Hoppa till huvudinnehåll

Konsertrecension: Elektrisk Thåström i Helsingfors

Han verkar alltid lyckas ge hundra procent.

Det är fem år sedan han senast besökte Finland. Men publiken har inte glömt honom, och Tomas Jansson verkar aldrig bli trött på att se Joakim Thåström live. Jag medger. I fallet Joakim Thåström är jag jävig. I Helsingfors på onsdagen kastas jag omedelbart iväg på en tidsresa då jag ser den svartklädda artisten stå där på scenen tillsammans med sitt band och sin svarta hatt.

AC/DC-gitarristen Malcolm Young är död

Han blev 64 år.

AC/DC-gitarristen Malcolm Young har dött. Han blev 64 år gammal. Den legendariska rockgruppen från Australien berättar om gitarristens bortgång på sin webbplats.

Scenkonst

Teaterrecension: Finlands Hamlet på Åbo Svenska Teater

JJ Wecksells Daniel Hjort som teaterns Finland100-satsning.

Det här är finlandssvensk teaterhistoria. För första gången på nästan 50 år sätter man upp pjäsen Daniel Hjort, skriven av Josef Julius Wecksell. Regissören Erik Söderblom bjuder på en uppsättning som flirtar mer med intellektet än med känslorna.

Veckans filmer

Ruben Östlund vill få biobesökarna att känna sig obekväma - filmen The Square blottar moraliska dilemman

The Square är första Guldpalmevinnaren i Sverige på 66 år.

I USA fick The Square pris för bästa komedi, men i Norden tycker biobesökarna att filmen skapar ångest. Filmregissören Ruben Östlund säger i Svenska Yles intervju att det finns alldeles för många vackra och sentimentala porträtt av hur fantastisk mänskan är, och att hans filmer behövs som en motpol till dem.

Musik

Fördjupningar

Litteratur

Bokrecension: Vilse på de sju haven

Martina Moliis-Mellbergs 7 är en resa på sju famnars vatten.

I Martina Moliis-Mellbergs prosalyriska samling 7 färdas vi över, under och på de sju haven tillsammans med passionerade vetenskapsmän, undervattensforskare och mytologiska varelser.

Bokrecension: Att stressa så att fjädrarna trillar av

Nadja Anderssons bilderbok handlar om stress och vänskap.

Kan man stressa och städa så att fjädrarna trillar av? I Nadja Anderssons första egna bilderbok Hönans kalas får vi möta Hönan Henna som flänger runt som ett sketet streck för att hinna ställa i ordning inför sitt födelsedagskalas.

Dokumenterat

Tillsammans till slutet – Christine Saarukka och Maria Turtschaninoff hade en ovanligt varm mor-dotterrelation

En gemensam resa mot slutet.

Författaren Maria Turtschaninoff och hennes mor, journalisten Christine Saarukka har praktiskt taget hela Marias liv varit mycket nära. När Christine 2014 fick besked om lymfkörtelcancer förändrades tillvaron för dem båda. Samtidigt hade Christine förmågan att leva fullt ut ända till slutet och färden dit blev en gemensam resa.

“Hur kan man vara så positiv fast man vet att man skall dö?” - relationen mellan cancersjuka Christine och hennes dotter Maria berör och engagerar

När mamma är dödssjuk.

Vad har ett radioprogram i långsamt tempo om sjukdom och död att säga en yngre generation? Svenska Yles dokumentärproducent Staffan von Martens begav sig med en lågmäld, klassisk radiodokumentär i bagaget till yrkeshögskolan Arcada. Det blev ett fint möte där han fick ompröva sina fördomar om vad unga mänskor är intresserade av.

Konst

Fokus på den finlandssvenska musiken

Erotisk novell: Värdet av ett kukdon

En novell om sexköp, brott, lust och straff.

Svenska Yles läsare skickade in sina erotiska texter - Emma Pembertons novell handlar om sexköp, lust, brott och straff.

Radioteatern

Vega kultur: Exit Poe

Örongodis för skräcksugna.

Ett hörspel om Edgar Allan Poes sista dagar, lika mystimomspunna som hans egna skräckhistorier. Text: Petri Salin. Regi: Solveig Mattsson. Teknisk regi: Mikko Mäkeläinen. I rollerna: Pekka Strang, Marcus Groth och Edith Holmström. Repris från 2009.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje