Hoppa till huvudinnehåll

Erotiska teckningar från Sveaborg, statyrumpor och Tom of Finland i sexbutikens bakrum - tre rundturer i vuxen smak i Helsingfors

Testa också vilka statyer du känner igen på basis av rumpan!

Havis Amandas kurvor väckte stor förargelse och under krigstiden träffades män i Esplanadparkens allmänna toalett för att ha sex. De här tre rundturerna visar Helsingfors vuxnare sida. Gör också vårt quiz och testa vilka statyer du känner igen endast på rumpan!

Musik

Scenkonst

Fördjupningar

Essä: Flugseendet – insekterna, häpnaden och omgestaltningen av vårt band till naturen

Matilda Södergran skriver om vår relation till naturen.

Är vi så separerade från naturen att vi inte kan skriva om den, läsa om den, utan att politisera? Om vi inte ens kan uppfatta nyanser i litteratur som handskas med flora och fauna säger det något om vår relation till naturen. Jag vill tro att det fortfarande finns en liten lucka där vi kan få vara i och gestalta naturen bara för njutningens skull, för de exceptionella och extraordinära upplevelsernas skull, skriver poeten Matilda Södergran i denna essä.

Litteratur

”Behovet att få ´säja´ hur det är…” – en stark och sårbar Märta Tikkanen i ny brevbiografi

Märta Tikkanen kommer ut med ny brevbiografi.

Det turbulenta konstnärsäktenskapet med Henrik Tikkanen, längtan efter egen tid att skriva, livet som mor till fyra barn varav två med specialbehov, författarnomineringar som förundrar, kontakten med pressen, kampen mot migränen… I den nya brevbiografin Måste försöka skri – möter vi en både stark och sårbar Märta Tikkanen i ett stycke nutidshistoria.

Dokumenterat

"I dagens Köklax skulle Clasu inte vara möjlig" - Viktor Granö berättar om den centrala personen i 80- och 90-talets Köklax, spurgun Clas Sundström

Var det Clasu som högg yxan i skallen på Retu?

Ifall man levt i Köklax, Esbo, någon gång mellan 1960 och 2000, då har man inte kunnat undvika att ha en relation till Clasu. Clasu Sundström var Köklax främsta original, den högljudda, humoristiska, hushållsspritssupande huvudpersonen i byns allra dråpligaste anekdoter. Och i den blodigaste. Och när det gick illa för Clasu, då ställde sig hela byn på hans sida.

Kulturpoddar

Fängelse i Finland satte stopp på en 10 år lång karriär som grovt kriminell: "Jag behövde åka fast, det blev mitt wake up call”

Svenske Anders Adali gjorde sitt sista grova rån i Finland.

Rikssvenske Anders Adali levde ett dubbelliv. Han hade familj, barn och ett vanligt jobb, men nattetid planerade och genomförde han värdetransportrån. I tio år höll han på med sitt dubbelliv, innan han tog ett beslut som skulle påverka resten av hans liv: Att råna en värdetransport i Finland. Alla delar av krimpodden "När svenskarna rånade godisbutiken Finland" finns nu på Arenan och längst ned i artikeln.

Film & tv

Konst och design

Har du funderat på att pilgrimsvandra den nya S:t Olofsleden från Åbo till Trondheim? - Här får du värdefulla råd och tips av en erfaren pilgrim

Kulturens Peter Lüttge har varit på många pilgrimsfärder.

Från och med lördagen den 25 maj kan man gå hela vägen från Åbo till Trondheim i Norge. Den nya vandringsleden, S:t Olofs sjöled, följer den klassiska medeltida pilgrimsvägen som finländare gick för att tillbe Olof den helige vars kvarlevor finns i Nidarosdomen i Trondheim.

Egenland

Älskade plast

Nyligen publicerat - Kultur och nöje