Hoppa till huvudinnehåll
Bild från bokmässan i Göteborg år 2015.

Avvaktan kring bokmässan i Göteborg

På finlandssvenskt håll avvaktar man läget i Göteborg.

I fredags publicerades en lista i svenska medier med över hundra namn på författare med flera som meddelade att de inte kommer att delta i bokmässan i Göteborg i höst eftersom arrangörerna tillåter den högerextrema tidningen Nya Tider att ställa ut på mässan. I dagsläget avvaktar de finlandssvenska aktörerna läget, men den finlandssvenska scenen kommer att vara på plats i Göteborg.

Läs en bok och gör gott

Genom att läsa kan skolelever hjäpa folk i nöd.

Olika lässatsningar uppmuntrar skoleleverna att läsa och att bidra med pengar till biståndsarbete och katastrofhjälp, såsom Röda Korsets "Bokmånad"-projekt.

Yttrandefriheten i Finland leder ingenvart

Dödshotad på grund av den artikel han skrev.

En artikel om IS som Thulfiqar Alanbari skriver i Irak förändrar hans och hans familjs liv så att de måste lämna allt bakom sig. Nu sitter modern och en del syskon fast i Österrike, själv bor han i Finland sedan hösten 2016 och funderar bland annat på yttrandefriheten i olika länder.

Trotjänare i Lilla kyrkan fyller 130 år

Thulén-orgeln fyller kyrkosalen med mjuka toner.

I Lilla kyrkan i Borgå, ett stenkast från domkyrkan, är det orgeljubileum på gång. Trotjänaren, Thulén-orgeln, har fyllt kyrkosalen med toner och mäktigt muller i 130 år. Lyssna till hur den låter.

Veckans filmer

Rammstein: Inga profeter i eget land

Industrimetal som fortsätter störa i Tyskland.

De har sålt miljontals skivor och i många år har de varit Tysklands musikexport nummer ett. Trots den stora populariteten och framgångarna runtom i världen är ändå mottagandet i Tyskland oftast mycket dämpat och kyligt. Vår medarbetare Johnny Sjöblom om ett band som har det svårast på hemmaplan.

Scenkonst

Eeva Soivio i Mustarastas - eli kadonnut veli.

Teaterrecension: En drabbande dokumentär om brodern som försvann

Eeva Soivio rekonstruerar egen familjetragedi i Mustarastas.

Vad hände med sjuttonåringen som försvann spårlöst under en kryssning till Sverige? I Mustarastas – eli kadonnut veli förvandlar Eeva Soivio sin egen familjetragedi till en berörande föreställning om maktlöshet, sorg och försoning.

Yttrandefrihet

Journalisten Saad såg sin bästa vän hängas av IS - yttrandefriheten är obefintlig i Mosul

Om att arbeta som journalist när IS hotar med döden.

Irak är ett av världens farligaste länder för journalister. Vad tänker en journalist från Irak om att göra sitt jobb när terrorgruppen IS hotar med att döda alla på hans tv-kanal - och faktiskt gör det? Och hur känns det att ha lämnat den faran bakom sig och nu vänta på asylbesked i Finland, yttrandefrihetens förlovade land?

Vi har råd att ta yttrandefriheten för given

Kan vara svårt att anpassa sig till finsk yttrandefrihet.

Finland har varit världens bästa land vad gäller yttrandefrihet, och därför tar vi den för given. Det är helt okej, för det betyder att vi har förmånen att kunna lita på att beslutsfattare inte ljuger, att myndighetsbeslut stämmer och att det journalister rapporterar är sant. Naturligtvis finns lögner, felaktiga beslut och slarvig journalistik, men eftersom vi kan ifrågasätta och öppet kritisera allt detta utan att riskera våra liv mår yttrandefriheten bra i vårt land. Än så länge.

Litteratur

Musik

Lasse Grönroos: Liveskivan är död!

Lasse Grönroos funderar vart liveskivorna försvann

Skakiga mobilvideor på YouTube och hafsigt brända turnésouvenirer på en cd eller minnessticka när du går ut ur hallen är förstås orsakerna till att den klassiska liveskivan inte längre är på tapeten. Men är det en bra eller en dålig sak, frågar sig Lasse Grönroos.

Konst

Kulturpoddar

Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla

Hietanen & Henrikson: Att tala om böcker

Anne Hietanen om hur svårt det är att tala om böcker.

Jag älskar att läsa, men när jag läser en bok för att senare prata om den märker jag att jag börjar tycka mindre om boken helt enkelt för att analysmaskineriet är igång medan jag läser.

Frida Holmberg, Mia Haglund och Veikka Lahtinen som gör Skam-podden

Frida Holmberg: Här är podden för alla som älskar Skam

Vi kommer att diskutera, analysera och älska Skam med er.

Skam beskriver det som är det allra bästa och det allra värsta med att vara ung. Förälskelser, vänner, känslan av att allt är helt nytt, men också en stark känsla av osäkerhet och att inte passa in. Just det här ska vi prata om i Skampodden.

Fördjupningar

Från machoman till tant, en pappa byter skepnader

I Susan Faludis Mörkrummet möter vi en förvandlingskonstnär.

Sin familj kan man inte välja, men om ens far är alldeles för besvärlig och diktatorisk så väljer man att inte hålla kontakt när man har blivit vuxen. Det är utgångspunkten i Susan Faludis Mörkrummet, en berättelse om en återfunnen förälder.

Penseln, pennan och hjärtat

Tove Jansson i dokumentaristen Kalle Kultalas svartvita foto.

Ny programserie om Tove Jansson också för unga

Tove Janssons liv i åtta nya radioprogram.

I en ny serie om Tove Janssons liv handlar det bland annat om Tove under kriget. Redaktören Kira Schroeder tänker sig att yngre som i dag ser bilder från krigsområden som Syrien, kan få perspektiv på hur det har varit också i vårt land, faktiskt för inte så länge sedan.

Mode och design

Anna Lehmusniemi

”Jag vill inte skapa för att skapa”

Finsk, nordisk, tidlös, minimalistisk väskdesign.

Anna Lehmusniemi är det stora finlandssvenska namnet då det gäller väskdesign. Hon producerar hållbara, tidslösa och handgjorda läderväskor. Annas egen produktion är ett svar på dagens alltmer ohållbara fast fashion.

En svart bibel med ett vitt pärlemorkors på och ett silverfärgat votiv.

När mitt hem blev mitt kloster

Ett hem med spirituella stilleben ger frid.

Den romantiska och nostalgiska Shabby chic-inredningsstilen föddes på 1980-talet i England för att lugna våra sinnen i hemmet. Det skrikigt färgranna hemmet fick ge vika för en svalkande blodtryckssänkande vit hemmiljö. Klostren är vita, för att renheten och det tomma och lugna inte skall ge för mycket stimuli.

Filosofi

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Alexandre O Philippe har gjort film om Star Wars, en filmserie och fenomen han säger har förändrat popkulturen för alltid.

  Regissören Alexandre O. Philippe: "Trump visar det farliga med popkultur"

  Alexandre O. Philippe älskar populärkultur, men ser faror.

  En hel film om den kända duschscenen i Hitchcocks klassiker Psycho, kan det gå? Absolut, tänkte regissören Alexandre O. Philippe - och gjorde en. Nu turnerar han världen runt med ett budskap: lär dig av populärkulturens goda krafter, och känn igen de farliga.

 • Bild från bokmässan i Göteborg år 2015.

  Avvaktan kring bokmässan i Göteborg

  På finlandssvenskt håll avvaktar man läget i Göteborg.

  I fredags publicerades en lista i svenska medier med över hundra namn på författare med flera som meddelade att de inte kommer att delta i bokmässan i Göteborg i höst eftersom arrangörerna tillåter den högerextrema tidningen Nya Tider att ställa ut på mässan. I dagsläget avvaktar de finlandssvenska aktörerna läget, men den finlandssvenska scenen kommer att vara på plats i Göteborg.

 • Österby skola i Raseborg.

  Läs en bok och gör gott

  Genom att läsa kan skolelever hjäpa folk i nöd.

  Olika lässatsningar uppmuntrar skoleleverna att läsa och att bidra med pengar till biståndsarbete och katastrofhjälp, såsom Röda Korsets "Bokmånad"-projekt.