Hoppa till huvudinnehåll

Bokrecension: "Vi var prototyper. Experiment, aldrig menade att sätta foten utanför anläggningen" – Henna Johansdotters debutroman handlar om konstgjorda varelser i en dystopisk framtid

En debut som imponerar.

Henna Johansdotters debutroman är ett imponerande bygge som förvisso lutar sig starkt mot den dystopiska science fiction-berättelsens tradition, men som samtidigt banar en egen väg med en värld som är fantasifullt och omsorgsfullt konstruerad och ett språk som är helgjutet och mångskiftande, konstaterar Marit Lindqvist i sin recension.

Det svartaste som kan hända en förälder – en barnläkare och en dokumentärfilmare berättar om upplevelsen att förlora ett barn

Beskriver sorgen när ens barn dör.

År 2016 får författaren, journalisten och dokumentärfilmaren Lasse Berg och hans fru Ingrid ett meddelande om sin yngsta dotter som kommer att dela in livet i ett före och efter. Några år tidigare upplever barnläkaren Lina Schollin Ask och hennes man en fasans natt när deras dotter Ingrid dör. Både Lasse och Lina har nu kommit ut med varsin bok om sina upplevelser.

Karin Widnäs museum ska rädda den finska keramiken: "Kunskapen om keramik håller på att dö ut"

Widnäs byggde Finlands första keramikmuseum.

Det är ett nödrop hon kommer med, keramikern Karin Widnäs i Fiskars. Det finländska kunnandet inom keramiken håller på att gå förlorat. Utbildningar och fabriker har lagts ner, och keramiken behandlas styvmoderligt. Rädda vad som räddas kan, tänkte Widnäs - och byggde Finlands första keramikmuseum på sin egen gård.

Veckans filmpremiärer

Vegatoppen

Musik

”Molly, gumman. Du var bara i studion för att han ville ligga med dig” – Annah Björk skildrar kvinnors kamp i musikbranschen under de senaste 30 åren

Då popmusikens historia skrivs, glöms kvinnor ofta bort.

Britney Spears slog igenom med en skolflickelook, skapad av en 45-årig man. Män som läst min bok tycker att det är hemskt, men vi kvinnor vet att det är vardag, berättar Anna Björk som skrivit bok om kvinnornas situation i popbranschen.

Litteratur

Minns du var du var när du hade ditt livs största läsupplevelse? När vi läser en omskakande bok får platsen en alldeles speciell betydelse för oss

Martin Glaz Serup skriver om läsplatser som sätter avtryck.

Vilka böcker har gjort stort intryck på dig? Minns du var du var när du läste dem? Du kanske kommer ihåg om det var stekande hett just den där dagen eller om regnet stod som spön i backen, om du satt på ett tåg eller om du låg hemma i din säng.

Hur kommer det sig att så många finlandssvenska författare vill skriva om sig själva i dag? Förläggare och författare diskuterar finlandssvensk autofiktion

Varför skriver så många författare om sig själva?

Hur kommer det sig att så många finlandssvenska författare vill skriva om sig själva? På vilket sätt beskrivs jaget i den finlandssvenska litteraturen? Marit Lindqvist samtalar med Anna Friman, Sara Ehnholm Hielm och Hannele Mikaela Taivassalo.

Varför ser vi nästan bara vita barn i våra barnböcker och varför är det problematiskt? Helsingfors Bokmässa ger tips på barnböcker med bredare representation

Känner alla igen sig i vår barnlitteratur?

Känner alla igen sig i vår barnlitteratur? Många Många icke-vita barn riskerar att exkluderas i sin finländska skol- eller dagismiljö. Kia Svaetichin diskuterar tillsammans med Milena Parland, författare och verksamhetsledare på Ad Astra och Saba Holm, ungdomsinformatör på Luckan och barnboksbibliotekarie Tobias Larsson.

Helsingfors Bokmässa: Författaren Henna Johansdotter samtalar med Anna Dönsberg om dystopier – Hela samtalet kan du se här

Johansdotter inspireras av Frankenstein och Hungerspelen.

Henna Johansdotters roman Glasvaggan är en dystopi om en framtid där så kallade glasbarn jagas av militanta Humaner. Hur speglar den dystopiska litteraturen vår oro inför framtiden?

Helsingfors Bokmässa: Sanna Tahvanainen och Markus Leikola diskuterar hur de skapat fiktion av kända människors liv

Hur skriver man fiktion om en känd person?

Hur skapar man fiktion av verkliga livsöden? Vad händer med dessa människor när de porträtteras i skönlitteraturen? Hur förhåller man sig till sanningen när man skriver om människor som funnits på riktigt? Det här frågorna ställer Petter Lindberg till författarna Sanna Tahvanainen och Markus Leikola.

Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

Hela skolan vänds upp och ner av en våldtäkt efter en fest.

Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Scenkonst

Kulturpoddar

Dokumenterat

Den dansande begravningsentreprenören - Anna-Greta Sandell har inte tid att gå i pension

"Om semester inte går att äta klarar jag mig utan."

Är det inte de allra vanligaste människorna som är de mest intressanta? Grannen som packar sin bil om morgnarna, tanten som ser så vänlig ut på bussen? Är det inte andras helt hopplöst vanliga liv som intresserar oss människor mest? Lotta Green har träffat en människa som hon trodde var vanlig. Men det var hon förstås inte alls.

Fördjupningar

Film & tv

Konst och design

Egenland

Nyligen publicerat - Kultur och nöje