Hoppa till huvudinnehåll

Skådespelaren Anna Paavilainen: "Jag hade glömt hur mycket ilska och svordomar det behövdes för att prata om jämställdhet"

Attityderna inom teatern har genomgått en stor förändring.

Som nyutexaminerad skådespelare fick Anna Paavilainen gång på gång spela våldtäktsoffer tills hon inte längre stod ut. I succémonologen Play Rape från 2014 rasade hon ut mot teaterfältets kvinnofientlighet och våldsfixering. Nu, fem år senare, finner hon att samhället förändrats och att vreden i pjäsen överraskade henne.

Vegatoppen

Vegatoppen är tillbaka – rösta här!

Dags för en ny säsong av Vegatoppen.

Vegatoppen är tillbaka med en ny säsong. Vi startar där vi avslutade före midsommar. Som vanligt har vi två intressanta utmanare som tävlar om en plats på listan.

Veckans filmpremiärer

Musik

Film & tv

Litteratur

15 böcker att se fram emot i höst

Kulturredaktionen tipsar om intressanta böcker.

Serieromaner och historiska äventyr, en handbok för anarkister och konflikterna i Svenska Akademien - bokhösten bjuder på många spännande böcker. Kulturredaktionen plockar fram ett antal favoriter ur den icke-inhemska bokfloden.

Fördjupningar

Essä: Flugseendet – insekterna, häpnaden och omgestaltningen av vårt band till naturen

Matilda Södergran skriver om vår relation till naturen.

Är vi så separerade från naturen att vi inte kan skriva om den, läsa om den, utan att politisera? Om vi inte ens kan uppfatta nyanser i litteratur som handskas med flora och fauna säger det något om vår relation till naturen. Jag vill tro att det fortfarande finns en liten lucka där vi kan få vara i och gestalta naturen bara för njutningens skull, för de exceptionella och extraordinära upplevelsernas skull, skriver poeten Matilda Södergran i denna essä.

Scenkonst

Tove Jansson läser Pappan och havet

Muminfamiljen befinner sig på en ö långt ute i havet.

"En obestämd eftermiddag i slutet av augusti gick en pappa omkring i sin trädgård och kände sig onödig". För att muminpappan skall få känna sig nödvändig igen flyttar muminfamiljen ut till en liten ö med en stor fyr. Tove Jansson läser hela Pappan och havet.

Finlandssvenska sketcher om kärlek och erotik visas nu på Yle Arenan - Pontus Dammert och Sue Lemström roas och överraskas av det över 40 år gamla programmet

En halvtimme sketcher.

Humor är ofta en färskvara som hör hemma i en viss tid och ett visst sammanhang. Men den här halvtimmen finlandssvenska sketcher känns förhållandevis pigg, även om det kan finnas ögonblick då det lönar sig att stänga ögonen (och kanske också öronen). Men titta själv!

Kulturpoddar

På pilgrimsvandring i Svenskfinland – Svenska Yles Peter Lüttge provvandrade S:t Olofs sjöled, Finlands första officiella pilgrimsled

Ny podd berättar om det som är bra och det som är dåligt.

Peter Lüttge har varit försökskanin och gått den nya vandringen som en av de första. Det blev både paddling och segling, våta fötter och ömma smalben, mässor och kalabalik. Hans äventyr kan du också lyssna till i en podd som finns på Arenan.

Dokumenterat

Konst och design

Har du funderat på att pilgrimsvandra den nya S:t Olofsleden från Åbo till Trondheim? - Här får du värdefulla råd och tips av en erfaren pilgrim

Kulturens Peter Lüttge har varit på många pilgrimsfärder.

Från och med lördagen den 25 maj kan man gå hela vägen från Åbo till Trondheim i Norge. Den nya vandringsleden, S:t Olofs sjöled, följer den klassiska medeltida pilgrimsvägen som finländare gick för att tillbe Olof den helige vars kvarlevor finns i Nidarosdomen i Trondheim.

Bastudagen

Egenland

Älskade plast

Nyligen publicerat - Kultur och nöje