Hoppa till huvudinnehåll

Ångest trendar i Helsingfors

Kulturprojekt försöker förklara rädslans anatomi.

En utställning och en föreställning i Helsingfors försöker förklara rädslans anatomi. Varför är vi rädda? Vad händer med oss när vi är rädda? Hur kan vi bekämpa rädslan?

Film & tv

Musik

Countrytest: Vilken var Country Express första singel och vem har Dolly Parton som gudmor?

Ladda upp inför den stora countrykvällen på Vega den 14 nov.

Det är fråga om låtar där sorgen och misären bär stor hatt. Countrymusiken i alla dess former och genrer lämnar ingen oberörd. Därför vill vi höra din historia som på något sätt anknyter till en låt eller en händelse. Men först kan du testa dina kunskaper inför den stora countrykvällen i Yle Vega 14/11 med start kl 17.30.

Scenkonst

Teaterrecension: Tydligt på gränsen till det övertydliga – i Maria Brauns äktenskap på Lilla Teatern är den strama stiliseringen både en dygd och en börda

Cilla Back står för scenversionen av Fassbinders film.

Regissören Cilla Backs styrka har alltid varit förmågan att avslöja och förvandla mänskliga drivkrafter och maktförhållanden till slagkraftiga bilder. Dem finns det gott om också i den här uppsättningen men samtidigt har Fassbinders mångbottnade samhällsallegori krympt till en rätt schematiskt tecknad skiss.

Kulturpoddar

Går vi sönder av skam? – Ny podd om de skamkänslor som ni ville höra om

Ensamhet, duktighet och missbruk – hur bli fri från skammen?

Etniskt ursprung, livsdrömmar som går i kras och ett missbruk som hotar familjens lycka – vi skäms över så mycket idag men hjälp finns också att få. Han kunde stanna för att tanka och medan familjen satt kvar i bilen så gick Mattias in på bensinstationen för att spela. Länge höll han sitt spelmissbruk hemligt, men då han förlorade tiotusentals euro och satt sin familj på spel kom kraschen.

Ocensurerat om ofrivilligt singelskap och att vara gränslöst het - bokpoddarna Hietanen & Henrikson fortsätter sin korrespondens

Hietanen & Henrikson har känt sig som läckra biffar...

Svenska Yles bokpoddare Ida Henrikson och Anne Hietanen funderar på om de raljerat för mycket om ofrivilligt singelskap fastän ingendera har erfarenhet av den saken, snarare tvärtom. Bägge erkänner att de snarare känt/känner sig som läckra biffar som alla vill smaka på.

Dokumenterat

Litteratur

Konst och design

Fördjupningar

Donna Zuckerberg: “Hatiska män motarbetas bäst genom att de mister sin plattform”

Klassiker används för att motivera kvinnohat på nätet.

Vad har antika klassiker gemensamt med kvinnofientliga och rasistiska nätdiskussioner? De förra används ofta som argument i de senare, har klassikerforskaren Donna Zuckerberg upptäckt. Enligt henne är det oroväckande eftersom klassikerna ofta citeras fel och ger intellektuell trovärdighet åt rasism och kvinnohat.

Pirkko Fihlman har lärt upp gråterskor i över tjugo år

Redan tvåtusen personer har lärt sig gråtsjunga på kurs.

Pirkko Fihlman har utbildat gråterskor i över tjugo år och för Fihlman handlar det inte enbart om att bevara en gammal karelsk tradition. För Fihlman är gråten eller gråtsången helig, ett sätt att vårda sig själv och behandla sina allra svåraste upplevelser och känslor.

På Arenan och på teven

I Andra åket bjuder Felix Herngren på kulturkrockar i svenska fjällen – "Utan drama har jag ingen motivation att jobba"

Drama om svenskt storstadspar som ärver fjällhotell.

Andra åket är en relationskomedi om en storstadsfamilj som bryter upp från sitt gamla liv för att ta över ett gammalt skidhotell i svenska fjällen. Felix Herngrens nya dramaserie handlar om kulturkrockar innanför landsgränserna och familjeband och drömmen om att ta sig ur ekorrhjulet.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje