Hoppa till huvudinnehåll

Veckans filmpremiärer

Monika Fagerholm, Mikaela Nyman, Juha Itkonen och Niillas Holmberg nominerade till Nordens största litteraturpris

Tretton verk nominerade till Nordiska rådets litteraturpris.

Kandidaterna till Nordiska rådets litteraturpris 2020 är klara - Finlands kandidater är Monika Fagerholms hyllade och prisbelönta roman Vem dödade bambi? och Juha Itkonens roman Ihmettä kaikki. Ålands kandidat är Mikaela Nyman med diktsamlingen När vändkrets läggs mot vändkrets, och samiska språkområdet har nominerat poeten Niillas Holmberg från Utsjoki.

Vegatoppen

MGP 2020 söker stjärnor i sång och dans!

Vill du skriva en låt, sjunga eller dansa i MGP-finalen?

MGP 2020 söker låtskrivare, sångare och dansare i åldern 8-15 år! Dansuttagningar ordnas i mars, låtarnas deadline är 5 april och finalen direktsänds 10 oktober i Yle Fem och på Arenan.

Scenkonst

Dokumenterat

Willie O’Ree bröt rasbarriären år 1958 – den osannolika berättelsen om hur en slavättling blev NHL:s första svarta hockeyspelare

Utan Willie O'Ree hade slutspelet i NHL sett annorlunda ut.

Den 18 januari 1958 utgör i dag en milstolpe i NHL:s historia. Den dagen bröt Willie O'Ree rasbarriären genom att som första svarta hockeyspelare spela en NHL match. 60 senare väljs han in i Hockey Hall of Fame och blir föremål för en dokumentärfilm.

Kulturpoddar

Fördjupningar

Musik

Konst och design

Litteratur

Bokrecension: Heiman är Ann-Luise Bertells mästarprov

Nu är hon en av våra stora romanförfattare

I sin recension undrar Peter Lüttge om inte Ann-Luise Bertell håller på att skriva en finlandssvensk motsvarighet till Väinö Linnas storslagna och klassiska trilogi Här under polstjärnan? Hennes nya roman Heiman skulle i så fall vara den andra boken i raden.

Egenland

Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

Hela skolan vänds upp och ner av en våldtäkt efter en fest.

Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Hur kommer det sig att så många finlandssvenska författare vill skriva om sig själva i dag? Förläggare och författare diskuterar finlandssvensk autofiktion

Varför skriver så många författare om sig själva?

Hur kommer det sig att så många finlandssvenska författare vill skriva om sig själva? På vilket sätt beskrivs jaget i den finlandssvenska litteraturen? Marit Lindqvist samtalar med Anna Friman, Sara Ehnholm Hielm och Hannele Mikaela Taivassalo.

Varför ser vi nästan bara vita barn i våra barnböcker och varför är det problematiskt? Helsingfors Bokmässa ger tips på barnböcker med bredare representation

Känner alla igen sig i vår barnlitteratur?

Känner alla igen sig i vår barnlitteratur? Många Många icke-vita barn riskerar att exkluderas i sin finländska skol- eller dagismiljö. Kia Svaetichin diskuterar tillsammans med Milena Parland, författare och verksamhetsledare på Ad Astra och Saba Holm, ungdomsinformatör på Luckan och barnboksbibliotekarie Tobias Larsson.

Helsingfors Bokmässa: Författaren Henna Johansdotter samtalar med Anna Dönsberg om dystopier – Hela samtalet kan du se här

Johansdotter inspireras av Frankenstein och Hungerspelen.

Henna Johansdotters roman Glasvaggan är en dystopi om en framtid där så kallade glasbarn jagas av militanta Humaner. Hur speglar den dystopiska litteraturen vår oro inför framtiden?

Helsingfors Bokmässa: Sanna Tahvanainen och Markus Leikola diskuterar hur de skapat fiktion av kända människors liv

Hur skriver man fiktion om en känd person?

Hur skapar man fiktion av verkliga livsöden? Vad händer med dessa människor när de porträtteras i skönlitteraturen? Hur förhåller man sig till sanningen när man skriver om människor som funnits på riktigt? Det här frågorna ställer Petter Lindberg till författarna Sanna Tahvanainen och Markus Leikola.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje