Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Kultur och nöje

Huvudinnehåll

En man står med armarna utåt på en scen i blått ljus.

Pantera-gig avbokade efter nazistanklagelser – Finlandsspelning kvar

Det legendariska amerikanska groovemetalbandet Panteras spelningar på flera festivaler i Mellaneuropa har ställts in efter anklagelser om rasism.

Rock am Ring och Rock im Park i Tyskland har avbokat Pantera, meddelade festivalerna på twitter tidigare i veckan, och också en spelning i Wien är avbokad.

De nordiska turnédatumen, bland annat på Rock Fest i Hyvinge i juni, står fortfarande fast.

Pantera-sångaren Phil Anselmo anklagas för att ha gjort en nazisthälsning på ett hyllningsevenemang för den bortgångna Panteramedlemmen ”Dimebag” Darrell Abbot år 2016, och för att ha sagt ”white power”, rapporterar hårdrockssajten Blabbermouth.

Själv har Anselmo sagt att det handlade om ett dåligt skämt.

Pantera är på sin första stora turné på 22 år. De avlidna bandmedlemmarna Vinnie Paul och ”Dimebag” Darrell Abbot har ersatts av Zakk Wylde, från bland annat Ozzy Osbournes band, och Anthrax-trummisen Charlie Benante.

Tytöt, tytöt, tytöt fick flest Jussinomineringar

Alli Haapasalos film Tytöt tytöt tytöt kammade in flest Jussinomineringar då nomineringarna offentliggjordes i dag. Filmen nomineras i sammanlagt åtta kategorier.

Näst mest nomineringar fick filmen Kupla som nominerades i sex kategorier.

Båda filmerna nominerades i kategorin bästa film. Också Ruva (Pahanhautoja), My Sailor, My Love och Sydänpeto nominerades i den kategorin.

Regissörerna Alli Haapasalo som regisserat Tytöt, Tytöt, Tytöt, Klaus Härö som regisserat My Sailor, My Love och Aleksi Salmenperä som regisserat Kupla tävlar om bästa regi i årets Jussigala.

Tytöt tytöt tytöt var Finlands Oscarsbidrag, men filmen föll ur Oscarstävlingen innan nomineringarna offentliggjordes.

Jussigalan där priserna delas ut ordnas den 24 mars i Helsingfors. Det är föreningen Filmiaura som delar ut statyetterna.

Alla Jussinomineringar kan du se här.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida

Kulturnytt på Arenan

Finlandssvenska dokumentärer