sin tur i Svenskfinland och har en föreställning i Bromarv på fredag (7.7). Alla ombord bor, andas och lever båtteater och också dubbellägerliv under en månad.

Fördjupningar

Mannen de trodde var Elvis

Berättelsen om ett av musikhistoriens största bedrägerier.

Två år efter Elvis Presleys död kliver en maskerad man upp på scenen och hänför publiken med en fyllig och förförisk barytonröst. Det blir början på den besynnerliga berättelsen om Jimmy Ellis och ett av musikhistoriens största bedrägerier.

Konst

Rysk-sovjetiske "hovmålaren" Ilja Glazunov död

Kekkonen teg i tre minuter inför sitt eget porträtt.

Den berömde ryske konstnären Ilja Glazunov har dött. Han var sedan nära 60 år en av Rysslands mest uppburna konstnärer, och blev även i Finland känd för sina porträtt - inte minst av president Kekkonen.

Hjältekonstnärens selfie - inhemska konstnärers självporträtt

Sommarutställning med konstnärliga selfies på Konsthallen.

En aktuell sommarutställning på Konsthallen i Helsingfors får besökaren att reflektera kring självporträtt inom konst i relation till dagens intresse för selfies. Också humorns och ironins roll samt manligt kontra kvinnligt porträtterande av jaget, självet, är centrala teman.

Att skriva erotik

Litteratur

Allsången från Skansen ljuder i hela Finland i sommar

Allsång på Skansen flyttar in på Yle TV1.

Allsång på Skansen är för många lika med sommar. I åratal har allsången varit en del av utbudet på Svenska Yle. I år flyttar Allsång på Skansen till Yle TV1 och finns tillgängligt också på finska. Men man kan förstås också välja att följa sändningen helt på svenska.

Kulturpoddar

Game of Thrones-podden är tillbaka!

My, Ted och Anka fortsätter podden!

Winter is here! Game of Thrones-podden med My, Ted och Anka fortsätter förstås nu när säsong 7 snart är här. Är du osäker på var säsong 6 slutade? Lyssna på vårt "inför säsong 7"-avsnitt.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje