Hoppa till huvudinnehåll

Närpesmuseerna blir virtuella

Snart kan man hemifrån besöka museer i Närpes.

Snart kan man gå runt bland sevärdheter och museer i Närpes hemifrån vid den egna datorskärmen. I projektet "Kultur 360 grader" skapas ett virtuellt museum, eller virtuella berättarmiljöer, som ska göra det möjligt att klicka sig fram till olika besöksmål i Närpes.

Musik

Tussilago - ett nypsykedeliskt blomsterband

Tussilago är det andra svenska bandet på årets H2Ö.

Idag kör H2Ö-festivalen i Åbo igång för tredje - och sista - gången. För svenska Tussilago blir det sommarens första festivalspelning och en deletapp på vägen mot bandets värlsderövring.

Radioteatern

Fördjupningar

Fagerbacka - den sista fäbodbyn

I Purmo har man återskapat fäbodbyn som dog ut på 20-talet.

Fagerbacka fäbodställe i Purmo är den enda kvarvarande fäbodbyn i Österbotten. Fagerbacka ligger ungefär fem kilometer från Purmo kyrka, men hundra år tillbaka i tiden.

Kulturpoddar

Peter Sandström: Några ord om Patricia

Författaren Peter Sandström minns en amerikansk flicka.

Det var på en interrailresa år 1981 som Peter träffade en trevlig amerikansk flicka vid namn Patricia. För några veckor sedan - 35 år senare - besluter han sig för att skriva till henne. Syster Ann-Sophie hjälper till med efterforskningarna. Så får Peter ett mejl av sin syster, med rubriken ”Tror att du int behöver skriva åt Patricia i Kalifornien ...”.

De bästa poddarna i sommarhettan

Låt Yles poddar hålla dig sällskap också i sommar.

Vare sig du slappar i solstolen, sover i tält i skogen eller sliter hårt på sommarjobbet så finns det en viss form av underhållning som passar perfekt i sommarhettan. Svenska Yles podcasts bjuder på en passlig kompott av humor, djupsinniga diskussioner och en och annan mordutredning. Här listar vi poddarna du inte får missa.

Sommaren i city

Sommaren i city: En resa tillbaka till ungdomen

Rockbandet BAP är stort i Tyskland och okänt i Finland.

Det finns saker och ting jag kan sakna jättemycket i mitt nya hemland. Och som gör att jag känner mig utanför. Till exempel det här med att dela minnen.

Mode och design

Scenkonst

Carola Sarén: Humor är som medicin utan biverkningar

Humor ska man ta på allvar, säger Carola Sarén.

Skådespelaren Carola Sarén ses ofta i komiska roller på Wasa Teater. Humor har alltid funnits med i hennes liv och familjen hittade på egna uttryck. Hennes mamma köpte alltid "svansbröd" i stället för franskbröd och på morgonen kunde det finnas "koks" i ögat. Men humorn är inte bara till för underhållning. Humorn finns också i allvaret för att göra livet lättare. Ja, humorn är så läkande att den kan ses som medicin utan biverkningar.

Litteratur

Um Anas - den blonda jihadisten

Anna Sundbergs väg in i den militanta islamismen.

Anna Sundberg, är en svensk kvinna som 1994 drabbades av en religiös uppenbarelse i Stadsparken i Lund. Det var den muslimska guden hon mötte och där och då började hennes resa in i jihadistiska kretsar. Vi träffar henne och hon berättar öppet och naket sin historia, som hon också återberättar i boken Älskade terrorist - 16 år med militanta islamister.

Konst

Lena Holmström skapar konst av skrot

Återvunnet material får ett nytt liv hos Lena.

Att ge gamla uttjänta prylar ett nytt liv är något som Lena Holmström brinner för. Hon förvandlar böcker och tidningar, gamla klockor, vinlådor, metallskrot och målfärgsrester till fantasifulla konstverk och bruksföremål.

Patriks mansgrotta blev ett färgsprakande konstverk

Ung Borgåkonstnär får chansen hos Patrik Sarinko.

När Patrik Sarinko i Borgå äntligen fick sitt eget krypin i hemmet färdigbyggt saknades det färg. Därför tog han till Facebook för att efterlysa en ung, okänd graffitikonstnär. Och färgglatt blir det!

Dokumenterat

Film och tv

Österbottnisk kortfilm vann pris i Tyskland

"Är det för mycket begärt" vann för femminuters kortfilm.

Kortfilmen "Är det för mycket begärt" vann pris i kategorin kortfilmer fem minuter vid International Bavarian short film festivals i Tyskland i fredags. Filmen handlar om hur man söker mening och regissören Andreas Westerberg säger att den har formen av en visuell dikt.

DADA

Dadaism 100 år: Från Zürich till dödsstöten i Paris

Efter första världskriget gick dadaismen på export.

När det första världskriget tog slut skingrades dadaisterna. Konstnärerna exporterade dadaismen till andra länder och metropoler. Men den blev ingenstans särskilt långlivad. 1922 var dadas saga i stort sett allt.

Dadaism 100 år: Allt började i Zürich

1916 grundades Cabaret Voltaire och dadaism.

När det tyska paret Emmy Hennings och Hugo Ball 1916 öppnade det så kallade Cabaret Voltaire i den schweiziska staden Zürich anade de föga att det här skulle vara startskottet för en av de mest inflytelserika konströrelserna i modern tid.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje